Suomi

Koli – kotimaanmatkailua Suomen kansallismaisemissa

4.8.2020

Kolin kuuluisan kansallismaiseman olen nähnyt ensimmäisen kerran lapsena, mutta siitä reissusta ei ole juurikaan muistikuvia. Siitä matkasta muistuttaa ainoastaan pari haalistunutta valokuvaa. Heinäkuun alussa oli hyvä käydä päivittämässä mielen sopukoihin maisema, jonka Järnefelt aikoinaan ikuisti tauluksi. Majoituimme reissussa ystävien mökillä, josta oli noin tunnin ajomatka Kolille.

Ukko-Kolilta avautuva näköala Pieliselle tunnetaan Suomen kansallismaisemana. Järvi, metsä ja jylhät kalliot, niistä on Suomi tehty.

Koli syntyi kaksi miljardia vuotta sitten, kun mannerlaatat työntyivät vastakkain ja tästä puristuksesta syntyi Karelidien vuorijono. Korkeat vuoret muuttuivat vuosien saatossa vaaroiksi ja ihminen muokkasi omalla toiminnallaan 1700-luvulla ympäröivää maisemaa muun muassa kaskeamalla ja antamalla karjan vaeltaa vapaasti metsissä. Kolin matkailusta saamme kiittää Juhani Ahoa, jonka Kolista kertovat kirjoitukset innoittivat muitakin matkustamaan paikan päälle.

Pilvisessä säässä Kolille

Lähdimme aamulla hyvissä ajoin liikkeelle. Sää oli puolipilvinen ja sateita oli luvattu vasta illaksi. Hyvä niin, koska halusimme nähdä Kolin maisemat ilman että edessä keikkuisi kymmeniä sateenvarjoja. Myös huipuille vievät polut muuttuisivat sateella liukkaiksi ja onhan se nyt muutenkin kiva nauttia luonnosta kuivan sään aikana.

Kun pääsimme perille oli parkkipaikka ja tien vieret jo täynnä autoja, vaikka kello oli vasta vähän yli kymmenen. Hämmästelimme miten aikaisin olisi pitänyt tulla, ettei parkkipaikka olisi ollut täynnä. Täydennäköisestä parkkipaikasta huolimatta ajoimme siellä lenkin josko automme mahtuisi johonkin koloon ja sattumalta sellainen löytyi.

Parkkipaikalta pääsee yläpihalle, josta löytyvät Metsähallituksen ylläpitämä luontokeskus Koli sekä hotelli, joko kävellen, maksuttomalla kiskohissillä tai maisemahissillä, jonka hinta aikuiselle on 9 €/meno-paluu (heinäkuu 2020). Kiskohissin luo oli muodostunut jo pieni jono emmekä halunneet näin korona-aikaan riskeerata mitään, joten päätimme olla reippaita ja mennä ylös portaita pitkin.

Ensimmäisten portaiden jälkeen eteen tuli loivempi polku, jossa oli muutama leveämpi kiviaskelma. Sen jälkeen portaat taas jyrkkenivät kunnes saavuimme yläpihalle.

koli-portaat-ylapihalle

koli-ylos-ylapihalle

sokos-hotelli-kolin-piha

koli-ylapiha

Kohti Ukko-Kolia

Kolin korkein kohta on Ukko-Kolin (347 m) huipulla. Merkittyjä vaelluspolkuja alueella risteilee noin 80 kilometrin edestä. Suurin osa Kolin kävijöistä kiertää 1,4 kilometrin pituisen Huippujen kierroksen, jossa näkee Ukko-Kolin, Akka-Kolin sekä Paha-Kolin parhaimmat maisemat. Tämä reitti meilläkin oli mielissä. Kävelimme luontokeskuksen ohi ja suuntasimme kohti Ukko-Kolille meneviä portaita.

kohti-ukko-kolia

Portaita pitkin kohti Ukko-Kolia

ukko-koli

kuusia-kolilla

Kolin huipulla näkyi kaikenikäistä porukkaa. Parhaimmat kuvauspaikat olivat varattuja, mutta pienen odottelun jälkeen pääsimme poseeraamaan kallioille. Maisema oli todella upea ja sen näkemistä oli kannattanut odottaa.

