Peru

Instagram Travel Thursday: Perun matkan parhaat palat

5.4.2018

Tein ystäväni kanssa vuonna 2011 Peruun kahden viikon kiertomatkan. Sinne meidät innoitti Inkapolku ja Machu Picchu.  Ennen matkaa etsin tietoa Perusta blogeista sekä kaapista löytyvistä matkalehtikasoista. Yritin myös muistella, mitä koulussa oli luettu inkakulttuurista.

Matkan aikana huomasin, että Peru on monipuolinen maa. Kuitenkaan täällä pohjoisella pallonpuoliskolla ei Perusta juuri muuta tiedetä kuin Machu Picchu. Muistan kun matkani jälkeen kerroin junassa tuttavalle missä olin käynyt, hänen ensimmäinen kommenttinsa oli ”Miksi sinä sinne matkustit? Eihän siellä ole mitään..”

Kyllähän siellä oli vaikka mitä. Kokosin tähän parhaita paloja matkamme varrelta vinkiksi ja inspiraatioksi Perun matkasta haaveileville ja suunnitteleville.

Lima

Limassa ehdimme viettää vain aamupäivän ennenkuin matkamme jatkui kohti Arequipaa. Kaupunki oli hiljainen seitsemän aikaan aamulla, kun talsimme pitkin katuja. Tie vei ensin El Parque del Amor -puistoon, joka on saanut vaikutteita Barcelonan Parc Guellista. Matka jatkui harmaassa säässä Plaza de Armasille, jonka ympäriltä löytyivät niin katedraali kuin presidentin linnakin. Vaikka meillä ei ollut aikaa Limassa tämän enempää, suosittelen sitä käyntikohteeksi. Olisi ollut hienoa tutustua vielä paremmin eri kaupunginosiin sekä muihin nähtävyyksiin.

Lue lisää: Hiljainen Lima ja lumihuippujen ympäröimä Arequipa

Santa Catalina luostari, Arequipa

Arequipa on Perun toiseksi suurin kaupunki ja se sijaitsee 2300 metrin korkeudessa. Lentomatka Limasta Arequipaan kestää 1,5 tuntia. Jos Limassa meitä oli vastassa harmaa aamu, niin Arequipassa paistoi aurinko. Teimme kaupunkikierroksen, joka päättyi Santa Catalinan luostariin. Paikka on perustettu 1500-luvulla varakkaiden espanjalaisperheiden tyttärille. Perheet olivat kovin ylpeitä, jos heidän tyttärensä pääsi luostariin. He luulivat, että pääsevät taivaaseen, kun yksi tyttäristä on lähellä jumalaa. Luostarissa asuminen oli tytöille rankkaa ja pakollisen neljän vuoden jälkeen moni jäi sinne, koska kotiin palaaminen olisi ollut perheelle suuri häpeä. Luostarin sokkeloisilla kujilla kävellessä mielessä pyöri surullisia ajatuksia tyttöjen puolesta.

Colca kanjoni

Colca kanjoni on Perun nähtävyyksistä kolmanneksi suosituin. Kanjonille mennään joko ihailemaan andien kondorien lentotaitoja tai vaeltamaan. Me halusimme nähdä nämä maailman suurimmat lentotaitoiset linnut vauhdissa. Onnea piti olla matkassa mukana, koska joka aamu linnut eivät näyttäydy. Meidän onneksemme viisi andien kondoria esitteli lentotaitojaan kanjonin yläpuolella juuri sinä aamuna, kun me olimme paikalla. Kaukaa katsottuna ei olisi uskonut miten isosta linnusta on kyse. Siipien kärkiväli voi olla yli kolme metriä.

Lue lisää: Andienkondorien lentonäytös Colca kanjonilla

Titicaca-järvi ja perhemajoitus Amantani-saarella

Titicaca on maailman korkeimmalla sijaitseva järvi (3821 m) ja samalla se on Etelä-Amerikan suurin järvi. Jos menet Peruun, suosittelen veneretkeä Titicacalle. Samalla voit vierailla Uros-saarilla.  Me vierailimme ensin näillä kelluvilla kaislasaarilla ja sen jälkeen siirryimme kolmen tunnin venematkan päähän Amantani-saarelle, jossa yövyimme paikallisen perheen luona.

