Etelä-Savon sydämessä sijaitsee pieni kirkonkylä, jonka suojissa olen viettänyt lapsuus- ja nuoruusvuoteni. Sen turvallisessa ympäristössä olen ottanut ensiaskeleeni, leikkinyt nukeilla, keppostellut naapurin lasten kanssa, riidellyt ja rakastanut. Niihin vuosiin mahtuu paljon muistoja – niin hyviä kuin huonojakin. Se kirkonkylä on Kangasniemi.
Moni tuntee Kangasniemen suosittuna mökkimatkailualueena. Kirkasvetinen Puulavesi sekä kaunis luonto ovatkin Kangasniemen valtteja. Silti on monia, jotka eivät ole siitä koskaan kuulleetkaan tai sekoittavat sen Kangasalaan. Molemmissa kun esiintyy sana ”kangas”. Teini-iässä olikin muuten coolimpaa sanoa asuvansa Rättiniemellä kuin Kangasniemellä.
Osa saattaa muistaa TV-ohjelman vuodelta 1997, jossa Kangasniemi valittiin Suomen kauneimmaksi kunnaksi. Loppukiri käytiin Puumalan kanssa, mutta Kangasniemi veti lopulta pidemmän korren.
Miksi mennä Kangasniemelle?
Vaikka Kangasniemi hurmaa kauniilla luonnollaan, se ei kuulu niihin paikkakuntiin, jonne lähdetään hetken mielijohteesta. Näin ainakin uskaltaisin väittää. Laittakaa ihmeessä kommenttia, jos olen väärässä. Jos kuvitellaan tilanne missä pariskunta juo lauantaiaamuna kahvia ja miettii mitä tänään tehtäsiin, niin tuskinpa kummankaan suusta kuuluu ”Kuule, mentäiskö päiväksi Kangasniemelle?” Tämän saman väitteen voisin esittää monesta muustakin suomalaisesta paikkakunnasta.
Miksi Kangasniemelle sitten mennään? Siellä tavataan perhettä, sukulaisia tai ystäviä, osallistutaan johonkin tapahtumaan, joita on runsaasti varsinkin kesäaikaan. Tai sitten sieltä on vuokrattu kesämökki tai mennään golfaamaan. Kangasniemeltä löytyy nimittäin PuulaGolf, joka mainostaa nettisivuilla olevansa ysireikäisten ykkönen. Golfin harrastajat tietävät mitä tuo mystinen lause tarkoittaa. Koska en itse pelaa, niin voin vain arvata.
Kesällä keskustan tuntumassa näkee paljon turisteja, talvella on hiljaisempaa. Tämä on melko yleinen ilmiö. Asuimme aikoinaan noin 50 kilometrin päässä Hangosta ja siitä olisin voinut sanoa samaa. Kesällä se oli vireä ja vilkas kaupunki, talvella siellä oli hiljaista kuin huopatossutehtaassa.
Tapahtumia Kangasniemellä järjestetään todella paljon. Tunnetuimmat taitavat olla Kangasniemen Musiikkiviikot. Lisäksi on pienempiä tempauksia läpi vuoden. Kangasniemeläiset ovat aktiivisia järjestämään erilaisia tapahtumia ja pitävät näin paikkakunnan virkeänä.
Tapahtumien lisäksi Kangasniemeltä löytyy paljon muutakin ja tässä oma kierrokseni, jonka tein viikonloppuna. Joten jos maatiekyltissä vilahtaa sana Kangasniemi, niin suosittelen pysähtymään tässä kuvankauniissa kirkonkylässä.
Rantatori
Rantatorilla tulee käytyä lähes joka kerta, kun Kangasniemellä poikkeaa. Kesäisin siellä on vilkasta toritoimintaa. Nyt olin sen verran myöhään iltapäivällä liikenteessä, että kojut oli laitettu jo kiinni. Ravintola Puulaakissa voi käydä maistuvalla lounaalla tai kahvilla.
Rantatorin kupeessa on vierasvenesatama. Jos olet veneellä liikenteessä, sieltä löytyy kaikki tarvittavat palvelut. Rantatorilta löytyy myös matkailuneuvonnan piste, jossa voi käydä kyselemässä vinkkejä ja karttoja. Sieltä saa lisäksi panttia vastaan lainata soutuvenettä, Kangasniemi-jopoja sekä erilaisia ulkopelejä.
