Peru

Karuja maisemia matkalla Chivayn kylään

31.10.2016

Heräsimme aamulla kovaan meteliin. Sotako täällä on alkanut, ihmeteltiin ystäväni kanssa. Oli toinen aamu Perun reissulla ja edellisenä päivänä olimme lentäneet Limasta Arequipaan. Myöhemmin kuulimme, että meteli oli peräisin ilotulitusraketeista, joita ammuttiin kirkon katolta. Tämän tarkoituksena oli herätellä kylän väkeä kirkkoon, koska oli sunnuntai aamu.

Kahdeksan maissa hyppäsimme bussiin ja lähdimme pienten vuoristokylien läpi kohti Chivayn kylää ja Colca kanjonia. Colca kanjoni (Colca Canyon) on maailman syvin kanjoni. Tämä tieto oli minulle uutta, koska olin luullut, että se on Grand Canyonin nimissä. Colca kanjonilla on mahdollisuus nähdä upeita kondorikotkia ja seuraavana aamuna meidän oli tarkoitus mennä katsomaan niiden aamulentoa. Matkalla jouduimme pysähtelemään, koska yksi ryhmämme naisista oli saanut ohuesta ilman alasta vuoristotaudin oireita ja voi pahoin. Tie oli vuoristoista ja matkan aikana kävimme yli 4000 metrin korkeudessa. Bussin ikkunasta ihailimme karua maisemaa. Näimme myös ensimmäistä kertaa laamoja, alpakoita sekä vikunjoita, jotka ovat kamelinsukuisia pienen alpakan näköisiä eläimiä.

Arequipa_Chivay

Karua maisemaa matkalla Arequipasta Chivayn kylään

Karua maisemaa matkalla Arequipasta Chivayn kylään

Maisemia matkalla Chivayn kylään

Arequipasta Chivayn kylään

Meidän pikkubussi

Meidän pikkubussi

Matka Arequipasta pieneen Chivayn kylään kesti viisi tuntia, vaikka matkaa oli vain 160 kilometriä. Pysähtelimme valokuvaamaan maisemia sekä tien varrella näkyviä alpakoita ja muita eläimiä. Chivayn kylä sijaitsee 3600 metrin korkeudessa ja korkea ilmanala aiheutti jo muissakin vuoristotaudin oireita; kuumetta ja pahoinvointia. Minulla ei onneksi ollut mitään oireita, toki kävellessä huomasi, että hengästyi tavallista nopeammin. Chivayn kylässä oli mahdollisuus mennä nautiskelemaan kuumista lähteistä, mutta päätimme jättää ne ystäväni kanssa väliin ja tutustua sen sijaan kylään.

Villit vikunjat

Villit vikunjat

Tulivuori ja karua maisemaa

Tienvarrella myytiin perulaisia käsitöitä

Tienvarrella myytiin perulaisia käsitöitä

 

Alpakoita tien varrella

Alpakoita tien varrella

Kävelimme kylän raittia pitkin poikin. Vastaan tuli kylän naisia, jotka kutoivat samalla kun kävelivät. Siinä vasta multitalentteja. Näimme myös lammaspaimenessa olevan miehen, joka suuttui, kun otin hänestä kuvan. Myönnän, että tein tyhmästi, kun en kysynyt ensin lupaa. Mies oli kyllä niin hurjana, että lähdimme aika nopeasti toiseen suuntaan. Tiesimme, ettei hän voi lammaslauman kanssa lähteä meidän perään. Erään talon edessä istui vanha nainen, joka keri lankaa (vai miksiköhän sitä sanotaan). Kysyimme häneltä saadaanko ottaa kuva ja vaikka yhteistä kieltä ei ollut, ymmärsimme hänen kutovan sukkia ja lapasia langasta. Todella herttainen vanha rouva.

