Inkapolku -vaelluksen viimeisenä aamuna kello herätti teltassa puoli neljältä. Pakkasimme tavarat taskulampun valossa ja aamupalan jälkeen laskeuduimme noin 200 m portille odottamaan pääsyä loppureitille. Tietysti alkoi taas sataa, mutta onneksi se loppui sen tunnin aikana, jonka jonossa vietimme. Jono kasvoi takanamme ja pian meitä oli useampi ryhmä valmiina aloittamaan kilpajuoksun kohti Aurinkoporttia. Kun päivä alkoi valjeta ja portti avattiin, alkoi viimeinen 6 kilometrin patikointi. Me etenimme ripeää tahtia, mutta emme kuitenkaan juosseet niinkuin kiireisimmät tekivät. Kapealla polulla ohittelu oli melko uhkarohkeaa, koska kaiteita ei ollut ja toisella puolella oli jyrkkä pudotus alas. Opas olikin neuvonut meitä väistämään aina vuorenseinämän puolelle, jolloin ei ollut sitä vaaraa, että joku vahingossa tönäisisi alas. Sen takia reitille ei nykyisin enää päässyt pimeällä kuten joskus ennen vanhaan. Silloin oli tainnut ohitustilanteissa tapahtua kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.
Reitillä mentiin polkua ylös ja alas. Mieleen jäi jyrkät kiviportaat, jotka kiipesimme ylös. Jyrkkyysaste oli melkein samaa luokkaa kuin olisimme kiivenneet tikapuita. Piti tosissaan olla kieli keskellä suuta, ettei jalka lipeä. Turvallisuussyistä portaisiin pääsi maksimissaan kaksi henkilöä kerrallaan.
Machu Picchu alkoi lähestyä ja ensimmäiset kuvat napsimme Inti Punkulla eli Aurinkoportilla. Kuulimme oppaalta myös yhden teorian, mistä Aurinkoportin nimi tulee. Inkat olivat maanviljelijöitä ja heille oli tietysti tärkeää tietää, mikä vuodenaika kulloinkin oli. Talvi- ja kesäpäivän seisauksien aikaan auringon noustessa sen ensimmäinen säde osuu Aurinkoportista sisään sekä alhaalla Machu Picchussa olevaan Aurinkotemppelin alttariin. Siitä tiedettiin missä vaiheessa vuotta mentiin. Inkat eivät tiettävästi tunteneet numeroita tai käyttäneet kirjoitettua kieltä.
Sää oli kirkastunut ja näimme Aurinkoportilta Machu Picchun ja sitä ympäröivät huiput koko komeudessaan ensimmäistä kertaa. Tuntui ihan uskomattomalta, että tässä sitä nyt ollaan. Monista valokuvista tuttu maisema oli edessämme. Aurinkoportilta oli vielä vähän matkaa Machu Picchulle ja kun vihdoin olimme perillä, sää oli muuttunut todella lämpimäksi. T-paidassa tarkeni hyvin ja sadevaatteet + takin sai laittaa jo reppuun. Tapasimme siellä myös ne ryhmämme jäsenet, jotka eivät olleet vaelluksella mukana. Opas veti sen jälkeen parin tunnin esittelykierroksen.
Machu Picchu
Hiram Bingham löysi Machu Picchun vuonna 1911 ja paikka on ollut suuri mysteeri siitä asti. Pikkukaupungin käyttötarkoituksesta ei myöskään ole täyttä varmuutta. Machu Picchu sijaitsee 2430 metrin korkeudessa Andien vuoristossa noin 70 kilometrin päässä Cuscosta. Sijaintinsa vuoksi se jäi piiloon myös espanjalaisilta konkistadoreilta. Yksi suosituista teorioista kertoo, että paikka rakennettiin inkakuningas Pachacutecin lomapalatsiksi ja se hylättiin espanjalaisten saavuttua Peruun vuonna 1532.
