Ruotsi

Vinkki Tukholmaan – Avicii Experience

16.7.2022
tukholma-avicii-kansikuva

Museokäynnit ovat harvoin niin tunteikkaita, että sieltä lähtiessä kurkkua kuristaa ja kyynel pyrkii silmäkulmaan. Näin kuitenkin kävi Avicii Experience -museossa, jossa kävimme Tukholman risteilyn yhteydessä. Aviciin kohtalo jäi pyörimään matkaseurueemme mieliin ja se nousi keskusteluihin useaan otteeseen vielä illan aikana.

Helmikuussa 2022 avattu Avicii Experience sijaitsee Space-keskuksessa, Sergelin torin laidalla. Museossa esitellään ruotsalaisen musiikkituottajan ja DJ:n Aviciin eli Tim Berglingin musiikkia, kuvia ja hänelle kuuluneita tavaroita. Vaikka seurueestamme kukaan ei ollut varsinainen Avicii-fani, oli hänen musiikkinsa kaikille tuttua.

Museokäynnistä teki mielenkiintoisen sen interaktiivisuus. Siellä oli mahdollisuus miksailla kappaleita, laulaa karaokea ja kokeilla miltä tuntuisi olla oman elämänsä Avicii tuhansien ihmisten hurratessa ympärillä.

Tim Bergling ”Avicii” 1989-2018

Kuka oli Avicii?

Tim Bergling syntyi vuonna 1989 Tukholmassa. Lapsena hän piirteli sarjakuvia ja pelasi paljon World of Warcraftia, vanhempien mielestä jopa liikaa. Hän kasvoi kulttuurikodissa; äiti Anki oli näyttelijä ja isä Klas yritysjohtaja, joka soitti iltaisin niin kovaa bluesia, että rappaukset lentelivät seinistä. Kesäisin perhe vietti aikaa Skånessa ja sinne Tim sai ensimmäisen syntetisaattorinsa. Hänellä oli myös kitara, jota hän itsenäisesti opetteli soittamaan. 17-vuotiaana hän latasi netistä ohjelman, jolla pystyi luomaan erilaisia melodioita ja tekemään musiikkia. Syksyllä 2006 hän latasi ensimmäisen oman kappaleensa musiikkifoorumille saatesanoilla

Hello, 🙂 this will be my first post here and the point of posting this song is that I need some feedback on how bad the track sounds 🙂

Online Forum Studio, September 2006

Suuren yleisön suosioon Avicii nousi vuonna 2011 kappaleella ”Levels”, joka keikkui useiden maiden listoilla. Hän keikkaili ahkerasti ja aktiivisempina vuosina keikkojen määrä oli yli 300. Suosio ahdisti häntä eikä hän pitänyt keikkaelämästä. Avicii kärsi paniikkikohtauksista ja ahdistusta hän lääkitsi alkoholilla. Juominen yltyi lopulta niin pahaksi, että hän sai haimatulehduksen. Vuonna 2016 hän ilmoitti lopettavansa kiertue-elämän terveyssyiden vuoksi. Musiikin tekemistä hän aikoi kuitenkin jatkaa. Kaksi vuotta myöhemmin hän teki itsemurhan Omanissa.

Avicii Experience – laula, miksaa, kuuntele

Ajatus museon perustamisesta tuli Timin perheeltä. He halusivat paikan, jossa fanit ja musiikin ystävät saisivat nauttia lukuisista listahiteista, nähdä kulissien taakse ja kuulla hänen elämästään ystävien ja työtovereiden kertomana. Museosta löytyy muun muassa kopio hänen teini-iän huoneestaan, jonka hyllyilta löytyy Harry Potterit ja tietokoneella pyörii World of Warcraft. Se näyttää kuin kenen tahansa teini-ikäisen sotkuiselta huoneelta. Museossa on myös jäljennöksiä studiotiloista, joissa Avicii on työskennellyt sekä soittimia, jotka ovat kuuluneet hänelle. Seinillä on kopioita sähköpostiviesteistä, valokuvia ja viestejä faneilta.

tukholma-avicii-experience-karaokekopit
Karaokekopit

Interaktiiviset museot ovat kivoja ja Avicii Experience toi mieleen Abba-museon sillä erotuksella, että Abba-museon ilmapiiri oli iloinen. Tässä museossa oli surumielinen ja haikea tunnelma, vaikka musiikin ilo oli myös läsnä.

Kappaleiden miksailu oli yllättävän vaikeaa, mutta pitihän sitä kokeilla. Kävin vetämässä myös pari karaokevetoa. Museon viimeisessä nurkkauksessa oli pieni holvi, jossa oli Timin kuva ja ympärillä kynttilöitä. Viimeistään siellä penkillä istuessa herkistyi.

Avicii Experience on kokonaisuutena mielenkiintoinen paikka, vaikka ei varsinainen fani olisikaan. Me kävimme museossa arkipäivänä, jolloin paikalla oli vähän ihmisiä. Jos haluaa varmistaa pääsyn tiettynä aikana, liput kannattaa ostaa etukäteen netistä.

