Nepal Vuoristovaellukset

Mount Everest Base Camp – Namche Bazaar

5.6.2025
namche-bazaar

Everest Base Camp -vaellus oli lähtenyt liikkeelle edellisenä päivänä Luklasta. Vaelsimme muutaman tunnin matkan Phakdingiin, josta jatkoimme aamulla kohti Namche Bazaaria (3446 m).

Vaellus Namche Bazaariin

Lähdimme matkaan heti aamupalan jälkeen. Edessä oli pitkä ja rankka vaelluspäivä. Nousumetrejä tulisi yhteensä noin 800, mikä on paljon yhdelle päivälle. Phakdingista Namche Bazariin vaeltaminen kestää tyypillisesti noin 7-8 tuntia. Tämä riippuu toki monesta asiasta kuten vaeltajien kunnosta, säästä ja taukojen määrästä. Meillä taisi matkaan mennä lähemmäs 9 tuntia. Olisimme todennäköisesti selvinneet 8 tunnilla, mutta kaksi ryhmän rohkelikkoa halusi hypätä Everest Bungeen, ja heitä odotellessa meni aikaa. Yksi hidaste matkalla olivat kuormajuhtina käytettävät eläimet. Kun pitkä letka aaseja, jakkeja tai muuleja tuli vastaan, niitä piti väistää ja odottaa polun vapautumista.

aaseja-matkalla-namcheen

Alkureitti oli kevyttä nousua ja jokien ylityksiä riippusiltoja pitkin. Matkan varrelle sattui myös mukavia leveitä hiekkapolkuja. Korkeus alkoi jo tuntua. Minulla oli vielä hyvä olo, mutta yksi ryhmästämme oli hieman huonovointinen. Hän oli edellispäivänä kävellyt liian reipasta tahtia ja se kostautui heti. Ohuessa ilmanalassa pitäisi aina mennä rauhallisesti, vaikka voimia ja halua olisi mennä kovempaa. Jättäydyin itse mielelläni viimeisten joukkoon, koska mitä hitaammin eteni, sen parempi. Tämän olin oppinut jo edellisiltä reissuilta,

Lounaaksi söimme taas dal bhatia. En erityisemmin pitänyt siitä, mutta kaikki söivät samaa ruokaa lounailla. Ruoat tilattiin etukäteen ja sama ruoka kaikille oli helpoin järjestely. Koska innoikkaimmat dal bhatin ystävät alkoivat myös muutaman päivän jälkeen kyllästyä siihen, saimme toisen lounasvaihtoehdon. Paistetut perunat vihanneksilla ja valkosipulilla oli ihan ok.

Noin reitin puolivälissä tulimme Hillary Bridgelle. Silta on saanut nimensä Sir Edmund Hillaryn mukaan, joka ensimmäisenä (Tenzing Norgayn kanssa) nousi Mount Everestille vuonna 1953. Hillary Bridgellä on itse asiassa kaksi riippusiltaa päällekkäin: alempi on vanha silta ja ylempi uusi. Silta on pitkä ja tuulinen. Jos ei ole tottunut kävelemään riippusilloilla, se saattaa jännittää. Minua ei jännittänyt, vaan olin enemmänkin innoissani päästessäni tuolle kuuluisalle sillalle.

hillary-bridge
Hillary Bridge

Ennen Hillary Bridgelle menoa meille tuli noin vajaan tunnin mittainen tauko, kun kaksi ryhmämme naista halusi hypätä vanhalta sillalta bungee-hypyn. Se tehdään noin 44 metrin korkeudessa Dudh Koshi -joen yläpuolella, ja on maailman korkeimpia. Vaikka tykkään itsekin tehdä kaikenlaista hurjaa, tämä oli jopa minulle liikaa. Oli kuitenkin hauska katsoa muiden hyppäämistä ja olihan se ollut mahtava kokemus.

