Puola

Retki Krakovasta: Auschwitz-Birkenau keskitysleirimuseo

23.8.2024
arbeit-macht-frei

Kun suunnittelimme Krakovan matkaa, yhden päivän varasimme retkelle Auschwitz-Birkenaun pahamaineiseen keskitysleiriin. Auschwitz-Birkenau oli natsien rakentamista keskitysleireistä suurin. Siellä yli 1,1 miljoonaa ihmistä menetti henkensä. Paikka sijaitsee Oświęcimissa, noin 60 kilometrin päässä Krakovasta.

Kävelimme aamulla noin 300 metriä tapaamispaikalle, josta meidät haettiin ja vietiin isommalle bussille. Tämä järjestely johtui siitä, etteivät isot bussit mahdu kunnolla ajamaan vanhankaupungin kapeilla kujilla. Meitä oli iso 53 hengen ryhmä. Oppaaksi saimme Jacopin, joka vaikutti olevan kokenut konkari. Matkalla opas kertoi päivän kulusta ja Auschwitz-Birkenaun synkästä historiasta. Matka kesti noin 1,5 tuntia.

auschwitz-tiilitalot
Auschwitzin pääleiri perustettiin vanhalle kasarmialueelle
auschwitz-kartta

Auschwitz I

Ensimmäinen ja vanhin leiri eli pääleiri tunnettiin nimellä Auschwitz I. Se perustettiin entisille kasarmialueille. Siellä natsit tekivät ensimmäiset kokeensa tuholaismyrkky Zyklon B:llä, ja murhasivat ensimmäiset joukkokuljetuksilla tuodut juutalaiset.

Meidät jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä oli englanninkielinen opas ja meidän ryhmään tuli Jacopin lisäksi puolankielinen naisopas. Jacop selitti ennen kierroksen alkua, että englanninkielisistä oppaista on pulaa ja hänen oli tarkoitus kääntää meille puolankielisen oppaan puheet. Ryhmässämme ei ollut puolalaisia, joten naisopasta ei oikeasti olisi tarvittu. Enkä tuota heidän logiikkaa muutenkaan täysin ymmärtänyt.

Liput tarkistettiin ja mukana piti olla henkkarit, joista tarkistettiin, että lipuissa oleva nimi täsmäsi. Tavarat läpivalaistiin kuten lentokentällä ja lippuja katsottiin vielä uudestaan. Turvatarkastuksen jälkeen saimme audioguide -laitteet kuulokkeineen, jotta kuulisimme oppaan puheet.

Kuljimme museoalueelle avonaista käytävää pitkin, jossa kaiuttimista kuului ihmisten nimiä. Ne kuuluivat Auschwitzin vangeille. Natseille he olivat vain pelkkiä numeroita ja oma numero piti muistaa tai joutui ikävyyksiin.

Pian edessämme näkyi Auschwitzin portti, jonka yläpuolella luki ”Arbeit macht frei” -teksti. Portin toisella puolella oli tiilirakennuksia, joissa tänä päivänä on museoalueen näyttelyt. Kierroksella etenimme rakennuksesta toiseen tietyssä järjestyksessä. Näyttelyt kertoivat muun muassa keskitysleirin arjesta ja vankien saamista rangaistuksista.

auschwitz-kuva-vangeista
Unkarin juutalaisia kävelemässä kohti kuolemaa
Piikkilankojen takana

Yhdessä rakennuksessa oli vangeilta takavarikoitua omaisuutta, muun muassa kenkiä, matkalaukkuja, kampoja ja astioita. Kun juutalaisia karkoitettiin asuinalueiltaan, he saivat pakata mukaan 25 kiloa tavaraa. Laukkuihin pakattiin tietysti kalleimmat aarteet ja parhaimmat vaatteet. Niitä he eivät koskaan saaneet takaisin.

Zyklon-B -syaanivetypurkkeja

Suurimmassa osassa museotiloja sai kuvata, mutta joidenkin vitriinien tai huoneiden luona oli kuvauskieltokyltit. Sellainen oli muun muassa lasivitriinin luona, jossa oli suurimmaksi osaksi naisilta leikattuja palmikkoja. Joukossa oli myös miehiltä leikattuja hiuksia. Niitä kerättiin ja lähetettiin Saksaan, missä hiuksia käytettiin eri tarkoituksiin, kuten tekstiiliteollisuudessa kankaan vahvikkeena, sotatarvikkeiden valmistukseen ja patjojen, huonekalujen ja tyynyjen täytteeksi.

