Ranska

Neljä päivää Pariisissa

14.9.2017

Olen hehkuttanut Pariisin erinomaisuutta monta kertaa täällä blogissa. Romanttinen kaupunki vei teinitytön sydämen kielikurssimatkalla ja Lontoo jäi siinä huumassa toiseksi. En ole kuitenkaan tehnyt Pariisista omaa postausta, vaikka se yksi lempikaupungeistani onkin. Ja syynä siihen on ollut, että viimeisimmästä reissusta on vierähtänyt aivan liian pitkä aika.

Kun viimeksi kävin Pariisissa elettiin vuotta 2013. Meillä oli 20.hääpäivä lähestymässä. Minulle oli ollut päivänselvää jo monta vuotta, että sitä juhlitaan Pariisissa. Mies ei ollut siellä koskaan käynyt enkä antanut hänelle mahdollisuutta edes ehdottaa mitään muuta, niin Pariisiinhan me sitten mentiin.

Heinäkuisena maanantaiaamuna lensimme Finnairin aamukoneella kohti Charles de Gaullen lentokenttää. Sankan sumun takia lento oli noin tunnin myöhässä. Kentältä otimme RER-junan keskustaan ja siitä metrolla Eiffel-tornin lähellä sijaitsevalle hotellille. Huone ei ollut vielä valmis, joten kävimme sitä odotellessa lounaalla.

eiffel_saint_charles

Hotellimme Eiffel Saint Charles

eiffel_pariisi

seine_pariisi

Kun tavarat oli saatu huoneeseen ja matkavaatteet vaihdettu rennompiin asusteisiin, menimme kävelemään Seinen vartta pitkin. Joen varresta lähti tunnin mittaisia jokiristeilyjä ja sen enempiä ajattelematta ostimme liput yhteen laivoista. Risteily oli aivan ihana. Joimme muovimukeista viiniä ja nautimme aurinkoisesta säästä.

 

merja_seinella

Kippis!

seine_pariisi

seine_pariisi

notre_dame_pariisi

Notre Damen katedraali

seine_pariisi

Silloista löytyi hienoja yksityiskohtia

seine_pariisi

Seuraavana aamuna olimme aikaisin hereillä ja pirteinä lähdimme etsimään kivaa aamiaispaikkaa. Ranskalaiseen aamiaiseen kuuluu yleensä tuore leipä sekä iso maitokahvi, café au lait. Sellaiseen mekin päädyimme hotellin lähellä olevassa kulmakuppilassa. Päivä oli tarkoitus käyttää nähtävyyksien katseluun ja laitoimme tuumasta toimeen heti aamusta. Otimme metron Riemukaaren juurelle ja kävelimme sieltä rantaa pitkin Notre Damen suuntaan.

riemukaari_pariisi

champs_elysees

Avenue des Champs-Élysées

Grand Palaisin edessä oli iso joukko valokuvaajia ja menimme kurkkimaan mitä siellä tapahtuu. Pian muodikkaan näköistä väkeä alkoi virrata hienoista autoista ja jonkun kädestä bongasin kutsun Chanelin muotinäytökseen. Nappasin muutamat valokuvat siltä varalta, että joukossa on suuriakin tähtiä, mutta en ole tänäkään päivänä onnistunut tunnistamaan ketään kuvan naisista. Ilmeisesti he olivat jotain paikallisia julkkiksia.

grand_palais

Mitäs täällä tapahtuu?

grand_palais

Who is this lady?

Louvren ja Notre-Damen katedraalin kävimme katsomassa ulkoapäin. Ei jaksettu jonottaa sisälle. Lounaaksi haimme täytetyt patongit ja menimme Luxembourgin puiston penkille syömään niitä. Katselimme kun pikkulapset vanhempineen uittivat pieniä veneitä suihkulähteessä. Voi sitä iloa ja riemua!

luxembourgin_puisto

louvre

louvre

Louvren taidemuseo

seine_pariisi

Autonkin voi ottaa mukaan joelle

rakkauslukot_pariisi

luxembourgin_puisto

luxembourgin_puisto

Kun väsyneitä jalkoja oli lepuutettu riittävästi menimme miehen suureksi riemuksi Galleria Lafayette -tavarataloon. Emme siellä kauaa viipyneet, koska mies halusi palata hotellille. Minä en vielä ollut valmis sinne, vaan pyyhälsin metrolla Champs-Elysées´lle kauppoja kiertelemään. Koska oli heinäkuun alku, oli monessa kaupassa alennusmyynnit ja sieltähän löytyi vaikka mitä; paitoja, mekkoja ja koruja.

