Suomi

Eläinterapiaa ja laamavaellusta Hutkon tilalla

25.3.2022
hutkontila-laamat

Ajelimme viime sunnuntaina tyttäreni kanssa Pukkilaan. Lahdesta ajomatka kesti noin 40 minuuttia. Loppumatkasta tie kiemurteli peltojen välissä ja tuumailin, että nyt ollaan ihan uusissa maisemissa. En muista ajelleeni siellä päin koskaan ennen. Olimme matkalla Hutkon laama- ja eläintilalle ”Ruoki & Rapsuta & Laamaile” -hetkeen. Ihan tarkkaan en tiennyt mitä se tarkoitti, ajatus Hutkon tilalle menosta oli ollut tyttäreni. Tila tuottaa Green Care -palveluita, joka tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Tyttäreni oli kiinnostunut aiheesta opintojensa vuoksi ja minuakin kiinnosti nähdä mitä se tarkoittaisi käytännössä.

Tilan emäntä Anu tuli pihalle vastaan ja kertoi, että olimme päivän ainoat asiakkaat, joten saisimme privaattikierroksen. Menimme ensin navettaan ja meno oli siellä kuin Piippolan vaarin laulussa. Lampaat määkivät, kukko kiekui ja possut röhisivät omassa nurkassaan. Anu esitteli lampaat nimeltä ja jokainen niistä yritti puskea lähemmäksi katsomaan meitä. Kun olimme aikamme silitelleet lampaiden villaturkkeja, oli aika siirtyä ruokintapuuhiin. Ensin sekoitimme lampaille ruoat Anun ohjeiden mukaan. Tyttäreni teki sekoitukset pässeille ja minä lampaille. Ruoka teki nopeasti kauppansa ja seuraavana vuorossa olivat vuohet.

hutkontila-lammas-karsinassa
hutkontila-lammas
hutkontila-kana

Hutkon tila

Hutkon tilan juuret ulottuvat 1800-luvulle saakka. Parinsadan vuoden ikäinen tila on siirtynyt äidiltä tyttärelle jo neljännessä polvessa. Uusi sukupolvi on nytkin kasvamassa. Eläinavusteinen toiminta tilalla alkoi vuonna 2011 ja alkunsa se sai laamoista. Anu innostui tästä alkunperin Etelä-Amerikasta kotoisin olevasta lajista ja nyt niitä löytyy tilalta jo toistakymmentä. Laamojen lisäksi Hutkon tilalta löytyy muitakin hieman harvinaisempia eläimiä kuten muuleja, aaseja ja villasikoja. Eläinten lisäksi tilalla viljellään ympärillä olevia peltoja.

Oletko pitänyt kukkoa sylissä?

Kun vuohet olivat saaneet omat ruoka-annokset ja lapinlehmille oli annettu kuivattuja leivänkannikoita, pesimme kanojen vesiastiat ja veimme niille puhdasta vettä sekä ruokaa. Kanojen keskellä tepsutteli kaksi kukkoa ja Anu nappasi niistä toisen ja kysyi haluammeko pitää sitä sylissä. Minulle tuli uutena asiana, että kukon voisi ottaa syliin. Tietysti halusimme kokeilla ja vuorotellen pidimme Pate-kukkoa sylissä.

Anu kertoi, että kukot ovat fiksuja ja nopeita oppimaan. Niitä voidaan kouluttaa tekemään erilaisia tehtäviä, kuten tepastelua paikasta toiseen ja nokkimaan välissä jyviä. Pate istui rauhallisena sylissä ja selkeästi tykkäsi kun sitä silitteli. Kukot pääsevät vierailulle myös palvelutaloihin, joissa Anu vierailee eläinten kanssa. Kukkojen lisäksi myös laamoja, lampaita, kaneja ja aaseja viedään vierailulle päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin.

hutkontila-kukko
hutkontila-kukko-sylissa
hutkontila-lapinlehmat
Lapinlehmät nauttivat kuivatuista leivistä
hutkontila-kani

Kun eläimet oli ruokittu, siirryimme pihalle ja kävelimme muulien aitaukseen. Jykevärakenteinen Aapo seisoskeli paikoillaan ja näytti nauttivan auringon paisteesta täysin siemauksin eikä laittanut pahakseen rapsutuksista. Muut muulit seisoskelivat vähän matkan päässä ja vain yksi niistä uskalsi tulla tervehtimään meitä.

hutkontila-aapo-muuli
Aapo nautti auringosta ja rapsutuksista.
hutkontila-muulit

Olen ollut paljon tekemisissä hevosten kanssa ja vaikka muulit niitä paljon muistuttavat ulkoisesti, ovat ne luonteeltaan hyvin erilaisia. Siinä missä hevonen pakoeläimenä ryntää karkuun heti kun arvelee vaaran uhkaavan, muulit seistä jököttävät paikoillaan eivätkä ymmärrä lähteä pakoon. Muuleilla voi myös ratsastaa ja tilalla järjestetään maastotalutusratsastuksia. Niihin voi osallistua myös aaseilla ja ne sopivat perheen pienimmillekin.