Pieniä droneja pyöri myös ilmassa ja niiden surina sekoittui hiljaiseen puheensorinaan ja luonnon ääniin. Aurinko ei suostunut näyttäytymään, mutta pilvisessäkin säässä maisema näytti kauniilta. Kaukana Pielisellä kulki veneitä, jotka näyttivät muurahaisilta. Tuntui uskomattomalle olla Kolin huipulla – aivan kuin olisimme olleet toisessa maailmassa.

ihmisia-kolilla

koli-nakyma-pieliselle

miehet-kolilla

merja-kolilla

Ukko-Kolilta siirryimme Akka-Kolille, jonne siirtymä oli vain 300 metriä.  Aurinko kurkisteli pilvien raosta ja Akka-Kolin kallioilla oli jo väljempää. Sileät kalliot näyttivät liukkailta, mutta eivät sitä onneksi olleet. Sateisella säällä olisi pitänyt olla varovaisempi.

kolin-kyltit

kolin-manty

nakyma-paha-kolille

Siellä se Paha-Koli pilkistää

akka-koli

akka-kolin-kalliot

Akka-Kolin peruskallio

Palasimme kierrokselta luontokeskuksen pihaan polkua pitkin. Sitä kautta voi muuten myös kiivetä huipuille, jos ei kiinnosta kiivetä portaita.

kolin-maisemahissi

koli-ski

kolin-maisemat

Pizzaa ja viiniä Kolin hienoissa maisemissa

Kolin huippujen kiertelyn jälkeen oli vatsassa pizzan mentävä aukko ja siirryimme Sokos Hotelli Kolin ravintolan terassille nauttimaan hyvästä ruoasta sekä viinistä (paitsi kuski joutui tyytymään veteen). Maisemia sai ihailla vielä terassiltakin. Fiilis oli mitä mainioin; loman ensimmäiset päivät menossa ja yhteinen aika ystävien kanssa hyvän ruoan äärellä.

pizza-koli

Lounaan jälkeen piipahdimme luontokeskuksessa ajatuksena mennä katsomaan siellä olevaa näyttelyä. Sisällä oli kuitenkin niin paljon porukkaa, että käännyimme takaisin ulos lähes samantien.

Kun ajoimme Kolilta Joensuun kautta takaisin mökille kuulimme paikallisuutisista Kolin uusista kävijäennätyksistä. Matkailijoita oli ollut edelliseen vuoteen verrattuna kaksinkertainen määrä ja jutussa mainittiin meidänkin huomioima parkkipaikkojen riittämättömyys näin suurelle väkimäärälle.

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Luostarikierros Heinävedellä: Valamo ja Lintula
Monipuolinen Järvien kierros Hollolassa
Lähiretkellä Linnaistensuon luontopolulla

 • Reply
  Marika /Matkalla Missä Milloinkin
  8.8.2020 at 08:31

  Tuon huippujen kierroksen lisäksi kannattaa Kolilla mielestäni lähteä myös muille reiteille. Ainakin meitä lähinnä olevilla huipuilla oleva ihmismäärä häiritsi todella paljon. Meidän mielestämme Kolille matkatessa kannattaa ilman muuta tutustua myös muihin reitteihin, jolloin luonnosta ja maisemista pääsee nauttimaan ihan eri tavalla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.8.2020 at 10:14

   Kiitos Marika! Meillä ei ollut nyt aikaa kiertää kuin huippujen kierros, mutta uskon että muut reitit ovat myös hienoja ja niillä saa kierrellä rauhassa. Ukko-Kolilla oli eniten ihmisiä, jo Akka-Kolilla väkimäärä väheni.

 • Reply
  Maapalloilija
  9.8.2020 at 17:12

  Hienot on maisemat! Lappiin tutustuminen on itsellä lapsenkengissä valitettavasti.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   16.8.2020 at 10:16

   Kiitos Maapalloilija! Koli ei vielä ole Lappia 🙂 mutta pohjoisen maisemat ovat myös komeat. Koli on vielä siedettävän matkan päässä meiltä. Lappiin olisi ollut ajamista enemmän.

 • Reply
  Jenni / Out in the Nature
  9.8.2020 at 22:22

  Pointsit vanhemmille, kun on jo lapsena noihin maisemiin viety. Itsekin muistan Kolin joltakin lapsuudenkesäiseltä lomamatkalta perheen kanssa. Ei se silloin ollut kyllä noin suosittu. Hurjan paljon ihmisiä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:18

   Kiitos Jenni ja pahoittelut kun näin viiveellä vastaan. Lapsena tehdystä Kolin reissusta ei juuri muistikuvia ole, mutta luultavasti se ei näin suosittu silloin ollut. Ulkomailla ei siihen aikaan juuri matkusteltu, mutta pieniä kotimaan reissuja tehtiin.

 • Reply
  hannamarielina
  12.8.2020 at 13:38

  Upeat kansallismaisemat kyllä! Tuonne pääsy on itselläkin listalla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:19

   Kiitos kommentista ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Kolin maisemat on mahtavat ja toivottavasti pääset niitä vielä ihailemaan 🙂

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  13.8.2020 at 11:49

  Taisi olla koko kesä samanlaista ruuhkaa. Oli jotenkin tosi erikoinen näky, kun kaikki metsätiet oli täynnä autoja ja ihmisiä joka paikassa. Ei ole tottunut tuollaiseen, että Suomen luonnossa joutuu jonottamaan. Mutta eipä se ihmekään ole, että Kolista tuli yksi kesän suosituimmista paikoista. On ne maisemat vaan niin upeat!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:21