Machu Picchu on yksi Etelä-Amerikan tärkeimmistä arkeologisista keskuksista. Se on Perun suosituin turistikohde ja Unescon maailmanperintökohde. Vuosittain siellä käy jo yli miljoona turistia. Kävijämäärät ovat paisuneet vuosien varrella ja niitä on pyritty rajoittamaan siten, että päivittäin vain 2500 turistia pääsee Machu Picchulle ja Inkapolulle 500. Machu Picchun alue on todella laaja ja osa kohteista vaatii kiipeämistä jyrkkiä portaita pitkin. Paikkaa ei suositella liikuntarajoitteisille tästä syystä. Liput tulee hankkia etukäteen, koska paikan päältä niitä ei voi ostaa.
Miten Machu Picchulle pääsee?
Jos ei halua vaeltaa Machu Picchulle Inkapolkua pitkin, voi ottaa junan Ollantaytambosta. Junamatka kestää noin kaksi tuntia ja se kulkee päivittäin 6.00 – 19.00. Junaliput voi ostaa Ollantaytambon asemalta, mutta suositeltavaa on hankkia ne etukäteen netistä. Pääteasema on Aguas Calientes, josta Machu Picchulle pääsee joko bussikuljetuksella tai kävelemällä.
Cuscosta on myös suora junayhteys Aguas Calientesiin. Matka kestää noin kolme tuntia.
Oppaan vetämän kierroksen jälkeen oli omaa aikaa ja ystäväni kanssa kiertelimme ympäriinsä raunioilla ja räpsimme valokuvia. Wayna Picchulle, Machu Picchun ylle kohoavalle vuorelle, emme päässeet, koska liput sinne olisi pitänyt ostaa viikkoja aikaisemmin. Huipulle päästetään päivittäin vain 400 turistia; 200 aikaisin aamulla ja 200 aamupäivällä. Kiipeäminen vuoren huipulle kestää kuulemma 1,5 tuntia ja portaat ovat paikoitellen todella kapeat ja jyrkät. Minua ei harmittanut yhtään, että Wayna Picchu jäi kokematta. Neljä päivää oli jo kiipeilty ihan riittävästi ja sääkin oli sen verran lämmin, että mielellään otti jo rennosti.
Kun olimme mielestämme nähneet raunioita riittävästi, lähdimme bussilla Aquas Calientesin pikkukylään. Kävimme pizzalla ja oluella ja pikkuhiljaa muitakin ryhmämme jäseniä alkoi valua paikalle. Teimme vielä pieniä ostoksia kylässä ja sen jälkeen koko porukka hyppäsi legendaarisen PeruRail-junan kyytiin kohti Olantaytamboota. Junamatka oli hauska kokemus. Ensin meille tarjoiltiin pienet snacksit, jonka jälkeen pelle tuli viihdyttämään matkustajia. Pellen poistuttua takavasemmalle, alkoi muotinäytös inkapopin tahtiin. Muotinäytöksen vaatteet oli tehty alpakan villasta ja niitä olisi saanut halutessaan ostaa. Kauniita vaatteita, mutta melko kalliita. Junan isoista katto- ja sivuikkunoista oli myös mukava katsella ohikiitäviä maisemia. Olantaytamboossa hyppäsimme taas bussin kyytiin ja noin kahden tunnin kuluttua olimme Cuscossa.
Päivä oli ollut pitkä aikaisine herätyksineen, joten emme jaksaneet lähteä edes ulos syömään. Tilasimme ystäväni kanssa huonepalvelusta voileivät iltapalaksi. Pakkasimme tavaroita, koska huomenna alkaisi kotimatka. Ja mikä ihaninta – monen päivän telttailun jälkeen pääsi lämpimän suihkun alle sekä mukavan pehmeään sänkyyn, lakanoiden väliin nukkumaan. Nyt osasi taas arvostaa niitä elämän perusasioita.
Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Inkapolku-vaellus alkaa
Kuolleen naisen solan ylitys
Vesisadetta ja jyrkkiä kiviportaita Inkapolulla
Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.