Villasikoja ja rikkinäiset kengät

Muulien aitauksesta menimme Siperiasta kotoisin olevien villasikojen (mangalitza) aitaukseen. Villasiat pärjäävät ulkona vuoden ympäri, kunhan niillä on jonkinlainen säänsuoja. Villasikaa kutsutaan myös vegaanisiaksi, koska se syö lähinnä laidunheinää. Aitauksessa huomasin, että toinen kenkäni oli hajonnut. Olin laittanut jalkaan vanhat talviratsastuskengät, joista toisesta oli lohjennut iso pala päällysmateriaalia. Koska kengällä ei voinut enää kävellä, Anu lupasi lainata saappaat loppuvierailun ajaksi.

hutkontila-villasika
hutkontila-villasika-ulkona
hajonnut-kenka
Hajonnut kenkä

Ennen kuin pääsimme laamavaellukselle, kävimme moikkaamassa aasit ja laamat. Sen jälkeen saimme valita minkä eläimen ottaisimme pienelle vaellukselle. Vaihtoehtoina olivat lammas, laama tai aasi. Laama oli kuulemma kaikista helpoin, joten päädyimme niihin. Minä sain Gisellen ja tyttäreni talutti Tierraa, joka ei aluksi halunnut tulla ulos. Giselle näytti mallia ja pienen empisen jälkeen Tierra tuli perässä. Tuntui hassulta taluttaa laamaa, kun hihnan päässä yleensä oli koira. Anu kutsuikin niitä isoiksi koiriksi. Giselle kulki nätisti vierellä, mutta Tierra hamuili välillä kuusen oksia ja varoi, ettei astunut vesilammikoihin.

hutkontila-valokuvia
hutkontila-laamat-ulkona
hutkontila-laama
hutkontila-laamavaellus

Kahden tunnin vierailu kului todella nopeasti. Oli ilo nähdä miten eläimistä pidettiin hyvää huolta. Niiden persoonat otettiin huomioon ja eläinten annettiin olla eläimiä. Hutkon tilalla on tarjolla erilaisia palveluja ja siellä voi viettää vaikka farmisynttäreitä. Sinne voi jäädä myös yöksi. Tarkempia tietoja löydät Hutkon verkkosivuilta. Kun kysyimme Anulta minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia tilalla oli, seuraavaksi tarkoitus olisi perustaa kampaamo, jonka ajatuksena on tuoda eläinten rauhoittava vaikutus saksia pelkääville lapsille. Loistava ajatus, koska pienet lapset eivät välttämättä rakasta kampaajalla käyntiä kuten me aikuiset.

Hutkon laama- ja eläintila, Porrassuontie 23, Pukkila
Ruoki & Rapsuta & Laamaile, 15
/ hlö

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    27.3.2022 at 14:40

    Itselleni tämä oli ihan tuntematon kohde, mutta kuulostaa todella kivalta kokemukselta! Tykästyin laamoihin (ja alpakoihin) aikoinaan Perussa, ovat kyllä veikeitä eläimiä kummatkin. Täytyypä pitää kohde mielessä, voi hyvin olla, että tulee käytyä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.3.2022 at 16:07

      Kiitos Mikko! Minullakin ensimmäinen kosketus laamoihin ja alpakoihin tapahtui Perussa. Vasta sen matkan jälkeen kuulin, että onhan niitä Suomessakin. Hauskoja ja persoonallisia eläimiä! 🙂

  • Reply
    Maapalloilija
    27.3.2022 at 16:10

    Kampaako-kotieläintila-yhdistelmä mahtaa olla maailmankin mittapuulla varsin harvinainen kokonaisuus, jos moiseen bisnekseen ryhtyy 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.3.2022 at 16:08

      Kiitos kommentista Maapalloilija! Enpä minäkään toista vastaavaa yhdistelmää tiedä. Ajatuksena todella hyvä ja varmasti myös tarpeellinen. 🙂

  • Reply
    Ne Tammelat
    27.3.2022 at 19:10

    Onpa hauska paikka ja ihania eläimiä <3 Tuli niin hyvä mieli jo pelkästään kuvien katselusta. Täytyy laittaa paikan nimi muistiin, jos ehtisimme poiketa jossain vaiheessa.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.3.2022 at 16:10

      Kiitos Tammelat! 🙂 Hutkon tila on todellinen hyvän mielen tila. Hauska oli nähdä myös näitä hieman harvinaisempia eläimiä läheltä.