Pirtin perinnepuisto
Rantatorin vierestä löytyy Pirtin perinnepuisto, jossa on satoja kangasniemeläisiä perinnekasveja esillä. Kävin puistossa viikonloppuna ensimmäistä kertaa. Olen sen toki huomannut ennenkin, mutta sinne ei vaan ole tullut mentyä. Suurin osa kasveista oli tutun näköisiä, mutta nimet olivat hukassa. Sen vuoksi olikin kiva, kun kasvit oli merkitty sekä suomeksi että latinaksi.
Sain kierrellä puistossa rauhassa. Siellä ei muita ollut ja tämä johtui todennäköisesti siitä, että aiemmin päivällä oli satanut vettä. Itsekin emmin puistoreissun kanssa, mutta onneksi tuli lähdettyä, koska sade hellitti juuri hetkeä aikaisemmin. Puisto on avoinna ympäri vuoden. Sitä jäin miettimään mitä näkemistä siellä on talvella, kun kaikki kasvit ovat lumen alla. Toki sitten voi katsella kuvanveistäjä Juhani Saksan eläinaiheisia teoksia, joita kangasniemeläiset yrittäjät ovat lahjoittaneet puistoon.
Puiston laidalla on Pikku-Pirtti, jossa esitetään erilaisia musiikkiesityksiä sekä näytelmiä.
Pirtin perinnepuisto, Satamatie 16
Kangasniemen kirkko
Kangasniemen kirkko oli juuri laitettu remonttiin enkä päässyt tällä kertaa sisätiloihin vierailemaan. Kirkossa on tullut kuitenkin käytyä monta kertaa vuosien varrella ja olisin aikoinaan halunnut, että meidät olisi vihitty siellä. Käytännön syistä päädyimme viettämään hääjuhlan toisella paikkakunnalla. Kangasniemen kirkossa olen päässyt ripille ja siellä olen osallistunut niin häihin kuin hautajaisiinkin. Korjaustöiden jälkeen siitä tulee entistäkin ehompi.
Kangasniemen kirkko, Kirkkoniementie 1
Kangasniemen kirkon rakennusvaiheita ja historiaa
Kahvila Reissupannu
Kahvila Reissupannussa kannattaa piipahtaa, kun kahvihammasta kolottaa. Siellä on tarjolla pikkusuolaista, tuoreita munkkeja sekä muita herkkuja. Ulkomaalaisille vieraille paikka on nähtävyys, koska se sijaitsee hienolla paikalla Puulaveden rannalla. Käydessäni kahvilla ja munkilla, siellä olikin saksalaisia vieraita kahvittelemassa sekä tekemässä ostoksia viereisessä Pannun puodissa. Sieltä löytyy monenlaista ihanaa kotiin viemiseksi tai vaikkapa tuliaisiksi mökille. Tarjolla on paikallisia käsitöitä, mehuja, säilöttyä muikkukukkoa sekä kaikenlaista muuta kivaa.
Kahvila Reissupannu ja Pannun Puoti, Mikkelintie 21
Tarkista täältä aukioloajat
Syvälahden tanssilava
Syvälahden tanssilava eli tuttavallisemmin Syvis on yksi Suomen suosituimmista tanssilavoista. Kun Kangasniemi on valittu Suomen kauneimmaksi kunnaksi, on Syvälahti valittu kauneimmaksi kesälavaksi useampaan kertaan. Siellä pääsee tanssin pyörteisiin Suomen eturivin esiintyjien tahdissa.