32 Comments
Noora | Kerran poistuin kotoa
22.12.2016 at 00:02Wayna Picchulle kiipeäminen oli ihan kamalaa! Et siis menettänyt mitään, vaikket sinne päässytkään 😀 Alku oli suht normaalia nousua ylämäkeen, mutta mitä lähemmäs huippua pääsi, sitä jyrkemmäksi reitti muuttui. Vuorenrinteen askelmat olivat kuin hyvin epäkäytännölliset tikapuut. En ikinä tajua miten suoriuduin huipulle. Ja vaikka olenkin vannonut, että Machu Picchulle palaan, niin Wayna Picchulle en mistään hinnasta 😀 Ei kaduta, että kiipesin. Oli se sen arvoista. Mutta nyt kun tiedän mikä siellä odottaa, en ole innokas toistamaan urakkaa. Mun fiiliksiä kummastakin paikasta pääsee lukemaan täältä: https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/06/04/machu-picchu-maailman-kauneimpien-maisemien-aarella/ 🙂
mertsik
29.12.2016 at 19:20Wau, sinä olet käynyt Wayna Picchulla. Hatun nosto! Se ei todellakaan näyttänyt helpolta rastilta. Kiitos linkistä, käyn lukemassa sun fiiliksiä Machu Picchulta.
Stacy Siivonen
25.12.2016 at 18:33Mun käsitykseni mukaan Machu Picchu ei ollut ikinä kateissa kateissa, vaan esimerkiksi paikalliset tiesivät koko ajan, mitä siellä vuorella oikein oli. Toisaalta koko ajan tehdään löydöksi Machu Picchun ympäristöstä ja nämä löydökset ovat olleet kateissa. Mitä tulee inkojen kirjoitustaitoon, niin niillä oli oma köysikirjoituksensa, quipu, Kukaan ei ole pystynyt sitä tulkitsemaan. Mitä tulee muotiesitykseen ja pelleilyyn, niin minä tunsin lähinnä myötähäpeän ja nolouden tunteita.
mertsik
29.12.2016 at 19:22Totta muuten, että eihän se Machu Picchu kateissa ollut. Paikalliset siitä tiesivät, mutta muu maailma ei. Köysikirjoituksesta en ole kuullutkaan. Mielenkiintoista, täytyypä googletella lisää.
Miraorvokki/Pöndekengissä
26.12.2016 at 11:23Mielenkiintoinen Machu Picchu! En ole koskaan käynyt mutta pitäisi kyllä – huonolla tuurilla turisteilta vielä estetään paikalle pääsy ennen kuin ehdin 😀 Hyvä tosin että väkimääriä on vähennetty, eihän paikka voi loputtomasti ihmisiä kantaa. Pitää muistaa että liput pitää hankkia hyvissä ajoin jos hamuaa nähdä täällä enemmän!
mertsik
29.12.2016 at 19:24Machu Picchu on todella vaikuttava, joten suosittelen käymään, jos vähääkään kiinnostaa. Hyvä, että turistien määrää siellä on karsittu, niin näkemistä jää jälkipolvillekin 🙂
Kaisa
27.12.2016 at 11:12Hyvä että turistien määrää rajoitetaan, mutta kuulostaa myös vaaralliselta että ihmiset juoksevat jyrkänteillä kilpaa portilta toiselle.
mertsik
29.12.2016 at 19:25Viimeisen aamun juoksukisa on todella vaarallista. Sen vuoksi pimeällä sinne ei enää pääse, vaan vasta kun päivä alkaa sarastamaan. Silti jotkut menivät puolijuoksua kapeaa polkua pitkin. Hullua!
Janni/Lentopelko
27.12.2016 at 11:13Tuo paikka kuulostaa niin mielenkiintoiselta. Kaikissa tällasissa vanhoissa ja autioituneissa paikoissa on kyllä aina oma viehätyksensä! Tosin ei kuulosta nuo kiipeilyreitit kovin turvalliselta, en tiedä kestäiskö hermot tollasta. 😮
mertsik
1.1.2017 at 12:28Machu Picchu on todella mielenkiintoinen ja tarinoita inkakulttuurista oli kiva kuulla oppaamme kertomana. Inkapolulla pärjäsi, kun malttoi ottaa rauhallisesti ja katsoi minne astui sekä muisti väistää aina kallion puolelle 🙂
Maria
28.12.2016 at 10:42Täytyypä kaivaa joku hyvä dokkari, kirja tms, tästä! Upea paikka ja historia noista rakennelmista kiinnostaa!