Uros-saaret on tehty kelluvista totoro-kaisloista ja kaislaa lisätään kahden viikon välein, jotta lautta pysyy asuttavassa kunnossa. Elannon Uros-intiaanit saavat turismista, kalastuksesta sekä käsitöiden myynnistä. Saaria on useita kymmeniä, mutta turisteille näytetään niistä vain muutamia, koska osa perheistä ei halua vieraita omalle kotisaarelleen. Uros-saaret oli aika uskomaton paikka. Vaikea kuvitella elämää kaislasaarelle.

Amantani-saarella asuu noin 5000 ihmistä ja suurin osa perheistä majoittaa turisteja koteihinsa. Meidät jaettiin pienempiin ryhmiin ja sen jälkeen perheisiin. Meidän viisihenkinen ryhmä majoittui viehättävän Floran kotiin. Amantani-saarella ei ole autoja ja sähköä on hyvin rajallisesti. Siellä oli hyvin hiljaista, mitä nyt kukko kiekui riehakkaana aamutuimaan. Meillä oli mahdollisuus tehdä iltapäivällä harjoitustrekkaus saaren toiseksi korkeimmalle huipulle 4100 metriin. Ystäväni ei lähtenyt mukaan, koska hänelle oli ennen matkaamme tullut jalkaan rasitusvamma, joka lopulta esti häneltä myös osallistumisen Inkapolulle. Harjoitusvaellus meni mukavasti ja ehdimme huipulle kuvaamaan auringonlaskua. Yritimme kiirehtiä takaisin alas ennen pimeän tuloa, mutta ihan emme siinä onnistuneet.

Illalla meille järjestettiin Inca Partyt, joihin pukeuduimme perulaisiin asuihin. Ilta oli ikimuistoinen tanssiessamme pimeässä yössä nuotion ympärillä paikallisen kyläbändin säestyksellä.

Lue lisää: Päivä Titicaca-järvellä

Taquile-saari

Jos yövyt Amantani-saarella, kannattaa piipahtaa myös Taquile-saarella. Siellä asuu noin 2000 ihmistä ja se on tunnettu perinnetekstiileistä. Tämä taito on – yllätys, yllätys – saaren miesten hyppysissä. Saarella eletään inkojen muinaisten lakien turvien ja poliisia on turha huutaa avuksi, koska sellaista ei koko saarelta löydy. Riitatilanteet ratkotaan kerran viikossa torikokouksessa. Varsin kätevää ja samalla ihmeellistä, että näin voidaan vielä toimia jossain päin maailmaa.

Lue lisää: Taquile-saaren neulovat miehet

Wiracochan temppelin rauniot

Jos reittisi kulkee Punosta Cuscoon, kannattaa matkan varrella poiketa Raqchin kylässä, josta löytyvät Wiracochan temppelin rauniot. Wiracocha oli inkamytologian pääjumala, jonka uskotaan luoneen maan, taivaan, auringon, kuun ja tähdet. Rappioituneesta temppelistä on vain yksi seinämä pystyssä espanjalaisten valloittajien jäljiltä. Siitä voi kuitenkin päätellä miten valtavasta pytingistä on aikoinaan ollut kyse. Temppelin rauniot ovat vaikuttavan näköiset, vaikkakin ne on aika nopeasti kierretty läpi.

Lue lisää: Inkatemppeleitä Cuscossa ja vaellukselle valmistautumista

Cusco

Cuscon kaupunki sijaitsee 3400 metrin korkeudessa. Jos matkaohjelmaasi sopii, kannattaa totutella korkeaan ilmanalaan ensin esimerkiksi 2000-3000 metrin korkeudessa. Päänsärky, ruokahaluttomuus ja huonovointisuus ovat merkkejä siitä, että olet tullut liian nopeasti liian korkealle. Me ehdimme hyvin totutella korkeaan ilmanalaan, koska Cusco ja Inkapolkuvaellus olivat kahden viikon matkamme loppupäässä.

