Suomi

Huovilan puisto – Kärkölän oma Monrepos

11.10.2020
huovilan-puisto-linnan-kivijalka-kukat

Kärkölän kirkonkylästä, noin 30 kilometrin päässä Lahdesta, löytyy varsinainen lähiseudun helmi; Huovilan puisto. Olen ajanut Lahdesta Riihimäelle menevää tietä useita kertoja ja nähnyt puistoon opastavan kyltin. Luulin sen olevan pelkkä luontopolku, mutta periltä löytyikin upea maisemapuisto.

huovilan-puisto-kuusitie

Kärkölän kotiseutumuseo

Perillä oli ensimmäisenä vastassa Kärkölän kotiseutumuseon pihapiiri. Sen vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Vaikka parkkipaikalla oli useita autoja, ei museon pihassa näkynyt ristin sielua. Ehkä muut vierailijat olivat painelleet suoraan puistoon.

huovilan-puisto-kotiseutumuseo

Kotiseutumuseota ylläpitää aktiivinen Kärkölä-seura. Heidän ansiostaan pihapiiriin on siirretty vanhoja rakennuksia ja kesäisin he hoitavat vanhassa kaupparakennuksessa kahviota sekä toimivat museo-oppaina. Kotiseutumuseon pihassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Huovilan puiston historiaa

Huovilan puisto on englantilaistyylinen maisemapuisto, jonka perusti 1800-luvun loppupuolella Carl Constantin Collin. Pariisissa insinööriksi opiskellut Collin peri Huovilan ratsutilan vanhemmiltaan. Tilaan kuului tuolloin maata noin 2000 hehtaaria.

Huovilan puistoon kaivettiin käsityönä neljä erikokoista lampea, joihin vesi saatiin patoamalla laakson läpi kulkeva puro. Tämän mahdollisti puiston sijainti purolaaksossa, korkean harjun ja kahden matalamman kukkulan välissä. Kasvit hankittiin Keski-Euroopasta ja sen ansiosta puistossa on monia harvinaisuuksia. Kasveja monistettiin kasvihuoneissa ja istutettiin myöhemmin puistoon.

Alueella oli vanha päärakennus, mutta Collin ryhtyi rakentamaan 1900-luvun alussa uutta hulppeaa päärakennusta, josta piti tulla kolmikerroksinen 300 neliön kivilinna. Rakennustyöt jäivät kuitenkin kesken rahapulan vuoksi ja linnasta ehti valmistua ainoastaan kivijalka. Collin rakensi samaan aikaan Nizzaan Villa Huovilan, joka on pystyssä vielä tänäkin päivänä rantabulevardilla.

huovilan-puisto-lampimaisema

huovilan-puisto-silta

Huovilan puisto päätyi vuonna 1953 Kärkölän kunnan omistukseen. Puisto pääsi rapistumaan entisaikojen loistokkaista ajoista ja 90-luvulla kunta aloitti kunnostamistyöt. Silloin entisöitiin muun muassa kaikki lammet alkuperäiseen kuntoon.

Huovilan puiston kauneutta

Aloitin puistoon tutustumisen linnan kivijalasta. Sitä ennen otin alueen kartasta valokuvan kännykkään. Sen avulla oli helppo suunnistaa alueella. Kivijalan sisäpuolella oli valokuvaussessio käynnissä, jota en halunnut häiritä, joten kiertelin vain ulkopuolella.

Kartan mukaan kivijalan sisällä olisi voinut nähdä harvinaisen Papulanruusun. Koska epäilin, ettei tähän aikaan syksystä ruusut enää kuki, en viitsinyt edes kurkkia kivijalassa olevista aukoista sisälle. Ruusua ja muitakin kasveja pitäisi tulla katselemaan kesäaikaan, jolloin ne olisivat parhaimmassa kukassa.

huovilan-puisto-linnan-kivijalka

huovilan-puisto-valkoinen-silta

Kivijalalta kuljin pienelle sillalle, joka ylitti lampia yhdistävän puron. Alue oli todella viehättävän näköinen ja syksyn värittämät puut laittoivat koko ympäristön hehkumaan. Kävelin lammen rantaa mukailevaa hiekkaista kävelytietä Ylä-Lammen suuntaan. Mielessä pyöri vain yksi kysymys; ”Miksi en ole kuullut tästä paikasta aikaisemmin?”

