Suomi

Instagram Travel Thursday: Kesämökki on parasta kesässä

4.5.2017

Kun mietin minkä kohteen asettaisin lempipaikakseni, sitä ei lopulta tarvinnut kauaa pohtia. Valinta ei osunut Pariisin, Madridiin tai Barcelonaan, jotka ovat lempikaupunkejani Euroopassa. Se ei myöskään ole ihana ranta Thaimaassa tai kaunis vuorimaisema Nepalissa. Valitsin sen, joka myös kirjaimellisesti sijaitsee lähellä eli meidän perheen kesämökki.

Minkälainen on meidän kesämökki?

Kesämökkimme löytyy Heinolasta, järven rannalta ja se on ollut mieheni perheen omistuksessa 80-luvulta lähtien. Ennenkuin meillä oli lapsia, vietimme mieheni sisarusten ja ystävien kanssa siellä hauskoja mökkiviikonloppuja. Silloin valvoimme läpi yön grillitulien äärellä ja katsoimme niin auringonlaskut kuin nousutkin.

Lasten myötä mökkeily väheni. Asuimme myös silloin kauempana, eikä parin yön takia viitsinyt ajaa montaa sataa kilometriä. Kun lapset kasvoivat, aloimme viihtyä taas enemmän mökillä. Varsinkin siinä vaiheessa kun muutimme Lahteen, vietimme kesäisin paljon aikaa järvimaisemissa, lähellä kun olimme.

Kun mieheni isä kuoli muutama vuosi sitten, ostimme muiden sisarusten osuudet ja siitä tuli meidän ikioma mökki. Mökkimatkaa tulee vain reilut 30 kilometriä, joka on aika ihanteellinen. Kotipihasta mökille kestää vajaan tunnin, vaikka autonmatkan lisäksi matkaan kuuluu myös pieni venematka.

Suomessa oli vuonna 2015 yli puoli miljoonaa kesämökkiä Tilastokeskuksen mukaan. Suomalaiset ovat mökkikansaa, mutta huolena on mitä mökeille tapahtuu, kun suuret ikäluokat vanhenevat. Mökinomistajien keski-ikä on yli 60 vuotta ja nuorempi polvi ei välttämättä halua kesämökkiä riesakseen. Jos mökkeily ei kiinnosta, niin silloin on turha sijoittaa siihen rahaa. Ja tottahan se on, että mökin omistaminen on aikamoinen rahan reikä. Joka vuosi pitää korjata, huoltaa tai maalata jotain.

Saarimökissä omat haasteet

Mökkimme sijaitsee saaressa ja siinä on välillä omat haasteensa. Muutama vuosi sitten päätimme ostaa mökille paljun. Minä vastustin ideaa, koska en tuolloin ymmärtänyt mitä lisäarvoa siitä olisi. Mies sai lopulta puhuttua minut ympäri ja nykyisin viihdyn paljussa paremmin kuin kukaan muu perheeni jäsenistä.

Paljun tuominen saareen ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertainen juttu. Vaihtoehtoina oli tuoda se talvella jäitä pitkin tai kesällä lautalla. Koska sinä talvena ei järvessä ollut kunnon jäitä, jouduimme hylkäämään sen vaihtoehdon ja tuomaan paljun kesällä lautalla. Kaiken ison tavaran tuominen ja poisvienti saaresta on aina monen mutkan takana.

Kesämökkimme historia

Kesämökkimme historia on mielenkiintoinen, koska sinne majoitettiin 60- ja 70-luvulla heinolalaisen hotellin kesäasukkaita. Hotelli ja kesämökki olivat saman suvun omistuksessa ja lisämaksusta asiakkaat pääsivät majoittumaan saaressa. Niiltä ajoilta on muistona vieläkin yläkerran makuuhuoneessa oleva iso parisänky. Emme tiedä miten se on aikoinaan sinne saatu ja todennäköisesti saamme harmaita hiuksia, jos joskus haluamme sen sieltä pois. Viinicoolereita, kahvipannuja sekä isoja lasipulloja on myös tallessa hotellin ajoilta.

