Suomi

Lahden MM-kisoihin on aikaa 88 päivää, oletko valmis?

26.11.2016
lahden-hyppyrimaki

Olen asunut Lahdessa reilut kuusi vuotta ja näiden vuosien aikana on muodostunut perinteeksi käydä joka talvi Salpausselän kisoissa. Usein meillä on ollut ystäväperhe mukana, mutta pari kertaa olemme käyneet myös oman perheen kesken. Kun ensi vuonna Lahdessa järjestetään seitsemättä kertaa MM-kilpailut, olemme takuuvarmasti menossa mukana. Ystävien kanssa on mietitty jo pari vuotta mitä lajeja menemme seuraamaan, mitä puemme päälle ja minkälaisia kannustusvälineitä askartelemme mukaan – huumorimielellä tietysti. Tänä aamuna tuli mieleen, että liputkin olisi hyvä hankkia. Innokkaimmilla faneilla ne varmasti ovat jo taskussa, koska 70 000 lippua on myyty tähän mennessä.

Lahden MM-kisat – kisahistoriaa

Ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Salpausselällä vuonna 1926. Kisat olivat alun perin ns. kongressihiihdot, niille myönnettiin MM-status jälkikäteen. Urheilijoita osallistui 15 maasta. Ohjelmassa oli neljä kilpailua, jotka eivät olleet kevyemmästä päästä 30 km ja 50 km hiihto, yhdistetty (normaalimäki + 17 km) ja mäkihyppy.

Seuraavat kisat järjestettiin vuonna 1938, jolloin ylitettiin ensimmäistä kertaa 100 000 kisavieraan raja. Seuraavia kisoja odoteltiin 20 vuotta ja vuonna 1958 naiset pääsivät ensimmäistä kertaa Salpausselän MM-laduille. Siiri ”Äitee” Rantanen sai pronssia 10 kilometrin matkalla sekä viestihopean. Naiset aloittivat MM-urakan siis varsin mallikkaasti.

Vuonna 1978 Salpausselälle pystytettiin uusi 70 metrin mäki 90 metrin suurmäen rinnalle. Uutta olivat myös stadionin katsomo- ja huoltorakennukset.

Vuonna 1989 olin ensimmäistä kertaa MM-kisahulinassa mukana. Muistan kisoista lähinnä väenpaljouden sekä Matti Nykäsen ja suosikkini Jens Weissflogin hypyt. Vuosi 2001 on jäänyt monille mieleen dopingkohusta. Se oli Lahden MM-historian synkintä aikaa. Nyt kyseiset asiat kuuluvat jo historiaan ja tuleviin kisoihin lähdetään puhtaalta pöydältä.

Mitä haluat kuulla?

Koska Lahti ei ole välttämättä kovin monelle suomalaisellekaan tuttu kaupunki, ajattelin tehdä kisoja odotellessa muutaman postauksen ja antaa vinkkejä mitä muuta täällä voi tehdä kuin seurata kisoja. Jos teillä on toiveita, mistä haluaisitte kuulla, laittakaa niitä kommenttiboksiin.

Oletko sinä tulossa katsomaan Lahden MM-kisoja paikan päälle?

 • Anne | Metallia Matkassa
  29.11.2016 at 07:58

  Itse en ole niin talviurheilulajien fani (etenkään hiihdon), mutta mies sen sijaan on enemmän kiinnostunut aiheesta. Hyvä kun kirjoitit tästä, koska pitää muistuttaa sitä, että hankkii liput jos mielii katsomaan kisoja paikan päälle. 🙂

  • mertsik
   6.12.2016 at 15:41

   Kiitos kommentista Anne. Liput kannattaa ostaa hyvissä ajoin, jotta pääsee varmasti niille suorituspaikoille, joita haluaa nähdä. Mekin saatiin vihdoin ja viimein omamme ostettua viime viikolla 🙂

 • Kohteena maailma / Rami
  30.11.2016 at 20:27

  Kävin nuorena Salpausselän kisoissa useana vuonna ja talviurheilu kiinnosti. Kävin Lillehammerin olympialaisissakin paikan päällä nauttimasta kisariehasta, mutta sitten pikku hiljaa alkoi hiihtourheilun kiinnostus itsellä lopahtamaan. Lahden edelliset kisat yhdistettynä norjalaisiin astmaatikkoihin ei itseä kiinnosta enää – ikävä kyllä, tuskin edes seuraan kisoja televisiosta 🙁

  Lahden kaupungille kisat on upea juttu ja toivottavasti kansaa riittää niin ladun varteen kuin kisakatsomoihin. Samaten toivottavasti mahdollisimman moni jää viettämään iltaa Lahteen ja yöpyvät samalla. Näin Lahti saa kisoista parhaan mahdollisen hyödyn ja ehkäpä Lahden MM-kisat muistetaan tästä eteenpäin taas positiivisten tapahtumien valossa – ei kuitenkaan näytteiden osalta 😉

  • mertsik
   6.12.2016 at 15:45

   Kiitos kommentista Rami! Olisi huikeaa päästä joskus olympialaisia seuraamaan paikan päälle. Valitettavasti dopingkäryt ovat vieneet monelta penkkiurheilijalta innostuksen seurata kisoja. Toivotaan juu, että nämä Lahden kisat jäävät historiaan suomalaisittain paremmassa valossa kuin edelliset 🙂

 • Kaisa
  1.12.2016 at 19:45

  Ystäväpariskunta muutti Lahteen pari vuotta sitten ja silloin tultiin heille kyläilemään ja Salpausselän kisoihin samalla. Oli mulle eka kerta talviurheilukisoissa! Ihan kiva oli nähdä meno, mutta ei jäänyt mitään hinkua että pitäisi nyt joka vuosi käydä. Onneksi oli silloin porukassa yksi itävaltalainen niin pystyttiin hänen kanssaan iloitsemaan itävaltalaisten mäkihyppääjien menestyksestä – suomalaisissa kun ei ollut paljon hurraamista ?

  • mertsik
   6.12.2016 at 15:47

   Kiitos kommentista Kaisa! Mäkihyppy menestys on valitettavasti Suomen osalta ollut jäissä jo monta vuotta. Me ollaan sitkeästi käyty iltamäkeä katsomassa Salpausselän kisoissa, mutta tottahan toki siellä olisi ihan eri fiilis, jos suomalaiset pärjäisivät.

 • Hanneli /duunireissaaja
  2.12.2016 at 14:28

  Hyppyrimäistä tulee niin mieleen Lahti kaksikymmentä vuotta sitten. Asuin siellä silloin kolmisen vuotta. Kisoissakin käytiin ja päätösbileissä baarissa törmättiin johonkin saksalaisiin mäkihyppääjiin. Ne muistot?.

  • mertsik
   6.12.2016 at 15:50

   Kiitos kommentista Hanneli! Hahaa, sulle on jäänyt hyviä muistoja Lahdesta 🙂 Me törmäsimme lähinnä mäkihyppyvalmentajiin ja huoltajiin Salpausselän kisojen jälkeen ravintolassa viime talvena. Hyppääjiä ei näkynyt 😉