  • Reply
    Eveliina / Reissukuume
    27.3.2022 at 21:37

    Oi että, joku tämmöinen olis niiiiiiiin mun unelma 😀 Ihanaa, että tuolla pääsee noin paljon touhuamaan eläinten kanssa!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.3.2022 at 16:13

      Kiitos Eveliina! Kiva kuulla, että ”osui ja upposi”. 🙂 Heillä on paljon erilaisia aktiviteetteja, kannattaa tutustua nettisivujen tarjontaan.

  • Reply
    Maria Ojajärvi
    28.3.2022 at 14:28

    Pääsittepä kokemaan ihastuttavia juttuja noin lyhyessä ajassa! Olen pitkään miettinyt – nyt merkkasin ylös, että tänne pitää lähteä!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      29.3.2022 at 16:14

      Kiitos Maria! Tämä oli siitä hauska vierailu, että pääsi tekemään muutakin kuin katselemaan eläimiä aidan takaa tai silittelemään. Siinä sai hieman esimakua maatilan päivittäisestä toiminnasta.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    31.3.2022 at 17:08

    Eipä oikein tule ilman jälkikasvua käytyä tällaisissa paikoissa. Joskus laamoja on muutama läsnä jossain tapahtumassa ja ovathan ne söpöjä! Meillä oli aikoinaan kesälampaita ja kesäkanoja – ja tietysti kukkokin – kesämökillä. Tapasimme muuttaa sinne koko kesäksi, eli vielä tuolloin kesäkuun alusta syyskuun loppuun ja nuo eläimet olivat osa kesäämme. Syksyn tullen ne sitten tapettiin, lampaat, yleensä kolme, teurastamossa tietysti, mutta kanat (ja kukko) yksi kerrallaan ihan kesämökillä. Isä katkaisi linnun kaulan kirveeniskulla ja joku meistä lapsista piti sitä paikallaan. Tosin kun isä ennen operaatiota pyöritti kanaa reippaasti käsissään, niin se oli jo aika lailla pökerryksissä ennen tuota kaulan katkaisuakin.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      5.4.2022 at 15:32

      Kiitos Pirkko! Voi apua, minusta ei olisi ollut kanan tai kukon kaulan pitäjäksi heidän viimeisillä hetkillä. Koiran vieminen viimeiselle piikille on jo riittävän kova paikka. Kesäkanat on nykyisinkin aika suosittuja. Parilla tuttavalla on ollut niitä, mutta enpäs tiedä mitä niille tapahtuu kesän jälkeen. Uskaltaisikohan kysyä? 🙂

  • Reply
    Paula - Gone with the Gastons
    1.4.2022 at 22:44

    Voi miten ihana paikka ja varmasti mahtava kokemus nuoremmille! Me tavataan aina välillä käydä lasten kanssa katsomassa eläimiä tässä lähistöllä olevalla farmilla ja muutenkin tykätään tällaisista paikoista. Muulit on kyllä tosi ihania. Niitä käytetään aika paljon täällä Yhdysvalloissa karjatöissä kun ovat melkoisen sitkeitä sissejä. Itsekin on tullut joskus ratsasteltua niillä. Hienoa, että saitte ihan privakierroksen.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      5.4.2022 at 15:34

      Kiitos Paula! Minulle muulit ovat aika vieraita enkä ole niitä montaa kertaa aikaisemmin nähnyt. Hevoset paljon tutumpia ja niiden kanssa on tullut puuhasteltua enemmän. Privakierros oli kyllä ihan mukava. 🙂

  • Reply
    Anna | Tämä matka -blogi
    2.4.2022 at 09:55

    Villasikoja on paljon Unkarissa, jossa tulee niiden lihalla herkuteltua aina käydessä. Kaverilla on omalla tilallaan aina muutama villasika myös kasvamassa. Vekkulin näköisiä.

    En ole ikinä pitänyt edes kanaa sylissä, saati kukkoa. Mutta miksei nekin silittelystä ja rapsuttelusta pitäisi.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      5.4.2022 at 15:36

      Kiitos Anna! Minä en ollut villasioista ennen kuullutkaan ja ihmettelin, että mitäs kiharakarvaisia possuja täältä löytyy. Olivat aika hassuja kavereita, mutta kuulemma kovia karkailemaan. Niiden aitoja oli korjailtu ja vahvisteltu monta kertaa.

Leave a Reply