Hillary Bridgen jälkeen alkoi reitin jyrkin nousu ja sitä kesti noin kahden tunnin loppumatka. Minulla oli siinä kohden snäcksit ja elektrolyytijuoma lopussa ja jäljellä oli vain pelkkää vettä. Kun energiaa ei saanut mistään, alkoi loppumatka olla täyttä selviytymistä. Ympärillä kuhisi intialaisia, joilla oli erikoinen etenemistyyli. He pitivät pitkiä taukoja ja sen jälkeen rynnivät kovaa vauhtia ohi. Hetken päästä menin taas heistä ohi, kun he huilasivat. Yritin vieressä kävelevältä oppaalta kysyä miten pitkä matka on vielä Namcheen, mutta hän puhui heikosti englantia enkä saanut hänestä mitään irti.

Eräällä taukopaikalla intialaisten keskellä oli yhtäkkiä kämppikseni Tiina sekä yksi ryhmämme miehistä. He olivat jääneet odottamaan minua ja kun kuulivat, ettei mukana ollut enää mitään energiapitoista, sain heiltä siripiriä ja elektrolyyttijuomaa. Melkein siinä itku pääsi kaiken väsymyksen keskellä.

Viimein olimme perillä enkä meinannut uskoa silmiäni, kun näin rinteeseen rakennetun kylän. Majoituimme viehättävään majataloon, josta oli lyhyt matka Namchen kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden täyttämille kujille. Minulle se toi mieleen Levin. Sama tunnelma, mutta suksien sijaan kaikilla oli jaloissa vaelluskengät.

Namche Bazaar – portti Everestille

Namche Bazaar on vuoristokylä Khumbun alueella, Itä-Nepalissa. Se on tärkeä taukopaikka Mount Everestille suuntaaville vaeltajille ja kiipeilijöille. Suurin osa viettää siellä päivän tai kaksi totutellen ohuempaan ilmanalaan. Kylä on rakennettu amfiteatterimaisesti jyrkkään rinteeseen. Koska Namcheen ei pääse millään moottoriajoneuvolla, on kaikki rakennustarvikkeet ym. tuotu sinne kantamalla, jakkien tai aasien avustuksella.

namche-bazaar

Namche Bazaar on viimeinen isompi kylä Everestille mennessä, ja sieltä voi tehdä vielä hankintoja vaellukselle. Me lanseerasimme ryhmän kanssa sanonnan ”Namchesta saa”, koska tuntui, että sieltä tosiaan löytyi vaikka mitä. Toki pienemmissäkin kylissä on kauppoja ja vuoristomajoissa myydään myös kaikenlaista, mutta valikoimat ovat rajalliset.

Akklimatisoitumispäivä Namche Bazaarissa

Vietimme Namchessa kaksi yötä. Aamulla olisi ollut tarjolla reippailua näköalapaikalle, josta selkeällä säällä olisi hienot näkymät Everestille ja muille lumihuipuille. Koska edellinen päivä oli ollut raskas, päätin jäädä mieluummin nukkumaan. Kun kämppikseni teki aamulla puoli kuudelta lähtöä, kävi mielessä teinkö virheen, kun en lähtenyt mukaan. Noin puolet porukasta teki saman ratkaisun kuin minä ja ne, jotka lähtivät joutuivat valitettavasti pettymään. Kaikki vuoret olivat olleet pilvien peitossa ja näköala oli jäänyt mitättömäksi.

Aamupalan jälkeen sää kirkastui ja lähdimme koko porukka Everest View -hotellille, jonne nousua tuli 400 metriä. Sen oli tarkoitus auttaa akklimatisoitumista. Reitti oli raskas ja nousu todella jyrkkä. Hyvällä säällä hotellilta olisi nimensä mukaisesti nähnyt Everestin ja kaikki muut ympärillä olevat kasitonniset, mutta koska pilvet vyöryivät jälleen taivaalle, meiltä jäi hienot näköalat näkemättä.

Hotellilla istuimme hetken aikaa terassilla, mutta koska siinä tuli kylmä, siirryimme sisälle. Sielläkään ei ollut kovin lämmin, koska ovia pidetttin auki. Syötiin ranskalaisia, jotta saatiin energiaa paluumatkalle. Alaspäin meno oli melkeinpä haastavampaa, koska reitillä oli kivikkoa, jossa sai kieli keskellä suuta arpoa minne jalkansa laittaa. Pahimmissa kohdissa opas tuli onneksi avuksi.

