Suomi

Kouvola – minne mennä, mitä tehdä?

15.8.2018
matkabloggaajat-repovedella

*yhteistyössä VisitKouvola

Onko Kouvola muutakin kuin betonihelvetti ja tunnetaanko se muustakin kuin Kouvostoliitto vitseistä? Onko siellä ylipäänsä mitään tekemistä tai näkemistä?

Kun sain VisitKouvolalta kutsun tulla viettämään retkipäivää yhdessä muutaman matkabloggaajan kanssa, mielessäni pyörivät ylläolevat kysymykset. Koska en Kouvolasta oikein mitään tiennyt, oli aika ottaa selvää mitä kaupungilla olisi tarjottavana. Naputtelin vastauksen ”Kiitos, tulen mielelläni” ja jäin jännittyneenä odottamaan kohtaamistamme.

Omat kokemukseni Kouvolasta olivat todella vähäiset. Tykkimäki oli tuttu niiltä ajoilta, kun lasten kanssa kierrettiin huvipuistoja. Utin lentokentältä lähdin kolme vuotta sitten elämäni jännittävimpään nousuun, kun hyppäsin tandemlaskuvarjohypyn. Repoveden kansallispuistossa vaeltamisesta olin haaveillut pari vuotta, mutta toistaiseksi se oli jäänyt ajatuksen tasolle.

Kouvolan sijainti on ainakin näin Lahdesta katsottuna ihanteellinen. Autolla matkan hurauttaa vajaassa tunnissa ja junalla siihen menee vain puoli tuntia. Kun ostaa junalipun ajoissa, sen voi saada reilulla kolmella eurolla (säästölippu, elokuu 2018). Pääkaupunkiseudulle ajomatkaa tulee parin tunnin verran, mutta junalla tuokin matka menee joutuisammin.

Tässä viisi vinkkiä, joista voi koostaa mieleisensä retkipäivän. Ja mikä parasta; ne sopivat kaikille!

1. Pienoisrautatiemuseo

Retkipäivä alkoi tutustumisella pienoisrautatiemuseoon. Museo on saanut alkunsa rakkaudesta junien pienoismalleihin. Sveitsiläissyntyinen Erwin Stämpfli halusi laittaa vuosien varrella kertyneet pienoismallinsa esille ja paikaksi valikoitui Kouvola. Mikäpä muukaan, onhan Kouvola yksi Suomen rautatiekaupungeista. Suomeen Stämpflin toi suomalaissyntyinen vaimo. Museo toimi aluksi keskustan ulkopuolella, mutta muutti nykyisiin tiloihin VR:n vanhaan koulurakennukseen kymmenen vuotta sitten.

Museosta löytyy erilaisia pienoismalleja, joita Stämpfli laittaa liikkeelle aina sen mukaan minkälaisia kävijöitä museossa on. Kaikista hienoin oli kaupunkimaisemaan sijoitettu ratapiha, jossa liikennöi kymmeniä erilaisia junia. Tietokoneohjatut junat olivat hätkähdyttävän aidon näköisiä ja samalla ratapihalla puksutteli niin höyryveturi kuin luotijunakin. Ratapihan ympäristöä tarkastelemalla huomasi riemastuttavia yksityiskohtia kuten postinkantajaa purevan koiran, puiston penkillä käsi kädessä istuvan vanhemman pariskunnan sekä kirkon pihalla hääparin seurueineen. Kirkonkellotkin kumahtivat yhdessä junakuulutusten kanssa.

Lapsille tämä museo on varmasti mieluisa paikka, mutta kyllä siellä viihtyy aikuinenkin. Museokierroksen päätteeksi voi juoda kahvit museon yhteydessä olevassa kahvilassa. Meitä odotti kahvit seuraavassa kohteessa, joten huikkasimme heipat Erwinille ja hänen vaimolleen ja jatkoimme matkaa.kouvola-pienoisrautatiemuseo

kouvola-pienoisrautatiemuseo-junarata-toinenkouvola-pienoisrautatiemuseo-junarataPienoisrautatiemuseo, Asemakatu 2, Kouvola
Pääsymaksut ja aukioloajat: Pienoisrautatiemuseo

2. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo

Repoveden kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo tarjoaa kesävieraille taidenäyttelyitä ja talvisin konsertteja ja muita tapahtumia. Rakennus on aiemmin toiminut kirkkona ja tarkkasilmäisimmät huomaavat sen seinässä olevasta ristinmuotoisesta lasi-ikkunasta.