Parasta mökillä

Parasta mökillä on paljun lisäksi rantasauna. Kesällä sauna lämpiää lähes joka ilta ja sen lämmittäminen on jo oma ohjelmanumeronsa. Talvella en ole kovin innokas saunoja ja voi mennä kuukausikin, etten istu löylyssä kertaakaan. Kesällä mökkisaunaan pitää päästä joka ilta. Pehmeät löylyt, järvinäköala saunan ikkunasta ja pulahdus virkistävään veteen ovat melkeinpä parasta mitä tiedän.

Saarimökissä ei ole mukavuuksia

Saaressa ei ole perinteisiä mukavuuksia kuten sähköä tai juoksevaa vettä. Aurinkosähköä hyödynnetään niin, että pimeän tullen saamme valoa ja telkkaria pystyy katsomaan. Keittiössä liesi ja jääkaappi toimivat kaasulla. Ehkä jonain päivänä myös ne toimivat aurinkosähköllä.

Juomavesi tuodaan kaupungista ja pesuvedet keitetään järvivedestä. Käsin tiskaaminen ei yllättävää kyllä ole ikävintä puuhaa, vaan melkeinpä rentouttavaa. Mutta onneksi sitä ei tarvitse tehdä kotona. Meiltä hajosi taannoin astianpesukone ja jouduimme odottamaan uutta pari päivää. Tällä välin piti astiat tiskata käsin ja hermot meinasi mennä. Mietin silloin, miksi se kotona on niin tylsää puuhaa, mutta mökillä ei.

Ikimuistoinen hääpäivä mökillä

Mökillä on sattunut kaikenlaista kuluneiden vuosien aikana, mutta eräs tapaus on perheemme muistissa varmasti lopun ikäämme. Oli heinäkuinen iltapäivä ja vietimme mieheni kanssa hääpäivää. Nautimme terassilla kuohujuomaa, kun aurinkoinen sää muuttui yhtäkkiä myrskyksi.

Terassilla oli pari kevytrakenteista tuolia, jotka puhuri heitti kaiteen yli ja katolta ropisi isoja männyn oksia ja käpyjä. Ääni kuulosti siltä kuin juna olisi mennyt vierestä. Tyttäremme juoksi kaiken tämän myllerryksen keskellä terassille ja huusi, että katon päälle oli kaatunut puu. Hän oli ollut yläkerrassa ja pelästynyt, kun valtava jysäys kuului. Juoksimme katsomaan olohuoneen ikkunasta takapihalle ja toden totta siellä oli valtava mänty osittain mökin katon päällä.

Männynoksa oli tehnyt kattoon kolme reikää ja koska satoi, sieltä tuli jonkun verran vettä myös yläkertaan. Soitimme hätäkeskukseen ja odotimme noin 45 minuuttia palokunnan lauttaa. Sade oli onneksi jo lakannut eikä suurempia vesivahinkoja tullut. Palomiehet tekivät töitä puolitoista tuntia ennenkuin iso mänty saatiin pois katon päältä.  Takapiha näytti sen jälkeen sotatantereelta. Männyn oksia, neulasia ja käpyjä oli joka paikassa. Seuraava viikko menikin sitten puutöissä.

Kaikki eivät mökkeilystä tykkää, mutta meidän perheelle kesämökki on kuin toinen koti. Vaikka et omasta kesämökistä tai sen vuokraamisesta haaveile, toivottavasti sait tästä kirjoituksesta inspiraatiota lähi- tai luontomatkailuun järvimaisemissa.

PS. Huomenna vietetään kansallista mökkipäivää

Tämä blogikirjoitus on osa kuukausittaista Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka ohjeet löydät täältä. Minut löytää Instagrammista nimellä merjan_matkassa

 • sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa
  4.5.2017 at 19:59

  Jos minulla olisi mökki se olisi jossain järven rannalla ja ihan varmasti myös minä saunoisin joka ilta. Ihania mökkitunnelmia. Minulle mökkeily on ollut aina harvinaista herkkua ja vaikka vuokramökeissä on kiva ja helppo käydä, niin luulen silti, että omaan mökkiin syntyy tuollainne läheinen side, mitä tässä kuvasit. Ihanaa mökkikesää teille!