Cuscossa kannattaa käydä tutustumassa Pukapukaraan, joka oli aikoinaan inkojen tulli. Sacsayhuamanin linnoitus, Coricanchan temppeli ja Cuscon katedraali ovat myös näkemisen arvoisia. Cuscon keskusaukio on myös viihtyisä paikka, jossa kannattaa pyörähtää. Cuscossa sataa usein, joten sadevarusteet tulevat tarpeeseen. Jos jatkat Inkapolulle, tulet tarvitsemaan niitä myös siellä. Mekin odottelimme Pukapukarassa jonkun aikaa sateen loppumista. Nähtävyyksiä on ikävä katsella kaatosateessa.

Inkapolku-vaellus

Inkapolku on yksi maailman kuuluisimmista vaelluspoluista. Neljän päivän patikointi inkojen vanhoja vaellusreittejä pitkin huipentuu Machu Picchun legendaarisille raunioille. Kun näet televisiosta ja lehdistä tutut rauniot silmiesi edessä, vaelluspolun rankimmat kohdat pyyhkiytyvät mielestäsi ja tunnet olevasi voittaja. Machu Picchulle pääsee ilman vaellustakin, mutta jos yhtään patikointikärpänen on puraissut, niin suosittelen ottamaan haasteen vastaan ja laittamaan vaelluskenkää toisen eteen. Se on todellakin sen arvoista!

Lue lisää:
Inkapolku-vaellus alkaa

Kuolleen naisen solan ylitys
Vesisadetta ja jyrkkiä kiviportaita Inkapolulla

Machu Picchu

Machu Picchu on Perun kuuluisin nähtävyys ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Machu Picchulle pääsee vaeltamalla reilun 40 kilometrin pituisen Inkapolkun tai juna-bussi yhdistelmällä. Menit sitten jalkaisin tai jollain kulkuneuvolla, lähde liikkeelle aikaisin aamusta. Machu Picchun vierailijamäärää on rajoitettu niin, että päivittäin sinne pääsee 2500 turistia. Alue on paljon laajempi kuin mitä kuvat antavat ymmärtää ja osa kohteista vaatii kiipeämistä jyrkkiä portaita pitkin. Paikkaa ei suositella liikuntarajoitteisille tästä syystä. Liput tulee hankkia etukäteen, koska paikan päältä niitä ei voi ostaa.

Machu Picchu on niin uskomaton, ettei sanat riitä sen kuvailemiseen. Antaa siis kuvien puhua puolestaan.

Lue lisää: Vihdoin Machu Picchulla

Instagram Travel Thursday (IGTT) on kuukausittainen blogitempaus,  jonka tarkoituksena on levittää matkailutietoutta ja matkailun ilosanomaa. Instagram Travel Thursday kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat Travellover jaVagabonda -blogit. Minut löytää Instagrammista nimellä merjan_matkassa

 

  • Reply
    sari/ matkalla lähelle tai kauas
    5.4.2018 at 18:37

    Niin haaveilen Perusta ja Machu Pichusta. Tämä juttu saa taas aikaan matkauumeen siihen suuntaan yltymään. Pitääkin käydä lukemassa nuo muut juttusi ja erityisesti tuo vaellus.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      15.4.2018 at 15:47

      Toivottavasti pääset Peruun ja koet Machu Picchun omin silmin. Se on ihan uskomaton paikka.

