Slovenia

Slovenian upeat luontokohteet – Bled ja Bohinj

13.6.2024
bledjarvi

Slovenian rikkaus on upea luonto. Jos aika antaa myöten, kannattaa tehdä pääkaupunki Ljubljanasta retki lähiseuduille. Meillä oli auto vuokrattuna päiväksi ja otimme kohteeksi kaksi Slovenian suosituinta kohdetta: Bled ja Bohinj.

Olin varannut auton etukäteen Avantcar-autovuokraamosta, joka ilmoitti osoitteekseen rautatieaseman. Koska majoituimme rautatieaseman lähellä, kävelimme sinne aamulla hakemaan autoa. Yllätykseksemme sieltä ei löytynyt kuin Sixtin autovuokraamo. Kävimme kysymässä heiltä Avantcarin toimistoa. Tiskin takana istunut mies huokaisi, ja hänen ilmeestään huomasi, ettemme olleet ainoat kyselijät. Avantcarin vuokraamo löytyi noin 300 metrin päässä eikä se todellakaan ollut enää rautatieasemaa. Huomautin tästä Avantcarin tiskin takana seisovalle kaverille ja hän hieman hämillään mutisi jotain.

Teimme paperit kuntoon ja hän ohjasi meidät parkkihalliin, jossa Volkswagen T-Cross jo odotteli. Oli aika jännää lähteä ajamaan, koska en ollut aikaisemmin ulkomailla ollut auton ratissa. Eihän se periaatteessa eronnut mitenkään kotimaassa autoilusta, mutta pieni jännitysmomentti oli ilmassa. Suuntasimme kohti Bled-järveä, jonne oli alle tunnin matka Ljubljanasta.

Kuvauksellinen Bled-järvi

Bled-järvi sijaitsee pienessä, reilun kahdeksan tuhannen hengen asuttamassa Bledin pikkukaupungissa. Bled-järvi on Slovenian suosituin turistikohde. Pysäköimme auton yleiselle parkkipaikalle, joka maksoi 10 €/2 h. Maksuttomia parkkipaikkoja tuntui olevan haastava löytää, mutta isoilla parkkialueilla oli vielä aamupäivällä kohtuullisen hyvin tilaa.

bled-vuoret
Näin upeat vuorimaisemat olivat meitä vastassa Bledissä
bledjarvi

Kylmä tuuli puhalsi ja lämpöasteita oli nipin napin yli +10 astetta. Kävelimme järven rantaan ja suuntasimme kohti toisella puolella näkyvää kirkkoa. Maisemat olivat todella kuvaukselliset. Bled-järveä ympäröi vuoret ja sen keskellä olevalla pienellä saarella on upea kirkko. Jos olisi ollut lämpimämpi ilma, olisimme tehneet veneretken saarelle, mutta nyt se jäi välistä.

bled-kukat
Bled – sano se kukkasin
bled-jarvi-kirkko

Järveä kiertävällä kävelytiellä oli myyntikojuja, joissa myytiin erilaisia käsitöitä. Ostin korvakorut, jotka myyjä oli tehnyt itse. Kaikenlaista muutakin suloista oli myynnissä, mutta onneksi lentolaukkuun ei paljon tuliaisia mahtunut.

bledjarvi
Bled-järven kauniita maisemia
bled-joutsen
Tämä suloinen joutsen pyöri puolisonsa kanssa rannassa
bledjarvi-kirkko

Piipahdimme kirkon pihassa ja kurkistimme sisätiloihin. Kävimme myös sen yhteydessä olevassa pienessä myymälässä, jossa myytiin lähinnä matkamuistoja.

bled-kirkko
St. Martin’s Parish Church
bled-kirkko-sisalta

Bled-järven yläpuolella kohoaa kallionjyrkänne, jonka päällä nököttää Bledin linna. Minua olisi kiinnostanut kiivetä sinne, mutta muu seurue halusi lähteä jo etsimään lounaspaikkaa. Kävelimme takaisin autolle ja päätimme siirtää sen toisaalle, koska kahden tunnin parkkiaika oli päättymässä. Uusi pysäköintipaikka löytyi muutaman sadan metrin päästä. Hintakin oli siellä hieman edullisempi 5 €/ 2 h.

