Peru

Hiljainen Lima ja lumihuippujen ympäröimä Arequipa

29.10.2016

”Onkohan täällä aina näin hiljaista?”, ajattelin kun talsimme Liman, Perun pääkaupungin, katuja lokakuisena aamuna vuonna 2011. Olimme tulleet Aventuran matkassa ystäväni kanssa kaupunkiin edellisenä iltana. Aamulla oli ollut aikainen herätys kaupunkikierrokselle, koska iltapäivällä lentäisimme jo Arequipaan. Kaupungin hiljaisuus taisi johtua siitä, että kello oli vasta seitsemän aamulla ja kaduilla ei montaa ihmistä meidän lisäksi näkynyt.

Rakkauden puisto, El Parque del Amor, tuli meitä ensimmäisenä vastaan. Puistosta oli hienot näkymät Tyynellemerelle ja tuntui uskomattomalle, että olimme oikeasti Tyynenmeren rannalla Perussa. Tyynimeri – sehän on todella kaukana kotoa. Liman kaupunki rakensi Rakkaudenpuiston, koska puiston huonoa mainetta haluttiin muuttaa parempaan suuntaan. Puiston jyrkänteeltä tehtiin itsemurhahyppyjä ja siellä viihtyivät myös huumeiden käyttäjät. Rakkauden puisto muistutti Gaudin puistoa Barcelonassa ja sen keskellä oli rakennettu iso patsas, joka esittää suutelevaa pariskuntaa. Puisto on pyhitetty rakkaudelle ja vuosittain siellä kuulemma järjestetään suutelukilpailu.

Parque del Amor

Suuteleva pariskunta Rakkaudenpuistossa

Sää oli harmaa ja viileä. Kävelimme vanhan kaupungin hiljaisia kujia ja päädyimme Plaza de Armasille, jonka reunoilta löytyi katedraali ja presidentin linna. Aukion keskellä oli iso suihkulähde, joka täytetään kerran vuodessa veden sijaan Piscolla. Ollapa juuri sinä päivänä suihkulähteen vieressä 🙂

Plaza de San Martin

Plaza de San Martin

 

Plaza de Armas

Plaza de Armas

Plaza de Armas

Kaupunkikierroksen jälkeen lähdimme lentokentälle ja edessä oli 1,5 tunnin lento Arequipaan, joka on Perun toiseksi suurin kaupunki. Lensimme Tacalla  ja lennon aikana ihailimme ikkunasta näkyviä lumihuippuisia tulivuoria. Arequipa sijaitsee 2300 metrin korkeudessa ja kaupunkia ympäröi kolme tulivuorta, joilla on korkeutta n. 6000 m. Arequipaa sanotaan myös valkeaksi kaupungiksi, La Ciudad Blanca, koska monien rakennusten materiaalina on käytetty vulkaanista sillar -nimistä kiveä, joka hohtaa auringonpaisteessa valkoisena. Aurinkoinen sää meitä tervehtikin Arequipassa.

Lima - Arequipa

Kuva: Google Maps

Tacan lennolla Arequipaan

Arequipa, Peru

Arequipa, Peru

Arequipa

Arequipasta löytyy myös Plaza de Armas -niminen aukio. Sen toisessa päässä oleva katedraali kärsi suuria vahinkoja maanjäristyksessä vuonna 2001. Kirkko korjattiin kuntoon jo seuraavan vuoden aikana.

Plaza de Armas Arequipassa

Plaza de Armas Arequipassa

Kävimme välillä viemässä tavaramme Casa Andina -hotelliin ja sitten jatkoimme kaupunkikierrosta. Kierros päättyi Santa Catalinan luostariin. Se perustettiin vuonna 1580 varakkaiden espanjalaisten perheiden tyttärille. Perheen ensimmäinen tytär naitettiin perheen valitsemalle hyvään sukuun kuuluvalle pojalle ja toinen tytär laitettiin luostariin 12-vuotiaana. Perheelle oli suuri kunnia, kun tytär pääsi Santa Catalinaan. Luostarissa piti olla vähintään neljä vuotta ja sen jälkeen sai itse päättää, jatkaako siellä vai palaako kotiin. Suurin osa jäi, koska kotiinpaluu olisi ollut perheelle suuri häpeä. Perhe oletti, että kun yksi tyttäristä on lähellä jumalaa, he muutkin pääsevät taivaaseen. Perhe ei välttämättä tiennyt, miten kovaa elämä luostarissa oli.  Luostarialue on laaja ja sen tutkimiseen saa kulumaan useamman tunnin. Se oli aikoinaan kuin pieni kaupunki, josta ei tarvinnut (tai saanut) poistua.

