Nepal Vuoristovaellukset

Mount Everest Base Camp – vaellus alkaa

23.5.2025
everest-base-camp

Mount Everest Base Camp (EBC) -vaellus on yksi maailman kuuluisimmista ja suosituimmista vaelluksista. Reitti alkaa Luklasta ja kulkee Nepalin upeiden vuoristomaisemien halki päätepisteenä ikoninen Everestin perusleiri 5346 metrin korkeudessa.

Olin haaveillut EBC-vaelluksesta monta vuotta, ja vihdoin tänä keväänä avautui mahdollisuus lähteä sinne. Vaellusmatka kesti kokonaisuudessaan noin kolme viikkoa. Vaellus perusleiriin kesti meillä 10 päivää ja matka takaisin alas neljä päivää. Ennen ja jälkeen vaelluksen vietimme pari päivää Katmandussa.

Suomessa on ainakin kaksi matkatoimistoa, jotka järjestävät EBC-vaelluksia. Valitsin näistä kahdesta Aventuran ja syynä oli se, että heidän matkallaan me pääsimme yöpymään perusleirissä. Se ei yleensä ole mahdollista vaeltajille, mutta Aventuran käyttämä yhteistyökumppani järjesti tänä vuonna kiipeilymatkan Everestille ja saimme käyttää kiipeilijöille varattuja telttoja.

Oli hauskaa lähteä pitkästä aikaa vuorille, koska edellisestä vuorivaelluksesta oli ehtinyt kulua jo 9 vuotta. Kiipesin silloin Euroopan korkeimman vuoren, Mt. Elbruksen, huipulle. Enpä silloin tiennyt, että kuluisi useampi vuosi ennenkuin seuraavan kerran pääsisin vuorille.

Minkälainen Everest Base Camp -vaellus on?

EBC-vaellus on raskas ja fyysisesti vaativa. Kiipeilytaitoa ei tarvita, koska perusleiriin pääsee kävelemällä eikä matkan varrella ole kiipeilyosuuksia. Haasteelliseksi reitin tekee muun muassa ohut ilmanala, alkeelliset olosuhteet ja raskaat nousuosuudet.

Paras aika vaellukselle on kevät (maalis-toukokuu) tai syksy (loka-marraskuu). Silloin on kuivimmat ja selkeimmät kelit. Itse halusin matkaan juuri keväällä, koska kuivan kelin lisäksi silloin Nepalissa on vehreää ja kaunista, kun kaikki pensaat ja puut ovat kukassa. Olen käynyt Nepalissa kerran aikaisemmin ja senkin matkan tein keväällä. Sieltä jäi muistoksi upeat kukkivat pensaat lumihuippuisia vuoria vasten.

Meidän matkamme Nepaliin kulki Istanbulin kautta. Meillä oli Istanbulissa reilusti vaihtoaikaa ja lopulta lento oli vielä noin neljä tuntia myöhässä ja pääsimme matkaan vasta puolen yön jälkeen. Meitä oli iso 17 hengen ryhmä. Aikaisemmilla reissuilla on ollut noin 10 henkeä, mikä on ollut minusta aika sopiva. Kentällä lentoa odotellessa oli aikaa tutustua toisiin.

Päivä Katmandussa

Katmanduun laskeuduimme aamupäivällä. Ostimme kentältä viisumit (50 €). Ne sai nopeasti, koska olimme täyttäneet etukäteen viisumikaavakkeet ja tulosteiden kanssa menimme tiskiltä toiselle.

Sina-opas oli meitä kentällä vastassa ja menimme pikkubussilla 20 minuutin matkan hotelli Tibetiin. Se oli oikein sympaattisen oloinen paikka. Huilasimme hotellilla hetken ja sen jälkeen kävelimme Thamelin kaupunginosaan vaihtamaan rahaa ja hoitamaan viime hetken hankintoja vaellukselle.

hotel-tibet-katmandu
Hotelli Tibetin huone oli riittävän iso yhdelle hengelle

Illalla oli edessä pakkausurakka. Reppu sai painaa maksimissaan 5 kg ja duffelikassi 10 kg. Osa tavaroista jäi hotellille odottamaan paluuta. Painorajat aiheuttivat haasteita, mutta sain lopulta matkaan lähtevät kassit valmiiksi eikä painoakaan ollut kuin ehkä pikkuisen yli.

