Slovenia

Ljubljana – Slovenian viehättävä pääkaupunki

30.5.2024

Vietimme huhtikuun lopussa naisporukalla pitkän viikonlopun Ljubljanassa. Slovenian pieni pääkaupunki sopi siihen mainiosti. Kun Suomessa värjöteltiin yhä toppatakeissa, Sloveniassa paistoi aurinko eikä lunta näkynyt kuin vuorten huipuilla. Auringossa sai jo paistatella lyhythihaisessa, mutta varjopaikoissa ja varsinkin illalla sai kaivaa nuttua niskaan.

Ljubljana on helppo ottaa haltuun kävellen. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaupungin tärkeimmät nähtävyydet löytyvät vanhankaupungin sydämestä. Keskustassa on mukava kävellä, koska siellä on yksityisautoilu kielletty. Ei tarvitse väistellä kuin pyöräilijöitä ja hiljaisia sähköautoja, joilla on lupa ajaa keskusta-alueella. Ljubljanan viehättävyyttä lisää kaupunkia halkova kaunis Ljubljanica-joki, johon voi tutustua lähemmin esimerkiksi erilaisilla jokiristeilyillä.

ljubljana-keskusta
Kävelykadulla
ljubljanica-joki
Ljubljanica-joki
ljubljanica-jokiristeily
Ljubljanica-joelle pääsee myös risteilemään

Majoitus Ljubljanassa

Majoituimme InterContinental Ljubljana -hotellissa, joka sijaitsee lähellä rautatieasemaa. Hotellirakennuksen sanotaan olevan Ljubljanan korkein ja sen yläkerroksessa sijaitsevan ravintolan ikkunoista olikin hienot näköalat kaupungin ylle. Koska olimme aamulennon vuoksi hotellilla jo varhain, vain toinen huoneistamme oli valmis. Toiseen huoneeseen saimme avaimet vasta iltapäivällä.

Ennenkuin pääsimme huoneeseen, meille esiteltiin hotellin lounge-tila, joka kuului huoneluokkaamme. Siellä oli tarjolla hedelmiä, pientä purtavaa, vettä ja alkoholittomia virvokkeita. Iltapäivällä oli teetarjoilua ja alkuillasta klo 17-19 ”happy hour”, jolloin pienet purtavat muuttuivat ruokaisemmiksi ja alkoholikaappi avattiin.

ljubljana-intercontinental-maisema-loungesta
Näkymät hotellin loungesta olivat hienot

Hotellin Spa-osasto, johon kuului uima-allas, oli huoltotoimien vuoksi kiinni. Uimaan olisi päässyt johonkin toiseen paikkaan, jonne hotelli olisi järjestänyt kuljetuksen. Uikkarit oli pakattu mukaan ja olimme hieman pettyneitä, kun altaalle ei päästykään. Ei kuitenkaan innostuttu lähtemään kyydillä toiseen uimapaikkaan. Spa-osaston vieressä oli iso kuntosali, josta löytyi monipuolisesti laitteita ja välineistöä. Hyvistä suunnitelmista huolimatta sekin jäi testaamatta.

Hotellin aamupala oli loistava ja siellä oli tarjolla kaikkea mahdollista mitä nyt aamiaiselta voi toivoa. Tarjottavat oli laitettu kauniisti esille ja mikä parasta tarjoilijat hoitivat pöytiin ohjaukset. Varsinkin aamuruuhkan aikana voi olla vaikeaa löytää vapaata pöytää neljälle. Nyt meidän ei tarvinnut sitä murehtia, vaan tarjoilijat hoitivat homman. Kesällä aamiaista voi nauttia myös katetulla terassilla, mutta nyt sää oli vielä liian viileä siihen.

Viimeisenä iltana testasimme hotellin illallisen, kun ei jaksettu lähteä kaupungille syömään. Olin hieman yllättynyt miten paljon siellä oli ruokailijoita. Hotellien ravintolat eivät välttämättä ole niitä suosituimpia, mutta olisiko sadesäällä ollut osuutta asiaan. Ruoka ja palvelu olivat kyllä erinomaisia, joten siinä mielessä Intercontinentalia voi suositella illallispaikaksi, vaikka hotellissa ei asuisikaan.