Chivayn kylä

Chivayn kylä

Chivayn kylä

Chivayn kylä

Vanha nainen ja lankakerä

Multitalentti, joka kutoi ja käveli samaan aikaan

Multitalentti, joka kutoi ja käveli samaan aikaan

Majoituimme viehättävään Pozo del Cielo -hotelliin. Söimme siellä myös illallisen. Illallispöytään jäi vapaita paikkoja, kun osa ryhmästämme poti sängyn pohjalla vuoristotautia. Ryhmästä löytyi onneksi lääkäri ja sairaanhoitaja, joten apu oli lähellä. Pian illallisen jälkeen hipsimme omiin huoneisiin. Seuraavana aamuna olisi todella aikainen herätys Colca kanjonille katsomaan kondorikotkia.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Hiljainen Lima ja lumihuippujen ympäröimä Arequipa
Andienkondorien lentonäytös Colca kanjonilla
Päivä Titicaca-järvellä
Taquile-saaren neulovat miehet

  • Reply
    Meri / Syö Matkusta Rakasta
    7.11.2016 at 07:58

    Peru on aina kiehtonut mua, vaikken ole siellä käynytkään. Juuri tällaiset maisemat ja pienet kylät. Vuoristotauti tosin kuumottelee aika paljonkin, niin paljon inhottavia ja harmittavia kokemuksi sen potemisesta on kuullut. 🙁

    • Reply
      mertsik
      8.11.2016 at 20:57

      Me oltiin tällä matkalla suurin osa ajasta yli 2000 metrin korkeudessa. Vuoristotaudin oireita alkaa tulla yli 2500 metrissä, varsinkin jos noustaan nopeasti. Ne ovat toki yksilöllisiä eikä niitä kannata pelätä. Kunhan muistaa edetä ylöspäin hitaasti ja huolehtii riittävästä energian saannista. Peru on monipuolinen maa, josta löytyy niin vuoristoa että sademetsää.

  • Reply
    Laura / Laura's Itinerary
    7.11.2016 at 14:43

    Vikanjoista saati tästä kanjonista en ollut ennen kuullutkaan, kiitos siis uudesta infosta 🙂
    Millaisia muita oireita vuoristotaudissa tulee kuin paha olo? Kuinka korkealla te sitten olitte?

    • Reply
      mertsik
      8.11.2016 at 21:03

      Minäkin kuulin niistä tuolla ensimmäistä kertaa 🙂 Päänsärky, pahoinvointi ja unettomuus ovat tyypillisiä vuoristotaudin oireita. Mulla ei Perussa ollut juuri mitään oireita. Kilimanjarolla kärsin kovasta päänsärystä ja Elbrusilla oli ruokahaluttomuutta. Korkein kohta, missä tällä reissulla käytiin oli 4910 m.

  • Reply
    Emma
    8.11.2016 at 13:00

    Oi miten ihanan pulleita ja pörröisiä alpakoita <3 Mulle ois elämystä tarpeeksi nähdä alpakoita, laamoja tai vikunjoja livenä 🙂

    • Reply
      mertsik
      8.11.2016 at 21:08

      Alpakat olivat söpöjä ja kun näimme niitä ensimmäistä kertaa auton ikkunasta, olimme todella innoissamme. Muutaman päivän päästä niiden näkeminen oli sama kuin Suomessa näkisit jäniksen 🙂 Vikunjat olivat todella arkoja, ne lähtivät nopeasti karkuun, jos otti askeleen lähemmäksi.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    8.11.2016 at 14:27

    Karun näköistä joo! Ja tuo vuoristotauti on kyllä vähän inhottava juttu – nykyisin kun matkailija liikkuu usein nopeasti niin aikaa sopeutumiseen ei jää. Minäkin olin kirjaimellisesti ”vähän heikossa hapessa” jo Cuscossa – päätä siis särki jokseenkin koko ajan enemmän tai vähemmän.
    Ehkä, muuten jos kuvan kohde on selkeästi sanonut, ettei halua tulla kuvatuksi, kuvaa ei kannattaisi julkaista 🙂

    • Reply
      mertsik
      8.11.2016 at 21:13

      Me liikuimme myös nopeasti paikasta toiseen, joten ei ihme, että osalle porukasta tuli vuoristotaudin oireita. Cuscossa niistä kärsii moni. Ihme, ettei mulla tällä reissulla ollut suurempia tuntemuksia. Otin sen lammaspaimenen kuvan pois, en ollut miettinyt sen julkaisua loppuun asti 🙂

  • Reply
    sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
    8.11.2016 at 19:14

    Peru kyllä kiinnostaisi ja nämä maisemat on karun kauniita. Minulla on pieni tai oikeastaan isokin kammo mahdollisen vuoristotaudin takia, tai ainakin haluaisin tuonne tosi paljon aikaa, että ehtisin sopeutua.