Löysimme läheltä viehättävän ravintolan, jossa oli melko tyhjää meidän sinne mennessä. Hetken päästä ravintola oli ääriään myöten täynnä, joten meidän ajoitus oli ollut täydellinen. Söimme herkulliset parsarisotot ja jatkoimme matkaa.

Kaunis, mutta kylmä Bohinj-järvi

Matka jatkui kohti Bohinj-järveä, jonne oli Bledistä vain puolen tunnin matka. Reitti oli kaunis ja pysähdyimme välillä kuvaamaan upeita maisemia. Perillä auto parkkiin ja nuttua tiukemmin ympärille, koska sää tuntui entisestään viilentyneen.

maisema-matkalla-bohinj

Kävelimme sillalle, jonka toisella puolella kohosi valkoisen kivikirkon ylväs kellotorni. Vaikka liikenne oli muuten ollut rauhallista, sattui sillalle ihme suhareita. Pari kertaa meinasi varpaat jäädä alle, kun kapealle sillalle kurvasi vauhdilla auto.

bohinj-silta

Sillan lähellä oli terassi, jonne suuntasimme seuraavaksi nauttimaan kahvit. Kuuma juoma teki hyvää muuten niin viileässä säässä. Mietin ääneen miten upeaa siellä olisi istuskella kesän lämmössä lasi viiniä kädessä, kun ympärillä oli niin mahtavat maisemat. Kahvien jälkeen palasimme autolle ja suuntasimme takaisin Ljubljanaan.

bohinj

Lopuksi vielä yksi ravintolasuositus Ljubljanasta. Söimme illalla paikallisessa Figovec-ravintolassa. Ruokalista oli lihapainotteinen, mutta löytyi sieltä yksi salaattivaihtoehto. Kun se tuotiin pöytään, meitä alkoi naurattaa, koska se tarjoiltiin pottaa muistuttavasta astiasta.

figovec-salaatti
Salaattia ”potassa”

Viereisiin pöytiin kannettiin tarjottimet notkuen erilaisia liha-annoksia, ja se taisi olla sen paikan suola. Jos haluaa maistella paikallista ruokaa, on Figovec hyvä vaihtoehto.

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  16.6.2024 at 15:47

  Slovenia on kiehtonut jo kauan, ja ajatuksissa ensi vuonna vihdoin suunnata Ljubljanaan. Kiva lukea, että nämä järvet on päiväreissun aikana hyvin saavutettavissa, pitää vaan se auto vuokrata ja uskaltautua rattiin. Se on jännä miten se onkin astetta jännittävämpää ulkomailla 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:24

   Kiitos Suvi! Sloveniassa oli helppo ajaa ja sieltä on hyvä aloittaa ”ensikertalaisena auton ratissa ulkomailla” -ajelut. 🙂

 • Reply
  Henriikka Hirvonen
  16.6.2024 at 16:21

  Olipa mielenkiintoista lukea teidän reissusta. Hienoja maisemia ja etenkin Bled-järvi näyttää todella upealta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:25

   Kiitos Henriikka! Slovenia on kaunis maa ja olisi ollut ihanaa kierrellä enemmänkin, mutta nyt ei aika riittänyt. Täytyy siis joskus palata. 🙂

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  16.6.2024 at 20:38

  Mielenkiinnolla piti heti tulla lukemaan juttuasi. Ollaan ensi viikolla lähdössä Sloveniaan. Meillä on myös auto vuokrattuna. Tarkoitus on kiertää mm.Juliset Alpit.

