Suomi

Heinolan suosituin nähtävyys on lintuhoitola

7.2.2021

Lintuhoitola on yksi Heinolan suosituimmista nähtävyyksistä. Siellä on hoidettu loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja jo 60-luvun alusta lähtien. Suurin osa linnuista on päätynyt hoitolaan törmättyään sähköjohtoihin, rakennuksiin tai kokenut ilkivaltaa. Vuosittain hoitoon tulee parisataa lintua, joista 30-40 % saadaan palautettua takaisin omaan elinympäristöön. Ne yksilöt, joille palautus ei ole mahdollinen, jäävät asumaan lintuhoitolaan. Loukkaantuneita lintuja ei tule pelkästään Heinolan lähialueilta vaan ympäri Suomea.

Hoitolassa asustelee myös eksoottisia lintuja, jotka on tuotu sinne pitovaikeuksien takia. Moni ihastuu papukaijoihin ja haluaa sellaisen kotiinsa ymmärtämättä miten haasteellinen hoidettava se voi olla. Trooppiset linnut ovat kauniita, mutta todella kovaäänisiä. Hyppäsin itse melkein kattoon, kun yksi hoitolan papukaijoista rääkäisi korvan vieressä.

Heinolan lintuhoitola tunnettiin aikaisemmin nimellä Heinolan lintutarha, mutta viime syksynä nimi vaihdettiin. Uusi nimi kuvaa paremmin nykyistä toimintaa.

lintuhoitolan korppi

Kaapo tuotiin lintuhoitolaan kesällä 2020. Se oli jäänyt auton yliajamaksi ja poti jalka- ja siipivammaa. Jalka on nyt kunnossa, mutta siipi vaatii vielä kuntoutusta.

heinolan-lintuhoitola-sorsat

heinolan-lintuhoitola

Heinolan lintuhoitolan historia

Heinolan lintuhoitolan historia alkaa vuodesta 1963. Kirkkolammen rantaan rakennettiin silloin ensimmäinen lintujen tarharakennus. Kaupungin puistotyönjohtajana toiminut Anthony Bosley lahjoitti vaimonsa Mirjan kanssa talon lintuineen Heinolan kaupungille. Lintuhoitolasta tehtiin virallinen vuonna 1977 ja siitä tuli Suomen ensimmäinen lintuparantola.

Lintuhoitolan toiminnasta vastaa Heinolan kaupunki. Vuosien varrella toiminnan jatkuminen on ollut vaakalaudalla. Heinolan kaupunginhallitus esitti vuonna 2010 lintuhoitolan lopettamista säästösyihin vedoten. Onneksi toiminnan tarpeellisuus ymmärrettiin ja hoitola sai jatkaa.

vesilintutalo

Vesilintutalo on hoitolan uusin rakennus

heinolan-lintuhoitola-pihapiiri

Taustalla näkyy myynnissä oleva Heinolan vesitorni

heinolan lintuhoitolan vesilintutalossa lintu juo vettä

heinolan-lintuhoitola-papukaijat

Vaikka olen aikoinani opiskellut Heinolassa ja sielläpäin pyöritään paljon varsinkin kesällä, en ole koskaan käynyt lintuhoitolassa. Tammikuisena lauantaipäivänä päätimme tyttäreni kanssa tehdä päiväretken Heinolaan. Meillä oli sinne muutakin asiaa ja samalla kävimme katsomassa miltä lintuhoitolassa näyttää talvella. Tyttärelleni paikka oli entuudestaan tuttu, koska hän oli siellä työharjoittelussa muutamia vuosia sitten.

Lintuhoitolassa on kuusi rakennusta, joista uusin on syksyllä avattu vesilintuhoitola. Kesäaikana lähes kaikki linnut ovat ulkotarhoissa. Talvella kylmää sietävät lajit jäävät ulos, ja muut siirretään sisätiloihin. Kuntoutuvat linnut saavat toipua rauhassa hoitotiloissa eivätkä ne ole nähtävillä.

heinolan lintuhoitola veistetyt linnut

heinolan-lintuhoitola-linnunpontot

heinolan-lintuhoitola-taytetyt-linnut

Koronasta huolimatta lintuhoitola pitää ovet avoinna vierailijoille. Turvavälejä sekä vesilintutalon kiertosuuntaa noudattamalla siellä voi vierailla turvallisesti. Meidän lisäksemme hoitolassa ei näkynyt muita, joten saimme rauhassa tutustua lintuihin sekä hienoon näyttelytilaan.