Hiidenmäen luontopolku

Kurkin karttaa vähän väliä ja yritin paikantaa mistä Hiidenmäen luontopolku alkaa. Löysin paikan lopulta vahingossa, kun huomasin ison infotaulun metsän reunassa ja menin katsomaan mitä siellä lukee. Taulun vieressä oli pieni kyltti, joka osoitti ylöspäin lähtevää polkua ja siinä luki ”Hiidenmäen luontopolku”. Ilman infotaulua olisin kävellyt ohi.

Luontopolku on 1,2 kilometriä pitkä ja alkumatka oli pelkkää ylämäkeä. Metsän siimeksessä oli hiljaista. Vastaan tuli vain pari muuta retkeilijää. Polku kiemurteli mäen päällä olevalle huvimajalle. Sieltä näki Kärkölän kirkon tornin, joka pilkotti juuri ja juuri puiden yläpuolella.

huovilan-puisto-hiidenmaen-luontopolku

huovilan-puisto-huvimaja

huovilan-puisto-hiidenmaen-luontopolku-kirkontorni

Myönnän, että minulta torni jäi ensisilmäyksellä huomioimatta. Huvimajan ulkopuolella olevasta infotaulusta luin, että se näkyy kun osaa katsoa oikeasta raosta. Menin uudestaan huvimajaan tiirailemaan maisemia ja sieltähän se löytyi. Muutoin runsas puusto peitti näköalat. Huvimaja oli viehättävä ja siellä olisi voinut napostella vaikka eväitä. Reitti kulki alas samaa polkua pitkin.

Luontopolulta päädyin takaisin puistoon ja kiersin Ala-Lammen, joka on suurin puiston neljästä lammesta. Sen keskellä on saari, joka löydettiin uudestaan puiston kunnostustöiden aikana. Saari oli ajan saatossa vajonnut pohjamutiin eikä kenelläkään ollut siitä tietoa. On mahtanut olla aikamoinen yllätys löytäjille.

huovilan-puisto-lumpeet

huovilan-puisto-ala-lammen-saari

Lampimaisemista jatkoin matkaa leveää kävelytietä pitkin Ruususaunalle. Rakennus muistutti ulkoapäin enemmän kappelia kuin saunaa. Kyseessä on puiston perustajan sauna ja nykyisin sitä käytetään ruususaunana. Sinne on kerätty erilaisia esineitä ja tekstiilejä, joissa esiintyy ruusu. Sisälle ei nyt päässyt, koska paikka on avoinna vain kesäisin. Matkalla takaisin lähtöpaikalle ohitin muun muassa Tallimiehen asunnon, joka näytti myös todella viehättävältä.

huovilan-puisto-ruususauna

huovilan-puisto-tallimestarin-talo

Huovilan puisto oli kaiken kaikkiaan todella upea paikka. Autolle kävellessä tein lupauksen palata niihin maisemiin takaisin ensi kesänä katsomaan Papulanruusua.

Huovilan puisto, Museontie 17, Kärkölä
https://www.huovilanpuisto.fi/

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  11.10.2020 at 16:31

  En ollut minäkään Huovilan puistosta kuullut. Hienoa, että Kärkölän kunta on alkanut huoltaa aluetta. Tuonne kannattaa siis suunnata keskikesän tienoilla, jos haluaa nähdä papulan ruusun kukkivan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.10.2020 at 10:58

   Kiitos Marika! Kesällä puisto on kauneimmillaan kukkaloistossa. Hieno se oli nytkin ruskan väreissä mutta kesällä varmaan upeampi. Kesällä pääsee myös kotiseutumuseoon, joka oli nyt jo kiinni.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  12.10.2020 at 17:34

  Olipas jännä, kun minä pidin koko Kärkölää tosi tyhmänä paikkana, jossa on syntynyt vain Alli Paasikivi. Radan varren kuntakeskus oli myös ynseä. Tämä on jälleen yksi paikka, mitä olen ylenkatsonut.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.10.2020 at 11:01

   Kiitos Stacy! Kärkölää en sen paremmin tunne, vaikka se tuossa Lahden kupeessa onkin. Huovilan puisto oli hieno ja sitä voin suositella.

