Suomi

Kesäpäivä Porvoossa

16.7.2020

Porvoonjokivarteen rakentunut Porvoo oli 1750-luvulla Suomen suurimpia kaupunkeja. Asukkaita kaupungissa oli silloin 1500. Tämän vuoden alussa Suomen toiseksi vanhimmassa kaupungissa asukkaita oli reilut 50 000. Paljon on vettä virrannut Porvoonjoessa niistä ajoista kun Venäjän keisari Aleksanteri I kulki kapeita kujia pitkin tuomiokirkkoon avaamaan valtiopäivät.

Porvoo on suosittu kesäkohde ja sen kadut täyttyvät loma-aikoina lukuisista turisteista. Kaupungin keskiaikaisuus viehättää ja se on suosittu päiväretkikohde varsinkin pääkaupunkiseudulla asuville. Myöskään meiltä Lahdesta Porvooseen ei ole kuin noin tunnin ajomatka. Siitä huolimatta Porvoossa tulee käytyä melko harvoin. Alkukesästä päätin, että tänä kesänä sinne täytyy päästä. Muutama viikko sitten aikatauluun tuli Porvooseen mentävä reikä ja vietimme tyttären kanssa siellä mukavan kesäpäivän.

Vanhan Porvoon kujilla

Porvoo on yksi Suomeen keskiajalla perustetuista kuudesta kaupungeista ja Vanhan Porvoon kujien hämyssä voi vieläkin aistia entisajan tunnelmaa.

Me aloitimme päivän Vanhasta Porvoosta. Jätimme auton parkkiin Vanhan Helsingintien ilmaiselle parkkipaikalle. Siellä oli aamupäivällä hyvin tilaa, vaikka oli lauantai. Iltapäivällä se oli täynnä, samoin kaikki kadunvarret. Päivä Porvoossa oli näköjään monella muullakin ohjelmassa kauniin aurinkoisena päivänä.

Visit-porvoo

vanha-porvoo

tervetuloa-porvoo

porvoo-putiikki

Porvoonjoen seutu oli aikoinaan vilkas kauppareitti varsinkin hämäläisten keskuudessa. Kauppa se on joka kannattaa tänäkin päivänä ja Vanhan Porvoon mukulakivikadun varrella on toinen toistaan viehättävimpiä vaate- ja sisustusliikkeitä. Lisäksi sieltä löytyy runsaasti kahviloita ja ravintoloita. Näissä suloisissa putiikeissa mekin kiertelimme hypistelemässä tarjontaa. Tykkäsin todella paljon varsinkin By Piasin tarjonnasta ja liikkeen sisustuksesta.

merja-porvoossa

porvoon-vanhat-talot

pehtoorin-perikunta

Kahville Cafe Jokirantaan

Vaikka olimme kotona syöneet aamupalan ennen lähtöä, kahvihammas ilmoitti, että sille maistuisi toinenkin kupillinen. Suuntasimme siis askeleet kohti jokirantaa. Osa kahviloista ja ravintoloista oli vielä kiinni, mutta Cafe Jokirannassa kahvi jo tuoksui ja vitriinit notkuivat herkuista. Kahvilaan oli jonoa, mutta turvaväleistä huolta pitäen se kulki suht nopeasti. Tilasin kahvin ja suolaisen piirakan. Suuntasimme ulkoterassille nauttimaan niistä sekä lämpimästä kesäsäästä. Oli muutenkin kiva istuskella kaikessa rauhassa ilman kiirettä minnekään ja katsella ohikulkevia ihmisiä. Lähistöllä lenteleviä lokkeja täytyi kuitenkin pitää silmällä, koska ne hyökkäilivät ikävästi kohti.

