Suomi

Lahden MM-kisojen avajaisissa

24.2.2017
lahti-mm-avajaiset-lumisade

On keskiviikkoilta ja kello lähenee kuutta. Kiiruhdan Lahden Aleksanterinkatua eteenpäin Sokoksen kulmalle, jossa tyttäreni jo odottelee. Kadun kulmassa seisoo vanhempi nainen, jonka ryppyiselle poskelle on piirretty Suomen lippu. Toisella puolella katua etenee iso kaveriporukka, joiden kaulassa on sinivalkoiset kaulaliinat ja kädessä Suomen liput. Meillä kaikilla on sama päämäärä;  Lahden Kauppatori, jossa alkaa klo 19 MM-kisojen avajaiset.lahti-mm-avajaiset

lahti-mm-juontajat

Illan juontajapari Krisse Salminen ja Jere Nurminen

Olemme tyttäreni kanssa hyvissä ajoin torilla ja saamme loistavat paikat aidan vierestä. Kylmä tuuli puhaltaa, mutta vaatteita on laitettu niin monta kerrosta, ettei pitäisi palella. Tyttäreni miettii minkä verran ihmisiä tulee avajaisiin, tuleekohan tori edes täyteen. Kun hetken kuluttua vilkaisen taaksemme, siellä alkaa velloa jo sellainen ihmismeri, ettei tarvitse pohtia tuleeko tori täyteen vai ei. Seuraavana päivänä luemme lehdestä, että kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet torille. Yleisöä on ollut paikalla noin 10 000. Onneksi ohjelmaa esitetään myös muualla kuin torille rakennetulla päälavalla, jotta kaikki pääsevät siitä osalliseksi.

Seitsemän aikaan alkaa vihdoin tapahtua. Lunta leijailee ilmassa ja torin vieressä olevan kerrostalon katolla näkyy liikettä. Siellä on joku Suomen lipun kanssa ja myöhemmin lippu nousee salkoon. Kerrostalon ikkunat ovat täynnä asukkaita, jotka seuraavat paraatipaikoilta avajaisten kulkua. Illan juontavat Krisse Salminen ja Jere Nurminen. Krissestä ollaan montaa mieltä, mutta minuun hänen huumorinsa on aina uponnut, niin tänäänkin.  Avajaissanojen jälkeen toisen kerrostalon katolla oleva viulunsoittaja aloittaa soittonsa ja urheilijat saapuvat juhlaparaatissa päälavan viereen. Kun Suomen lippua kantava Janne Ahonen astuu esiin, yleisö alkaa mylviä suosiota.

Liveohjelman lisäksi screenillä esitetään tarinaa Röllistä ja Salpausselän kadonneesta hengestä. Lumisade sakenee ja voidaan puhua jo pyrystä. Kamerani ei tykkää kylmästä ja kun yritän zoomata lavalle, se pimenee ja ilmoittaa ”lataa akku”. Voi hemmetti! Laitan kameran taskuun ja yritän lämmittää sitä. Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö astuu lavalle pitämään kisojen avauspuhetta, otan kamerani esiin ja toivon, että virta riittää. Rukoukseni on kuultu ja saan napsittua pari kohtuullista kuvaa Niinistöstä.lahti-mm-avajaiset-sauli-niinisto

lahti-mm-avajaiset-kiira-korpilahti-mm-avajaiset-kiira-luisteleePäälavalla nähdään erilaisia tanssiesityksiä sekä akrobatiaa ja harmittaa esiintyjien puolesta, kun lumi tuiskuaa suoraan sinne tehden esiintymisen lähes mahdottomaksi. Kiira Korpi esittää urheasti rullaluistimet jalassa jääprinsessaa, mutta lavalle kertyneessä lumessa ei rullaluistimet oikein rullaa. Kiira hoitaa vaikeuksista huolimatta esityksensä hymyssä suin.

Avajaiset kestävät tunnin ja sen jälkeen lähdemme kävelemään bussipysäkille. Autolla ei ole mitään asiaa keskustaan, koska parkkipaikat ovat kisaorganisaation käytössä, joten julkiset kulkuneuvot ovat nyt valttia. Pysäkillä on väenpaljous ja tovin saamme odottaa omaa bussia. Laitan kotiin viestin ”Sauna päälle”.

Kun vihdoin pääsemme bussiin, se on aivan täynnä. Seisomme käytävällä ja yritämme kurkkia huuruisista ikkunoista milloin olemme oikean pysäkin kohdalla. Kun vihdoin pääsemme kotiin, olemme kuin kaksi lumiukkoa. Saunan lämmössä kylmettyneet varpaat lämpiävät. Tunnen itseni onnekkaaksi kun saan asua Lahdessa ja pääsen osalliseksi näin hienosta tapahtumasta. Näistä tulee hyvät kisat!