mertsik
1.1.2017 at 12:36Youtubesta löytyy Machu Picchusta kaikenlaista materiaalia. Esimerkiksi National Geographicin dokkareita, joista osa on espanjaksi, mutta löytyy myös englanninkielellä.
reissaaja1
28.12.2016 at 12:51Tuonne(-kin) pitäisi päästä! Sairastuiko joku teidän seurueestanne vuoristotautiin? Ja jos, niin miten sitä hoidettiin? Olen kuullut paikalla käyneistä, että lähes joka ryhmästä joku sen saa… Tämä on hieman laittanut omia suunnitelmia jäihin.
mertsik
1.1.2017 at 12:45Olimme olleet yli 3000 metrin korkeudessa jo yli viikon ennen Inkapolulle lähtöä, niin meidän seurueesta ei kenellekään tullut vuoristotautia vaelluksella. Ensimmäisen viikon aikana Perussa parilla henkilöllä oli oireita; pahoinvointia, kuumetta, päänsärkyä. Mutta ne menivät parissa päivässä ohi.
Arna / Cocoa etsimässä
29.12.2016 at 09:14Oih, tuonne pitäisi kyllä päästä! Sekä Inkapolulle että tietysti Machu Picchulle. Olipa muuten kiva, että teilläkin sää kirkastui juuri kun pääsitte ns. pääkallopaikalle :). Pakko kyllä myöntää, että minut muotinäytös ja pelle saisivat lähinnä vaivautuneeksi ja keskittyisin junamatkalla huomattavan paljon mieluummin maisemien ihailuun…
mertsik
1.1.2017 at 12:49Sää kirkastui juuri oikeaan aikaan 🙂 Pahimmassa tapauksessa pilvet olisivat roikkuneet Machu Picchun yllä ja kaikki hienot maisemat Inti Punkulta olisivat jääneet näkemättä. Junamatkan ohjelma oli aika vierasta meille suomalaisille, mutta kieltämättä toi hymyn huulille jokaiselle kun emme opasta lukuunottamatta olleet osanneet moiseen varautua. Tosin tänä päivänä pellen ilmestyminen junaan saattaisi aiheuttaa vastakkaisia reaktoita ja luulisin ensimmäisenä, että joku hullu terroristi ilmestyi paikalle.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
29.12.2016 at 19:31Teillä on kyllä ollut mahtava reissu siellä! Ihana oli lukea koko sarja kohti huippua! 😀
mertsik
1.1.2017 at 12:50Kiitos Sandra! Kiva, että viihdyit mukana 🙂
Sandra
30.12.2016 at 09:44Todella, todella mielenkiintoinen paikka ja yksi isoista bucketlist-kohteista. Ei kuulosta miltään kovin helpolta tuo nousu tuonne. Pärjääkö ihan peruskunnolla kuitenkin?
Ehdottomasti hyvä, että turistien määrää rajoitetaan ja hyvä tietää, että liput pitää varata etukäteen.
mertsik
1.1.2017 at 12:54Peruskunnolla pärjää ja kun muistaa mennä rauhallisesti, niin säästyy myös vuoristotaudilta. Vaelluksella voi kulkea omaan tahtiin. Meillä oli kaksi opasta, joista toinen kulki edellä ja nopeimmat menivät hänen mukanaan ja toinen opas tuli viimeisenä ja varmisti, ettei kukaan jää matkan varrelle. Jos ennen matkaa käy tekemässä mäkitreeniä vaikka sauvojen kanssa, niin ainahan siitä apua on ja matkan teko on kevyempää.
