Suomi

Kesäpäivä Vaasassa

24.9.2021

Kesälomareissumme viimeisen yön vietimme Vaasassa. Tämä Pohjanlahden rannikkolla sijaitseva kaupunki osui sopivasti kotimatkamme varrelle ja koska en muistanut oltiinko siellä koskaan kunnolla käyty, päätimme jäädä sinne yöksi. Olimme viettäneet edellisen yön hotelli Pohjanhovissa Kempeleessä ja koska heillä aamiaistarjoilu päättyi jo klo 9, pääsimme tien päälle hyvissä ajoin.

Pysähdyimme matkan varrella pikaisesti Kalajoen hiekkasärkillä. Kävelimme tuulisella rannalla ja katselimme rohkeita turisteja, jotka kylpytakit liehuen marssivat kohti rantaa ja pulahtivat uimaan. Täytyy myöntää, ettei uiminen ihan ensimmäisenä käynyt mielessä siinä tuulen tuiverruksessa.

kalajoen-hiekkasarkat

kalajoen-hiekkasarkat-maisema

kalajoen-hiekkasarkat-matka-helsinkiin

kalajoen-hiekkasarkat-taloja

Raippaluodon silta

Kun pääsimme Vaasaan, ajoimme ensimmäisenä Raippaluodon sillalle, joka on Suomen pisin silta. Sitä pitkin pääsee Merenkurkun saaristoon, joka on Unescon maailmanperintökohde. Sinne emme tällä reissulla ehtineet, mutta katsoin myöhemmin hotellissa kuvia saaristosta ja hienoa olisi sielläkin joskus käydä.

raippaluodon-silta

raippaluodon-silta-suomen-pisin

Ajoimme ensin sillan toiseen päähän ja kävimme kahvilla suositussa Berny´s ravintolassa. Sama ajatus oli ollut monella muullakin, koska lounaalle kiemurteli pitkä jono. Huokaisin helpotuksesta, että olimme syöneet matkan varrella eikä tarvinnut jäädä jonottelemaan. Kahvijono oli huomattavasti lyhyempi.

Vanha Vaasa

Vanha Vaasa sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Alue on historiallisesti merkittävä, koska Vaasan kaupunki perustettiin tuolle paikalle vuonna 1606 kuningas Kaarle IX:n toimesta. Kaupunki kasvoi Pyhän Marian kirkon ympärille ja tavoitteena oli luoda vehreä puistikkoalue, joka antaisi iloa kaupungin asukkaille.

Kaupungin keskus sijaitsi siellä aina vuoteen 1852 asti, jolloin raivoisa tulipalo tuhosi lähes koko kaupungin. Vain muutama rakennus säästyi ja yksi niistä oli Hovioikeuden talo, joka nykyisin toimii Mustasaaren kirkkona. Palon jälkeen kaupungin keskusta siirrettiin noin kuuden kilometrin päähän rannikolle ja Vanhan Vaasan maat päätyivät laidunmaaksi.

Me ajoimme ensimmäisenä katsomaan Mustasaaren kirkkoa. Se ei ulkoapäin tosiaankaan näyttänyt perinteiseltä kirkolta. Katolla oleva risti paljasti sen kuitenkin pyhäksi huoneeksi. Sisälle emme päässeet, koska ovet oli jo lukossa, mutta kiersimme kirkon ympäri ja ihailimme kaunista rakennusta sekä sen ympäristöä.

mustasaaren-kirkko

vanha-vaasa-kartta

Halusimme nähdä myös Pyhän Marian kirkon rauniot ja siirryimme seuraavaksi Rauniopuistoon. Kesäisin se on suosittu paikka käydä kävelyllä ja talvella siellä voi laskea vaikka pulkkamäkeä. Kirkon raunioilla oli kunnostustyöt käynnissä ja kovin lähelle niitä ei päässyt kävelemään. Kiersimme alueen ympäri ja sen jälkeen olimme valmiita ajamaan hotellille.

kellotapuli-vanha-vaasa

pyhan-marian-kirkko-vaasa

pyhan-marian-kirkon-rauniot

vanha-vaasa-pyhan-marian-kirkko

vanhan-vaasan-pulkkamaki

Majoituimme Sokos Hotel Vaakunassa ja hotelliyö oli reissumme kallein (135 €). Hintatason nousun huomasi heti, kun auton nokka kääntyi pohjoisesta kohti etelää. Koska oli perjantai-ilta, nautimme kesäfiiliksestä ensin Vennin terassilla ja sen jälkeen kävimme syömässä. Vaakunan 9.kerroksen kattoterassi veti meitä puoleensa illan hämärtyessä ja siellä oli mukava ottaa parit drinksut ja muistella mitä kaikkea reissun aikana tuli nähtyä ja koettua.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Roadtrip pohjoiseen
Ölökyn ylitys Hossan kansallispuistossa
Suomen kauneimmalla maantiellä Tenojoen varressa
Kilpisjärven mahtava Saana

