Singapore

Singaporen kasvitieteellinen puutarha

29.2.2024
singapore-kasvitieteellinen-puutarha

Singaporen kasvitieteellinen puutarha (Singapore Botanic Gardens) on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä ja kaikkien kukkien ystävien ykköskohde. Kävimme Singaporessa edellisen kerran vuonna 2017. Sen viikon aikana näimme suurimman osan kaupungin kiinnostavimmista nähtvyyksistä. Kasvitieteellinen puutarha jäi kuitenkin välistä. Nyt meillä oli päivä aikaa Singaporessa ennenkuin matka jatkuisi kohti Australiaa, ja halusimme käydä jossain meille uudessa paikassa. Niinpä suuntasimme kasvitieteelliseen puutarhaan.

singapore-kasvitieteellinen-puutarha-kaytava

Singaporen kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee kätevästi metrolla, koska Botanic Gardensin asema on heti sisäänkäynnin lähellä. Metrolipun saa hoidettua nykyisin näppärästi lähimaksulla eikä tarvitse enää ostaa erillisiä arvo- tai matkakortteja. Lähimaksu toimii siten, että maksukorttia käytetään lukulaitteessa metroon mennessä ja tullessa. Tämä tapa on käytössä jo monissa maissa ja olin iloinen, että se oli rantautunut myös Singaporeen. Muistan edelliseltä kerralta, että jonotimme ensin yhdelle tiskille ostamaan arvokortin ja toiselle tiskille missä saimme sen ladattua.

IMG_9935
Symphony lakella voi nähdä kilpikonnia uiskentelemassa, me onnistuimme näkemään yhden
singapore-botanic-gardes-kaytava

Kasvitieteellinen puutarha on Singaporen ainoa Unescon maailmanperintökohde. 165 vuotta vanha puutarha on levittäytynyt laajalle alueelle. Pintä-ala on nykyisin jo 82 hehtaaria, joten yhden päivän aikana sitä ei ehkä jaksa kiertää. Alueelle on maksuton sisäänpääsy, vain orkideapuutarhaan joutuu ostamaan lipun. Se maksoi 15 SGD (n. 10 €) / aikuiset. Jos viivyt Singaporessa pidempään, voi puutarhassa vierailla vaikka useampana päivänä.

singapore-kasvitieteellinen-puutarha-kello

Kasvitieteellinen puutarha koostuu erilaisista puutarhoista. Siellä voi tutustua orkideoiden lisäksi esimerkiksi perinnekasveihin, bonsai-puihin, palmuihin tai inkivääripuutarhaan. Hyvällä onnella voit nähdä liskon vilahtavan vehreiden lehtien lomasta. Me näimme kauniin kolibrin sekä tuuheahäntäisen oravan kiipeilevän puussa. Liskoa ei näköpiiriin osunut tällä kertaa.

singapore-kasvitieteellinen-puutarha-asetelma

Kasvitieteellissä puutarhassa on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Siellä on esimerkiksi noin kuuden hehtaarin alue sademetsää ajalta ennen kuin koko kaupunki oli syntynyt. Puutarhassa on ulkoilmalava, jossa järjestetään erilaisia konsertteja ja tapahtumia. Viikonloppuisin on tarjolla opastettuja kierroksia, joita vapaaehtoisina työskentelevät vetävät. Teemaviikkoja on myös silloin tällöin ja parhaiten niistä saa tietoa puutarhan virallisilta nettisivuilta.

