Ruotsi

Tukholma – tekemistä Djurgårdenissa

30.11.2019

Lehdistömatkan Tukholmaan tarjosi Viking Line

Viking Linen järjestämän lehdistömatkan yhteydessä pääsin tunnelmoimaan vanhan tutun Mariellan kyytiin sekä tutustumaan Tukholman monipuoliseen viihde- ja museotarjontaan.

Lahden toiselle puolelle meidät vei M/S Mariella. Siitä olikin aikaa, kun edellisen kerran olin matkustanut sen kyydillä. Laivaa ei meinannut tuntea samaksi, koska siellä tehtiin perusteellinen remontti neljä vuotta sitten. Illan aikana saimme kuulla myös Mariellan ruokahävikki -projektista, jossa neljän kuukauden aikana hävikki väheni 40 %. Aika huikeaa! Pääsimme kurkkaamaan myös keittiöön, jossa biojäteastian alla oleva vaaka kertoi sinne laitetun ruoan painon sekä euromäärän. Hävikkiä syntyy eniten illallisella, koska ihmiset kokeilevat eri ruokia. Aamupalalla sitä tulee vähemmän, koska moni tietää omat suosikkinsa eikä tarvetta kokeiluun tule.

Viking Line Mariella kahden hengen hytti

Viking Linen viihtyisä kahden hengen hytti

Viking Line Mariella ruokahävikki näyttö

Näyttö kertoo ruokahävikin määrän reaaliajassa

Viking Line Mariella ruokasali

Mariellalla on myös Itämeren paras kahvila. Kaikki kakut ja korvapuustit leivotaan itse. Herkulliset leivonnaiset tekevät hyvin kauppansa. Jos olet menossa lähiaikoina Viking Linen risteilylle, kannattaa mennä maistelemaan The Buffet -joulupöydän herkkuja. Valikoiman on koostanut Ruotsin kokkimaajoukkue ja tarjolla on enemmän kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja kuin aikaisemmin. The Buffet -joulupöytä on tarjolla 26.12. saakka.

Ensi vuonna punaisten laivojen joukkoon liittyy upouusi Viking Glory, joka aloittaa liikennöinnin alkuvuodesta Turku-Tukholma välillä.

Peppi -suurmusikaali tulossa ensi kesänä

Ennenkuin aloitimme tutustumiskierroksen Tukholman Djurgårdenin monipuoliseen antiin, saimme kuulla Pop House Swedenin kuulumisia. Tähän ryppääseen kuuluvat Abba-museo, Pop House hotelli, Circus konserttikeskus sekä Hasselbacken hotelli. Minua kiinnosti näiden joukosta eniten Abba-museo. Ennen kuin meidän sisäiset agnetat ja fridat pääsivät valloilleen kuulimme tarinoita Abban menestyksen vuosista.

Kaikkien Peppi Pitkätossu -fanien kannattaa muuten ensi kesänä suunnata Circukseen, koska siellä esitetään Pepin 75-vuotisjuhlien kunniaksi suurmusikaali. Mies musikaalin takana on kukas muu kuin Abban Björn Ulvaeus. Musikaali saa ensi-iltansa 26.6.2020 ja liput ovat jo myynnissä. Peppi-musikaali kuulosti houkuttelevalle, joten sen voisi ottaa omaankin kesäohjelmistoon.

Circus Djurgården

hasselbacken

Hasselbackenin ravintola

Hasselbackan ravintola Djurgården

Baltic Sea Science -tiedekeskus

Kiertelimme Hasselbackenin kauniissa tiloissa ja nautimme siellä myöhemmin myös lounasta, mutta sitä ennen tutustuimme Skansenilla huhtikuussa avattuun Baltic Sea Science Centeriin. Tiedekeskuksessa pääsee kirjaimellisesti kurkistamaan pinnan alle, sillä valtavat akvaariot näyttävät mitä Itämeren syvyyksistä löytyy. Baltic Sea Science -tiedekeskukseen pääsee samalla lipulla kuin Skansenille ja se sopii mainiosti koko perheelle.

Skansenin aukioloajat ja lippujen hinnat

Baltic sea science

Meduusat baltic sea science

Meduusat ovat kaunista katseltavaa

Baltic sea science

Baltic sea science

ABBA The Museum

Abba museossa käynnistä olin haaveillut jo pidempään, joten siellä käynti oli minulle päivän kohokohta. Abban musiikki tuo vahvasti mieleen lapsuusmuistoja ja laulut kestävät kuuntelua vuodesta toiseen. Museossa on nähtävillä muun muassa esiintymisasuja vuosien varrelta, kultalevyjä ja rekvisiittaa Mamma Mia -elokuvista.