Ljubljanan linna

Ljubljanan linna sijaitsee korkealla kukkulalla keskustan tuntumassa. Linnan rakennustyöt käynnisti Habsburgien hallitsijasuku vuonna 1485. Ljubljanan linnan historia on monivaiheinen. Aluksi sen tehtävänä oli torjua turkkilaisten hyökkäykset ja miehittämisyritykset. 1600- ja 1700-luvulla se toimi sotilassairaalana ja asevarastona. Myöhemmin sitä käytettiin vankilana. Vuonna 1905 linna päätyi Ljubljanan kunnalle, joka hyödynsi sitä kulttuuritarkoituksiin. Linnaan rakennettiin myös asuntoja. Iso kunnostustyö linnassa aloitettiin 60-luvun alussa, jolloin viimeisetkin sen asukkaista muuttivat pois.

Linnaan pääsee joko kävellen tai funikulaarin kyydissä. Lipun hinta aikuiselle on 16 €, johon sisältyy meno-paluu funikulaarilla. Lipun hinta on muutaman euron halvempi, jos et käytä köysirataa.

funikulaari-linnaan
Funikulaari Ljubljanan linnaan
ljubljana-linnan-piha

Me tutustuimme linnaan ominpäin, vaikka opastettuja kierroksiakin olisi ollut tarjolla. Oppaan johdolla olisi tietysti saanut käynnistä enemmän irti, mutta haluttiin olla nyt omatoimisia.

Linnaa ei ole kunnostettu vanhan kopioksi, vaan ennemminkin näyttelytiloiksi. Tutustuimme Slovenian historiasta kertovaan näyttelyyn ja kiipesimme sen jälkeen kapeat portaat Kellotorniin. Sieltä avautuivat kauniit maisemat kaupungin ylle.

ljubljana

Ljubljanan kauniit sillat

Ljubljanica-joen yli kulkee monia siltoja. Prešerenin aukiolta lähtee kolme pientä siltaa, joista keskimmäinen on mielikuvituksettomasti saanut nimen Kolmoissilta (Tromostovje). Nimensä se on saanut kolmeen eri suuntaan ohjaavan reittinsä vuoksi.

Silloista tunnetuin on Lohikäärmesilta (Zmajski most). Sitä vartioi neljä lohikäärmepatsasta. Lohikäärmeisiin törmää muuallakin kaupungissa. Se on ollut Ljubljanan symboli vuosisatojen ajan ja sen historia juontaa juurensa kreikkalaiseen mytologiaan. Lohikäärmeiden sanotaan tuovan onnea ja ainakin ne saavat hymyn huulille, jos ei muuta.

lohikaarmesilta

Teurastajien silta (Mesarski most) johtaa Keskustorille, ja se on saanut nimensä lähellä sijaitsevan kauppahallin lihatiskeistä. Rakastavaiset ovat kiinnittäneet aikojen kuluessa sillan kaiteisiin tuhansia rakkauslukkoja.

ljubljana-teurastajien-silta

Ensimmäisenä päivänä lämpötila oli nippa nappa +10 asteen yläpuolella. Aurinko paistoi, mutta kylmä tuuli piti nutut tiukasti kiinni. Lounasta rohkaistuimme syömään jokivarren terassilla. Siinä tarkeni juuri ja juuri. Tarjoilija osasi muutaman sanan suomea ja niitä hän viljeli ahkerasti meidän kanssa jutellessa.

Shoppailijan paratiisi

Slovenian hintataso on edullinen ja valikoima myös mukavan monipuolinen. Kiertelimme kauppoja ja nuorison pyynnöstä myös second hand -myymälöitä, joita olikin yllättävän paljon katukuvassa. Vaikka en ollut ajatellut ostaa mitään, tarttui tarjouspöydistä mukaan muutama vaate ja koru. Shoppailijoiden on hyvä muistaa, että Sloveniassa on sunnuntaisin kaupat kiinni. Olemme Suomessa niin tottuneet, että kaupat ovat aina auki, joten tuntui aluksi hieman hassulta, kun sunnuntaina oli ovet säpissä.