Tue Heinolan lintuhoitolan toimintaa

Lintuhoitolaan pääsee ihastelemaan lintuja maksutta, mutta jos haluat tukea toimintaa sen voi tehdä kahdella tavalla; joko liittymällä Heinolan Lintutarhan Ystävät -yhdistykseen tai ostamalla lintuhoitolan tuotteita. Olen ostanut useampana vuonna tyttärelleni lintuhoitolan seinäkalenterin. Lintutarhan lisäksi niitä on saatavilla ainakin Heinolan S-marketista ja City-Marketin neuvonnasta.  Myynnissä on kalentereiden lisäksi paljon muutakin aina t-paidoista reppuihin. Katselin kiinnostuneena linnunpönttöjä, koska kesämökkimme pihapiirissa olevat pöntöt pitäisi uusia. Nyt tiedän mistä niitä on saatavilla, kun sen aika koittaa.

lintulammikko

Lintuhoitolan lisäksi kannattaa käydä myös Kirkkolammen lintulammikolla. Kesällä siellä saattaa nähdä joutsenia. Näin talviaikaan siellä oli iso joukko sorsia värjöttelemässä. Lintulammikko löytyy tien toiselta puolelta.

Heinolan Lintuhoitola, A.F.Aironkatu 3
Aukioloajat ja lisätiedot löydät täältä

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7.2.2021 at 17:25

  Monesti olen kuullut puhuttavan tuosta lintuhoitolasta, ei olla mekään toistaiseksi siellä käyty, mutta se käynti olisi helppo järjestää. Toisaalta harmittaisi kyllä nähdä esimerkiksi noita sinikelta-aroja, kun ei ne tänne kuulu.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 16:46

   Kiitos Mikko! Kauan se minullakin kesti ennen kuin pääsin käymään lintuhoitolassa. Ohi on tullut ajettua varmaan satoja kertoja vuosien varrella.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  7.2.2021 at 18:19

  Siis miten en ole kuullutkaan tästä aiemmin? Täydellinen sijainti taukopaikaksi Helsingin ja Jyväskylän välille. Tämän pidän mielessä. Kiitos vinkistä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 16:49

   Kiitos Teija! Tämä sopii hyvin taukopaikaksi ja jos kahvihammasta kolottaa, suosittelen Harjupaviljonkia. Aivan ihana paikka, joka toki auki vain kesäisin.

 • Reply
  Tiina / lauluni sadepäivän varalle
  7.2.2021 at 18:39

  Oi ihana lintuhoitola! Mummoni asui Heinolassa, joten lintutarhassa vierailtiin usein mummolareissulla. Siellä asusteli silloin hyvin puhelias harmaapapukaija, taisi olla Paco nimeltään. Hienoa työtä tekee lintuhoitola, toivottavasti saavat sitä rauhassa jatkaakin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 16:53

   Kiitos Tiina! Paco oli lintutarhan suosikki, joka valitettavasti menehtyi muutamia vuosia sitten. Ihania muistoja sinulla niiltä ajoilta, kun Paco vielä eli 🙂

 • Reply
  Tanja / Please Be Seated for Takeoff
  7.2.2021 at 22:42

  Enpä muista edes kuulleeni paikasta! Tuolla olisi mukava käydä joskus. Tosi hienoa, että kyse on nimenomaan hoitolasta, eikä eläintarhasta, joka olisi tehty ”nähtävyydeksi”. Ja samalla tietysti kävijät oppivat tuostakin, etteijotakin papukaijaa kannata ottaa ihan harkitsemattomasti, kuten ei tietysti muitakaan lemmikkejä.
  Onpa jännä, etteivät peri ollenkaan pääsymaksua, vaikka varmasti tulot olisivat tarpeen. Onko siellä mahdollisuutta vapaaehtoiseen lahjoitukseen? Ainakin tuo kauppa on hyvä, niin voi ostaa jotakin pientä tukeakseen. Toisaalta kun en itse halua ostaa turhaa, antaisin mieluummin ihan vain rahallisen lahjoituksen.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:00

   Kiitos Tanja! Lintuhoitolalla on yhdistys, jonka jäsenmaksut käytetään lyhentämättöminä hoitolan tukemiseen. Nettisivuilla on pankkitilin numero, joten kai sinne voi laittaa muunkin lahjoituksen ellei halua yhdistyksen jäseneksi liittyä. Lintuhoitolan vieressä on myös kioski, jonka tuotot käytetään hoitolan hyväksi. Se ei ollut meidän käynnin yhteydessä auki. Se taas saattoi johtua koronasta tai sitten kioski on auki vain kesäisin.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  8.2.2021 at 10:49