Hauskinta museossa on interaktiivisuus. Siellä pääsee muun muassa esiintymään yhdessä Abban virtuaalijäsenten kanssa. Joko mennään -blogin Rosan kanssa lauloimme ja tanssimme Dancing Queenin tahdissa. Kokeilimme myös karaokea, miksailimme Abban kappaleita sekä esiinnyimme musiikkivideolla. Kaikki tapahtumat mihin museossa osallistuu voi nauhoittaa ja katsella myöhemmin netistä pääsylipussa olevan koodin kautta.

Abba museo sisäänpääsy 25 €/aikuinen ja  9,50 €/lapsi 7–15 v.

abban esiintymisasuja

Merja autossa abbamuseossa

Kuva: Tuukka Ervasti

abba ring

Jos puhelin soi, siihen kannattaa vastata. Toisessa päässä on joku Abban jäsenistä

abba museo

Abba vahanuket

Näyttämötaiteen museo – Scenkonstmuséet

Näyttämötaiteen museo avattiin kaksi vuotta sitten ja siellä pääsee tutustumaan musiikin, teatterin ja tanssin maailmaan. Museossa on nähtävillä soittimia, pukuja ja lavastemalleja. Pelkkään katseluun ei sielläkään tarvitse tyytyä, vaan pääset kokeilemaan musiikin tekemistä, tanssia sekä hauskojen interaktiivisten näyttöjen edessä maskeja.

Sisäänpääsy 14 €/aikuinen, alle 21-vuotiaat pääsevät sisään maksutta.
Keskiviikkoisin museoon on maksuton sisäänpääsy

scenkonstmuseet

Balettipuku-scenkonstmuseet

scenkonstmuseet-tukholma

Lavastemalleja

Mikä Tukholman museoista on sinun suosikkisi?

Seuraathan blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 

  • Reply
    Rosa
    30.11.2019 at 11:23

    Vaikka samalla matkalla olimme niin enpä ollut vielä huomannut tuota keskiviikon ilmaista sisäänpääsyä Näyttämötaiteen museoon. Kiitos vinkistä ja matkaseurasta.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    2.12.2019 at 12:23

    Abba-museo on kyllä sellainen kohde, että melkeinpä yhden Tukholman reissun teimme sen takia!
    https://meriharakka.net/2015/01/13/kolme-museota-tukholmassa/

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.12.2019 at 20:20

      Kiitos Pirkko! Abba-museon takia kannattaa Tukholmaan mennä vaikka varta vasten 🙂 Omaan lapsuuteen ja nuoruuteen Abban musiikki kuuluu niin vahvasti, että olihan tuo nähtävä.

  • Reply
    Katja / Lähtöselvitetty
    7.12.2019 at 08:20

    Hiphei, tulipa taas lämpimät muistot mieleen ja Dancing Queen alkoi heti soida päässä. 🙂

    Djurgården on kyllä sellainen alue Tukholmassa, jota tekisi mieli tutkia loputtomiin. Vaikka olen siellä monen risteilyn aikana vieraillut, alue tuntuu muuttuvan koko ajan niin paljon, että uutta tulee enemmän kuin mitenkään ehtii näkemään. Kivaa oli!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.12.2019 at 20:22

      Kiitos Katja! Djurgården on alueena monipuolinen ja varsinkin kesäaikaan siellä olisi kiva viettää aikaa enemmänkin. Tekemistä löytyy koko perheelle. Mukava reissu ja hyvä seura 🙂

  • Reply
    Jenna / huge passion for life
    7.12.2019 at 13:53

    Mariella on kyllä niin legendaarinen laiva, jolla tuli käytyä monta kertaa lapsena. Viikkarilla ei ole tullut vuosiin matkustettua, mutta onpa kiva lukea tuosta ruokahävikki-projektista. Tosi hienoa, että ruokahävikkiin kiinnitetään huomiota.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.12.2019 at 20:24

      Kiitos Jenna! Minullakin oli edellisestä Mariella-risteilystä kulunut aikaa ja vanhat muistot tulvahtivat mieleen 🙂 Laiva oli kivasti remontoitu ja tuo ruokahävikki-projekti oli upea. Hienoa, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota.

  • Reply
    Paula - Viinilaakson viemää
    8.12.2019 at 09:00

    Olipas Mariella tosiaan muuttunut. Itsellänikin on useita vuosia siitä, kun olen viimeksi kyseisellä laivalla ollut. Tuo Abba-museo on jäänyt näkemättä ja olisi varmaan kyllä mielenkiintoinen.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      10.12.2019 at 20:25

      Kiitos Paula! Kun käytte ”täällä päin” seuraavan kerran, niin hypätkää laivaan ja käykää Abba-museossa. Siellä riittää kivaa tekemistä koko perheelle.

Leave a Reply