Yhdellä käytävällä oli ihmisten kasvokuvia. Wilhelm Brasse, joka oli puolalainen valokuvaaja ja vanki, pakotettiin kuvaamaan leirille saapuneita vankeja. Brasse selviytyi keskitysleiriltä, mutta ei pystynyt jatkmaan valokuvaajan uraa sodan päättymisen jälkeen.

Vankeja rangaistiin milloin mistäkin, esimerkiksi jos he jäivät kiinni löytäessään itselleen ylimääräistä syötävää, eivät työskennelleet riittävän ahkerasti tai olivat pukeutuneet sopimattomasti. Rangaistuksissa ei ollut mitään säännönmukaisuutta eikä vanki koskaan tiennyt mikä hänen kohtalokseen koituisi.

Pahinta oli joutua talon nro 11 seisontaselliin. Ne olivat pieniä, noin 1,5 metriä korkeita ja kapeita tiloja, joissa oli tilaa vain neljälle vangille kerrallaan. Kopit olivat niin ahtaita, että vangit eivät voineet istua tai edes kunnolla liikkua, vaan heidän oli pysyttävä seisaallaan koko ajan. Sellin sisälle pääsi vain pienen luukun kautta, ja vangit suljettiin sinne yöksi. Kaikki eivät kestäneet yötä seisontasellissä, vaan osa vangeista menehtyi sinne.

Talon nro 11 pihassa oli teloitusseinä

Auschwitz II – Birkenau

Lyhyen tauon jälkeen menimme takaisin bussiin ja ajoimme noin kolmen kilometrin päähän Birkenauhun, joka tunnetaan nimellä Auschwitz II. Birkenau oli huomattavasti suurempi kuin Auschwitz I, ja se käsitti noin 175 hehtaarin alueen. Leirille rakennettiin kymmeniä puisia ja tiilisiä parakkeja, joissa vangit asuivat erittäin ahtaissa ja epähygieenisissä olosuhteissa. Birkenaussa oli neljä suurta kaasukammiota ja krematoriota, joita käytettiin systemaattiseen joukkomurhaan.

birkenau
Auschwitz II eli Birkenau

Birkenaun rakentaminen aloitettiin vuonna 1941 Brzezinkan kylään. Alueen siviiliväestö häädettiin ja heidän talonsa takavarikoitiin ja purettiin. Birkenaun leiri oli ensisijaisesti tuhoamisleiri, kun Auschwitzin muut leirit olivat työleirejä. Vangit saapuivat Birkenauhun junilla, ja heidät vastaanotettiin kuuluisalla junaraiteella, joka johti suoraan leirin sisään. Työkykyiset vangit lähetettiin pakkotyöhön, kun taas suurin osa, erityisesti lapset, vanhukset ja sairaat, lähetettiin suoraan kaasukammioihin.

birkenau
Vankeja tuodaan Birkenaun leirille
birkenau-rautatie

Kun natsit olivat häviämässä sodan, he yrittivät tuhota todistusaineistoa ja räjäyttivät Birkenaun krematoriot. Jäljelle jäivät vain rauniot. Myös osa parakeista ehdittiin tuhota. Neuvostoliiton puna-armeija vapautti vangit 27.1.1945.

Räjäytetyt muurit piikkilanka-aidan toisella puolella
birkenau-parakki
Vangit asuivat ahtaissa parakeissa

Birkenaussa olimme noin tunnin. Emme kiertäneet koko aluetta, koska oli kuuma päivä eikä opas halunnut kenenkään saavan lämpöhalvausta. Kesän mittaan oli kuulemma pyörtyneitä turisteja näkynyt jo riittämiin.

Kotimatka eteni hitaasti, koska Krakovassa oli ollut ukkosmyrsky ja liikennevalot olivat pois päältä. Se onnistui sekoittamaan koko liikenteen. Bussissa oli muutenkin hiljaista ihmisten mietiskellessä näkemäänsä.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    23.8.2024 at 15:10

    Käytiin tuolla omatoimisesti autolla, mutta kieltämättä oli paluumatkalla varsin hiljaista meidänkin autossa. Hurjia juttuja, ja eipä niistäkään ihan jättipaljoa ole aikaa. Jos Krakovassa käy, en missään tapauksessa jättäisi tätä väliin.