Lento Luklaan ja ensimmäinen vaelluspäivä

Yöllä kello herätti aikaisin, koska klo 02 lähdimme ajamaan Ramechhapiin. Nepalin sisäiset lennot Luklaan lennetään tänä vuonna Ramechhapista, jonne oli noin viiden tunnin automatka. Katmandusta ei lennetty suoraan, koska sesonkiajan ruuhkat aiheuttivat ongelmia entisestään ruuhkaiselle Tribhuvanin kansainväliselle lentokentälle. Pidimme matkalla yhden tauon ja olimme perillä Ramechhapissa aamuseitsemältä.

Perillä saimme kuulla, että koneet eivät lentäisi suoraan Luklaan huonon ilmanlaadun (savusumun) vuoksi. Vaihtoehtona oli lentää Phaplun kentälle ja sieltä helikopterilla Luklaan. Parin tunnin odottamisen jälkeen tämä suunnitelma osittain toteutuikin. Koska emme kaikki mahtuneet samaan koneeseen, meidät jaettiin kahteen porukkaan ja ensimmäiset lähtivät pienkoneella Phapluun. Halusin ensimmäiseen porukkaan ja siihen myös pääsin. Lento kesti noin 20 minuuttia.

tara-air-ramenchapin-lentokentalla

Phaplussa odotimme toista porukkaa, mutta heitä ei näkynyt. Sitten tuli tieto, että ilmanlaadun tilanne oli sen verran parantunut, että pääsisimme sittenkin lentämään Luklaan pienkoneella. Hypättiin koneeseen ja lyhyen lentomatkan jälkeen laskeuduimme maailman vaarallisimmalle lentokentälle. Vaaralliseksi sen tekee erittäin lyhyt ja kalteva kiitorata, joka päättyy jyrkkään pudotukseen. Luklaan saa lentää vain kokeneet lentäjät.

nepal-lukla-lentokentta

Lukla sijaitsee vuoristoalueella 2840 metrin korkeudessa. Yhtäkkinen hyppäys korkealle tuntui aluksi hengästyttävälle, mutta pian siihen tottui. Odotimme Luklassa lopulta noin 1,5 tuntia toista porukkaa, joka ei ollut ehtinyt lentää Phapluun, kun tieto lentojen muutoksesta tuli. He tulivat Ramenchhapista suoraan. Kun kaikki vihdoin olivat koossa, söimme lounaan ja sen jälkeen reput selkään ja kohti Phakdingia (2434 m).

Reitti alkoi kivipäällysteisellä polulla ja jatkui läpi useiden sherpakylien. Matkan varrella saimme ensimakua rukousmyllyistä, mani-kivistä ja riippusilloista kuin myös jyrkistä nousuista ja laskuista. Phakdingiin saavuimme noin kolmen tunnin vaeltamisen jälkeen. Phakding on pieni paikka, joten vaellusmajan lisäksi siellä ei juuri muuta ollut. Meillä oli pitkä päivä takana, joten mitään virikkeitä emme tarvinneetkaan.

Vaellusmajoissa majoituimme kahden hengen huoneisiin, ja kämppäkaveriksi sain ihanan Tiinan. Huone oli todella alkeellinen, kuten ne yleensäkin ovat tuollapäin. Huoneessa oli sängyt, yöpöytä ja seinällä pari naulakkoa, jonne sai ripustettua vaelluksesta hikisiä vaatteita kuivumaan.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    23.5.2025 at 13:32

    Ai että, tuo kyllä piää joskus kokea. Annapurna Circuit oli niin hieno, että toinenkin patikointi olisi hieno päästä kokemaan Himalajalla.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.5.2025 at 17:13

      Kiitos Mikko! Annapurnan seutu on myös hienoa, kävin siellä 15 vuotta sitten (en Annapurna Circuitilla, mutta osa silloisesta vaellusreitistä oli sama sen kanssa).