Teimme viimeisenä päivänä ostosretken taksilla paikalliseen ostoskeskukseen Supernovaan. Sinne oli matkaa noin 5 kilometriä ja taksille tuli hintaa 8 €. Ensihämmennystä herätti se, että kaupungissa oli kaksi samannimistä ostoskeskusta. Kun kuljettaja kysyi kumpaan mennään, piti hetki miettiä, että mitäs me tuohon vastataan. Supernovassa oli paljon paikallisia kauppoja ja myös meille tuttuja ketjuliikkeitä. Ravintoloita ja kahviloita löytyi myös, joten söimme siellä lounasta sekä hörppäsimme pullakahvit ennen paluuta hotellille. Ostoskeskuksesta oli hankala saada taksia. Saimme hotellista ennen lähtöä vihjeen paikallisesta taksisovelluksesta (Sloveniassa ei toimi Uber, Bolt ym.) ja sillä tilasimme kyydin. Se odotti meitä kuitenkin parkkihallissa ja meni tovi ennenkuin kuski tajusi, että me olemme sen ulkopuolella.

Mietteitä Ljubljanasta

Ljubljana on kompakti pieni kaupunki, joten parissa päivässä sen nähtävyydet on kierretty. Jos aikaa on, kannattaa suunnata pääkaupungista maan upeisiin luontokohteisiin. Meillä oli päiväksi auto vuokrattuna ja kävimme Bled-ja Bohinj-järvillä. Kirjoitan niistä myöhemmin oman postauksen. Muitakin hienoja kohteita olisi ollut tarjolla, mutta ne jäävät ensi kertaan.

Huomioitavaa myös oli, että joka paikassa oli todella siistiä. Kaduilla ei näkynyt roskia. Ihmiset olivat myös superystävällisiä. Neuvoja sai vaikka niitä ei pyytänytkään, mutta hyvällä tavalla. Kaikenkaikkiaan Sloveniasta jäi todella positiivinen kuva, ja sinne olisi kiva joskus palata.

Oletko sinä käynyt Ljubljanassa?

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  30.5.2024 at 15:38

  Muutamia vuosia sitten käytiin Ljubljanassa. Kaupunki on tosiaan omastakin mielestäni varsin helposti haltuun otettava ja varsin miellyttävä muutenkin. Slovenia on uskomattoman monipuolinen maa, vaikka se on pinta-alaltaan varsin pieni. Muutenkin voitaisi mielellään palata sloveniaan varsinkin patikoimaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:10

   Kiitos Mikko! Minua jäi myös kutkuttamaan Slovenian patikkapolut. Siellä oli uskomattoman kauniit maisemat.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  2.6.2024 at 21:57

  Oih, Ljubljana vaikuttaa ihanan mutkattomalta ja mielenkiintoiselta matkakohteelta! Nuo erilaiset sillat olivat upeita! 🙂 Mua kiinnostaa erityisesti lähialueen luontokohteet, mutta toki kaupunkikin olisi mukava ottaa haltuun!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:12

   Kiitos Eveliina! Ljubljanaan ei kannata jäädä, vaan ehdottomasti otettava auto alle ja tutkimaan luontokohteita. Sloveniassa riittää upeita kohteita vaikka useampaan reissuun.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.6.2024 at 15:44

  Heh, Shoppailijan paratiisi, varmaan onkin, mutta me kävimme kaupungissa taannoin vapun alla, ja taisi olla niin, että vielä 2. toukokuutakin on Sloveniassa joku pyhä, joten ainoa aika reissustamme kun kaupat olivat auki, oli saapumisiltapäivänä muutama tunti.
  Aviomiehen mielestä paras kaupunkiloma ikinä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:14

   Kiitos Pirkko! Haha, uskon tuon! 🙂 Minäkään en varsinaisesti mikään supershoppailija ole, mutta naisten reissulla tulee enemmän luuhattua kaupoissa kuin miehen kanssa.

