Suomi

Huskysafarilla Levin tunturimaisemissa

7.3.2021
levi-husky-siniset-silmat

Huskysafari on ollut useita vuosia haavelistallani. Vietimme viime viikon Levillä ja selvittelin ennen matkaa minkälaisia koiravaljakkoajeluita olisi tarjolla. Vaihtoehtoja oli paljon. Lopulta päädyimme Lapland Safarisin järjestämään huskyajeluun. Kahden tunnin vierailu tilalle maksoi 80 €/henkilö. Siihen sisältyi 15 minuutin ajelun lisäksi yhteiskuljetus, opastus sekä lämmin juoma.

Lapland Safarisin tarhalla oli noin 40 koiraa. Suurin osa heidän huskyista on Muoniossa, mistä koiria löytyy yli 100. Meidän lisäksemme koiravaljakkoajelulle tuli kaksi muuta pariskuntaa. Tarhalla meidät otti vastaan italialainen Igor, joka pahoitteli heti aluksi heikkoa suomen kielen taitoaan ja kysyi voiko hoitaa opastuksen englanniksi. Se miten Igor on Italiasta päätynyt Leville huskysafarioppaaksi ei selvinnyt, mutta hienosti mies oli oppinut suomenkieltä ja rohkaisimme häntä sitä myös käyttämään.

Turvaohjeiden jälkeen huskyajelulle

Aluksi kävimme läpi turvaohjeet, miten reen kyydissä istutaan ja miten sitä ohjataan. Igor opetti meille myös käsimerkit, joilla kommunikoimme. Ne olivat samantyyppiset kuin moottorikelkkasafarilla. Ryhmässä alkoi jännitys nousta ja kun olimme kuunnelleet tarkkaavaisina ohjeet siirryimme koiravaljakoiden luokse. Huskyt haukkuivat ja hyppivät innoissaan odottaessaan, että pääsevät töihin.

levi-huskysafari-opastus

levi-husky-ohjeet

levi-huskyt-valmiina-lahtoon

Meidät ohjattiin viimeisen reen luokse ja ajattelin käydä tervehtimässä koiria ennen ajelua. Kaksi koiraa (ryhmän vanhin ja nuorin) rähisivät toisilleen ja päätinkin pysyä kauempana. Paikan toinen opas, Antti, kertoi vanhemman koiran pitävän nuorempaa kurissa. Sen ihmeellisemmästä ei kuulemma ollut kyse. Igor ja kaksi muuta valjakkoa olivat jo ampaisseet vauhtiin kun minä vasta asettelin itseäni reen kyytiin. Antti lohdutteli, että saamme muut kiinni ja muistutteli vielä turvaväleistä.

Kun valjakko nytkähti liikkeelle, nojasin taaksepäin ja yritin nauttia kyydistä. Aluksi tuntui mahdottomalta ottaa valokuvia siinä vauhdissa, mutta hetken kuluttua rentouduin ja kamerakin pysyi käsissä. Kuvia sai ottaa vain kyydissä istuja. Reen ohjaajan piti keskittyä ajamiseen.

levi-huskyajelu

Puolessa välissä reittiä oli mahdollisuus vaihtaa paikkoja. Mies siirtyi istumaan ja minä ohjaajan paikalle. Hetken kuluttua tulimme reitin tiukimpaan mutkaan, joka piti ottaa varovasti. Koirien mielestä taisin jarrutella liikaa, koska ne kurkistelivat taaksepäin mikä mamma siellä on ohjaksissa, koska heillä oli kovasti menohaluja jäljellä. Kun tiukka kurvi oli takanapäin, hyppäsin pois jarrulta ja annoin koirien kiihdyttää taas vauhtiin.

Olimme turvaohjeita kuunnellessa kyselleet voiko reki kaatua ja se kuulemma oli mahdollista. Tällä kertaa kaikkien reet pysyivät onneksi ladulla. Reki liirasi muutaman kerran kaarteissa ja mietin silloin ollaanko kohta pöpelikössä. Onneksi pysyttiin baanalla. Antti kertoi ajelun jälkeen ikävästä kolarista, mikä oli tapahtunut joitakin vuosia sitten Muoniossa. Poronvasa oli juossut yhtäkkiä huskyvaljakon eteen ja koirat olivat vaistojensa varassa käyneet sen kimppuun. Poro ei siitä selvinnyt, vaan se jouduttiin lopettamaan.