  • Reply
    Eila / Metkaamatkustelua
    23.5.2025 at 21:54

    Olitko treenannut tätä vaellusreissua varten? Muistelen lukeneeni edellisen Nepalin reissusi postauksesta, että kulkemin otti hiukan koville :). Kiva päästä lukemaan kokemuksiasi, sillä oma mukavuudenhaluni ja iän mukana rapistunut kunto eivät enää salli tällaisia vaelluksia.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.5.2025 at 17:15

      Kiitos Eila! Harrastan säännöllisesti liikuntaa, joten peruskunto on hyvä. Sen lisäksi kävin pitkillä kävelyillä, muutamalla hölkkälenkillä ja poljin ”bike ergoa”. Enemmänkin olisi voinut treenata. 🙂

  • Reply
    Cilla Maria Travel
    25.5.2025 at 15:04

    Ihan super mielenkiintoinen juttusarja, jonka jatkoa odotan innoissani! Olisi joskus itselläkin haaveena käydä tuolla, mutta pelkään melkoisesti tuota Luklan kenttää. Mutta en tiedä, olisiko helikopterikyyti sen turvallisempi 😀 Apua.. Pelottiko laskeutuminen?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.5.2025 at 17:19

      Kiitos Cilla! Luklan kenttä ei pelottanut, mutta ymmärrän, että se voi aiheuttaa sydämentykytyksiä. Reissun loppupuolella lensin myös helikopterilla ja ihan turvalliselta tuntui, vaikka ihmettelin kun pieni sivuikkuna oli osittain auki. Yksi meidän ryhmästämme evakuoitiin Katmanduun ja hän kertoi, että helikopterin takaovi oli jäänyt auki (lentäjä ei itse sitä sulkenut, vaan henkilöt jotka lastasivat tavarat kopteriin) ja heidän piti tehdä hätälaskeutuminen jollekin kukkulalle, jotta ovi saatiin kiinni. Siinä kyydissä olisi voinut jännittää. 🙂

  • Reply
    Mari / Maailmakotina
    25.5.2025 at 15:37

    Odotan innolla tulevia postauksia. Olenkin miettinyt, että minkälaista kuntoa nämä vaellukset edellyttävät?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.5.2025 at 17:22

      Kiitos ja kiva kuulla, että tämä ”juttusarja” kiinnostaa. 🙂 Matkatoimiston mukaan peruskunnolla pärjää, mutta itse lisäisin treenaamiseen pitkiä kävelylenkkejä, portaita, pyöräilyä ja mahdollisesti hölkkää/juoksua. Kaikkea mikä vahvistaa jalkoja, koska osa vaelluspäivistä oli pitkiä ja portaita oli paljon. Kun on hyvässä kunnossa, on liikkuminen vuorilla helpompaa (toki korkeus tekee sitten omat tepposet).

  • Reply
    Ne Tammelat
    29.5.2025 at 09:15

    Tämä reissu näytti ja kuulosti kyllä ihan sanoinkuvaamattoman hienolta! Mahtavaa, että pääsitte toteuttamaan unelmianne. Jännittäviä varmasti nuo lentokentät ja käänteet aikataulujen kanssa.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.5.2025 at 17:23

      Kiitos Tammelat! Luklan lentokenttä on kuuluisa epävarmoista aikatauluista. Harvoin ne taitavat paikkaansa pitää, koska vuorilla sää muuttuu nopeasti ja yhtäkkiä voi taivas olla täynnä pilviä/sumua tms. eikä pikkukoneet silloin lennä.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    30.5.2025 at 13:11

    Huh, nyt on mielenkiintoiselta vaikuttava reissu – jään innolla odottamaan jatkoa!

  • Reply
    Taina
    30.5.2025 at 22:19

    No wow! Kuulostaapa huikealta reissulta. Itselle patikointi ja vaellukset myös rakkaita juttuja, joten tällaiset reissut kiinnostaa aina. Täytyypä siis jäädä seurailemaan tulevia postauksia aiheesta. Yksi kiinnostava juttu on mm. varustepuoli ja mitä kaikkea sinulla oli mukana. Kiinnostaa myös millaisilla kengillä olit liikenteessä ja mitä jalat ylipäätään tykkäsivät urakasta, tuliko rakkoja jne! Mutta ehkäpä näitä aiheita sivutaan myös tulevissa postauksissa 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      1.6.2025 at 15:06

      Kiitos Taina! Mulla oli mukana vanhat, mutta hyväksi havaitut vaelluskengät. Ei tullut rakkoja eikä muitakaan hiertymiä jalkoihin. Osittain siihen auttoi kaksien sukkien taktiikka. Alkupäivinä mulla oli sisäreidet todella kipeät, suorastaan kosketusarat. En muista, että jalat olisivat koskaan sisäreisistä olleet noin kipeät, joten aika outo paikka. 🙂 Vaelluksen loppupuolella kun vastassa oli paljon alamäkeä, polvi alkoi vihoittelemaan, mutta muuten jalat pysyivät yllättävän hyvässä kunnossa.