 • Reply
  anmariencfc
  14.10.2020 at 21:25

  Täällä on tullut käytyä vuosia sitten kesäteatterissa kun ystävä siellä oli esiintymässä. Monet kerrat tullut ajettua ohitse myös! Ehkäpä ensi kesänä retkelle ja tutustumaan tarkemmin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.10.2020 at 11:03

   Kiitos kommentista! Puistossa järjestetään tosiaan myös erilaisia tapahtumia. Osa niistä jouduttiin tänä vuonna koronan vuoksi perumaan. Toivottavasti ensi kesänä tilanne parempi.

 • Reply
  Riitta Kosonen
  16.10.2020 at 16:44

  Upea kokonaisuus! Ja samaa mieltä, tuossa on samaa kuin Mon Repos/Viipuri. Kävin Mon Repossa kun se oli rappiotilassa 1990-luvulla Neuvostoliiton jäljiltä. Löysimme sieltä metsään hautautuneena Suomen leijonapatsaan, jonka neuvostoliittolaiset poistivat Viipurista ja heittivät merikkööön. Lienee nyt kaivettu esiin Mon Repos:n nurmikolle.

 • Reply
  Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  16.10.2020 at 20:38

  Suomesta kyllä löytyy reissukohteita, joista en ole koskaan kuullutkaan. Pitäisi kyllä alkaa näitä tarkemmin listaamaan itselle muistiin siltä varalta että maailma on kiinni kuten tänä vuonna pääsi käymään…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.10.2020 at 11:07

   Kiitos Anna-Katri! Lähiseudulta on löytynyt tänä vuonna paljon kohteita, joista en ole tiennytkään. Tätä puistoa hämmästelin eniten, koska luulisi että näin hienosta paikasta pidettäisiin enemmän meteliä.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  17.10.2020 at 23:22

  Mielenkiintoinen paikka, minulle aivan vieras! Korona-ajan hyviä puolia on ehdottomasti se, että nyt reissataan kotimaassa ja saa lukea aivan uusista paikoista.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.10.2020 at 11:16

   Kiitos Martta! Jos koronasta jotain hyvää pitää etsiä, niin se on ehdottomasti nämä luontokohteet. Tämäkin puisto olisi varmaan normioloissa jäänyt käymättä, kun ohjelmassa olisi ollut jotain muuta reissun tynkää.

 • Reply
  Lentoonlähdössä by Hannamarielina
  18.10.2020 at 13:00

  Tunnelmallisen ja kauniin näköinen puisto – kiva kuulla tällaisista kotimaan vähemmän tunnetuistakin kohteista 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   23.10.2020 at 16:53

   Kiitos kommentista! Ihmettelin itsekin miksei Huovilan puistosta ole pidetty enempää metelia. Todella upea paikka!

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  22.10.2020 at 07:28

  Pitikin heti laittaa Kärkölä kartalle. Kuulostaa ja näyttää mukavalta retkikohteelta, ja tuohan osuisi vielä Helsinki-Jyväskylä -välille, minkä varrelta kohdevinkit on erittäin tervetulleita!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  30.10.2020 at 09:57

  Tämähän on hieno yhdistelmä puisto- ja metsäluontoa! Ja tietysti kauneimmillaan, ehkä, juuri ruskan aikaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.11.2020 at 21:03

   Kiitos Pirkko! Puiston koko yllätti täysin. Itseasiassa luulin aluksi, että vastassa on vain luontopolku, joten yllätys oli suuri kun siellä olikin iso ja hieno puisto. Syksyn väreissä oli kaunista.

Leave a Reply