Huskien ylläpito on kallista

Ajelun jälkeen silittelimme koiria ja kyselimme niiden hoidosta. Kaikki koirat tunnetaan nimeltä ja tiedetään jokaisen heikkoudet ja vahvuudet. Ei ole esimerkiksi samantekevää mitkä koirat laitetaan samaan valjakkoon. Johtajakoirat pääsevät ensimmäiseen riviin ja vahvojen paikka on takana lähellä rekeä.  Pienikokoinen husky ei voi olla viimeisenä, koska reki on painava ja ne saisivat helposti selkäkipuja.

levi-kaksi-huskya

levi-vaalea-husky

levi-tumma-husky

Huskyjen ylläpito ei ole halpaa. Yhden koiran vuosikulut ovat noin 3000 euroa. Tämän vuoksi pienimmät huskytilat ovat joutuneet koronan aikaan tekemään ikäviä ratkaisuja. Kun asiakkaita ei ole, mistä nyhjäistä tuhansia euroja koirien ylläpitoon. Onneksi monet ovat keksineet erilaisia ratkaisuja, joilla selviävät pahimman ajan yli. Etelä-Suomen hyvä lumitilanne on tuonut helpotusta ja koiravaljakkoajeluita on ollut mahdollisuus järjestää etelämpänä.  Näin myös ne, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä Lappiin huskysafarille, pääsevät nauttimaan koiravaljakon kyydistä. Lisäksi on järjestetty huskeille kummitoimintaa, jossa pienellä summalla on voinut tukea ahdingossa olevien huskysafariyrittäjien toimintaa.

Koirien rapsuttelujen jälkeen siirryimme kuuman mehun ja pipareiden ääreen. Igor kertoi meille lisää huskyjen kasvatuksesta. Huskyt ovat parhaimmassa työiässä 2-9 vuotiaina. Koulutus aloitetaan heti pentuna. Kaikista ei ole koiravaljakkohommiin. Koirat ovat persoonia siinä missä ihmisetkin.

levi-merja-ja-huskysuudelma

levi-nokipannu-tulella

Kesällä huskyilla on lomaa, koska silloin sää on jopa pohjoisessa liian kuuma juoksemiseen. Alkusyksystä alkaa treenaaminen talvea varten. Huskyt ovat kuin huippu-urheilijoita, joiden kunto on kovimmillaan silloin kun turistisesonki pohjoisessa alkaa. Koska korona on vienyt suurimaan osan asiakkaista, on Antti huolehtinut koirien päivälenkeistä. Säällä kuin säällä koirat on laitettu reen eteen ja kierretty latuja. Koirat saavat myös lepopäiviä ja yksi koira pääsee viikon aikana 3-4 kertaa lenkille.

Onko sinulla kokemusta huskysafareista?

Saattaisit olla kiinnostunut myös: 

Talviloma Levillä
Patikointia Kätkätunturilla
Tyttöjen viikonloppu Levillä

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7.3.2021 at 14:49

  Ei ole kokemusta, mutta nyt kun niistä on saanut viime aikoina paljon lukea, niin kyllähän kokemus voisi olla oikein kiva. Minkä hintainen tuo ajelu oli? Ilmeisesti nuo huskyt ovat käytännössä vain turisteja varten? Eipä ole ihme, että ovat yrittäjät olleet ahdingossa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.3.2021 at 18:01

   Kiitos Mikko! Tämä ajelu maksoi 80 €/hlö. Huskysafariyrittäjät elävät matkailusta ja suurin osa heidän asiakkaistaan tulee ulkomailta. Tilanne on todella vaikea.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  13.3.2021 at 08:44

  Me kävimme Kuusamossa huskysafarilla marraskuussa, kun lunta ei vielä ollut. Oli sekin tosi hieno kokemus, ja onneksi safari on mahdollinen, vaikkei lunta olisikaan. Onhan kyseessä työkoirat, jotka kaipaavat treeniä ympäri vuoden. Jäi molempien, minun ja tyttäreni mieleen!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.3.2021 at 10:18

   Kiitos Teija! En tiennytkään, että safareilla voi käydä myös lumettomalla kelillä. Sillä voi tietysti jatkaa kautta, joka muutoin jää vain muutaman kuukauden mittaiseksi. Kiva kuulla, että oli ikimuistoinen kokemus 🙂

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  13.3.2021 at 09:10

  Itku kurkussa olen lukenut rekikoirien kohtalosta erityisesti tänä talvena 🙁 Mutta onneksi, kuten kirjoitit, etelän luminen talvi on edes hieman auttanut tilanteessa!