Akklimatisoitumisvaellus teki tehtävänsä ja kun palasimme Namcheen, tuntui siltä kuin olisi oltu taas merenpinnan tasolla eikä 3440 metrissä. Kroppa alkoi tottua korkeuteen. Loppupäivän saimme tehdä mitä halusimme. Lounaan jälkeen lähdimme kylille, ja oli kiva kierrellä kauppoja ja ihmetellä niiden tarjontaa. Teimme pieniä ostoksia, mutta mitään Everest Base Campiin viittaavaa ei kukaan uskaltanut ostaa. Eihän sitä vielä tiennyt kuka sinne pääsee ja kuka ei. Paluumatkalla olisimme Namchessa yhden yön ja silloin ehtisi halutessaan tehdä EBC-aiheisia tuliaisostoksia.

Peseytyminen vaelluksella

Vaikka lähes kaikissa vaellusmajoissa oli tarjolla lämmin suihku maksua vastaan, ei sen käyttäminen ollut suositeltavaa. Ensinnäkin ei ollut takuuta siitä, että lämmintä vettä olisi oikeasti tarjolla. Vesi lämmitettiin usein kaasulla tai aurinkoenergiaa hyväksi käyttäen, mutta se saattoi silti olla haaleaa tai kylmää. Joissain paikoissa suihku tarkoitti vain ämpärillistä lämmintä vettä, eikä varsinaista suihkua.

Vaellusmajat olivat kylmiä ja koska keho käytti jo paljon energiaa korkeuden ja kylmyyden kanssa selviämiseen, turhaa kylmänaltistusta suihkun jälkeen tuli välttää. Namche oli vielä suht turvallinen paikka käydä suihkussa ja ehkä vielä Dingboche (4410 m) mutta siitä eteenpäin suihkut olivat aikalailla no-no. Koska itse pelkäsin flunssan saamista, olin päättänyt selviytyä kosteuspyyhkeillä, kuten aikaisemmilla vaelluksilla. Hiukset olisi kiva pestä jossain, koska kaksi viikkoa ilman hiusten pesua kuulosti aika karmivalle.

Hiustenpesuun löytyi ratkaisu Namchesta. Menimme kampaajalle, jossa tarjottiin pesua ja föönausta noin 10 eurolla. Valitettavasti Namchessa oli laaja sähkökatko ja piti odottaa sähköjen palautumista ennen kuin föönaus onnistuisi. Kävimme kahvilassa juomassa kahvit ja tankkaamassa energiaa suklaakakusta. Sähköt onneksi palasivat ja saimme hiukset puhtaiksi. Olipa mahtava fiilis, miten sitä voikaan tulla puhtaista hiuksista niin onnelliseksi.

Kylmyyttä uhmaten kävin majoituksessa vielä suihkussa, vaikka olin päättänyt etten menisi. Kämppis kertoi, että suihkuhuone oli sen verran iso, että siellä pystyi pukeutumaan eikä tarvinnut pyyhe päällä palella. Kävin testaamassa ja lämmintä vettä onneksi riitti eikä tullut vilu.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    5.6.2025 at 14:57

    Varmaan hienot maisemat hypätä benjihyppy tuolla. Äkkiseltään tuo 44 metriä ei tosin kuulosta erityisen korkealta, itse esim. hyppäsin aikanaan Zimbabwessa, jolloin ilmaa oli 111 metriä. Annapurnalta on muuten jäänyt kylmyys majapaikoista aina auringon laskettua mieleen. Herra.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      6.6.2025 at 15:05

      Kiitos Mikko! Minä en ole koskaan hypännyt benjiä enkä onneksi saakaan, koska silmät leikattu. 🙂 Everest Bungeen jännityskerroin ei ole niin suuri kuin Zimbabwessa mutta vuoristo ja rotkomaisema tekevät siitä erityisen. Ja toki myös sijainti. Sen pääsee hyppäämään vain kun olet ensin vaeltanut noin 1,5 päivää. 😉

  • Reply
    Eveliina / Reissukuume
    8.6.2025 at 15:54

    Oi vitsi, tätä seikkailua on niin mielenkiintoista seurata! Olisi aika makeat maisemat benjihypylle! Varmaan tulisi hypättyä, mikäli tuonne asti olisin jo vaeltanut 😀 Tiedätkö yhtään, paljonko se maksoi? Ja voin vaan kuvitella, miten hyvältä puhtaat hiukset (ja ylipäätään suihku) tuntui monen päivän patikoinnin jälkeen!