  • mertsik
   10.5.2017 at 20:58

   Kiitos Sarsa 🙂 Mökin täytyy ehdottomasti olla järven rannalla, kuivan maan mökit eivät ole meitä varten. On ollut myös jännä huomata, miten vuosien saatossa suhde mökkeilyyn muuttuu. Nuorempana se oli ihan kivaa, mutta ei välttämätöntä. Nyt se kuuluu niin voimakkaasti kesään, että olisi outoa, jos sitä ei olisi.

 • Timo
  5.5.2017 at 17:31

  Hauska yllätys nähdä aiheena jotain muuta kuin perinteisiä ulkomaankohteita! Mullakin on puolison puolen mökki vakikäytössä, mutta siinä ei oo järveä vieressä ja Ylläkselle on aina n 700km ajoa, joten käynnit vain pari kertaa vuodessa, eli on aika eri luonteinen juttu. Lämmintä kesää!

  • mertsik
   10.5.2017 at 21:01

   Kiitos Timo! Ylläksen mökki kuulostaa myös hyvältä. Miehen isällä oli Pallaksella mökki ja siellä kävimme kerran vuodessa lomien aikaan. Nyt se on jo myyty, mutta ikävä Lappiin iskee aina välillä.

 • Sari / matkalla
  5.5.2017 at 18:56

  Mökki järven rannalla on suomalaisen perusunelma. Koska asumme saaristossa emme niin mökistä ole enää haaveilleet. Ennemmin haaveilen talosta Italiassa….

  • mertsik
   10.5.2017 at 21:01

   Niinhän se taitaa olla 🙂 Talo Italiassa ei myöskään kuulosta hullummalta.

 • Jaakko / Lomalla viimeinkin
  7.5.2017 at 19:56

  Mökkeily on kyllä kesällä Suomessa parasta. Teillä on sopivan lyhyt mökkimatka, itsellä vähän pidempi. Palju on myös mökillä oma suosikki ja se on pelastanut monia kylmiä kesäiltoja!! ?

  • mertsik
   10.5.2017 at 21:02

   Lyhyt mökkimatka on luksusta. Siellä voisi periaatteessa piipahtaa kesäiltana vaikka vain saunomassa ja tulla yöksi kaupunkiin, mutta harvemmin niin tulee tehtyä. Palju on kyllä loistava keksintö. En ymmärrä miksi vastustin sitä aikaisemmin 😉

 • Travelloverin Annika
  8.5.2017 at 18:44

  Ihana valinta! Tämä ei sinänsä herätä matkakuumetta, kun en oikein mökki-ihmisiä ole, mutta toisaalta toivoisin olevani. Elely järven rannalla mutta kuitenkin lähellä kotia voisi olla aika rentouttavaa.

  • mertsik
   10.5.2017 at 21:06

   Kaikki eivät ole mökki-ihmisiä, ymmärrän sen täysin 🙂 Itseasiassa kaikkia mökistä haaveilevia ystäviä olen kehottanut miettimään kaksi kertaa, haluavatko he oikeasti oman mökin. Onhan se ihana, mutta se vaatii myös työtä. Näiden vuosien aikana, kun se on meillä ollut, on pitänyt pientä remppaa tehdä ja to-do listaa riittää seuraavillekin vuosille. Mutta pikkuhiljaa, työleiriksi se ei saa muuttua.

 • Terhi / Muru Mou
  10.5.2017 at 09:43

  Ihania kuvia! Kaipuu tuollaisiin maisemiin on kova, ja vaikka mökkeily on työläs ja jopa kallis harrastus, haluan joskus vanhempana oman mökin Suomesta. Siinä mielessä mielenkiintoinen tieto tuo, että suurin osa nykyisistä mökkien omistajista on iäkkäitä, joten tulevaisuudessa tarjonnan kasvaessa mökkejä saattaa olla kaupan edullisestikin…

  • mertsik
   10.5.2017 at 21:12

   Kiitos Terhi! Totta, että mökin omistaminen vaatii aikaa ja rahaa. Mökkejä tulee myyntiin tulevien vuosien aikana koko ajan entistä enemmän, kun nykyisten omistajien lapset eivät halua jatkaa mökkeilyä tai heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Mökkien vaatimustaso on myös kasvanut ja myyntiin tulevat eivät välttämättä täytä niitä. Pieniä mummonmökkejä on myynnissä jo nyt, mutta toki markkinoilta aina löytyy myös moderneja vaihtoehtoja.