Vuohijärven tämän kesän näyttely on nimeltään Järviemme veijarit. Se on auki 26.8. saakka, joten vielä ehtii tutustumaan. Kuvittaja Sakke Yrjölän kalapiirrokset ovat hämmästyttäviä. En edes tiennyt, että Suomen järvistä löytyy sellaisia kaloja, joita Yrjölä on kuvittanut. Sadan piirroksen joukkoon mahtuu esimerkiksi Isosimppu. En kyllä siihen haluaisi uintireissulla törmätä, oli sen verran häijyn näköinen. Juha Taskisen hellyttävät norppakuvat aiheuttivat suuria tunteita. Ne olivat hellyttäviä, mutta hän oli realistisesti kuvannut myös norpan sotkeutuneena kalaverkkoon. Se nostatti kyyneleet silmiin. Esillä on myös vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurin töitä sekä kuvanveistäjä Samuli Alosen veistoksia.

Taidenäyttelyn jälkeen kannattaa tutustua talon edustalla olevaan Rakkauspuistoon, josta löytyy upeiden kukkaistutusten lisäksi veistoksia. Lähtiessäsi voit kiinnittää rakkauslukon niille suunniteltuun veistokseen. Lukkoja saa ostaa luonto- ja kulttuuritalolta. Me emme rakkauslukkoja kiinnitelleet, mutta nautimme kahvit ja herkulliset suolaiset piiraat sekä korvapuustit kahvilassa. Korvapuustit olivat parhaimpia mitä olen koskaan syönyt. Nam!

kouvola-vuohijarven-luontotalo-harkasimppu

kouvola-samuel-alanenVuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, Näkkimistöntie 1, Kouvola
Hinnasto ja aukioloajat: Vuohijärven luonto – ja kulttuuritalo

3. Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto houkutteli viime vuonna 172 000 kävijää ja nousi täten Suomen kuudenneksi suosituimmaksi kansallispuistoksi. Kun jylhiä maisemia ja kaunista järvinäköalaa katselee, niin en yhtään ihmettele miksi. Olen jo pari vuotta miettinyt, että sinne olisi kiva mennä viettämään retkipäivää. Nyt sinne vihdoin pääsin ja tämä oli minulla odotetuin osuus retkipäivän aikana (suppailun lisäksi)

Kansallispuistoon tutustumisen voi aloittaa kolmesta eri lähtöpisteestä. Me aloitimme sen Lapinsalmelta. Repoveden suosituin patikointireitti on viiden kilometrin pituinen Ketunlenkki, mutta sitä emme nyt lähteneet tarpomaan. Kävelimme lyhyen matkan rantaan, jossa hyppäsimme meille varatun veneen kyytiin. Aloitimme venematkan menemällä Lapinsalmen retkottavan riippusillan ali. Silta otettiin pois käytöstä heinäkuun alussa, kun kannatinvaijeri petti. Sillan korvaa tällä hetkellä venekuljetukset.kouvola-repovesi

kouvola-repovesi_lapinsalmen-siltakouvola-repovesi-maisemaMenimme veneellä Mustalamminvuorelle, josta teimme pienen patikointiretken Mustalammin torniin. Sieltä avautui huikeat näköalat järvelle ja ympärillä oleviin metsiin. Huokailimme ihastuksesta Suomen kuvankauniin luonnon edessä.