    Paljonkohan nuo aasit kantaa (kg) kerralla tavaraa? Ja meneekö ne siis edestakaisin tuota reittiä?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      9.6.2025 at 15:23

      Kiitos Eve! Everest Bungee maksaa 90 dollaria. En tiedä mitä nuo hypyt yleensä maksavat, mutta jos tuosta innostuisi, niin kyllä tuon hinnan voisi maksaa. Aasit kantavat kerrallaan noin 60–80 kg. Joillakin saattaa olla vähemmänkin, mutta maksimipaino on aikalailla tuo 80 kg. Aaseja käytetään alimmilla korkeuksilla mm. Luklasta Namcheen, ja ne tosiaan kulkevat tuota väliä edestakaisin. Ylempänä käytetään jakkeja, jotka pystyvät kantamaan isompia määriä tavaraa ja ne selviytyvät paremmin korkeassa ilmanalassa. 🙂

      • Reply
        Kohteena maailma / Rami
        15.6.2025 at 21:12

        Mielenkiintoinen kohde, mistä olen haaveillut pitkään. Mukava olla edes nojatuolimatkalla mukana.

        Benji-hypystä sen verran, että olen hypännyt sen kolme kertaa: ensimmäisen, ainoan ja viimeisen samalla kertaa Etelä-Afrikassa. Maailman korkein hyppy, lähemmäs parisataa metriä. Ajattelin, että korkeanpaikan kammoni lähtee sillä, ei lähtenyt. Hullun hommaa. Patikointi om paljon fiksumpaa.

        • Reply
          Merja / Merjan matkassa
          18.6.2025 at 14:23

          Kiitos Rami! Sain benji-hypystäsi päivän parhaimmat naurut 🙂 Olen samaa mieltä, että patikointi on fiksumpaa.

  • Reply
    Mari / Maailmakotina
    8.6.2025 at 16:11

    Vähän synkeä keli – mutta kuulostaa teidän porukka ihanalta. Aurinkoa saa heiltäkin😍

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      9.6.2025 at 15:27

      Sää vaihtelee vuoristossa nopeasti. Aamulla saattoi sataa räntää ja hetken päästä paistoi aurinko tai toisinpäin. Koskaan ei tiennyt mitä tuleman piti. 🙂

  • Reply
    Anne | Elämää Nomadina
    9.6.2025 at 17:26

    Oi vitsit, nuo vuoristoseudut on kyllä varmaan lähes kaikkean vaeltajien haavelistalla! Toivottavasti, ja todennäköisesti, itsekin jossain vaiheessa tehdään joku pidempi vaellus Nepalissa, mutta vielä ei ole mitään suunnitelmaa milloin ja mikä reitti. Kiva siis lueskella muiden kokemuksia, EBC vaellus epäilemättä oli ikimuistoinen kokemus!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.6.2025 at 16:36

      Kiitos Anne! Nepalissa on mahtavia vaellusreittejä tarjolla ja maisemien puolesta siellä on upeita näkymiä joka puolella. 🙂

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    10.6.2025 at 07:36

    Heh, enpä tiedä paljon mitään tuollaisista vaelluksista, mutta tuo ajatus, että matkan varrella voisi käydä kampaajalla, on kyllä erityisen yllättävä!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.6.2025 at 16:39

      Kiitos Pirkko! Namchessa tosiaan pystyy käymään vaikka kampaajalla kesken vaelluksen 🙂 Se oli kyllä hyvä ja tarpeellinen palvelu ja asiakkaita heillä varmasti riittää.