Illalla kävimme syömässä Galleria Lafayetten kulmilla. Sulattelimme ruokaa kävelemällä taas Seinen rantaa pitkin. Ajatuksissa oli katsoa ravintolalaivojen ruokalistat seuraavaa päivää varten. Hääpäivän iltana olisi kiva syödä hienommin ja ravintolalaiva oli yksi vaihtoehto. Ruokalistat eivät kuitenkaan vakuuttaneet meitä, joten ravintolan etsintä jäi seuraavalle päivälle.

Hääpäivän ohjelmassa oli 1,5 tunnin kiertoajelu, joka päättyi Eiffel-tornille. Ajelimme läpi lähes kaikki samat paikat, jotka olimme jo edellisenä päivänä nähneet. Eiffel-tornilla pääsimme lipuilla jonon ohi. Sää ei oikein suosinut, vaan oli pilvistä ja välillä tuli sadekuuroja niskaan. Meidän lipuilla pääsi vain toiselle tasanteelle 120 metrin korkeuteen. Hienot näkymät sieltäkin oli, mutta halusimme kuitenkin ylimmälle tasanteelle, joka sijaitsee 280 metrissä. Sinne piti ostaa erikseen oma lippu ja jostain kumman syystä lipunmyynti oli laitettu puoleksi tunniksi kiinni. Siinä alkoi harmittamaan jo kunnolla. Taisi päästä muutama ärräpää ja jonosta meidän takaa kuuluikin hetken päästä suomen kielellä ”Joo, kyllä meitäkin ketuttaa.” Takanamme seisoi kaksi noin 60-vuotiasta pariskuntaa. Heidän kanssaan jutusteltiin samalla kun odotettiin lipunmyynnin avautumista.

kiertoajelu_pariisi

pariisi

eiffel_torni

Huipulta oli upeat näkymät, joten kannatti odottaa lippuja, vaikka siinä tovi menikin. Palasimme hissillä toiselle tasanteelle ja koska hissiin oli pitkä jono, kävelimme sieltä portaat alas. Nappasimme kioskilta taas patongit mukaan ja menimme hotelliin tyhjentämään shampanjapullon hääpäivän kunniaksi. Illalla päädyimme Champs-Elysées´lle etsimään illallispaikkaa. Löysimme pienen ranskalaisen pihviravintolan. Tarjoilija ei montaa sanaa osannut englantia, mutta tilaukset menivät nappiin ja ruoka oli todella hyvää. Naapuripöydässä istui australialainen perhe, joka oli talvilomalla lähtenyt Euroopan kiertueelle. Ruokia odotellessa tuli juteltua ummet ja lammet sekä oiottua väärät käsitykset Helsingin jääkarhuista.

eiffel_torni

eiffel_torni

riemukaari

Viimeisen päivän ohjelmaa mietimme pitkään ja lopulta päädyimme Pariisin kuuluisimmalle hautausmaalle, Père-Lachaiselle. Matka kesti hotellin lähellä olevalta metroasemalta puolisen tuntia. Père-Lachaise on kuuluisa tunnettujen taiteilijoiden, muusikoiden ja valtionmiesten haudoista. Meitä kiinnosti eniten Jim Morrisonin hauta, joka onkin alueen suosituin nähtävyys. Père-Lachaiselta löytyy muun muassa Chopinin, Edith Piafin sekä Oscar Wilden haudat. Hautausmaan alue on laaja, joten kannattaa ostaa portilta kartta, johon on merkitty hautojen sijainnit. Meihin Père-Lachaise teki vaikutuksen. Ehdimme kierrellä alueella tunnin verran, mutta silti moni hauta jäi näkemättä.

 

jim_morrison_hauta

Jim Morrisonin viimeinen leposija

chopin_hauta

pere_lacraiseHautausmaalta palasimme hotelliin hakemaan laukut ja sieltä kipin kapin lentokentälle. Hääpäivämatka Pariisiin oli aivan ihana. Neljässä päivässä ehti nähdä ja tehdä paljon kaikenlaista. Paljon jäi myös näkemättä, mutta sehän on hyvä syy palata takaisin.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Vinkkejä Pariisiin
Hotellivinkki Pariisiin: Newhotel Roblin Paris

Minkälaisia kokemuksia sinulla on Pariisista?