Kansallisrunoilija Runeberg asui Porvoossa ja hänen kotinsa on Suomen vanhin kotimuseo. Siellä emme tällä reissulla käyneet, mutta kävelimme Runebergin puiston kautta kaupungille jatkamaan kauppojen tarjontaan tutustumista.  Tytär kaipaili uusia kesävaatteita, mutta minun ei pitänyt ostaa mitään. Lopulta ostoskassissa heiluivat uudet housut ja kengät. Tyttärelle löytyi myös uutta taminetta.

by-pias

By Pias -putiikin viehättävä sisustus

runebergin-puisto-porvoo

porvoon-tori

Lounas Fryysarinrannassa

Ostoskierroksen jälkeen päätimme käydä katsomassa löytyisikö joen vieressä olevasta Fryysarinrannasta tilaa. Kävimme kurkkaamassa ravintolaa jo aiemmin, mutta silloin se oli vielä kiinni. Nyt ravintolaan oli jonoa ja hetken mietimme mennäänkö jonon päähän vai etsitäänkö toinen lounaspaikka.

Mentiin jonoon ja noin 20 minuutin kuluttua saatiin pöytä. Raikas salaattiannos ja lasi valkoviiniä maistuivat ja palvelu oli nopeaa jonoista huolimatta. Maisema joelle oli myös plussaa.

fryysarinranta

fryysarinranta-salaatti

Tuomiokirkon maisemissa

Porvoon tuomiokirkko on kaupungin suosituin matkailukohde. Kirkko on kokenut kovia vuosien varrella ja se on palanut useasti. Viimeisin kerta oli vuonna 2006. Kirkon katto paloi tuhopoltossa ja kirkkosali kärsi savu- ja vesivahingoista. Mittavien korjausten jälkeen tuomiokirkko otettiin jälleen käyttöön vuonna 2008.

Lounaan jälkeen nousimme mäen ylös Tuomiokirkolle. Porvoon mukulakivikaduille kannattaa muuten laittaa hyvät kengät jalkaan. Minä olin valinnut aamulla sandaalit, jotka eivät olleet paras valinta.

Tuomiokirkossa oli häät, joten sisälle emme päässeet, mutta katselimme kirkkoa ulkoapäin ja ihailimme sen pihasta avautuvia maisemia Porvoonjoelle.

 

porvoo-mukulakivet

porvoo-tuomiokirkko

nakyma-kirkolta-porvoojoelle

Herkkuja Brunbergilta

Ennen kotimatkaa kävimme vielä Brunbergin tehtaanmyymälässä. Se sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella Teollisuustiellä. Brunbergilla on myös pieni myymälä vanhassa kaupungissa mutta isommat valikoimat (ja todennäköisesti myös edullisemmat hinnat) tehtaanmyymälässä. Kassi täynnä nameja ajelimme kotia kohti.

brunbergin-tehtaanmyymala-porvoo

Porvoo on loistava päiväretkikohde ja siellä voisi piipahtaa tänä kesänä toisenkin kerran. Nähtävää riittää eikä kivoista kahviloista ja ravintoloistakaan ole pulaa.

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Emiilia
  16.7.2020 at 23:25

  Hei!

  Olen ajastanut tämän postauksen julkaistavaksi Porvoo-blogit-Facebook-ryhmässä 24.7. Lienee ok? Ryhmä löytyy täältä: https://www.facebook.com/groups/715982622491235/ ja siellä saa mainostaa myös omia postauksia.

  T. Emiilia, ryhmän ylläpitäjä

 • Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
  19.7.2020 at 11:45

  Porvoo on kyllä ihana päiväretkikohde! Ihan tuli ikävä! Olisikohan minunkin Suomi-lomaohjelmassani Porvoon menevä aukko?

  • Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:38

   Kiitos Heli! Teillä taitaa olla tiukka ohjelma elokuussa, mutta toivottavasti ehdit piipahtaa myös Porvoossa 🙂

 • Aila ja Juha
  19.7.2020 at 15:18

  Porvoo on aina käymisen arvoinen paikka, sieltä löytyy niin paljon. Kerran pyöräilimme sinne Helsingistä ja tulimme Runeberg-laivalla takaisin. Kilometrejä tuli matkamittariin 75, koska Helsingin kauppatorilta kotiin tuli vielä vähän lisää. Oikein mukava kokemus. Porvoon tuomiokirkossa olen ollut pari kertaa konsertissa, hieno konserttipaikka. Kaksi vuotta sitten otimme vastaan Helsingin piispan Teemu Laajasalon haasteen kiertää mahdollisimman useita Helsingin hiippakunnan kirkkoja ja Porvoo tarjosi muutakin kuin Tuomiokirkon, esim. Porvoon ortodoksinen kirkko ja Näsinmäen hautausmaa olivat kauniita käyntikohteita, eikä niissä ollut sitä turistien tulvaa, mitä yleensä Porvoossa on. Sekin taitaa olla tänä kesänä vähän toisin. Kiitos Porvoopostauksesta, aina suositeltava paikka.

  • Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:41

   Kiitos Aila ja Juha! Teillä on ollut reipas pyöräretki Porvooseen. Runeberg-laiva on myös kätevä, varsinkin jos ei ole omaa autoa. Meillä oli toisena vaihtoehtona Söderskärin majakka Porvoon edustalla, mutta se ei nyt sopinut meidän aikatauluihin.

 • Mari/Kodinvaihtaja
  20.7.2020 at 01:30

  Mietin tässä, kun tuossa yhdessä kuvassa oli tervetulotoivotus myös enkuksi, että kuuliko vieraita kieliä? Täällä Norjan reissulla olemme nähneet muutaman ranskalaisennporukan, tanskalaiset tytöt ja turkkilaisen perheen…

  • Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:43

   Kiitos Mari! Porvoossa emme kuulleet kuin suomea ja ruotsia. Niin ja itseasiassa myös espanjaa, mutta kyseessä oli suomalainen tyttö, jolla oli espanjalainen poikakaveri. Muuten emme ulkomaalaisia turisteja nähneet.

 • Terhi
  21.7.2020 at 07:49

  Porvoo on viihtyisä kaupunki jonka voisi taas ottaa päiväkohteeksi. Tosin täältä on sen verran matkaa, että vaatisi yöpymistäkin.
  Vaatteita kannattaa ostaa aina kun löytyy sopivia😁mikään ei ole tuskastuttavampaa kuin etsimällä etsiä jotain tarvitsemaansa vaatekappaletta.

  • Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:45

   Kiitos Terhi! Porvoossa on kivoja hotelleja, joten yön yli reissu ei kuulosta yhtään hassummalta. Vaatteiden suhteen olen todennut saman. Aina kannattaa ostaa silloin kun vastaan tulee mieleisiä. Nyt oli vielä hyvät alennusmyynnit kaupoissa.

 • Asko Leppilampi
  21.7.2020 at 08:10

  Kiitos vinkeistä! Porvoo tavoitteena jälleen tänä kesänä. Siellä on aina kiva käväistä.

  • Merja / Merjan matkassa
   21.7.2020 at 15:46

   Kiitos Asko! Porvoo on mukava päiväretkikohde ja varsinkin jos sattuu aurinkoinen sää, niin mikäs sen parempaa 🙂

 • Suvi / Suvin matkassa
  22.7.2020 at 11:08

  Porvoo on kyllä niin ihana kesäkaupunki, ja visiitti Brunbergin tehtaanmyymälässä must juttu joka kerta 🙂 Tänä kesänä ei ole vielä tullut käytyä, mutta kerkeehän sitä vielä…

  • Emilia/Merkintöjä maailmasta
   23.7.2020 at 14:44

   Tosi hyvä postaus viehättävästä kaupungista 😊 kiva kun toit myös historian havinaa mukaan.
   Teillä vaikuttaa olleen onnistunut päivä! Pitää muistaa vinkkisi seuraavalle omalle Porvoon visiitille.