Nuoruudessa Syviksessä tuli pörrättyä ahkerasti. Eihän me silloin tanssimisesta niin välitetty, mutta siellä nuoriso kokoontui ja siellä oli kivaa viettää aikaa kavereiden kanssa. Joskus mentiin katsomaan sen ajan tähtiä kuten esimerkiksi Meiju Suvasta. Omissa polttareissani en ehtinyt tanssilavan lattialla kauaa olla, kun poliisit tulivat hakemaan putkaan. Olin kuulemma aiheuttanut pahennusta ja minusta oli valitettu. Omasta mielestä en ollut ehtinyt vielä niin pitkälle ja koko juttu olikin ystävien toimesta järjestetty. Homma vietiin kuitenkin niin pitkälle, että maijan kyydissä minut kärrättiin selliin ja siellä jouduin muutaman minuutin viettämään ennenkuin tuttu kikatus raikui poliisilaitoksen käytävältä. Enpä tiedä onnistuisiko tällainen polttaripila enää nykyisin.
Jos et vielä tiedä mitä tehdä juhannuksena, niin mitä jos viettäisit sen tanssin merkeissä. Juhannuksena Syviksessä voi tunnelmoida myös juhannuskokon äärellä. Juhannuksena tanssitaan sekä perjantaina että lauantaina.
Syvälahden tanssilava, Syvälahdentie 310
Katso esiintyjät ja aikataulut täältä
Magical Maaret
18.6.2019 at 18:10Tämä oli aivan ihana kirjoitus. Asun Espanjassa, ja ikävöin kovasti Suomea, ja erityisesti Suomen kesää. Täällä on tullut käytyä monissa pikkukylissä ja kaupungeissa (matkatarinoita löytyy täältä: https://www.youtube.com/channel/UCHH-l7LPkvqneIXZ5Ev5krQ?sub_confirmation=1 🙂 ), ja tajusin jo jokin aika sitten etten kyllä ole Suomen pienemmissä paikoissa paljoa käynytkään. Kunhan taas päästään Suomeen asumaan, niin tavoitteena on lähteä katselemaan pikkukylien menoa 🙂 Kiitos inspiraatiosta!
Merja / Merjan matkassa
1.7.2019 at 21:59Kiitos Maaret, kiva kuulla että tykkäsit. Suomen kesä om kaunis ja silloin moni paikkakunta parhaimmillaan. Toivottavasti pääset pian Suomeen tutkimaan uusia paikkoja 🙂
Virpi/Hätälasku matkablogi
18.6.2019 at 22:24Mietinkin jo että mistäs himskatista tuo Kangasniemi on niin tuttu, muta selvisihän se lopuksi. Syvälahden tanssilava! En tosin ole siellä koskaan käynyt, mutta tansseissa tykkään käydä joten nimi on tutu siltä saralta. 🙂
Itsekin kirjoittelin keväällä omasta kotipaikkakunnastani, jossa lapsuuteni ja nuoruuteni päivät kuluivat. Kiva lukea mistä kaikkialta porukka on lähtöisin. 🙂
Merja / Merjan matkassa
1.7.2019 at 22:01Kiitos Virpi! Syvälahti on monelle tanssin harrastajalle tuttu. Aikoinaan siellä tuli pyörittyä paljon mutta nykyisin harvemmin. Pitäisikin mennä verestämään muistoja 😉
Sateenmuru
23.6.2019 at 19:01Kiva kirjoitus Kangasniemeltä! Pidän Etelä-Savosta, ja Savosta yleensä. Olet ollut hieman onnekkaampi kotikaupunkisi julkisuuskuvan suhteen (kaunein kaupunki vm -97), kun taas oma ikäluokkani synnyinkaupungissani Pieksämäellä traumatisoitui kovin HS:n artikkelista Pieksämäestä Suomen ankeimpana paikkana noin vuonna 1995! Kuvista päätellen molemmissa on aika sama meno! 😀
Merja / Merjan matkassa
1.7.2019 at 22:03Kiitos Sateenmuru! Äh, voi ei onpa Pieksämäki saanut kyseenalaista kunniaa. Noh, olen asunut myös Heinolassa ja se sai aikoinaan maineen tylynä kaupunkina..
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
25.6.2019 at 10:37Vaikka asunkin Kangasniemeltä 50km päässä, en silti siellä ole vieraillut kunnolla ikinä. 😀 ajanut läpi kyllä useasti ja pysähtynyt Reissupannun pihassa. 😀 kiva oli lukea ihan kunnon postaus sieltä.