  Oli myös kiva lukea, että yrittäjille koirat ovat yksilöitä eivätkä mitään suurta massaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.3.2021 at 10:24

   Kiitos Eveliina! Kirjoitukset rekikoirien ja yrittäjien ahdingosta olivat myös yksi syy miksi halusin safarille. Vaikka hinta hieman kirpaisi, mielelläni sen maksoin ja olin mukana tukemassa toimintaa.

 • Reply
  Sandra / The Present is Perfect
  13.3.2021 at 14:21

  Ensin ajattelin, että kyllä 80 euroa hengeltä on hurjan kallis, kun suomalaiselle kyse niiiin eksoottisesta aktiviteetista. Mutta kun kuulin, mitä koirien ylläpito maksaa, ymmärrän, mistä hinta koostuu. Paljon tsemppiä yrittäjille näinä vaikeina aikoina!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.3.2021 at 10:29

   Kiitos Sandra! Hinta tuntui minustakin kalliilta, mutta nyt myös minä ymmärrän paremmin mistä se koostuu. Suomalaiset eivät ole niin innokkaita maksamaan tällaisia summia ja suurin osa tuloista saadaan ulkomailta tulevilta turisteilta.

 • Reply
  Hanneli /toisiinmaisemiin
  13.3.2021 at 15:38

  Huskyista on ollut paljon tosiaan juttua viime aikoina. Oli kiinnostava lukea vaihteeksi kokemuksia ajelusta eikä vain surullisia uutisia aiheesta.

  Mä en itse todennäköisesti ajelulle lähtisi, en niinkään hinnan, vaan ihan sen vuoksi, että koko ajatus tuntuu ihan vieraalta. Mutta ihanaa, että teille jäi retkestä hyviä muistoja ja huskyt pääsivät tekemään sitä, mistä pitävät.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.3.2021 at 10:34

   Kiitos Hanneli! Huskyista on tosiaan ollut paljon kirjoituksia lehdissä ja toki yrittäjän kanssa tämä ikävä tilanne tuli myös puheeksi. Jos pandemia syystä tai toisesta jatkuisi vielä ensi talveen, surullisia uutisia olisi lisää odotettavissa. Täytyy vain toivoa, ettei niin käy.

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  13.3.2021 at 19:00

  Näyttää ihanalle kokemukselle, kuten omanikin oli hiljattain Vuokatissa. Kerrassaan söpöjä noi huskyt! <3

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  14.3.2021 at 11:28

  Olen useammassakin paikassa nähnyt näitä, tauoillaan tai menossa metsässä, mutten ole innostunut niistä niin paljoa, että olisin ostanut retken. Ehkä outoa, naiselta ja seniorilta, mutta enemmän olen aikoinaan Lapissa ollessani innostunut moottorikelkkaretkistä ja moottorikelkalla ajamisesta kuin koirista 🙂
  Tosin jos juuri nyt päätyisin Lappiin, niin ehkä pitäisi tällaista harkita jo ihan kannatusmielessä, etteivät koirat tässä tilanteessa kuole nälkään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.3.2021 at 16:20

   Kiitos Pirkko! Moottorikelkkailu on mukavaa, mutta siitä oli kokemusta jo useammasta pohjoisen kohteesta ja halusin jotain vaihtelua. Yksi syy huskysafariin oli myös mainitsemasi kannatus. Rekikoirista on ollut paljon juttua viime aikoina ja viesti on lähes aina ollut surullista kuultavaa. Kokemuksena huskysafari oli mukava ja voisin mennä uudestaankin.