    • Reply
      mertsik
      8.11.2016 at 21:17

      Aikaa kannattaa varata, niin vuoristotauti ei pääse iskemään tai saadut oireet jäävät lieviksi. Me liikuimme nopeasti paikasta toiseen, joten ei ihme, että osa porukasta alkoi oireilemaan.

  • Reply
    Sari
    8.11.2016 at 21:47

    Peru ollut kauan haavelistalla. Oletteko juuri siellä? Ihanan karua ja kaunista. Tuonne kun vielä pääsisi.

    • Reply
      mertsik
      10.11.2016 at 20:13

      Matka on tehty jo vuonna 2011. Kirjoittelen myös näistä vanhemmista reissuista uusia odotellessa 🙂 Peru on monipuolinen matkakohde, jota suosittelen lämpimästi.

  • Reply
    Anna | Muuttolintu.com
    9.11.2016 at 20:44

    Vai ilotulituksilla herätellään kirkkoon, no aikamoista 😀 Peru on minullakin korkealla haavelistalla, mies on kuitenkin jo käynyt sielläkin, niin en tiedä milloin mennään uudestaan. En ole minäkään kuullut ennen tuosta kanjonista, saati vikunjoista!

    • Reply
      mertsik
      10.11.2016 at 20:15

      Herätys oli kyllä aikamoinen. Piti hetken aikaa kuunnella, että mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu. Minullekaan ei Colca-kanjoni saatikka vikunjat olleet aiemmin tuttuja, mutta sehän matkoissa juuri mielenkiintoista onkin, kun siellä oppii aina jotain uutta 🙂

  • Reply
    Kati / Lähinnä Kauempana
    9.11.2016 at 21:02

    Todella kauniita maisemia! Peru (ja ylipäänsä koko etelä-Amerikka) kiinnostaisi – sitten joskus.
    Enpä tiennyt minäkään syvimmästä kanjonista. Aina oppii matkaillessa (ja toisten matkatarinoita lukiessa) uutta! Kiitos tästä!

    • Reply
      mertsik
      10.11.2016 at 20:17

      Kiitos Kati! Näinhän se on, että matkalla ollessa tai matkablogeja lukiessa oppii kaikenlaista uutta 🙂

  • Reply
    Reetta / Matkasto
    9.11.2016 at 22:42

    Oi, haluaisin nähdä (ja paijata) alpakoita ja vikunjoita!! Perun alkuperäiskansojen kulttuurit ovat todella mielenkiintoisia, eikä vuoristokaan maata pahenna. Karun näköistä todella on, enkä ollut tiennytkään, että Colcan kanjoni on yksi maailman syvimmistä! (Internetin mukaan pari muuta kanjonia tosin kiilaa sen ohi syvyydessä…) Enpäs ole ennen kuullut kuumeen liittyvän vuoristotautiin – liekö samaan aikaan joku vatsatauti! On aina vähän riskiä, jos tuolla isossa vuoristossa pääsee autolla todella korkealle. Nepalissa tätä vuoristotautiongelmaa osaltaan ”helpottaa” se, että korkealle päästäkseen on pakko kävellä! Yhden ainoan kerran olen kokenut aavistuksen otsapäänsärkyä, kun saavuin Leh’iin (3500m) lentokoneella merenpinnan tasolta. Mutta eipä se enää vuorokauden kuluttua tuntunut, eikä oireita tullut sen koommin, vaikka yli 6000 metriin lopulta kivuttiin. Täytyypäs lukea nämä muutkin Perun-matkan postaukset! 🙂

    • Reply
      mertsik
      10.11.2016 at 20:28

      Kiitos Reetta kommentista! Kuume ei ole tyypillisimpiä vuoristotaudin oireita. Olen ollut parilla vaellusreissulla, jossa jollekin on noussut kuume ilman vatsatautia tai flunssaa. Onhan se toki voinut johtua muustakin kuin ohuesta ilmanalasta. Suurin riski on saada oireita, jos lennät tai nouset auton kyydissä merenpinnan tasolta korkealle. Siinä ei keho ehdi sopeutua tarpeeksi nopeasti. Wau, sinä olet käynyt yli 6000 metrissä. Se on minulla haaveena. Mille vuorelle kiipesit?