   Kiitos Cilla Maria ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Koli oli tänä kesänä monen ykköskohde ainakin parkkipaikan ruuhkista päätellen. Se on totta, ettei Suomen luonnossa usein joudu jonottelemaan. Tänä vuonna siihenkin on saanut tottua.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  14.8.2020 at 09:35

  Ensimmäisessä Itä-Suomen kierroksemme reittiversiossa Kolia ei vielä ollut, mutta juuri noina päivinä, kun matkaa teimme oli mediassa niin paljon juttua Kolista, että päädyimme sitten mekin siellä käymään. Hyvällä tuurilla iltapäivälläkin parkkipaikka löytyi ihan lähimmältä paikalta, mutta kyllä matkan varrella jo vähän tilanne hirvitti kun alimmalla P4:llakin oli paljon autoja! Luontokohteena tämä ainakin kesän ruuhkaviikkoina oli kyllä jo kaikkia muuta kuin rauhallinen.

  • Reply
   Kohteena maailma / Rami
   16.8.2020 at 18:24

   Olin pari viikkoa takaperin Kolilla ja yövyttiin Break Sokos Kolilla. Siitä tuli näillä tunnetuimmilla huipuilla käytyä useaan otteeseen ja nautittiin maisemista koko rahalla. Upea kohde, jossa aikaisin aamusta ja myöhemmin illast sai olla kuitenkin ihan rauhassa. Jos tänä vuonna ei ole käynyt Lofooteilla, niin ainakin Kolilla – sellainen fiilis tulee tuttujen FB-päivityksistä 😀

   • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    24.8.2020 at 16:24

    Kiitos Rami! Tämän kesän suosikkikohteet ovat olleet joko Koli tai Pohjois-Norja. Ensi kesänä sitten Pohjois-Norjaan, kun Kolilla tuli nyt käytyä 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:22

   Kiitos Pirkko! Teillä oli parkkipaikan suhteen yhtä hyvä tuuri kuin meilläkin. Ihmisiä oli silloinkin aika paljon liikkeellä, mutta Ukko-Kolia lukuunottamatta ei pahoja ruuhkia kuitenkaan.

 • Reply
  Taina
  14.8.2020 at 15:31

  Hienot maisemakuvat! Itsekin kävin Kolin alueella Itä-Suomea pyörällä kiertäessäni, mutta Kolille sattui huonot säät ja ei muutenkaan mennyt kuin Strömsössä, joten en itse ikinä päässyt tuonne huipulle. Koli-osuus oli mun reissulla enemmänkin kamojen kuivattelua, heh. Onneksi voi kuitenkin ihailla muiden kuvia 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:25

   Kiitos Taina! Oh no, sinulla on ollut huonoa tuuria matkassa. Miten pitkän pyöräilyreissun teit?

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  15.8.2020 at 11:49

  Täällä kans yksi kesällä Kolilla käynyt (kesäkuussa) ja silloinkin oli parkkipaikka ihan täynnä! Kolmisen kertaa oon Kolilla käynyt kääntymässä ja joka kerta samalla näköalapaikalla. Koli on kuitenkin huomattavasti suurempi ja mietinkin, koskahan sitä joutais kiertää siellä hieman enemmän. Tuo hotelli vaikutti sen verran houkuttelevalta, että mietinkin että tuonne voisi joskus lähteä ihan hotelliin yöksi ja tehdä siitä erilaisia päiväretkiä ympäri Kolia 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:27

   Kiitos Elina! Hotelli näytti kivalle, joten hyvä idea olisi olla siellä pari yötä ja tehdä päiväpatikointeja. Reittejä siellä on hurjasti, joten valinnan varaa riittäisi 🙂

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  15.8.2020 at 18:17

  Koli on kyllä Suomen upeimpia paikkoja ja tuo sokos hotelli todella upealla paikalla.
  Meidän käynnistä on jokunen vuosi aikaa. Tuo maisemahissi ei ollut silloin käytössä. Harmi. Olisi silläkin voinut ajella.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:31

   Kiitos Sari! Kolin maisemat ovat vertaansa vailla. Pidän muutenkin Itä-Suomen vaaroista ja jylhistä maisemista.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  16.8.2020 at 09:40

  Tämä kesä on ollut kyllä niin kummallinen Kolilla, kun kadunvarret ja parkkipaikat ovat aivan täynnä ja Ukko-Kolin huipulla ruuhkaa. Olen käynyt tuolla monia kymmeniä kertoja ja aina ollut vain pari ihmistä huipulla itseni lisäksi ja parkkipaikalle on aina mahtunut. En kyllä yhtään ihmettele Kolin suosiota nyt koronakesän aikana, onhan se Suomen ihanimpia matkakohteita. <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.8.2020 at 16:33

   Kiitos Veera! Tämä kesä on ollut outo varmasti monessa kotimaan matkakohteessa 🙂 Vaikka Suomesta hienoja kohteita löytyykin, toivon että ensi kesänä pääsisi jo muuallekin.

Leave a Reply