  • Reply
    Eveliina / Reissukuume
    26.8.2024 at 07:34

    Huhhuh… Jo pelkästään tämän postauksen lukeminen veti hiljaiseksi. Olen Auschwitzista toki muualtakin lukenut ja pari dokumenttia katsonut, mutta aina tuntuu yhtä pahalta lukea tai kuulla näistä. Ihmiset ovat hirviöitä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      2.9.2024 at 15:46

      Kiitos Eveliina! Ei noita tapahtumia voi ymmärtää eikä sitä miten joku on oikeasti voinut tappaa noin brutaalisti miljoonia ihmisiä. 🙁

  • Reply
    Stacy Siivonen
    26.8.2024 at 19:15

    Kovin moni on ollut tuolla, sellaisetkin, joita natsit ei luulisi kiinnostavan, tai juutalaiset. Olen joskus lukenut, mikä filosofia tuon lauseen ”Arbeicht macht frei” takana oikein on. Natsit kai arvostivat työtä työn jalostavan luonteen takia, aivan kuin lauseessa ”työ tekijäänsä kiittää”. Sattumoisin ajattelin natsismia reissullani Loviisassa. Suomessa oli omat Hitlerin ihailijansa ja Taisteluni-kirja meni kuin kuumille kiville. On kuitenkin mainittava, että suurin osa halusi tutustua kirjaan vain tiedonhaluisuuttaan. Suomentajan rodullinen alkuperä piti selvittää ennen kuin hän sai suomentaa kirjan. Oma sukuni on ollut melkoisen immuuni aatteelle ja moni olisi saattanut päätyä leirille itse, joskin arjalaisena he olisivat kärsineet kevyemmän tuomion kuin juutalaiset.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      2.9.2024 at 15:47

      Kiitos Stacy! Minäkin voisin lukea Mein kampfin ihan uteliaisuudesta, mutta ei sillä olisi mitään tekemistä Hitlerin ihailun kanssa.

  • Reply
    Ne Tammelat
    27.8.2024 at 10:29

    Ihmisten julmuus on kyllä ihan käsittämätöntä 🙁 Tuolla Balkanin alueella oli myös vähän joka maassa omat synkkyytensä ja musertavinta tässä kaikessa on se, että maailmassa tapahtuu tälläkin hetkellä tosi pahoja asioita, eikä näistä ole osattu ottaa opiksi.

  • Reply
    Reissu-Jani
    27.8.2024 at 21:04

    Tämä, kuten muutkin keskitysleirien museot, ovat pysäyttäviä ja hiljentäviä paikkoja. Olen kahdesti käynyt täällä museossa ja molemmilla kerroilla muistan kun kylmäävät väreet erityisesti Birkenaun kaasukammioiden takana olevissa metsässä, jossa on vieläkin joukkohautojen kuoppia, kuin myös Auschwitz I kasarmeissa. Paluumatka Krakovaan oli hyvin hiljainen molemmilla kerroilla.

    Dachaussa puolestaan näin saksalaisia koululaisryhmiä (yläkoululaisia), joissa osa joutui jonkinlaiseen pankkiin ja huusivat tuskissaan kaasukammioiden ja teloitushuoneen luona. Nähtävästi Saksassa tämä kuuluu vieläkin opetusohjelmaan että nuorille näytetään mitä aiemmat sukupolvet ovat tehneet, mutta pitääkö tätä kollektiivista häpeää ja syntiä pyrkiä jakamaan ja jatkamaan sukupolvelta toiselle…?

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      8.9.2024 at 14:16

      Kiitos Jani! En ihmettele jos koululaiset järkyttyvät nähtyään kaasukammiot. Tekee tiukkaa meille aikuisillekin. Sitä en tiennytkään, että kuuluu Saksassa opetusohjelmaan.

  • Reply
    Sari / matkalla lähelle tai kauas
    27.8.2024 at 21:45

    Niin järkyttävää ja pysäyttävää historiaa. Silti me haluamme tuolla käydä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      8.9.2024 at 14:19

      Kiitos Sari! Vaikka järkyttävä paikka onkin, siellä käymällä ymmärtää paremmin tapahtunutta ja sen vaikutuksia.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    28.8.2024 at 08:50

    Tuo paikka kyllä pysäyttää – toisella tavalla kuin vaikka aika monet keskitysleireistä kirjoitetut kirjat ja jopa elokuvat.
    Kävimme tuolla myös bussiretkellä Krakovasta ja muistan – kohteen lisäksi – miten muutamat italialaiset eivät ilmestyneet paluuaikaan bussille ja lopulta heidät vartin päästä jätettiin, kuulemma tuolta nyt kuitenkin menee sen verran taajaan busseja Krakovaan, että kyllä he takaisin pääsevät. Olisivat kyllä voineet ilmoittaa, jos aikomus oli vaan jäädä kyydistä, etteivät muut olisi joutuneet odottamaan.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      8.9.2024 at 14:22

      Kiitos Pirkko! Ihmiset ovat ajattelemattomia. 🙁 Me odotimme todella pitkään Wieliczkan retkellä aasialaisia tyttöjä. He kyllä tulivat kyytiin, mutta olivat eksyneet eivätkä löytäneet bussia. Onneksi tajusivat soittaa oppaalle, joka kävi hakemassa heidät.