4. Orilammen lomakeskus

Toinen Repoveden lähellä sijaitseva kohde on Orilammen maja, joka tarjoaa erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Perinteisen hotellihuoneen lisäksi voit vuokrata mökin tai paikan leirintäalueelta. Lomakeskus tarjoaa myös erilaisia tapahtumia ympäri vuoden ja sieltä voit varata muun muassa risteilyn Tuulettaren kyytiin katsomaan kansallispuiston kauniita maisemia.kouvola-orilammen_maja_ruoka

kouvola-orilampi-auringonkukatMe nautimme myöhäisen lounaan Orilammella. Monipuolisesta ruokalistasta valitsin pitkän harkinnan jälkeen Paholaisen broileria. Se oli oikein hyvä valinta. A la carten lisäksi tarjolla on joka päivä lounasta ja sunnuntaisin saa myös brunssia.

Orilammen lomakeskus, Voikoskentie 138, Hillosensalmi
Varaukset ja hinnasto: Orilampi

5. Tykkimäen sauna

Tykkimäen huvipuiston lähelle on avattu tammikuussa 2017 yleinen sauna, jonka lauteille mahtuu 50 saunojaa. Laiturilta löytyy myös pienempi saunalautta, joka on mitoitettu kymmenelle hengelle. Saunalautan löylyt ovat kipakammat kuin isomman saunan. Jos haluat testata löylykestävyyttäsi, niin sitten kannattaa parkkeerata saunalautan lauteille.  Ennen saunomista voit vuokrata rannasta suppilaudan. Tuntivuokra on 25 € ja siihen sisältyy sauna.

Me pääsimme kokeilemaan suppaamista ja se oli todella hauskaa. Minulle kerta oli ensimmäinen ja tuntui aluksi vaikealta päästä tasapainoon kiikkerällä laudalla. Myötätuulessa oli mukava mennä,  mutta vastatuulessa sai tehdä kunnolla töitä, että sai laudan menemään oikeaan suuntaan. Kukaan meistä ei molskahtanut veteen, vaikka mukana oli muitakin ensikertalaisia. Minulla se oli lähellä pari kertaa, mutta onneksi löysin tasapainon juuri viime hetkellä. kouvola-asenne_suppilaudat

kouvola-saunalautta_tykkimakikouvola-saunalautta_tykkimakiTestasimme myös molemmat saunat. En pidä kovista löylyistä, joten isompi sauna oli enemmän minun makuuni. Järvivesi oli 22 asteista, joten pitihän sinne pulahtaa. Uimisen ja saunomisen jälkeen oli todella raukea olo. Sieltä olisi ollut helppo pujahtaa hotelli Scandicin lakanoiden väliin nukkumaan, mutta menimme tutustumaan vielä Kouvolan yöhön.

Tykkimäen sauna, Lautarontie 3, Kouvola
Hinnat ja aukioloajat: www.tykkimaensauna.fi

Kiitos VisitKouvolan Hennalle ja Mikaelille kivasta päivästä! PS. Kouvolassa järjestetään ensi kesänä asuntomessut. Siinä yksi vinkki lisää, miksi kannattaa suunnata Kouvolaan.

Tutustu myös muiden mukana olleiden matkabloggaajien tarinoihin:

Miltä näytti Kouvola keravalaisen silmin? / Nattura
Uusia näkökulmia Kouvolaan / Lähtöselvitetty
Kouvolaan luonto- ja kulttuurimatkalle? / Toisiin maisemiin
Ootko käynyt viime aikoina Kouvolassa? / Lähinnä Kauempana

Onko Kouvola sinulle tuttu kaupunki? Jaa omat parhaat vinkkisi kommenttikenttään.

*yhteistyössä VisitKouvola

 • Reply
  Heli / Heli voyage
  19.8.2018 at 11:20

  Kouvola – siinäpä yllättävä matkakohde! Betonihelvetti -mielikuvat ovat kyllä vahvat. Repoveden kansallispuistosta kyllä hyviä muistoja monen vuoden takaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.8.2018 at 15:58

   Kouvola yllätti minutkin.. positiivisesti 🙂 Repoveden kansallispuisto on kaunis ja siellä käynnistä olin haaveillut jo parisen vuotta. Nyt oli hienoa päästä omin silmin näkemään nuo jylhät maisemat. Jos patikointijalkaa kolottaa, sinne pääsee onneksi aika nopeasti täältä Lahdesta.

