Ruotsi

Tukholman suurtorin tunnelmalliset joulumarkkinat

14.12.2017

Jos haluat kokea keskieurooppalaista joulutunnelmaa, mene Tukholmaan. Siellä jouluhulinat alkavat aikaisemmin kuin meillä ja ruotsalaiseen tapaan joulunalustunnelma on hilpeämpi kuin meillä Suomessa.

Tukholman risteilystä on tullut jo perinne siskoni sekä nuorisomme kanssa. Kerrran vuodessa, yleensä tammikuussa, viipotamme pitkin Tukholman katuja hyvien alennusmyyntien perässä. Tänä vuonna tammikuinen shoppailureissu jäi tekemättä muiden kiireiden vuoksi, mutta syksyllä päätimme, että tehdään Tukholmaan joulumarkkinareissu. Tallink Siljalla oli edullisia risteilyjä Club One 10 v. -synttäreiden kunniaksi ja matka irtosi muutamalla kympillä. Rahaa jäi siis vielä mukavasti ostoksiinkin sekä laivalla käytettäväksi.

Joulumarkkinoista minulla on kokemusta vain Suomesta. Lahden joulutori on tuttu viime vuodelta ja siellä on tarkoitus piipahtaa tänäkin vuonna. Halusin kuitenkin nähdä miten joulumarkkinat toteutetaan Tukholmassa. Olin kuullut paljon kehuja länsinaapurin joulumarkkinoista, joten pitihän ne nähdä omin silmin.

tukholma

stortorgets_julmarknad

tukholma

Tukholmassa järjestetään useita joulumarkkinoita, joten valinnan varaa löytyy. Joihinkin niistä on pääsymaksu kuten Skansenin joulumarkkinoille sekä Kuninkaallisen Hovitallin joulumarkkinoille. Aukiolot myös vaihtelevat yhdestä päivään viikonloppuun, joten kannattaa tarkistaa omien suosikkimarkkinoiden aukioloajat ennen reissua. Koska meillä oli vain rajoitetusti aikaa käytettävissä, päätimme mennä Suurtorin joulumarkkinoille vanhaankaupunkiin. Päätöksen teossa auttoi näppärä sijainti. Ja onhan Suurtorin joulumarkkinat muutenkin jo klassikkoaineista.

Suurtorin joulumarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1837. En tiedä miltä tori silloin näytti, mutta nyt 40 punaista myyntikojua sulautuvat hyvin toria ympäröivien kauniiden rakennusten keskelle. Tori täyttyy joulutunnelman etsijöistä nopeasti, joten jos haluat välttää tungosta, mene paikalle heti klo 11, kun kojut avautuvat. Me emme ihan siihen ehtineet, joten siellä oli jo aikamoinen tungos, kun pääsimme paikalle. Joulumarkkinoilla oli paljon lapsiperheitä sekä turisteja. Ruotsin ja suomen lisäksi kojujen ympärillä kuului englantia ja saksaa.

tukholman_joulumarkkinat

tukholman_joulumarkkinat

tukholman_joulumarkkinat

tukholman_joulumarkkinat

tukholman_joulumarkkinat

tukholman_joulumarkkinat

tukholman_joulumarkkinat

Joulumarkkinat ovat loistava paikka tehdä jouluostoksia. Sieltä löytyy muun muassa käsitöitä, karamellejä, keramiikkaa, Lapin-tuotteita, joulukoristeita sekä tietysti glögiä. Aika nopeasti mekin poikkesimme glögikojulle, josta sai pienen glögimukin 25 kruunulla ja kaupanpäälle piparkakkuja. Maistelimme myös paahdettuja kastanjoita ja suloiset joulukoristeet vaihtoivat omistajaa muutamilla kymmenillä kruunuilla.

Kiertelimme kojuja noin tunnin ja sen jälkeen lähdimme kohti Tukholman shoppailukatuja nuorison iloksi. No joo, ja ehkä meidän aikuistenkin. Joulumarkkinoilla oli hauska käydä. Tunnelma oli iloisempi kuin meillä Suomessa. Jos tie vie Tukholmaan ensi vuonnakin ennen joulua, poikkean ehdottomasti joulumarkkinoille.

Suurtorin joulumarkkinat
Stortorget, Gamla Stan
avoinna 2.-23.12.2017 klo 11-18
Stortorgetsjulmarknad.com

Oletko sinä käynyt joulumarkkinoilla?

 • Reply
  Elina Marjaana Travel Blog
  17.12.2017 at 12:45

  Kiva nähdä kuvia vähän isommasta Tukholman joulutorista! Mä olin kaupungissa viime viikonloppuna ja kävin muutamalla pienellä torilla Tukholman pohjoispuolella. Niissä oli kiva tunnelma ja mukavan rauhallista, tosin myyntivalikoima oli paljon suppeampi kuin näissä kuvissa. Hyviä maistiaisia oli siitä huolimatta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.12.2017 at 18:49

   Kiitos Elina Marjaana 🙂 Pienet torit ovat idyllisiä ja rauhallisia, tuolla oli sen sijaan aikamoinen huiske. Myyntivalikoimaa oli toki laidasta laitaan ja muutamia pieniä ostoksia teimme. Maistiaiset olivat muuten parhautta.

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  21.12.2017 at 23:12

  Minulla on kokemusta Suomen joulutorien lisäksi ainoastaan tallinnan joulutorista. Se on kyllä myös tosi tunnelmallinen, etenkin illalla, mutta mukavalta näyttää myös tämä Tukholman joulutori! Tukholmaan olen itseasiassa monena vuonna mielinyt joulutorien aikaan, mutta aina se on jäänyt.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   22.12.2017 at 18:50

   Kiitos Virpi 🙂 Minulta taas on Tallinnan joulutori jäänyt väliin. Jospa suuntaisi ensi vuonna sinne.

 • Reply
  Sofia
  23.12.2017 at 23:17

  Olin muutama vuosi sitten Berliinissä joulutorilla ja ihastuin niihin joulutoreihin kovasti. Sen jälkeen joka vuosi olen katsellut joulutorimatkoja, mutta syystä tai toisesta ne ovat jääneet tekemättä. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että joulutoritunnelmaa voi löytyä vähän lähempääkin ja edullisten yhteyksien päästä! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.1.2018 at 17:11

   Joulutorien tunnelmaan pääsee tosiaan edullisesti Tukholmassa tai Tallinnassa. Berliinin joulutori kuulostaa ihanalta. Siellä on varmasti ollut hieno tunnelma.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  25.12.2017 at 02:14

  Kävin tuolla kolme viikkoa sitten ja täytyy todeta, että kyllä torin tunnelma herää täyteen kukoistukseen vasta pimeän tultua. Eli se etu on hotellimatkoissa verrattuna laivamatkoihin, että pääsee nauttimaan pimeän laskeuduttua torista. Kaunis tori ja porukkaa kuin pipoa, joulumielellä kuitenkin sopua riittää.

  Oli kiva lueskella muiden tunnelmia torista, kun en ole ehtinyt vielä itse kirjoittamaan Tukholmasta mitään. Työn alla kuitenkin 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.1.2018 at 17:14

   Illalla siellä varmasti tunnelmaa riittää. Se huono puoli laivamatkoissa on, että kaupungilla ehtii piipahtaa vain päiväsaikaan. Mietimme, että joskus olisi kiva tehdä hotellireissu Tukholmaan. Siellä on kivoja hotelleja keskustassa ja voisi pyörähtää iltaelämässä 🙂

Leave a Reply