PS. Vinkki Tukholman metroon -> Siellä voit nyt maksaa matkan kortilla, jossa on lähimaksuominaisuus. Käytä korttia portin lukulaitteessa metroon mennessä. Hinta on n. 3,60 €/matka. Tämä helpottaa matkustamista, kun ei tarvitse enää ostaa lippuja kioskista tai automaateista.

Avicii Experience, Sergelgatan 2
Liput: aikuinen 220 SEK, lapset 7-15 vuotta 150 SEK ja alle 6v. maksutta

Aukioloajat ym. tietoa täältä
Osa lipputuloista menee Tim Bergling -säätiölle, joka tukee nuorten mielenterveystyötä.

Oletko sinä käynyt Avicii Experiencessa?

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  18.7.2022 at 07:29

  Mielenkiintoinen kokonaisuus. Kävisin varmasti jahka Tukholmaan satun vielä joskus matkaamaan. En minäkään mikään varsinainen fani ollut, mutta tykkäsin Aviciin musiikista, ja kuolema suretti kyllä aikanaan kun siitä luin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.7.2022 at 13:40

   Kiitos Cilla! Nuoren ihmisen kuolema koskettaa aina. <3 Avicii Experiece on käymisen arvoinen kohde, vaikkei superfani olisikaan.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  18.7.2022 at 20:24

  Täällä haluaisin kyllä käydä! Luulen, että mieli menisi aika matalaksi :/ mutta.. on sen verran mielenkiintoinen !

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.7.2022 at 18:53

   Kiitos Elina! Tuli surullinen olo, mutta siitä huolimatta oli todella kiinnostava. Interaktiivisuus lisäsi mielenkiintoa, kun sai laulaa ja kokeilla miksaamista.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  19.7.2022 at 08:53

  Kiva käynti vinkki Tukholmaan. Siitä on aikaa, kun siellä kävin. Pitänee pikapuoliin siellä käväistä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.7.2022 at 13:42

   Kiitos Sari! Tukholmassa oli mukava piipahtaa pitkän tauon jälkeen ja nimenomaan kesällä 🙂 Yleensä ollaan käyty aina talvella.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  19.7.2022 at 12:20

  Tämäpäs on mielenkiintoinen. En ole kyllä fani enkä edes kyseisen musiikkilajin fani mutta museo saattaisi olla mielekiintoinen. Sen verran ole uutisointia seurannut hänen kuoleman aikoihin ja jälkeen. Olisipas mukavaa päästä pistkästä aikaa Tukholmaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.7.2022 at 13:45

   Kiitos Paula! Kannattaa ehdottomasti käydä ja Tukholma on kiva kaupunki, jossa riittää näkemistä ja tekemistä! Aloin jo suunnitella, että olisi hauska mennä sinnekin pariksi yöksi, niin ei olisi aina niin kiire pois.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  19.7.2022 at 18:21

  Ei nyt ensimmäiseksi tulisi mieleen käydä tuolla, sillä kuten totesit omalta kohdaltasi, niin ei minullekaan tuo nimi ole tuttu.
  Museo lienee kuitenkin toteutettu vähän samaan tapaan kuin Abba-museo, eli sadepäivän tekemiseksi tuo(kin) voisi olla paikallaan ja siellä voisi kokeilla ilmeisesti yhtä sun toista 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.7.2022 at 18:54

   Kiitos Pirkko! Avicii oli tuttu entuudestaan, mutten varsinainen fani ole koskaan ollut. Hänen musiikkia on kuitenkin soitettu paljon radiossa, telkkarissa ja joka paikassa, ettei siltä ole voinut välttyä. Ja onhan hän ollut aikamoinen hittinikkari! 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  20.7.2022 at 06:50

  Ei ole tullut käytyä. Yleensä en museoista kovin paljoa välitä, mutta tämä (ja pari muuta Tukholmassa olevaa museota) kiinnostaa itseäni kyllä paljon. Hyvin suurella todennäköisesti tulee käytyä seuraavalla Tukholman reissulla, mutta tällä hetkellä ei ole reissua sinne tiedossa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.7.2022 at 18:56

   Kiitos Mikko! Minäkin olen aika valikoiva museoiden suhteen ja aikoinaan en halunnut käydä niissä ollenkaan. Näin iän karttuessa 🙂 on alkanut museotkin kiinnostamaan. Tukholmassa on paljon kiinnostavia.

 • Reply
  Kaukokaipuun Monni
  23.7.2022 at 10:17

  Kiitos kuvista ja tunnelmista! Tuttuni oli mukana tekemässä tuota näyttelyä ja toivon, että pääsen katsomaan sen itsekin paikan päälle. Onneksi nyt alkuun edes tämän jutun kautta. <3

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja
  24.7.2022 at 05:40

  Jotenkin kosketti jo pelkästään lukea yästä museosta. Tietenkään jokaisella lapsensa menettäneellä perheellä ei ole rahaa/muutenkaan järkevää museota laittaa pystyyn, mutta teinipojan huoneen mauselointi on järkevää olla muualla kuin kotona – monella näin on.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.7.2022 at 19:00

   Kiitos Mari! En osaa edes kuvitella, mitä Aviciin vanhemmat ovat joutuneet käymään läpi, mutta kaunis ajatus heiltä perustaa museo, jossa hänen elämäntyötään tuodaan esille faneille ja muille musiikin ystäville.

Leave a Reply