  • Reply
    Noora | Kerran poistuin kotoa
    6.4.2018 at 01:10

    Tässä on monia tuttuja paikkoja! Peru on kyllä mahtava matkailumaa, todella monipuolinen ja luonto on niin sykähdyttävää. Sinne haluan palata takaisin. Lima ei mua lyhyellä visiitillä sytyttänyt, ja sinne tuskin haluan palata. Uros-saarista mulle jäi vaivaannuttava kuva. Ne olivat tosi mielenkiintoinen paikka, mutta ne joille turisteja päästetään, tuntuu että niissä yritetään lypsää kävijöistä irti jokainen penni. Colcassa emme ehtineet käydä mutta kondoreita tuli nähtyä pariin otteeseen Torres del Painessa. Todella upeita lintuja!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      15.4.2018 at 15:54

      Lima ei ole Perun parasta antia. Mekin olimme siellä niin lyhyen ajan, ettei siitä kunnon käsitystä saanut mutta Parque del Amor oli mielestäni näkemisen arvoinen puisto. Uros-saaret oli kieltämättä ristiriitainen kohde, toisaalta hieno mutta sitten tämä kaupallisuus. Mietin pitkään matkan jälkeen miten joku voi ylipäänsä asua tuollaisella kaislasaarella.

  • Reply
    Terhi | VAGABONDA
    7.4.2018 at 11:44

    Tuo kommentti ”miksi sinä sinne matkustit, eihän siellä ole mitään?” kertoo kyllä kyllä kysyjästä paljon. Toivottavasti hän lukee tämän sinun postauksen, sillä Perussahan näyttää olevan vaikka mitä! Machu Picchu on mun bucket-listalla, joten toivottavasti minäkin pääseen joskus käymään Perussa 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      15.4.2018 at 15:57

      Olin aika ällikällä lyöty sen kommentin edessä, koska Peru tarjoaa vaikka mitä. Suurelle yleisölle tulee varmasti vain Machu Picchu mieleen, mutta hän ei tuntunut arvostavan edes sitä. Toivottavasti pääset Peruun! Machu Picchu on parasta omin silmin nähtynä 🙂

  • Reply
    Terhi/Fammo matkalla
    9.4.2018 at 21:19

    Hyvä tietopaketti. Kerään Etelä-Amerikkaa maa kerrallaan, olen nyt päässyt Chileen asti joten eiköhän tässä tulevina vuosina jo Peruunkin ehditä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      15.4.2018 at 16:14

      Kiitos Terhi! 🙂 Sinulla on ollut upea Chilen matka, olen sitä seuraillut. Chile kiinnostaisi minuakin.

  • Reply
    Eveliina | Korkkarit rinkassa
    11.4.2018 at 23:56

    Olen kauan haaveillut pääsystä Peruun ja erityisesti Machu Picchuun. Tämä postaus ei yhtään helpottanut himoa! 😀 Tiedän nyt keneltä kysellä vinkkejä, kun matka tulee ajankohtaiseksi! 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 21:07

      Toivottavasti pääset pian Peruun 🙂 Mielelläni annan lisää vinkkejä, kun sen aika tulee ?

  • Reply
    Kohteena maailma / Rami
    12.4.2018 at 00:41

    Machu Picchu ja Peru on ollut pitkään itsellä haaveena. Kirjoitin joskus oikein lapulle, missä haluan reissata, ja se oli yksi listan kohteista. Aika moni niistä on jo viivattu, mutta tämä ja Australian kiertomatka antaa vielä odottaa…

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 21:16

      Mullakin on Australia haaveena ja jos suunnitelmat käy toteen, niin kahden vuoden päästä sinne olisi tarkoitus lähteä. Perussa riittäisi näkemistä vielä toisellekin reissulle, mutta saas nähdä tuleeko sinne uudestaan mentyä. Toivottavasti pääset pian viivaamaan myös Perun listaltasi 🙂

  • Reply
    Virpi/Hätälasku matkablogi
    14.4.2018 at 08:35

    Machu Picchu taitaa olla haaveissa aika monella, niin myös täällä! 🙂 Tälläinen kiertomatka olisi kyllä aivan loistava tapa ottaa haltuun useampi kaupunki ja nähtävyys samalla reissulla!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 21:28

      Machu Picchu on niin legendaarinen kohde, että sen moni haluaa nähdä omin silmin. 🙂 Kiertomatka on kiva tapa reissata ja se on myös helppoa, kun joku muu on miettinyt kohteet ja hoitanut järjestelyt. Huonoja puolia tiukat aikataulut eikä monestikaan mahdollista liittää mukaan omia mielenkiinnon kohteita.