Santa Catalinan luostari

Santa Catalinan luostari

Santa Catalinan luostari

Santa Catalinan luostari

Pitkän päivän jälkeen alkoi vatsa kurnia ja menimme kuuluisan perulaisen kokin, Gastón Acurion, Chicha-ravintolaan syömään. Listalla oli alpakkahampurilaisia ja muita perulaiseen keittiöön kuuluvia herkkuja. Ruoan jälkeen hotelliin nukkumaan ja keräämään voimia seuraavaa päivää ja Colca Canyonia varten.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Karuja maisemia matkalla Chivayn kylään
Andienkondorien lentonäytös Colca kanjonilla
Päivä Titicaca-järvellä
Taquile-saaren neulovat miehet

Blogiani voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  30.10.2016 at 20:01

  Minun Perun reissustani on niin kauan aikaa, että en muista Limasta juuri mitään. Ei me siellä tosin oltu kuin pari päivää ja sekin yhden päivän seteissä. Muistan vain taulun, minkä sieltä ostin. Ensimmäisellä kerralla löysin sen, ja toisella kerralla kävin sen ostamassa.

  Nuo lumihuippuiset vuoret on kyllä aina yhtä hienoja!

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:16

   Kiitos Teija kommentista! Me vietimme Limassa vain yhden yön sekä aamupäivän. Sitten matka jatkui jo Arequipaan. Paluumatkalla meillä oli muutama tunti aikaa viettää kaupungilla ennen koneen lähtöä. Limasta näimme vain pintasilauksen.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  31.10.2016 at 12:20

  Tuttuja näkymiä Limasta – ja jostain syystä meilläkin aikataulu oli sellainen, että aikaa kaupunkikierrokselle jäi juuri aamusta ennen seuraavaa lentoa!
  Jos haluat katsoa samoja maisemia toiselta hiljaiselta aamulta Limassa, niin käypä katsomassa tämä juttu
  http://meriharakka.net/2013/10/31/lima/

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:19

   Kiitos kommentista Pirkko! Kävin lukemassa teidän postauksen Limasta. Yhtä hiljaista on ollut ja tuttuja maisemia 🙂

 • Reply
  Johanna Hulda
  3.11.2016 at 15:26

  Piti oikein googlettaa, että mitä on pisco – arvasin sentään, että jotain alkoholijuomaa. Nyt on taas vähän viisaampi. 🙂 Tuo suutelupatsas näyttää ihan saman tyyliseltä, kuin täältä Brasilian Curitibasta ihan asuintaloni vierestä löytyvät alastoman miehen ja naisen patsaat – liekö sama taitelija ollut asialla. Ja aika komeat vuoret on Arequipassa!

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:25

   Kiitos kommentista Johanna! Olisin voinut postaukseen avata mikä on pisco. Se ei välttämättä ole kaikille tuttu, vaikka meidänkin ravintoloista sitä saa. Voihan ne olla saman taiteilijan tekemiä. Yritin googlettaa miltä Curitiban patsaat näyttävät, mutta en onnistunut löytämään niitä.

 • Reply
  Teppo/Tämä matka
  4.11.2016 at 15:30

  Onpa jännä se piscoallas. Mahtaa olla melkoiset bileet. Limasta muistan parhaat cevichet ja yllättäen parhaimman saunakokemukseni: työmatkalla kymmenisen vuotta sitten, olisiko ollut Sheratonin sauna, kiukaan päällä oli metrinen pino tuoreyrttejä, löyly oli hyvin kostea ja tietty yrttinen – mitähän lie höyryjä kun vieläkin muistan…

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:34

   Kiitos kommentista Teppo! Porukalla mietittiin, että kannattaisi suunnata seuraavan kerran Limaan silloin kun suihkulähde on täynnä piscoa 🙂 No, enpä olisi uskonut että parhaat saunakokemukset voi tapahtua Perussa 😉

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  4.11.2016 at 20:50

  Limassa kävin toukokuisella Perun reissullani. Myös ihan vain päiväseltään, ennen illan lentoa pois maasta. Kovin paljoa kaupunki ei siinä ajassa ehtinyt säväyttää. Ainakin mulle luonto ja rauniot oli Perussa paljon kiinnostavampia kuin maan kaupungit. Ehkä paremman ajan kanssa siitä olisi saanut irti enemmän. Kiinnostavan oloisia paikkoja jäi Limasta käymättä lyhyen ajan vuoksi.

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:37

   Kiitos kommentista Noora! Oikeassa olet, että luonto ja varsinkin Macchu Piccu olivat Perun parhainta antia. Meillä jäi Lima kaupunkikierrosta lukuunottamatta myös vähäiselle tutustumiselle.

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  6.11.2016 at 17:59

  Nuo vuoret on niin uskomattoman näköisiä 🙂 Tekevät maisemista niin maagisen näköisiä!

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:40

   Kiitos kommentista Sandra! Vuoret olivat upeita ja ne näyttivät suojelevan Arequipan kaupunkia, vaikka todellisuudessa jos joku niistä purkautuu, se on kaupungin menoa.

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  7.11.2016 at 11:56

  Upeita vuoria tuolla. Perun haluaisin nähdä vielä joku päivä ja joku kiertomatka sinne voisi olla just hyvä. Joku päivä vielä!

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:46

   Kiitos kommentista Lotta! Peru on hieno ja monipuolinen maa. Sieltä löytyy niin vuoristoa kuin sademetsää. Kun olin lähdössä reissuun ja satuin mainitsemaan siitä aamujunassa tuttavalleni, hän ihmetteli miksi menen Peruun kun ”eihän siellä ole mitään nähtävää”. Ai ei vai? 🙂 Ei tainnut kaveri tietää, mistä puhui.

Leave a Reply