Upea orkideapuutarha

Orkidea on Singaporen kansalliskukka ja vuonna 1928 puutarhalla päätettiin erikoistua niiden kasvattamiseen. Tänä päivänä siellä kasvaa tuhansia orkidealajia ja niiden risteytyksiä.

orkideapuutarha-sisaankaynti
Tervetuloa orkideapuutarhaan!
vaaleanpunainen-orkidea
Ensimmäisenä vastaan tulivat nämä upeat vaaleanpunaiset orkideat
singapore-orkideat

Ostimme liput orkideapuutarhaan, ja mielen täytti aluksi hämmennys. Voiko orkidealajeja olla oikeasti näin monta? Ja kyllä niitä tosiaan voi. Näimme laajan kirjon erivärisiä, kokoisia ja muotoisia orkideoita.

kolibri
Puutarhalla voi nähdä myös kolibrin
orkideat
Tähden muotoinen orkidea

Kaikkien näiden tuhansien lajien joukosta halusimme löytää Matti-orkidean. Ajatus tähän tuli syksyn aikana pyörineestä Amazing Race Suomi -ohjelmasta. Siinä kilpailijoiden yksi tehtävä oli löytää orkideapuutarhasta Matti-orkidea. Sen innoittamana mekin päätimme tehdä oman pikku kisan ja katsoa kumpi löytää sen ensin Niinpä säntäsimme VIP-alueelle, jossa kuuluisuuksien mukaan nimettyjä orkidearisteytyksiä kasvaa. Jos joku ihmettelee kenen mukaan Matti-orkidea on saanut nimensä, niin sehän tuli Matti Vanhaselta, joka vieraili Singaporessa pääministerikautensa aikana.

matti-orkidea
Matti-orkidea
diana-orkidea
Prinsessa Dianan muistolle nimetty orkidea
valkoiset-vaaleanpunaiset-orkideat

Kasvitieteellinen puutarha oli juuri sopiva paikka kiertelyyn aikaeron ryydyttämille turisteille. Aamupäivästä puutarhalla oli vielä suhteellisen väljää kävellä, mutta pieniä jonomuodostelmia alkoi tulla vierailumme loppuvaiheella. Aamu on siitäkin hyvä aika, ettei silloin vielä ole niin kuuma. Puutarhaa ympäröivillä poluilla näkyi paljon lenkkeilijöitä ja koiran ulkoiluttajia. Alue on suosittu ulkoilupaikka paikallistenkin keskuudessa.

Niin ja kukas se Matti-orkidean ensimmäiseksi löysi? Miehelle siitä pisteet. Minä unohduin jonnekin Michelle Obaman orkidean nurkille. Hieno oli sekin!

Oletko sinä käynyt Singaporen kasvitieteellisessä puutarhasta? Kiinnostavatko puutarhat yleisesti ottaen ulkomaan matkoilla?

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  29.2.2024 at 19:43

  Todella upeat nuo pääkuvan kaaret ja ympäröivien kasvien runsaus. Singaporen kasvitieteellinen puutarha kiinnostaisi. Ylipäätään puutarhat ilman muuta kiinnostavat matkoilla, kun kaupunkilomalla olemme.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.3.2024 at 17:20

   Kiitos Mikko! Puutarhat ovat upeita kohteita, mutta harmittavan usein ne jäävät väliin, kun pitää tehdä valintoja minne mennään. Näin kävi edellisellä kerralla Singaporessa, mutta kiva kun jäi jotain näkemistä tällekin reissulle. 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.3.2024 at 17:06

  Heh, enpä tiennytkään tuosta Matti-orkideasta tai muistakaan julkkis-orkideoista. Aina sitä oppii uutta matkablogeja lukiessaan. Amazing Race edustaa meille ohjelmatyyppiä, jota vieroksumme, joten eipä ole tullut Matti-orkidea tutuksi sitäkään kautta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.3.2024 at 17:21

   Kiitos Pirkko! Minäkään en ollut aiemmin kuullut näistä julkkis-orkideoista, mutta AR-ohjelman ansiosta tuli uutta tietoa. 🙂

 • Reply
  Maria Ojajärvi
  6.3.2024 at 13:50

  Olipa ihania kuvia ja mahtava määrä orkideoja! Ihanaa, että niitä on myös joidenkin kuuluisien ihmisten muistolle. Tämä tulikin vastaan Amazing Racessa, sitä ennen tämäkin asia oli täysin vieras. Osan oppii tv-ohjelmista, osan lukem alla mm. blogeista, mutta onneksi paljon myös itse matkaamalla 🙂 Itse olen käynyt ihastelemassa orkideoja ainoastaan Thaimaassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.3.2024 at 17:23