  • Reply
    Virpi / Virpin Maailma
    30.8.2024 at 09:17

    Kyllä tämä paikka varmasti hiljaiseksi vetää. En ole tuolla käynyt, kiinnostaisi kyllä, mutta toisaalta jotenkin niin kammottava paikka, että en tiedä miten tälläinen herkkis selviäisi tuolta. 🙂

  • Reply
    Cilla Maria Travel
    31.8.2024 at 07:49

    Tämä on kyllä yksi pysäyttävimmistä paikoista, joissa olen käynyt. Erityisen julmalta tuntuu, ettei historiasta ole opittu mitään ja että juutalaiset toteuttavat nyt samaa kansanmurhaa Palestiinassa, kuin mitä itse kokivat aikanaan Euroopassa.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      8.9.2024 at 14:26

      Kiitos Cilla! Ihmisen muisti on valitettavasti lyhyt ja kuten sanonta kuuluu ”historia toistaa itseään”. Valitettavasti!

  • Reply
    Matkalla kaikkialle / Sarianne
    31.8.2024 at 21:39

    Tämä paikka vetää kyllä hiljaiseksi, sen muistan omalta vierailultanikin. Toisaalta koen tärkeäksi kaikille ymmärtää enemmän historiaa ja erityisesti sitä, miten tuo osa historiaa alkoi ja miten tuohon päädyttiin, sillä tuntuu että monella tavoin näistä ajoista ei ole opittu tarpeeksi nyky päivänäkään.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      8.9.2024 at 14:28

      Kiitos Sarianne! Kuten Cillalle juuri kommentoin historia valitettavasti toistaa itseään.

  • Reply
    Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
    1.9.2024 at 14:34

    Jokaikinen kerta, kun törmään artikkeliin tästä paikasta, pysähdyn sen lukemaan. Paikan historia on niin pysäyttävä, että jotenkin sitä ei voi ohittaa. Haluan itsekin joskus täällä käydä, kun aika on sopiva ja Puolan reissu eteen tulee. Kap Verdellä on pääsaarella Santiagolla tullut käytyä keskitysleirillä tutustumassa ja sekin oli melkoisen hurja, tai kurja, kokemus. Kiitos hyvästä tekstistä, luin mielenkiinnolla!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      8.9.2024 at 14:30

      Kiitos Tiina ja mukava kuulla, että pidit postauksesta, vaikka ikävä aihe olikin. 🙂 Enpäs tiennytkään, että myös Santiagolla on keskitysleiri. Jotenkin sitä aina luulee, että keskitysleirejä on vain Euroopassa, mutta niitä taitaa löytyä ympäri maailmaa.

  • Reply
    Joonas
    2.9.2024 at 16:48

    Hei.

    Olen menossa Krakovaan lokakuussa ja tarkoitus myös vierailla Auschwitzissa. Törmäsin kuitenkin ”vaikeuteen” varata kyseinen retki. Varasitko itse retken jonkin sivuston kautta vai hotellin välityksellä? Törmäsin useassa eri palvelussa siihen, että lähtö- ja paluuajat siirtyivät lyhyellä varoitusajalla sekä kuljetusjärjestelyissä oli esiintynyt paljon muutoksia.

    Entä onko Auschwitzissa esim. säilytyslokeroita, johon voi jättää repun säilytykseen, missä voi kantaa omia eväitä?

    Blogissasi on ollut paljon hyviä vinkkejä, kiitoksia niistä!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      3.9.2024 at 08:48

      Kiitos kommentista Joonas! Me varattiin retki Getyourguiden kautta. Hotellit tarjoavat myös retkipalveluita, joten sieltäkin voi kysyä, jos tiedät jo missä majoitutte. Meillä ei Auschwitzin retken kohdalla ollut aikataulumuutoksia, mutta kun kävimme Wieliczkan suolakaivoksilla lähtöaika aikaistui tunnilla. Sillä retkellä oli muutenkin kaikenlaista sekoilua enemmän järjestäjän puolelta, joten melkein suosittelen menemään sinne omatoimisesti, jos se on ohjelmassa.

      Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa on säilytyslokeroita, jonne voi jättää isommat reput ja laukut. Omia eväitä voi ottaa mukaan, mutta museon alueella ei ole erityistä paikkaa, missä niitä voisi syödä. Me syötiin omiamme bussissa, mutta museoalueen ulkopuolella tai parkkipaikan lähellä oli jotain pöytiä ja penkkejä missä ihmiset pysähtyivät tauolle.

      Mukavaa matkan odotusta ja retkipäivää paikan synkkyydestä huolimatta! 🙂

Leave a Reply