 • Hannele Laakso
  23.7.2020 at 22:15

  Porvoo on kyllä niin ihana! Kiitos kun pääsin mukanasi taas sinne. Olen itse asiassa joka kesä käynyt siellä pienellä retkellä, mutta tänä kesänä on jostain syystä jäänyt väliin. Kiitos muistutuksesta, sinne pitää lähteä🥰

  • Merja / Merjan matkassa
   27.7.2020 at 20:01

   Kiitos Hannele! Vielä on kesää jäljellä, joten Porvooseen ehtii hyvin 🙂

 • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  25.7.2020 at 18:06

  Tuolla pitäis kyllä käydä joskus. Oon tainnu käväistä vaan joskus lapsena, mutta nyt aikuisena ei oo jostain syystä tullu lähettyä, vaikka käyn Helsingissä aika usein. Näyttää tosi sympaattiselta paikalta, ja yllättävän paljon asukkaita!

  • Merja / Merjan matkassa
   27.7.2020 at 20:04

   Kiitos Cilla Maria! Porvoo on kiva kesäkaupunki ja tunnelmallinen myös esimerkiksi syksyllä.

 • Annukka | HappyAnnukka
  25.7.2020 at 19:12

  Porvoo on ihana kesäisin. Suunnitelmissa olisi vielä tänä kesänä tehdä pyöräretki sinne, yöpyä vaikka yö hotellissa ja polkea seuraavana päivänä takaisin Helsinkiin.

  • Merja / Merjan matkassa
   27.7.2020 at 20:05

   Kiitos Annukka! Helsingistä on sopiva pyöräilymatka Porvooseen. Kai jonkun mielestä myös Lahdesta, mutta minulle liian pitkä 😉

 • Johanna P. / Muu maa mandariini
  25.7.2020 at 19:29

  Porvoo on kyllä yksi ihan lemppari Suomen kesä kohde! Siellä tuli myös opiskeltua AMK:issa. Omiin lemppari rafloihin lukeutuu Zum Beispiel ja Gabriel 1763 Gourmet pizza paikka on myös kokemisen arvoinen! 🙂

  • Merja / Merjan matkassa
   27.7.2020 at 20:06

   Kiitos Johanna! Gabriel 1763 pizzoista olen kuullut niin paljon kehuja, että ensi kerralla täytyy mennä testaamaan ne itse 🙂

 • anmariencfc
  25.7.2020 at 21:09

  Porvoossa on tullut käväistyä monia kertoja ja tänään tuli taas tehtyä perinteinen kesäreissu sinne. Ihanan rentoa kävellä tutuille kaduilla ja käydä syömässä hyvin!

  • Merja / Merjan matkassa
   27.7.2020 at 20:08

   Kuulostaa kivalle! Rento kesäpäivän vietto Porvoon kaltaisissa pikkukaupungeissa on parasta. Kiitos kun kommentoit 🙂

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  26.7.2020 at 08:50

  Porvoo toimii kyllä aina! Tulipahan muuten tajuttua, että nyt tulee varmaan eka kesä moneen vuoteen kun ei tule Porvoossa käytyä. Tämä kuuluu itsellä aina jokaisen kesän klassikoihin. Kääk!

 • Pirkko / Meriharakka
  3.8.2020 at 10:58

  Haa, Brunberg – jos vaan sen aukioloaikaan osutaan kaupunkiin, niin pistäydytään, vähintäänkin maistiaisten takia 🙂
  Sopivan rantaravintolan löytäminen voi joskus olla haastavaa, siis sellaisen, joka on auki, jossa on tilaa ja jonka menusta löytyy molemmille sopiva vaihtoehto.

  • Merja / Merjan matkassa
   3.8.2020 at 19:26

   Kiitos Pirkko! Brunbergin myymälä on aina meidän listalla Porvoossa käydessä. Nytkin tuli ostettua kunnon satsit nameja, joita on onneksi vieläkin jäljellä, kun ollaan oltu niin paljon menossa kesäaikana. Muutenhan ne olisi jo syöty 🙂