Lotta | Watia.fi
30.12.2016 at 11:10On se vaan hieno! Kiva kun laitoit paljon kuvia. Aika vaaralliselta touhulta vaikuttaa tuo pikkupolkuja pitkin juokseminen… Hyvä että te otitte juoksun sijaan vain ripeitä askelia. Upea keli teille osui. Tuo on niin nähtävä kerran elämässä!
mertsik
1.1.2017 at 12:57On se 🙂 Kuvia oli paljon ja vaikea oli valita, mitkä niistä valitsen tähän. Pelkäsin jo, että meneekö kuvaähkyksi. Onneksi sään jumalat soivat meille juuri tuolle päivälle auringon paistetta. Olisin varmaan itkenyt, jos silloinkin olisi satanut 🙂
Outi
30.12.2016 at 19:55Minkähänlaista on inkapoppi? Olisipa hauska kuulla ? Peru on ollut haaveissa niin pitkään kun muistan. Aikamoinen kipuaminen tosiaan tuonne Machu Picchulle!
mertsik
1.1.2017 at 12:59Yritin etsin matkan jälkeen Youtubesta inkapoppia sitä kuitenkan löytämättä. Kävin nyt uudestaan, mutta en vieläkään onnistunut löytämään. Harmi! Youtubesta löytyy pätkiä junamatkalta, mutta musiikki soi sen verran hiljaa taustalla ettei sitä oikein erota.
Katja / Lähtöselvitetty
30.12.2016 at 23:21Minullakin Peru on ihan haavelistojen kärkipäässä. Jäin pohtimaan sitä, miksi ihmiset sitten päättivät juosta viimeisen pätkän? Oliko jotenkin tärkeää päästä ensimmäisenä paikalle?
mertsik
1.1.2017 at 13:03Kaikilla on kiire Aurinkoportille ottamaan valokuvia siten, ettei muut turistit heilu edessä ja toki haluavat ottaa Machu Picchusta joka minuutin irti. Me ehdittiin hyvin kierrellä alue läpi, vaikkei juostukaan. Aurinkoportilla piti jonkun aikaa odotella omaa kuvausvuoroa, mutta ei niin montaa minuuttia että olisi hermo mennyt 🙂
Kohteena maailma / Rami
31.12.2016 at 13:48Olen katsonut lukuisia ohjelmia ja lukenut useita kirjoituksia Macchu Picchusta, joka on ollut jo vuosia Top1 kohde listallani. Kun sinne toivottavasti Inka Trailia pitkin joskus saavun, juon sen päälle kyllä useamman pullon Cusquenaa 😀
mertsik
1.1.2017 at 13:04Haha, hyvä pläni Rami! Pidän peukkuja, että toiveesi toteutuu pian 🙂
Paula - Viinilaakson viemää
1.1.2017 at 02:50Olipas kiva lukea reissukokemuksia näin kivasti kerrottuna. Me juuri joulun aikana suunnittelimme perheen kanssa Perun reissua mutta se ei tule varmaan ihan heti toteutumaan. En koskaan ajatellut, että siellä saattaa olla tuollaista jonottamistakin, vaikka tiesin toki, että se on todella suosittu paikka.
mertsik
1.1.2017 at 13:07Kiitos Paula 🙂 Toivottavasti teidän Perun matka toteutuu jossain vaiheessa. Machu Picchulla kannattaa varautua jonottamiseen, vaikka täytyy myöntää, että olin varautunut pahempaan.
Milja
13.8.2018 at 18:26Hei, teitkö matkan joulukuussa? Olen itse suunnitellut matkaa tammikuun alkuun, mutta mietityttää onko koko inca trail vain vesisateessa mutapoluilla luistelu? Eli sataako sadekautena kuinka paljon?
mertsik
13.8.2018 at 21:39Hei Milja, kiitos kommentista. Tein oman matkani lokakuussa. Meidän matkalla tuli sadekuuroja ja ne tekivät polut liukkaiksi. Kivisillä askelmilla piti keskittyä tosissaan. Kantajat siellä kaatuilivat, mutta heidän jalkineensa olivat huonoja sandaaleja, joten ei mikään ihme. Suosittelen sinne menoa kuivalla kaudella, jos mahdollista. Sadesäällä huonoja puolia myös se, ettei varusteita saa kunnolla kuivaksi. Yritimme teltassa niitä ripustella kuivumaan, mutta heikolla menestyksellä. Sukkia sun muita otin yöksi makuupussin sisään, jolloin ne olivat aamulla mukavammat laittaa jalkaan.