  • Reply
    Sari /
    10.6.2025 at 20:44

    On varmasti ollut kokemus! Itse tuskin pystyisin moiseen. Mutta ihana lukea stoorianne matkasta.

  • Reply
    Pauliina – Minne tie vie
    12.6.2025 at 08:58

    Mun Nepal-kuume vaan kasvaa kun luen tätä! Aivan mahtava fiilis tulee näistä kuvista ja sun kertomuksesta! Ja vaikka vaelluksista siellä olenkin lukenut eri paikoista, niin tässä oli silti jo tosi paljon sellaisia käytännönasioita mitä en ollut vielä tullut ajatelleeksi, kuten nyt tuo hiusten pesu ja suihkussa käynti. En siis olettanutkaan, että siellä olisi suihkut käytössä, mutta että peseytyminen vedellä ei ylipäätään ole hyvä idea, koska se vie keholta niin paljon energiaa. Mä saatan jäätyä Suomen kesässäkin uinnin jälkeen moneksi tunniksi, joten tiedän jo nyt siis, että jos ja kun tuonne pääsen, niin kosteuspyyhkeitä vaan rutkasti mukaan enkä edes yritä moista. 😀

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.6.2025 at 14:26

      Kiitos Pauliina! Suihku ei sinänsä ole kiellettyä, mutta siinä piilee vilustumisriski ja sen takia sitä vältetään. Kosteuspyyhkeillä pärjäsi hyvin ja niillä on monet reissut menty. 🙂

  • Reply
    Cilla Maria Travel
    13.6.2025 at 14:33

    Kumpikohan on parempi, se että tietää kuinka pitkä matka on vielä jäljellä vai se ettei tiedä, etenkin jos matkaa on paljon. Ja oli varmasti luksusta tuo hiusten pesettäminen noissa oloissa!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.6.2025 at 14:28

      Kiitos Cilla! Minusta on kiva tietää paljonko matkaa on vielä jäljellä. Osaa suhteuttaa omat voimansa ja henkisesti se on vielä tärkeämpi tieto. 🙂

  • Reply
    Raija / Kohti avaraa maailmaa
    14.6.2025 at 18:41

    Tämä juttu ja paikka kuuluu ehdottomasti sarjaan lukeminenkin jo saa voimaan huonosti… Eli en pääsisi mitenkään muuten kuin blogin kautta tuonne vaeltamaan. Miten tuollaiselta reissulta palautuu? Itse uskoisin varoitukset esimerkiksi suihkussa käymisestä eikä olisi mikään ongelma totella. Onnea on hyvä terveys! Varmasti hyvä fiilis jälkikäteen ja ikimuistoinen kokemus. Ja niitä maisemiakin aina välillä, pilvistä huolimatta.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.6.2025 at 14:31

      Kiitos Raija! Palautuminen vei aikansa, koska vaellusreissu oli pitkä ja kroppa kovilla. Reissun jälkeen sairastuin (onneksi vasta kotona) ja se vei myös paljon voimia. Nyt onneksi alkaa olla taas entisessä kunnossa.

  • Reply
    Virpi / Virpin Maailma
    15.6.2025 at 08:10

    Onpa upea seikkailu. En tiedä olisiko itsestäni tälläiselle vaellukselle, vaikka kovasti patikoinnista pidän. Iän myötä tullut vähän liian mukavuudenhaluiseksi. 😀 Mutta täytyypä palata lukemaan muitakin postauksiasi tältä reissulta, sen verran mielenkiintoinen vaellus.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.6.2025 at 14:32

      Kiitos Virpi! Kiva kuulla, että tämä reissu kiinnostaa. 🙂 Vielä on monta juttua siitä kirjoittamatta.

  • Reply
    Aila ja Juha
    15.6.2025 at 22:05

    Korkeanpaikankammoiselle riittä tämmöisen kertomuksen lukeminen, ei ole ajatustakaan lähteä itse tuollaiselle matkalle. Muuta kuin nojatuolissa toisten matkakertomuksien mukana. Juha

Leave a Reply