Merjan matkassa -blogia voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  24.9.2021 at 19:44

  Kävimme viime kesänä päiväretkellä Merenkurkun saaristossa. Kaunista seutua, olisi mukavaa tutustua alueeseen rauhassa ajan kanssa. Vanhassa Vaasassa me ei omalle reissulla ehdittykään käymään, mutta seuraavalla Vaasan matkalla täytyy yrittää vierailla myös siellä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 19:48

   Kiitos Mikko! Minua jäi Merenkurkun saaristo kiinnostamaan, varsinkin kun näin hotellissa kuvia sieltä. Oli aika hienon näköistä!

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  26.9.2021 at 19:25

  Nättejä, joskin itselleni entuudestaan tuntemattomia paikkoja 🙂 Suomessa on kyllä paljon mielenkiintoisia paikkoja!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 19:49

   Kiitos Eveliina! Vaasa on jäänyt minullekin aika tuntemattomaksi. Toki sinne on meiltä pitkä matka enkä ihan varta vasten sinne lähtisi, mutta nyt sattui sopivasti matkan varrelle.

 • Reply
  Terhi
  27.9.2021 at 08:56

  Samoja paikkoja ollaan kesällä katsastettu, Kalajoella käytiin ja Kempeleellä yövyttiin. Vaasaan emme pysähtyneet, mutta kaupunki on minulle tuttu ja mikäli Strömsö olisi ollut auki niin olisimme sielläkin pysähtyneet.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  27.9.2021 at 13:28

  Kuten jo reissun päällä tavatessamme taisin todeta, niin samoissa paikoissa on tullut tänä kesänä käytyä. Kalajoellakin, vaikka se vähän turhan turistinen alkaa jo ollakin. Ja Raippaluodon siltakin tuli ylitettyä mennen tullen Björköbyhyn mennessä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 19:51

   Kiitos Pirkko! Samoilla kulmilla mekin pyörittiin 🙂 ja näin tosiaan puhuttiin, kun nähtiin.

 • Reply
  Katariina / Ekomatkaajat.fi
  28.9.2021 at 11:47

  Hauska bongata rauniopuisto ja Vanha Vaasa postauksestasi, itselle tuttuja paikkoja lapsuudesta. Vaasa on mukava kaupunki. Tuo Raippaluodon silta mielestäni ei näytä jotenkin yhtään suomalaiselta, toki hieno ja siellä upeat maisemat!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 20:03

   Kiitos Katariina! Vaasa onkin sinulle sitten tuttu paikka 🙂 Minulla on muutamia ystäviä, jotka ovat opiskelleet siellä ja kehuneet kaupunkia.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  1.10.2021 at 14:23

  Hieno tuo kirkko, vaikka se tosiaan muistuttaa enemmän kartanoa kuin kirkkoa. Vaasassa en ole koskaan käynyt, mutta joku kesä tekisi mieli koluta Länsi-Suomea ja silloin voisi kenties pysähtiä Vaasassakin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 20:06

   Kiitos Sonja! Mustasaaren kirkko oli todella hieno ja olisi ollut kiva nähdä se myös sisältä. Harmiksemme ovet oli jo laitettu säppiin, kun olimme paikalla neljän jälkeen.

 • Reply
  Sandra / The Present is Perfect
  1.10.2021 at 18:44

  Vaikka viime kesänä tuli käytyä Vaasassa, edelleen on näkemättä Raippaluodon silta ja vanha Vaasa. Tekemistä on ensi kerraksikin siis. Yövyin tuolloin muuten Astorissa, ja voin suositella tuota yksityisomistuksessa olevaa hotellia :). Tosi kiva aamiainen!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 20:10

   Kiitos Sandra! Harvoin ehtii mitään kaupunkia kerralla koluta niin, ettei jotain jäisi seuraavaan kertaan 🙂 Mekin näimme Vaasasta vain pintaraapaisun. Kiitti myös hotellivinkistä!

 • Reply
  Stacy Siivonen
  2.10.2021 at 09:18

  Olen usein käyttänyt Vaasan Sokos Hotel Kvaakkunan WC-tiloja. Se on mitä ilmeisimmin ainoa, mihin minulla on varaa siellä. Vanhan Vaasan olen nähnyt junan ikkunasta ja olisi kiva tutustua siihen joskus kunnolla. Raippaluoto on hyvä maailmanperintökohde ja ehkä joku päivä kiertelen siellä enemmänkin. Viimeksi yövyin siellä laavulla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.10.2021 at 20:18

   Kiitos Stacy! Vanha Vaasa oli mielenkiintoinen ja voisit tykätä siitä. Mekään ei koko aluetta ehditty kiertää, vaan valittiin rusinat pullasta 🙂

Leave a Reply