 • Reply
  Pilvi | Suunnaton
  14.3.2021 at 11:59

  Mulla on yleensä ollut aika neutraali suhtautuminen huskysafareihin eivätkä ne ole kiinnostaneet mitenkään superpaljon. Mutta kuulostaa hauskalta ja jännältä, että niitä pääsee itse ohjaamaan! Voin jo kuvitella ne sydämentykytykset, kun reki kulkee vauhdilla ja on sillä hilkulla, lähteekö se lapasesta.
  Nuo valjakkotouhut ovat ihan oma maailmansa muuhun koiraurheiluun verrattuna, ja etenkin juuri tuo koirien valitseminen ja sijoittaminen kuhunkin valjakkoon on huisin mielenkiintoista.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.3.2021 at 16:24

   Kiitos Pilvi! Ohjaaminen jännitti mutta onneksi rohkenin kokeilla, koska se oli todella hauskaa. Huskysafari oli muutenkin kiva kokemus ja voisin mennä uudestaankin 🙂

 • Reply
  Outi / Nattura-blogi
  14.3.2021 at 19:31

  Oltiin lähdössä Lappiin pääsiäiseksi ja mies ehdotti huskysafarille menoa. Minulle se tuntui hiukan vieraalta ajatukselta ja koitin vähän ottaa selvää lähinnä niiden eettisyydestä, mutten oikein pääsyt mihinkään tulokseen puolesta enkä niin kovin vastaankaan. Kai husky-yrittäjiäkin löytyy moneen junaan ja seasta löytyy myös eettisiä toimijoita. Hauskalta tuo ainakin vaikuttaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.3.2021 at 16:29

   Kiitos Outi! Netissä on paljon juttua huskysafareiden eettisyydestä ja oikeastaan ihmettelin, ettei kommenteissa sitä nostettu enempää esille. Yrittäjiä on joka junaan, kuten mainitsitkin. Kun juttelin tämän yrittäjän kanssa, hänestä huokui lämpö ja huolenpito koiria kohtaan ja vaikka en heidän yritystään sen paremmin tunnem paikasta jäi todella hyvä fiilis 🙂

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  15.3.2021 at 21:32

  Vuosia vuosia sitten olin Huskysafarilla ja se oli kiva kokemus. Olin yksin ohjaksissa ja jännitti hieman, onneksi mentiin jonossa ja ympärillä oli paljon lunta. Meillä retkeen kuului kokkausta kodassa ja siellä olen syönyt parasta poroa evö. Kyseessä oli työreissu, joten onneksi ei tarvinnut omasta pussista maksaa.

  Pakko myöntää tuo hinta 80€ on aika suolainen etenkin, jos se sisältää vain 15 min ajelun. Muutamia vuosia sitten hinnat olivat mielestäni edullisempia ja niihin sisältyi pidempi valjakkoajo. Safarit olivat todella suosittuja ulkomaalaisten keskuudessa ja mietin mahtaako hinta olla nyt koronan vuoksi noin huikea? Itsellä tulee usein ulkomaan lomilla maksettua elämyksistä enempi kuin Suomessa, silloin aina ajattelee että ”kerran elämässä” tai nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus.

  Kiva kuulla että yrittäjät ovat tulleet etelämmäksi, nyt kun sinne pohjoisiin ei pääse, voimia matkailuyrittäjille.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.3.2021 at 16:34

   Kiitos Martta! Hinta oli suolainen, mutta mielelläni sen maksoin, kun asiakkaista on nyt pulaa. Luulen itseasiassa, että hintoja on hieman laskettu, jotta saisivat suomalaisista asiakkaita. Ulkomaalaiset turistit tuovat ruoan rekikoirien ja yrittäjien pöytään yli 90 %:sti, joten kyllähän siellä hätä alkaa olemaan, jos ei koronapandemia pikkuhiljaa ala taittumaan. Toista vastaavaa talvea ei moni varmasti enää kestä. Minusta olisi ollut myös hauska tehdä pidempi ajelu ja paistaa vaikka makkarat laavulla, mutta niiden reissujen hinta olikin sitten niin paljon kalliimpi. Hauska kokemus ja voisin lähteä uudestaankin 🙂

Leave a Reply