 • Kaisa
  11.5.2017 at 18:47

  oon innokas ulkomailla matkustelija mutta kesällä en kaipaa mihinkään muualle kuin mökille Saimaalle saareen! 🙂 Voin yhtyä moniin sun postauksen fiiliksiin. paljua ei tosin ole hankittu.

  • mertsik
   15.5.2017 at 21:42

   Mökki Saimaalla kuulostaa ihanalta. Suomalaiset on todella mökkikansaa, ei siitä mihinkään pääse. Kiva kuulla, että täällä on muitakin mökkeilijöitä 🙂

 • Katja / Lähtöselvitetty
  11.5.2017 at 22:49

  Mullekin oma mökki on paras paikka maailmassa, ja hyvin samanlaiselta maisemat näyttävät meilläkin. Onhan se myös aikamoinen työmaa, minkä vuoksi minäkin aina yritän hillitä omasta mökistä haaveilevia. Kannattaa olla ihan varma, että jaksaa sen huoltoa ja huolenpitoa, ennen kuin sijoittaa rahansa mökkiin. Mökissä on helpoimmillaankin tosi paljon työtä. Meille ratkaisu on kuitenkin ollut paras mahdollinen.

  • mertsik
   15.5.2017 at 21:46

   Töitä siellä riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä. Ei haluta siitä kuitenkaan mitään työleiriä tehdä, vaan joka vuosi päätetään isommat remontit ja hankinnat, mitkä tehdään kesän aikana. Niiden lisäksi sitten jotain pientä sen mukaan mitä viitsii ja jaksaa tehdä. Kiva kuulla, että teilläkin nautitaan mökkeilystä!

 • Kohteena maailma / Rami
  12.5.2017 at 08:03

  Itselle kesämökki ja siellä viettämäni aika vaihtelee suunnattomasti. Välillä siellä käy todella harvoin, välillä siellä on melkein asunut. Itsellä tietysti on aivan eri tilanne kuin sinulla, kun taidan olla nopeammin mökillä kuin mitä teillä menee siitä, kun aletaan viritteleen venettä saareen lähtöön saakka. Puolensa ja puolensa siis. Saaressa on se plussa, että kun sinne menee, niin ei sieltä vähään aikaan viitsi tulla pois. Toisaalta sitten huonolla kelillä se ei ole niin mukavaa, kun silloinkaan ei viitsisi tulla pois venematkan takia.

  • mertsik
   15.5.2017 at 21:50

   Meilläkin oli joskus sellainen vaihe, ettei kovin usein mökillä käyty. Asuimme silloin kauempana ja lapset olivat pieniä, niin mökkeily ei kiinnostanut samalla tavalla. Nyt kun asumme lähempänä mökkiä, sinne tulee mentyä joka viikonloppu ellei muuta ohjelmaa ole. Saaressa on omat hyvät ja huonot puolensa. Huonot puolet näkyvät silloin, kun sinne pitäisi viedä esimerkiksi isoja huonekaluja tms. niin niitä ei noin vain viedäkään. Ehkä se on hyväkin asia, niin ei tule raahattua sinne kaikkea älytöntä 🙂

 • Sandra
  13.5.2017 at 09:24

  Ihanan klassisen kunnon perinteisen mökin näköiset maisemat. Itse tykkään mökkeilystä, mutta sen verran, että voisin viikon pari viettää vuodessa mökillä, mutta en ehkä käyttäisi mökkiä niin paljon, että oman ostamisessa olisi järkeä. Omilla vanhemmillani ei ole mökkiä, sillä he asuvat jo muutenkin maalla, joten ei ainakaan mökkiä ole tulossa perinnöksi joskus toivottavasti sadan vuoden päästä.

  Ihania kuvia kesäisestä Suomesta.