  • Reply
    Travelloverin Annika
    14.4.2018 at 11:17

    Vaikuttaa todella monipuoliselta kohteelta! Minua on Etelä-Amerikka kiehtonut pitkään, mutta mutamat, lähinnä turvallisuuteen liittyvät, syyt ovat pitäneet pitkälti poissa. Luultavasti vika on enemmän korvieni välissä kuin kohteissa. Ensimmäisen kuvan kohdalla vähän hieraisin silmiä, että onko nyt tullut ihan väärän maan kuva laitettua. 😀

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 21:40

      Etelä-Amerikkaan liitetään usein turvallisuus näkökulma. Minuakin varoiteltiin ennen Perun matkaa, mutta en tiennyt mitä siellä olisi pitänyt pelätä. Peru taitaakin olla sieltä turvallisemmasta päästä. Minuakin kiinnostaisi nähdä Etelä-Amerikkaa enemmän. Argentiina ja Chile varsinkin olisivat mielenkiintoisia. Ensimmäinen kuva voi tosiaan tuoda mieleen jotain muuta kuin Perun 🙂

  • Reply
    Heidi/Himomatkaajan Turinoita
    14.4.2018 at 21:11

    Hienoja kuvia ja tunnelmia Perusta!
    Kovasti on sekin kohde ”toive-ämpärissä”, mutta saa nähdä koska siivet vievät Peruun. Onneksi maasta voi fiilistellä eri blogeista jo ennen sitä! 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 21:44

      Kiitos Heidi! 🙂 Blogit on kyllä siinä(kin) mielessä kivoja, että pääsee nojatuolimatkalle ympäri maailmaa vaikka joka ilta.

  • Reply
    Paula - Viinilaakson viemää
    15.4.2018 at 08:16

    Perussa olisi kyllä upeaa käydä. Ja niin kuin näistäkin kuvista näkyy, se ei ole yhtä kuin Machu Picchu vaan siellä on muutakin mielenkiintoista nähtävää. Jo pelkästään se kulttuuri olisi kiva kokea. Kivoja kuvia!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 21:56

      Kiitos Paula! 🙂 Peru on monipuolinen kohde ja meiltäkin jäi paljon näkemättä. Inkakulttuuri on mielenkiintoista. Meillä oli oppaana suomalainen mies, joka oli asunut Perussa pitkään ja osasi kertoa inkoista ja heidän kulttuuristaan kiinnostavia tarinoita. Harmi, kun ei niitä tullut kirjoitettua ylös.

  • Reply
    Sonja | FIFTYFIFTY
    15.4.2018 at 11:56

    Oho, Perussa todella näyttää olevan vaikka ja mitä! Mun bucket listille se on päässyt Machu Pichhun takia, mutta kyllä mä haluaisin siellä muutakin nähdä. Uros-saaret ja Titica-järvi kiinnostaisivat myös. Tästä sai kyllä todella moipuolisen kuvan Perusta. 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      18.4.2018 at 22:00

      Kiva huomata, että täällä on monia Perusta kiinnostuneita 🙂 Parhaiten se tunnetaan Machu Picchusta mutta kaikenlaista muutakin löytyy. Titicaca-järvellä kannattaa käydä ja sinnehän pääsee myös Bolivian puolelta.

  • Reply
    Elsa/Hakunamalife
    21.7.2018 at 00:53

    Oi vitsit kuinka hyviä vinkkejä ja ihania kuvia? Pakko pistää jokaikinen näistä mieleen kun ensi viikolla lähdetään kohti Perua.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      21.7.2018 at 18:43

      Kiitos Elsa! Kiva kuulla, että näistä vinkeistä hyötyä teidän tulevaan reissuun. Nauttikaa Perusta! 🙂

Leave a Reply