 • Reply
  Sini
  19.8.2018 at 14:39

  Minulla tuli mieleen ekana tämä netistä bongattu kuva: https://www.riemurasia.net/kuva/Kouvostoliitto/134764 Mutta hyvä, kun ihmisten (kuten minun) hölmöjä mielikuvia rikotaan tällaisilla positiivisilla postauksilla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.8.2018 at 16:00

   Haha, tuo kuva taitaa monella olla Kouvolasta. Kiva, jos onnistuin rikkomaan betonihelvetti / Kouvostoliitto mielikuvaa 🙂

 • Reply
  Terhi/Fammo matkalla
  20.8.2018 at 16:46

  Yllättävän paljon nähtävää Kouvolassakin. Pari kertaa olen käynyt Kouvolassa koiranäyttelyssä ja kaupunki vaikutti synkältä betoniviidakolta. Mutta oikeastihan siellä on kaunista luontoa, (vaarallinen) riippusilta ja erikoinen pienoisrautatiemuseo.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.8.2018 at 16:04

   Kouvola tarjoilee turisteille monenlaista. Tämän postauksen ulkopuolelle jäi muun muassa Verla ja lasten suosikki Tykkimäki. Kannattaa käydä tutustumassa! 🙂

 • Reply
  Sandra
  25.8.2018 at 08:31

  Repovesi on ihan ykköspaikka Kouvolassa. Tykkäsin myös siitä puutaloalueesta rautatieaseman lähellä. Kuusankoski on myös ihan nättiä.

  Tuolla riippusillalla olen itsekin kulkenut pari kertaa, joten onneksi tuolloin ei sattunut mitään! Puolitoista vuotta tuli Kouvolassa asuttua, mutta pakko sanoa, että en sinne enää muuttaisi. 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.8.2018 at 16:06

   Kouvola on sinulle sitten tuttu paikka, kun olet siellä asunut 🙂 Repovesi oli minustakin sitä parasta antia. Maisemat oli hämmentävän kauniit.

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  25.8.2018 at 09:47

  Kouvola on kyllä itselle melko tuntematon paikka, mutta mukava että sitä nostetaan maailmankartalle. Lähes jokaisella kaupungilla Suomessa on jotain annettavaa ja jotain mielenkiintoista, enempi voisi tälläisiäkin tempauksia olla! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.8.2018 at 16:09

   Totta! Jokaisessa kaupungissa on ne omat salaiset helmet ja yllättävät paikat, joista ei tiedä mitään. Tänä kesänä on ilahduttavan paljon ollut matkablogeissa postauksia suomalaisista luontokohteista ja kaupungeista.

 • Reply
  Sisko / Hieman_vino
  27.8.2018 at 19:08

  Kouvola on #munbetonihelvetti. Siellä on todella paljon tekemistä: keikkoja, taidetta, lapsille leikkipaikkoja, hyviä ravintoloita, teatteria ja mahtava luonto. Olen kirjoittanut useammankin jutun blogiini, mutta en linkitä niitä tähän, vaan suosittelen kurkkaamaan istastani miltä Kouvola minun silmissäni näyttää: https://www.instagram.com/hieman_vino/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.8.2018 at 20:37

   Kiitos Sisko! Käyn kurkkaamassa Insta-tiliäsi tarkemmin. Kouvolasta löytyy toden totta vaikka mitä. Olisi pitänyt antaa sille mahdollisuus jo paljon aikaisemmin. Se vain taitaa olla liian lähellä 🙂

 • Reply
  Annukka
  15.8.2021 at 00:02

  Olipa ilo lukea tämä teksti näin etänä vietettyjen Kouvolan Dekkaripäivien jälkimainingeissa.
  Kouvolassa tuli aikoinaan käytyä kun olin lapsi ja sitten ihan viime vuosina muutamia kertoja kyläilemässä ja juurikin Dekkaripäivillä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   18.8.2021 at 18:40

   Kiitos kommentista Annukka! Kiva, että löysit postauksen pariin 🙂 Kouvolan Dekkaripäivät kuulostaa hauskalle. Pitääpä googletella lisää mitä tapahtuma pitää sisällään.

Leave a Reply