  • mertsik
   15.5.2017 at 21:53

   Kiitos Sandra 🙂 Minunkaan perheelläni ei ollut mökkiä silloin kun olin lapsi. Kävimme kerran kesässä enojen mökillä. Myöhemmin äiti hankki oman, mutta siellä on tullut käytyä todella harvoin. Miehen perheellä mökki taas oli ollut vuosia ja sitä kautta minäkin opin tykkäämään mökkeilystä. Nyt se kuuluu kesään samalla tavalla kuin jäätelö ja mansikat.

 • Stacy Siivonen
  13.5.2017 at 14:28

  Olen mökitön ja myös sukuni on mökitön, joten en ole päässyt koskaan kunnolla mökkeilemään ja tykkään mökkitarinoista. Oikeasti olen kateellinen niille minun ikäluokkaani kuuluville, jotka perivät mökin tai jopa useita mökkejä. Voisi olla niin, että viettäisin vuodesta suuren osan mökillä.
  Minulla ei ole koskaan ollut tiskikonetta ja inhoan käsin tiskaamista.

  • mertsik
   15.5.2017 at 21:57

   Sinä varmaan tykkäisit mökkeilystä kun liikut paljon luonnossa geokätköjen perässä. Jos meidän mökki ei olisi saaressa ja olisi talviasuttava, niin varmasti siellä tulisi käytyä myös talvella. Nyt sinne ei ole mitään asiaa talven tultua, kun jäätilanne järvessä on mikä on. Siellä on lisäksi niin kylmä, ettei mökki talvella lämpiäisi vaikka polttaisi mottitolkulla kaminassa puita.

 • Johanna Hulda / Vida de Estrada
  13.5.2017 at 19:20

  Perinteisessä suomalaisessa mökkikulttuurissa vaan on sitä jotain, joten en ihmettele että mökki on kaikkein rakkain paikkasi. Oma perheeni ei ole koskaan omistanut mökkiä, mutta vuokrattu on joskus harvoin. Olisihan se kiva jos pääsisi mökkeilemään silloin kun siltä tuntuu, mutta tällä hetkellä haaveilen ihan muista asioista – pihasaunan haluan kyllä rakentaa Portugalin tilallemme. Jännää että saunot mieluummin kesällä, itselläni se menee ihan toisinpäin, eli juuri talvella on pakko päästä saunaan lämmittelemään. 🙂 Olen myös huomannut tuon, että käsin tiskaaminen on kivaa vain silloin, kun ei ole muut kiireet niskassa.

  • mertsik
   15.5.2017 at 22:00

   Lapsuudessa ei juuri tultu mökkeiltyä. Kerran kesässä kävimme enojen mökillä ja sekin oli saaressa, joten oli jännittävää veneellä mennä sinne. Minulla on saunominen jotenkin vinksahtanut kesän suuntaan. Jostain syystä talvella ei tule saunottua, vaikka se kuulostaisi mukavalta kylmänä pakkaspäivänä 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää
  14.5.2017 at 09:33

  Ihanan näköinen paikka.. ja ihania kuvia! Suomen kesä on vaan niin kaunis! En yhtään ihmettele, että tämä on lempipaikkasi. Sillä on varmasti erilailla tunne-arvoa kuin millään vierailukohteella ja kyllähän tuolla nyt kelpaa kesää vietellä.

  • mertsik
   15.5.2017 at 22:03

   Kiitos Paula 🙂 Suomen kesä on kaunis. Nyt vaan tuntuu, ettei kesää tule ollenkaan, kun on koko ajan niin kylmä. Onneksi ensi viikonloppuna pitäisi lämmetä. Olen myös miettinyt onko mökkeily keski-iän juttu. Kymmenen vuotta sitten en olisi intoillut kesämökistä samalla tavalla 🙂

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  21.5.2017 at 21:15

  Minä olen ollut aina vähän katkera siitä, ettei meillä ole ollut kesämökkiä. Olen sitten loisinut kavereiden kesämökeillä, kun omalle ei ole päässyt. Nyt aikuisenakin siitä haaveilee, vaikka eräänlainen mökki miehen suvun puolelta meillä onkin käytössä. Se ei ole järven rannassa ja on sen verran kaukana, ettei lasten kanssa jaksa sinne ajella kuin kerran kesässä. Kun sinne mennään, niin se on kyllä nautinto!