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  24.2.2017 at 20:20

  Hienoa kisatunnelmaa! Oma tyttäreni opiskelee Lahdessa ja heidät on värvätty kisoihin töihin koulun puolesta. Hän oli tosi onnellinen että saa olla osana tuota hienoa tapahtumaa. Minä katselin avajaisia kotisohvalta ja hiukan kyllä säälitti se sää, mutta hienostihan kaikki meni! 🙂

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:40

   Minunkin tyttäreni oli vapaaehtoisena ja onhan se nuorille hieno kokemus. Sää oli aika surkea, mutta fiilistä se ei latistanut tippaakaan 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  26.2.2017 at 18:12

  Kivan näköistä vaikka lunta satoikin – tai ehkä juuri siksi. Lapsena olen isän kanssa käynyt tuolla, aikuisena en enää …

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:41

   Suomen sää näytti kaikki puolensa näissä kisoissa. Valitettavasti avajaisissa sää oli surkea, mutta onneksi se ei ihmisten mielialoja latistanut.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  28.2.2017 at 19:34

  Jotenkin tuo lumisade nyt sopii noihin kuviin kivasti, vaikka varmasi hankaloitti avajaisia monella tavalla. Jos olisin ja asuisin tällä hetkellä Suomessa, niin olisin varmasti suunnistanut Lahteen kisoja seuraamaan. On ollut kiva katsella kavereiden kuvia kisoista vaikkakin pieni kateus on välillä hiipinyt mieleen. Toivotaan kisamenestystä Suomelle!

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:44

   Kiva kuulla, että kisat kiinnostivat. Olin kolmena päivänä kannustamassa Suomen naisia ja miehiä ja nauttimassa kisafiiliksestä. Kun ne näin kotinurkilla järjestetään, niin olihan se hienoa. Tänään hieman jännitti miten Matti Heikkiselle käy miesten kuninkuusmatkalla, mutta hyvin kävi ja pronssi kotiin.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  28.2.2017 at 23:54

  Hienoa, kun osallistuitte oman kaupungin ison tapahtuman avajaisiin! Itse olen rehellisesti sanoen sen verran urheilumiehiä, että jätän avajaiset, koreografiat ja puheet väliin, ja keskityn itse asiaan eli kilpailuihin 🙂 Hieman harmitti, että en aktivoitunut aikaisemmin, olisihan sinne Lahteen pitänyt tulla paikan päälle kisoja seuraamaan. Vaikka en nyt niin hiihtolajien ystävä olekaan, niin tunnelman takia.

  P.S. Pikku hiljaa toivoisin, että televisiosta näkyisi muukin pätkä kuin kaatuminen, jossa vielä vieritettiin turhaan kokonaan syy norjalaisen harteille. Ulkokautta oli tilaa mennä ohi selvästi paremmalla vauhdilla, mutta siinä tilanteessa tuli virhearvio ja väärä valinta Niskaselle. Olisihan se ollut miehekäs ohitus, mutta nyt jäi luu käteen. Tänäänkin kun aukaisin kakkoskanavan, niin eikös sitä taas sitä pyöritetty. Oli ja meni, no tällä Juha Mieto sai siunauksensa ja on uusi klippi tuleville sukupolville kelattavaksi.

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:48

   Kiitos Rami 🙂 Kyllähän sitä piti osallistua kaikkeen mahdolliseen mihin kerkesi. Niin tuli nähtyä avajaiset, Iivon kultamitalijuhla sekä päättäjäiset ja kolmena päivän kisat. Nyt on hieman haikea olo, kun kisat päättyivät. Olen samaa mieltä, että sitä kaatumista näytettiin turhan monta kertaa. No, se ei jäänyt ainoaksi, vaan siellä meni kuperkeikkaa muutkin. Mutta Juha Mietoa näytetään jatkossakin, oli se sen verran legendaarinen häviö.

 • Reply
  Hanneli/ duunireissaaja
  2.3.2017 at 06:46

  Nuoruudessa tuli Lahdessa asuttua muutama vuosi, joten fiilisten mielelläni yhdessä lahtelaisten kanssa näitä huipputapahtumia. Kisoja tyydyn seuraamaan vain kotikatsomosta.

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:50

   Sinulle on sitten Lahden kulmat tuttuja 🙂 Jos emme asuisi Lahdessa, olisi varmaan meidänkin kisaseuraaminen rajoittunut telkkarin ääreen. Nyt kun asutaan lähellä, niin oli hienoa päästä katsomaan paikan päälle. Tunnelma oli hieno joka kisassa, missä kävin.

 • Reply
  Mirka/ Reason for Season
  2.3.2017 at 11:29

  Olisi ollut kyllä mukava tulla käymään Lahdessa kisoja seuraamassa. Taitaa jäädä kuitenkin väliin. Toissapäivänä menin junalla siitä ohi ja melkein kadehdin kisaturisteja. Haluaisin nähdä mäkihyppyä livenä, koska se on mielestäni niin hullu laji (olen korkeanpaikankammoinen) :D. Sitten kiinnostaisi ihan vaan se yleinen fiilistely. Ehkä sitten ensi kerralla :P.