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  5.6.2024 at 13:51

  Tämä oli itselle varsin ajankohtainen postaus, kun tässä ihan pian suunnataan Sloveniaan osana kesän pitkää road tripia. Varmaankin keskitytään enemmän luontokohteisiin ja tehdään joku vaellus, mutta Ljubljanassa voisi myös käydä uudelleen, edellisestä vierailusta kun on varmaan jo yli 10 vuotta. Siltä reissulta kaupungista jäi varsin hyvä mielikuva, ja viehättävältä se tosiaan tämänkin jutun kuvissa näyttää!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:15

   Kiitos Anne! Kiva kuulla, että postauksen ajoitus oli sinulle napakymppi. Kivaa reissua! Luontokohteet ovat kyllä mahtavia.

 • Reply
  Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
  6.6.2024 at 08:47

  Hei tuohan kuulostaa just sopivalta ”tyttöjen pitkä viikonloppu”-reissulta. Laitan tämän mieleen, kun pohdimme seuraavia kesäreissuja. Tälle kesälle on jo Dublin varattu.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:16

   Kiitos Hannele! Ehdottomasti kannattaa laittaa Ljubljana korvan taakse. Lyhyt lento ja kaupungin saa kätevästi haltuun pitkän viikonlopun aikana. Oih, Dublin on myös todella kiva. Kävin siellä toissa vuonna mää-matkalla ja tykkäsin kovasti. 🙂

 • Reply
  Tanja / Tädin matkassa
  7.6.2024 at 14:56

  Ljubljana kuulostaa kivalta paikalta, ihanaa kun keskusta on kävelijäystävällinen, tai no, ehkei niille jotka asuvat siellä. Hitsi kun kaikella on aina puolensa. Mutta juu, ehdottomasti voisin piipahtaa Ljubljanaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:21

   Kiitos Tanja! Ljubljana valittiin vuonna 2016 Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi. Yksi syy oli varmasti tuo yksityisautoilun kieltäminen keskustassa. Ja näin kävelijän näkökulmasta se oli kiva juttu!

 • Reply
  Cilla Maria Travel
  9.6.2024 at 09:21

  Ljubljana on yks mun suosikkikaupungeista Euroopassa. Myös koko muu Länsi-Slovenia on ihanaa seutua. Oon käynyt aiemmin Itä-Sloveniassa ja se jää kyllä lännen taakse. Etenkin kesä-aikaan Ljubljana on todella viehättävä. Jokivarsi on kaunis, ja jotkut näytti olleen melomassa joella. Voisi olla ihan kiinnostavaa nähdä kaupunki siitäkin perspektiivistä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:22

   Kiitos Cilla! Minä pidin myös jokivarresta. Se oli kaunista seutua ja lämpimällä ilmalla olisi mukava mennä jokiristeilylle tai mikseipä vaikka melontaretkelle.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  9.6.2024 at 10:23

  Ljubljana on ihana! Ja yhdyn siihen, että kaupunki on kompakti ja helppo ottaa haltuun kävellen. Kävimme puolison kanssa täällä ihan h-hetki ennen kuin lentokielto tuli päälle raskausviikolla 34 tms ? Jäin heti reissun jälkeen äitiyslomalle. Muistan kuinka maha painoi jo tuolloin ja vaapuin todella hitaasti ympäri kaupunkia. Onneksi kaupunki ei ollut suuri ja saatiin hissukseen nauttia ja pysähtyä usein istumaan ja huilaamaan. Sloveniaan olisi ihana joskus palata ja itseäkin kiinnostaa nimenomaan luontokohteet.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   12.6.2024 at 19:24

   Kiitos Elina! Minulla on ollut tuollainen ”viimeisillään raskaana reissussa” kohtalo Amsterdamissa. Oli juurikin hilkulla, että vielä sai lentää. Olin reissussa työkavereiden kanssa ja kun muut jatkoivat illalla baariin, minä menin hotelliin nukkumaan. 🙂

Leave a Reply