  • Reply
    Pauliina – Minne tie vie
    31.5.2025 at 20:41

    Täällä myös odotetaan innolla juttusarjan muita osia! Mulla on ajatuksena mennä ensimmäistä kertaa Nepaliin ensi vuonna ja pohdiskelen jo nyt eri vaellusreittejä, koska vaeltamaan ehdottomasti haluan. Voi olla, että yhdistelen matkaan kuitenkin muutakin joten aika ei varmaan anna periksi ihan näin pitkälle patikoinnille, vaikka tietysti Everest houkuttaa 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      4.6.2025 at 18:16

      Kiitos Pauliina! Nepalissa on paljon erilaisia vaellusreittejä, joten valinnanvaraa on. Kävin itse ensimmäisellä Nepalin reissulla 15 vuotta sitten ja silloin tein Poon Hill -vaelluksen, joka kesti muutaman päivän. Siinä mennään reiluun 3000 metriin, joten se voisi esimerkiksi olla yksi hyvä vaihtoehto. Sieltä ei toki Everestiä näe edes kaukaa, mutta sen sijaan Annapurna ja muut upeat lumihuiput sieltä voi bongata.

      • Reply
        Pauliina – Minne tie vie
        12.6.2025 at 08:44

        Tuo Poon Hill on yksi mitä olen katsellut. Toinen on Langtangin-laakso. Vähän haaveilen siitä, että tulisin Nepaliin maata pitkin Tiibetistä, jolloin näkisin myös Everestin. Aikaa on onneksi vielä suunnitella! 🙂

  • Reply
    Elina / elinanmatkalaukussa
    31.5.2025 at 21:48

    Tätä luin nenä kiinni ruudussa, kun oli niin hirmuisen mielenkiintoista! 🙂 Tykkään patikoimisesta ja vaeltamisesta, mutta tiedän jo nyt, etten pärjäisi noissa olosuhteissa tuon korkean ilmanlaadun vuoksi. Oliko teillä kuinka pitkiä patikkapäiviä? Itteä nuo maan sisäiset lentämiset jännittäisi/pelottaisi…

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      1.6.2025 at 15:11

      Kiitos Elina ja kiva kuulla, että nämä vaellusjutut kiinnostavat. 🙂 Vaelluspäivien pituudet vaihtelivat noin 2-9 tuntiin. Yleensä ne olivat sellaista 6-7 tuntia. Siihen mahtui mukaan lounastauko. Oletko joskus käynyt korkealla vai mistä tiedät, ettet pärjäisi siellä?

  • Reply
    Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
    1.6.2025 at 11:50

    Onpa mielenkiintoinen! Mä aina välillä mietin jotain tällaisia reissuja, mutta kun ylipäätään hyvä kunto on niin hähmäinen määritelmä. Jos mut laitetaan tanssimaan salsaa tai hip hopia, niin jaksan tuntikaupalla, koska voin lopettaa koska tahansa, mutta jos lähtee vaellukselle, ei voi sanoa kesken päivän heipat ja lähteä suihkuun. Valmistautua tuohon kuitenkin pitäisi — myös henkisesti, sillä mulle pahinta olisi, jos olisin jarruna.
    Jostain syystä en osaa pelätä lentoja ja laskeutumisia, koska en ole niistä kuitenkaan vastuussa, vaan siellä on parhaat lentäjät, joilla itselläkin on elämä elettävänä. Jään seuraamaan retkesi etenemistä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      1.6.2025 at 15:15

      Kiitos Hannele! Se on totta, että peruskunnon tai hyvän kunnon määritelmä voi olla hähmäinen ja riippuu aina siitä miten kukakin asiaa katsoo. Oli hyvä, että mainitsit henkisen puolen, koska sen tärkeyttä ei voi väheksyä. Se on melkein tärkeämpi kuin se minkälaisessa kunnossa olet. Kaksi viikkoa on pitkä aika olla vuoristossa ja se tuli itsellekin yllätyksenä, miten henkinen kantti oli joinakin päivinä todella kovilla.

Leave a Reply