  • Reply
   Terhi
   17.6.2024 at 15:17

   Kiva lukea Bledistä koska me suuntasimme Ljubljanasta etelään. Hienoa oli toki sielläkin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:26

   Kiitos Sari ja mukavaa matkaa teille! 🙂

 • Reply
  Mari / Maailma kotina
  16.6.2024 at 20:44

  Olipa kiva lukea ja fiilistellä. Meillä sovittuna Bohinjiin lokakuulle kodinvaihto. Teillekö mitään vaelluksia alueella?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:28

   Kiitos Mari! Ei ehditty käydä vaeltamassa, mutta siellä on jotain patikkapolkuja. Hieno kodinvaihto tulossa! 🙂

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  16.6.2024 at 21:09

  Slovenia kiinnostaa kyllä koko ajan enemmän ja enemmän! Ja nyt kun vielä esittelit näitä luontokohteita, niin… Tekee mieli varata lennot 😀

  Bohinjista muistan aikoinani kuulleeni kaverilta, joka oli Sloveniassa vaihdossa. Mutta upeita olisivat molemmat järvet!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:29

   Kiitos Eve! Sloveniassa on ihania luontokohteita, me ehdittiin vaan raapaista pintaa. Sinne olisi kiva palata ja mikä parasta, lyhyt lento ja joskus ihan hyviä tarjouksia! 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  18.6.2024 at 14:03

  Slovenia on ihan huippumaa! Bled ja Bohinj ovat molemmat mieleemme, kauniita paikkoja. Uskomatonta, miten niin pieneen maahan mahtuu valtavan paljon nähtävää!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  19.6.2024 at 07:52

  Tuosta Bled-järvestä olen kuullut (=lukenut) sen verran monta juttua, että jos vielä toisen kerran Sloveniaan päädymme, niin tuo täytyy kyllä ehdottomasti sisällyttää matkaohjelmaan! Maisemat ovat kieltämättä upeat!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:31

   Kiitos Pirkko! Suosittelen käyntiä Bled-järvellä ja jos sää ja aikataulut sallivat, kannattaa tehdä veneretki järven keskellä olevalle kirkkosaarelle. Meidän siellä olleessa oli sen verran kylmä, ettei viitsitty lähteä.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  20.6.2024 at 14:29

  Slovenia on kaunis <3 muistan kuinka viimeisilläni raskaana kiipesin ylös Bledin linnaan enkä sen jälkeen kyennyt reissussa enkä enää kotonakaan kävellä kovin pitkiä matkoja. Hauska muisto, tuonne olis ihana palata ja hauska tuo "potta" lautanen 😁

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:33

   Kiitos Elina! Olet ollut todella reipas, kun viimeisilläsi olet kiivennyt linnaan. Näytti aika jyrkältä. 🙂

 • Reply
  Cilla Maria Travell
  23.6.2024 at 15:40

  Jos Blediin eksyy, kannattaa ehdottomasti käydä järven siellä päässä, missä se kirkkosaari sijaitsee. Siellä on upeat maisemat ja turkoosia vettä luontopolkujen varrella.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:34

   Kiitos Cilla! Me ajoimme sieltä vaan autolla, mutta näytti kivalle. Olisin halunnut käydä kirkkosaarella, mutta oli sen verran kylmä ilma, ettei viitsitty lähteä veneilemään.

 • Reply
  Asko Leppilampi
  23.6.2024 at 21:45

  Pari kertaa ontullut käydyksi kauniissa Sloveniassa. Bledissä olen jopa pelannut golfia ja muistan sen kauniina kaupunkina. Joskus pitää mennä vielä ajan kanssa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.6.2024 at 15:35

   Kiitos Asko! Slovenia ansaitsee kyllä toisen tai kolmannen vierailun. Oli sen verran kaunis paikka ja meiltä jäi paljon näkemättä.

 • Reply
  Sari/ matkalla lähelle tai kauas
  2.7.2024 at 13:24

  Meillä oli auto vuokrattu Sixtcarista. Mutta auto piti hakea 600 metrin päästä! Ei yli 30 asteessa sekään ollut kiva asia matkalaukkujen kanssa. Onpas teillä ollut kylmä järvillä. Nyt kesäkuun lopulla lämpötilat hipoivat liki 30 astetta.

Leave a Reply