Merja / Merjan matkassa
6.7.2019 at 15:36Kiitos Sandra! Kiva kuulla, että tykkäsit. Kurvaa ensi kerralla keskustaan kun ohi ajat. Kesällä on mukava syödä lounasta tai juoda kahvit Puulaakissa.
IhanItte
26.6.2019 at 10:13Tuo kaunein kunta äänestys oli ikävä kyllä tuloksen kohdalla hieman kyseenalainen. Kangasniemellä kun eräskin baari tarjosi kaljat kaikille, jotka todistettavasti äänestivät Kangasniemeä. Eli lahjonnalla tienattiin ääniä niin oman paikkakuntalaisilta kuin turisteiltakin. Ehkäpä juuri sen takia Hymy lehti tai muut toimijat eivät ole vastaavaa äänestystä uudelleen järjestäneet.
Merja / Merjan matkassa
6.7.2019 at 15:41Kiitos kommentista! Hymy-lehti ei muistaakseni ollut tuon äänestyksen takana vaan kyseessä oli televisio ohjelma. Toki tällaisia äänestyksiä on voineet muutkin tahot järjestää mutta pienemmässä mittakaavassa.
Stacy Siivonen
28.6.2019 at 11:22Nyt selvisikin, miksi Kangasniemi valittiin kauneimmaksi, koska se häviää ihan kädet taskussa Puumallalle, nyt vaikka jostain Inarista puhumattakaan. Kangasniemestä suuri osa kuuluu tylsään Savonselän alueeseen, josta suuren osan haukkaa Pieksämäki. Muikkukukko on kyllä hyvä asia. Olen miettinyt, mikä on se Etelä-Savon juttu, kun Pohjois-Savossa on kukko ja muurinpohjaletut.
Kangasniemi järjesti Priden ennen Mikkeliä.
Merja / Merjan matkassa
6.7.2019 at 15:44Kiitos Stacy! Kuten jo Facebookin puolella totesin, nämä ovat makuasioita joista ei kannata kiistellä 🙂
Sonja | FIFTYFIFTY
28.6.2019 at 13:01Enpä voi sanoa, että olisin ennen kuullut Kangasniemestä saatika siitä, että se on Suomen kaunein kunta! Viime vuonna Etelä-Savon Rantasalmella käyneenä en kyllä ihmettele, että sinne päin tällainen kunniamaininta olisi osunut. 🙂 Ja mielenkiintoista, että sinne on kuitenkin löytänyt tiensä ulkomaalaiset turistit! Täytyypä pitää mielessä, jos vielä niillä main liikutaan.
Merja / Merjan matkassa
6.7.2019 at 15:47Kiitos Sonja! Kangasniemi ei ole monellekaan tuttu ellei siellä asu sukulaisia tai tuttuja. Moni tietää sen läpikulkumatkalta. Ulkomaisia turisteja siellä käy mm sen vuoksi että Kangasniemen musiikkiviikot ovat sen alan ihmisille suuri tapahtuma. Muistan aikoinaan, että se toi mukavan piristysruiskeen kirkonkylän elämään.
Rosa
29.6.2019 at 19:03Apua mikä polttaripila! Ei ehkä enää onnistuisi. Olen täysin samaa mieltä, että Kangasniemi ei ole spontaani päiväretkikohde. Sellaisia lienevät pienet hyvin brändätyt paikat kuten Porvoo ja Fiskars.
Merja / Merjan matkassa
6.7.2019 at 15:55Kiitos Rosa! Juu, ei ehkä nykyisin enää tuollainen polttaripila onnistuisi 🙂 eikä myöskään vierailu suoraan radiolähetykseen. Se tosin tapahtui Jyväskylässä, jossa pörräsimme ennen Kangasniemelle menoa.
Liisa
1.7.2019 at 11:17Missä ovat ihmiset? Vaikka kuvat ovat kauniita, niin tyhjältä näyttää, elämä puuttuu. Itselläni on sukujuuret ja kesämökki Kangasniemellä.
Merja / Merjan matkassa
6.7.2019 at 16:00Kiitos Liisa! Ihmisiä ei kuvissa näy, koska oli sateinen iltapäivä ja se oli karkottanut sisätiloihin. Aurinkoisella kelillä olisi kuvat olleet erilaisia 🙂