 • Reply
  Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
  17.9.2017 at 16:22

  Oh oui, Pariisi on aivan ihana kaupunki, jossa voisin vaikka asua! Ei ole ihan yksi ja kaksi kertaa, kun olen haaveillut omasta kattohuoneistosta Saint-Germainin alueella, josta piipahtaa Luxembourgin puistossa picnicillä. Audrey Hepburnin sanoin: Pariisi on aina hyvä idea!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.9.2017 at 19:29

   No kuule, samoilla linjoilla ollaan. Tosin olen myös kuullut, ettei Pariisi ole enää niin ihana kun asut siellä. Mutta siitä huolimatta voisin muuttaa ?

 • Reply
  Heli / Heli voyage
  17.9.2017 at 17:21

  Pariisi on todellakin aina hyvä idea! Pääsin sinne ensimmäisen kerran teini-iässä viikonloppureissulle isän kanssa ja aikuisena sitten työkomennukselle 10 kuukaudeksi. Ja kyllä se vaan on lumoava kaupunki.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.9.2017 at 19:31

   Oih, 10 kuukauden komennus kuulostaa mielenkiintoiselle. Siinä ehtii saada kaupunkiin jo kunnon tuntuman.

 • Reply
  Sandra
  17.9.2017 at 22:06

  En ole Pariisissa vielä käynyt, kun jollain tasolla pelkään, että odotukset ovat liian korkeat ja tulen pettymään. Osa tykkää kauheasti ja osa ei yhtään, mutta luulen, että kyllä tuon kaupungin maine johonkin perustuu. Kirjoituksestasi paistoi hyvä fiilis ja sellainen asenne, että iloitaan pienistäkin jutuista. Toivottavasti teillä oli ainutlaatuinen hääpäivämatka :).

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.9.2017 at 19:35

   Kiitos Sandra ? Meillä oli tosi kiva matka. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Pariisia. Kyllä sen aika nopeasti huomaa tykkääkö vai ei.

 • Reply
  Suunnaton
  17.9.2017 at 22:43

  Nyt alkoi Pariisikin taas kiinnostaa 🙂 Pari kertaa olen siellä käynyt: ensimmäisen kerran ala-asteikäisenä ja toisen kerran joskus teininä.
  Mun on vaikea saada itselleni selvyyttä, mitä mieltä olen Pariisista. Toisaalta siellä on muutamia hienoja paikkoja ja kaupungin yleinen tunnelma on omanlaisensa, mutta mitään valtavaa tunneskaalaa se ei ole saanut aikaiseksi. Olisi ehkä aika käydä katsomassa Pariisia taas uusin silmin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.9.2017 at 19:37

   Suosittelen ? Minut se hurmasi jo teini-iässä ja vielä sen jälkeenkin. Nyt olisi ihana päästä sinne uudestaan. Täytyy tsekkailla tarjouslentoja.

 • Reply
  Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  23.9.2017 at 18:55

  Oi Pariisi! Se on ehdottomasti yksi lempikaupunkejani Euroopassa – vietin siellä yhden kesän, ja kaupunkiin tuli sinä aikana tutustuttua ihan eri tavalla. Jos vain joskus on mahdollista, haluaisin toteuttaa tämän saman uudelleen. Pariisiin kuitenkin palaan aina takaisin, vaikkakin sitten vain lyhyen viikonloppumatkan muodossa. Teidän päivät Pariisissa kuulostaa ihanilta – varsinkin tuo kävely Seinen rantaa pitkit ja puistopicnicit ovat asioita joita kaipaan!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.9.2017 at 19:39

   Kyllä, Pariisi on ihana ja sinne ikävä muutaman vuoden jälkeen. Sinulla on varmasti ollut ihana kesä siellä.

 • Reply
  Virpi/Täynnä tie on tarinoita
  26.9.2017 at 14:25

  Pariisi on ihana! samana vuonna eli 2013 olen minäkin noilla samoilla kulmilla tallustellut, meidän työporukan reissu osui vain elokuulle! Tuttuja paikkoja. Tuo hautausmaa jäi meiltä ihan pimentoon, sinneppä siis seuraavalla kerralla. 🙂

  • Reply
   mertsik
   26.9.2017 at 19:51

   Hauska sattuma, että olemme olleet Pariisissa samana vuonna 🙂 Meidän matka ajoittui heinäkuun alkuun. Père-Lachaisen hautausmaa oli mielenkiintoinen paikka. Sinne oli vaan aika pitkä matka. Metrolla meni lähes puoli tuntia. Aikaa kannattaa myös varata, että ehtii käydä katsomassa kaikki itseään kiinnostavat hautamonumentit.

Leave a Reply