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:52

   Salpausselän kisat on täällä joka vuosi näihin aikoihin, niin sinne vaan mukaan 🙂 Mäkihyppy on aika grazy laji, en tiedä miten he uskaltavat hypätä siitä mäestä. Olen käynyt siellä tornissa enkä ikimaailmassa uskaltaisi laskea sieltä alas.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  2.3.2017 at 21:45

  Kiva postaus, pääsi hyvin mukaan tunnelmaan! Aikamoinen lumipyräkkkä tosiaankin, sauna tuli varmasti tarpeeseen 🙂

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:53

   Kiitos Terhi! Sauna tuli todella tarpeeseen. Olin niin jäässä kun pääsin kotiin, että hetken kesti ennenkuin sulin saunan lämmössä 🙂

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  3.3.2017 at 15:19

  Avajaisia tv:stä seuranneena kokemus jäi aika valjuksi monesta syystä. Siinä tuli mieleen, että paikan päällä tunnelma on aina niin eri. Itse en MM-kisoissa töissä ollessani ole koskaan käynyt avajaisissa (miksiköhän), mutta tunnelmaa näytti nyt paikan päällä olleen 🙂 Kiva fiilis välittyi lukiessakin.

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:58

   Sain työkavereiltakin kommenttia, että avajaiset olivat valjut. Olin heidän kanssaan ihan eri mieltä. Tv:ssä kaikki näyttää erilaiselta, tunnelma ei välity aina kotikatsomoihin asti. Useasti urheilukisojen avajaiset ovat puuduttavia (varsinkin olympialaisten, koska sinne ahdetaan mukaan kaikkea mahdollista) mutta nämä olivat kompaktin pituiset (tunti) ja ohjelmaa riittävästi. Sää sotki joitakin ohjelmanumeroita, mutta taputimme esiintyjille entistä kovempaa .

 • Reply
  Reissaaja1
  3.3.2017 at 16:37

  Onneksi aikoinaan Lahdessa tapahtunut hiihtofiasko on pikkuhiljaa unohdettu ja väki on tuolla tavalla mukana jo avajaisissa! Hyvinhän suomalaiset ovat hiihdoissa pärjänneet, nyt suunta on taas ylöspäin!

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 18:59

   Juu, sitä fiaskoa ei halua kukaan enää muistella. Nämä kisat menivät hyvin ja nyt on haikea mieli kun kisat päättyivät.

 • Reply
  Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
  3.3.2017 at 21:57

  jaahah! no nyt selvisi televisiottomallekin, mitä siellä Lahdessa oikein on käynnissä 🙂

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 19:00

   Haha, joo tällaista täällä 🙂

 • Reply
  Asko Leppilampi
  3.3.2017 at 23:39

  Olimme myös palelemassa tuolla avajaisissa. Onneksi pääsimme hyvää paikkaan teltan seinämän vieraan pakoon kovalta, kylmältä tuulelta. Olihan se kiva kokea, mutta ohjelmavalintoja jäin osin hieman ihmettelemään. Nostit tuossa huippukohtia esille. Sääliksi kävi Kiiraa, joka ei varmaan nauttinut pätkääkään yrittää luistella, kun ei luista. Pakko nostaa vielä esille lahden kultakurkku Mikael Saari, joka hoiti Maamme-laulun upeasti.

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 19:01

   Kiva kuulla, että tekin olitte tuolla. Kylmä tuuli oli aivan järkyttävä ja muutti ilman jäätäväksi. Harmitti esiintyjien puolesta, kun lavalla oleva lumi/sohjo sotki heidän esityksiä.

 • Reply
  Pia / Lyhyenä hetkenä
  3.3.2017 at 23:53

  En ole koskaan ollut seuraamassa talvilajeja paikan päällä ja nyt vähän harmittaa, että kisaliput Lahteen jäi hankkimatta. Toivottavasti näitä kisoja myönnetään jatkossakin Suomelle!

  • Reply
   mertsik
   5.3.2017 at 19:03

   Sitä minäkin toivon, että Suomi saisi pian uudet MM-kisat. Lahdessa on kuitenkin joka vuosi Salpausselän kisat näihin aikoihin, joten tule ihmeessä niitä katsomaan.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  4.3.2017 at 10:00

  Avajaisiin tuli sopivasti kivan talvinen sää – vaikka hieman esiintyjiä haittasikin. Telkkarista katsoimme noita ja piti ihan jännittää, kuinka monta kertaa kukin kaatuu. Jaiks.

  • Reply
   mertsik
   7.3.2017 at 20:42

   Harmillisesti sää haittasi esityksiä ja mekin jännitimme torilla esiintyjien puolesta. Säästä huolimatta oli hieno tunnelma.

 • Reply
  Johanna @ Out of Office
  4.3.2017 at 17:29

  Kiva postaus, hienoa jatkumoa upeaan kisatunnelmaan! Upeat kisat on Lahti järjestänyt.

  Ja Sauli veti kyllä pisteet kotiin Siiri Rantasen kanssa kävellessään. On siinä meillä hieno mies pressana!

  • Reply
   mertsik
   7.3.2017 at 20:43

   Kiitos Johanna 🙂 Oli kyllä hienot kisat. Tällä viikolla on tuntunut aika tyhjältä, kun ei ole samanlaista kisameininkiä päällä eikä varsinkaan enää kaupungilla. Sauli on hieno pressa!

Leave a Reply