  • Reply
    Karoliina / From Karoliina
    11.11.2016 at 10:41

    Ihania maisemia – ja alpakoita <3 Ihanaa, miten muiden blogeista oppii aina uusia juttuja – enpä ole koskaan tuollaisesta kirkkoherätyksestä kuullutkaan! 😀

    • Reply
      mertsik
      12.11.2016 at 12:35

      Kiitos Karoliina! Kirkkoon herätys oli meillekin uutta. Piti aamiaisella kysyä oppaalta, että mitä ihmettä täällä tapahtuu 🙂

  • Reply
    Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
    11.11.2016 at 11:02

    Komeita ja karuja maisemia todellakin 🙂 Vuoristotauti tai sen ensi oireetkin on varmasti aivan kamala kokea ja toivon, ettei itse sitä tarvitse kärsiä. Poikaystäväni sai ensi oireet meidän trekatessa Mount Rinjanille muutama kuukausi sitten. Kyllä oli itselläkin pieni pelko siinä vaiheessa :/

    • Reply
      mertsik
      12.11.2016 at 15:26

      Kiitos Sandra kommentista! Vuoristotautia ei ole kiva potea. Minulla on siitä pahimmat kokemukset Kilimanjaron reissulta ja silloin tuntui, että pää halkeaa sen säryn voimasta. Loppu meni kuitenkin hyvin, mutta sitä päänsärkyä en unohda varmaan koskaan. Piti googlettaa, missä on Mount Rinjan 🙂 Se on jo sen verran korkealla, ettei mikään ihme, että poikaystäväsi sai oireita.

  • Reply
    Lotta | Watia.fi
    12.11.2016 at 05:33

    Karua mutta kaunista. Upean kirkas päiväkin – näyttää kyllä aika kylmältä! Alpakat ovat söpöjä. Kauniita ovat nuo rouvien perinteiset asut. Peru kiinnostaisi kyllä kovasti, vaikka muuten Etelä-Amerikka ei niinkään.

    • Reply
      mertsik
      12.11.2016 at 15:37

      Kiitos Lotta kommentista! Meille sattui ihana aurinkoinen sää, kun olimme Chivay´n kylässä. Matkan varrella sää heittelehti ääripäästä toiseen; välillä paistoi ja välillä satoi vettä. Naisten perinneasut ovat kauniita ja värikkäitä.

  • Reply
    Hanneli /duunireissaaja
    12.11.2016 at 09:38

    Maailma on kyllä kiinnostava. Pienen pieni siivu siitä vasta nähtynä, saa nähdä iskeekö mulle jossain vaiheessa seikkailukuume tämän mukavuudenhaluisen matkailutyylin sijaan. Etelä-Amerikka nousee silloin korkealle matkahaaveissani.

    • Reply
      mertsik
      12.11.2016 at 15:41

      Kiitos Hanneli kommentista! Mulla seikkailunhalu ja mukavuudenhalu vaihtelevat. Kun seikkailukäyrä nousee korkealle, ei auta kuin varata matka vuorille. Usein sen jälkeen on kiva mennä kaupunkilomalle nauttimaan hyvästä ruoasta ja nähtävyyksistä tai rantalomalle näyttämään kalpeaa ihoa auringolle (hyvin rasvattuna tietysti). Pidänkin itseäni aika kaikkiruokaisena mitä matkailuun tulee 🙂

  • Reply
    Kohteena maailma / Rami
    12.11.2016 at 14:09

    Karut on tosiaan maisemat. Risti on hienosti tehty maastoon ja ilotulitukset kirkonmenojen alkuun kuulostaa omanlaiselta mainonnalta tapahtumaa kohtaan 🙂

    • Reply
      mertsik
      12.11.2016 at 15:44

      Kiitos kommentista Rami 🙂 Ristejä näkyi muuallakin Perussa. En tiedä onko se joku heidän oma juttu vai onko niitä muuallakin Etelä-Amerikassa. Pitäisi varmaan kääntyä taas ystävä Googlen puoleen. Ilotulituksen räiske sunnuntaiaamuna oli jotain sellaista, mitä en osannut odottaa. Maassa maan tavalla 😉

Leave a Reply