   Kiitos Maria! Orkideat ovat kauniita, mutta en ole onnistunut niitä itse pitämään kovin kauaa hengissä. Orkideapuisto oli upea, joten siellä kannattaa ehdottomasti käydä, vaikka vähän joutuukin maksamaan. 🙂

 • Reply
  Sarianne / Matkalla kaikkialle
  7.3.2024 at 22:37

  Jostain syystä täällä ei tullut käytyä sen kerran kun olen Singaporessa ollut. Saattoi johtua silloin tiukasta reppureissaajan budjetista, mutta menee ehdottomasti listalle ensi kerraksi! Näyttää kauniilta nuo orkideat ja muutenkin vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.3.2024 at 15:26

   Kiitos Sarianne! Meilläkin tämä jäi välistä ensimmäisellä Singaporen matkalla. Siellä on niin paljon nähtävää, ettei kaikkea millään ehdikään yhdellä kertaa. Mutta oli todella kiva kohde ja kannattaa käydä kun tie taas Singaporeen vie. 🙂

 • Reply
  Ne Tammelat
  9.3.2024 at 08:16

  Liian harvoin tulee mentyä kasvitieteellisiin puutarhoihin, vaikka niissä aina tulee viihdyttyä ihmettelemässä luonnon kauneutta. AR-ohjelmasta mekin bongasimme tämän paikan ja Matti-orkidean. Hauskaa, että löysitte myös sen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.3.2024 at 15:28

   Kiitos Tammelat! Amazing Racea katsoessa päätimme heti minne Singaporessa menemme ja mitä sieltä etsimme. 🙂

 • Reply
  Anna K. - Kaukaa haettua
  9.3.2024 at 11:50

  Kasvitieteelliset puutarhat on musta tosi kivoja kohteita! Niissä näkee vaikka mitä ihmeellisiä kukkia ja nämä orkideat oli todella upeita ihan kuvissakin! Hienoa, että siellä on myös alkuperäistä sademetsää jäljellä. Aikoinaan päätin 3,5 kk Aasian reppureissun Singaporeen, mutta silloin ei enää jaksanut koluta kaikkia nähtävyyksiä ja tämä jäi näkemättä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.3.2024 at 15:29

   Kiitos Anna! Kasvitieteelliset puutarhat ovat hienoja, mutta kuten joku yllä mainitsi niin ne tahtovat usein jäädä väliin, kun on niin paljon kaikkea muuta mielenkiintoista nähtävää. Olen iloinen, että meillä oli nyt aikaa käydä tuolla. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  9.3.2024 at 16:50

  Puutarhat kiinnostaa todella, ja käyn niissä lähes aina matkoillani – myös Helsingissä Talvipuutarha ja Kaisaniemen kasvitieteelliset puutarhat jaksaa kiinnostaa kerta toisensa jälkeen. Katsoin koko Amazing Racen ja muistan orkideapuutarhan, mutta en jotenkin muistanut, että se oli Singaporessa. On niin upea paikka, että haluan ehdottomasti käydä tuolla, kun Singaporeen joskus päädyn.

 • Reply
  Sari/ matkalla lähelle tai kauas
  9.3.2024 at 17:06

  Singaporessa en ole käynyt. Kiva olisi kyllä käydä. Varsinkin katsomaan noita orkideoita.
  Puutarhoissa tapana on kyllä käydä. Ja hienoin käyty paikka on Keukenhof Hollannissa.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  10.3.2024 at 11:38

  Olen itse käynyt tuolla myös, upea paikka! Muistan hyvin kaikki hienosti leikatut pensaat, jotka olivat eläimenmuotoisia tai milloin mitäkin. Ja orkideat. Ja juurihan Amazing Race Suomikin tuolla oli kuvattu, palautui muistoja siitäkin mieleen.

Leave a Reply