  Enpä ollut tästä tiennytkään! Lievästi linnuista kiinnostuneina voisin vaikka joskus poiketa, jos taas kerran olemme matkalla jonnekin/jostakin Heinolan kautta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:03

   Kiitos Pirkko! Eipä ollut tämäkään postaus sitten ihan turha. Kuvittelin, että lintuhoitola on monelle (varsinkin matkabloggaajalle) tuttu, mutta niin sitä voi olla väärässä 🙂 Tämä toki kertoo myös siitä, että Suomessa on paljon mielenkiintoisia kohteita, joista ei ole koskaan kuullutkaan. Itse törmäsin viime vuonna muutamaan tällaiseen ja ihmettelin, miten ovat pysyneet piilossa kaikki nämä vuodet.

 • Reply
  Sini matkakuumeessa
  8.2.2021 at 21:31

  Onpa hauska, että tuollaisia paikkoja on olemassa. Olen kuvitellut, että loukkaantuneet / hylätyt eläimet viedään aina Korkeasaareen tai muuhun eläintarhaan mutta että linnuille on ihan oma paikka.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:08

   Kiitos Sini! Korkeasaareen viedään myös loukkaantuneita lintuja, varsinkin pääkaupunkiseudulta. Heinolan lisäksi myös Pyhtäällä on lintuhoitola.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  9.2.2021 at 09:20

  Voi että, tuolla on pitäny käydä monen monta kertaa, mutta aina homma on jäänyt… Ehkäpä vihdoin tänä vuonna? 😀 kiitos siis suuresti tästä postauksesta. Oli kiva päästä kurkkaamaan lintuhoitolaan näin ”etänä” 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:09

   Kiitos Eveliina ja kiva kuulla, että lintuhoitolan toiminta kiinnostaa 🙂 Toivottavasti pääset vaikka kesällä käymään siellä.

 • Reply
  Arja / Elämänmakuisia matkoja
  9.2.2021 at 23:18

  Upeaa, että tällaisia paikkoja on!
  Itse jäin miettimään, miten hoitola rahoittaa toimintansa, lahjoitusvaroin vai kunnan varoista tms?
  Vierailumaksu tai mahdollisuus lahjoittamiseen paikan päällä olisi kyllä hyvä olla helposti, varmasti moni auttaisi vierailun päätteeksi. Mutta hyvä kuitenkin, että tuotteita on ainakin myynnissä useammassa paikassa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:13

   Kiitos Arja! Heinolan kaupunki ylläpitää lintuhoitolaa ja varoja kerätään tukiyhdistyksen, kioskimyynnin sekä lintuhoitolan tuotteiden myynnin kautta. Sitä en osaa sanoa ovatko he miettineet pääsymaksua (todennäköisesti kyllä) vai onko ajateltu sen olevan kynnys vierailuun. Kun sinne on vapaa pääsy, se madaltaa monen käyntihalukkuutta.

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  10.2.2021 at 16:33

  Olen käynyt syksyllä 2020 Pyhtään lintuhoitolassa. Olihan siellä kaikenlaista siivekästä, jotka tarvitsevat ihmisen apua selviytyäkseen. Pyhtään lintuhoitola kärsii kroonisesta rahapulasta, toivottavasti Heinolassa on parempi talous.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:16

   Kiitos Anna! Eihän nuo lintuhoitolat taida mitään rahasampoja olla. Luinkin netistä Pyhtään vaikeuksista. Heinolassa taitaa tällä hetkellä olla asiat paremmin, koska sinne saatiin rakennettua uusi vesilintutalo. Toivottavasti molemmat paikat saavat jatkaa, koska tekevät tärkeää työtä.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  14.2.2021 at 03:25

  Olipas mielenkiintoinen paikka. En ole koskaan kuullutkaan tästä. Minun lapset olisi varmaan ihan haltioissaan täällä käydessä. Minäkin ajattelisin (kuten tuossa yllä), että voisi olla sellainen nimellinen pääsymaksu joka menee paikan ylläpitoon.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.2.2021 at 17:18

   Kiitos Paula! Tässä teille yksi kesälomakohde valmiina, kun tulette Suomeen seuraavan kerran 🙂

Leave a Reply