Suomi

Lapin jalokiven syntysijoilla – Lampivaaran ametistikaivos Luostolla

20.8.2021

Lähdetäänkö etsimään jalokiviä ametistikaivokselle vai patikoimaan kansallispuistoon? Tätä pohdimme Luostolla samalla kuin odotimme ravintola Punaketussa ruokiamme. Molempiin aktiviteetteihin meillä ei valitettavasti aika riittänyt, ja vaaka kallistui tällä kertaa Lampivaaran ametistikaivokseen.

Seuraavana aamuna kävelimme reipasta vauhtia 2,5 kilometrin matkan kohti kaivosta. Reitti lähtee Ukko-Luoston parkkipaikalta ja ylös kaivokselle pääsee vain jalkapatikalla tai polkupyörällä. Alkumatkasta nelihenkinen perhe pyöräili ohitsemme. Heti ohituksen jälkeen heidän vauhtinsa hyytyi ylämäkeen ja mietin onko pyöristä enemmän haittaa kuin hyötyä, varsinkin kun perheen pienimmäisellä pyöräily muuttui talutushommiksi. Kun reitti muuttui tasaisemmaksi, ei heistä pian näkynyt kuin loittonevat selät. Pyörän vuokraaminen olisi sittenkin saattanut olla ihan hyvä vaihtoehto.

ametistikaivos-luosto

Ametistikaivoksen opastettu kierros

Kesäaikaan opastettuja kierroksia on tunnin välein ja ensimmäinen kierros alkoi klo 11. Siihen halusimme ehtiä, koska muuten päivän aikataulu olisi venynyt pahasti. Ripeä kävelytahti tuotti tulosta ja olimme hyvissä ajoin kahvilan pihassa.

Ostimme kahviosta liput (aikuiset 21 €)  ja odottelimme kierroksen alkamista. Rankka sadekuuro rummutti kattoa ja toivoin sen loppuvan yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Se loppuikin sopivasti ennen kuin opas avasi meille pääsyn portaisiin, joita pitkin kiipesimme kaivokselle. Ylhäällä avautui pilviset mutta hienot maisemat Pyhä-Luoston tunturimaisemiin.

ametistikaivos-kyltti

pyha-luosto-tunturimaisema

ametistikaivos-matkalla-kaivokseen

Lampivaaran ametistikivi

Ametisti on kvartsimuunnos, jota kehittyy yhden senttimetrin verran miljoonassa vuodessa. Lampivaaran ametistikivi sai alkunsa noin kaksi miljardia vuotta sitten syvällä maan uumenissa. Lampivaara oli aikoinaan 5000 metriä korkea, mutta aikojen saatossa jääkausi ja eroosio ovat syöneet alppimuodostelman ja nykyisin Lampivaara on 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

lampivaaran-ametistikaivos-kyltti

ametistikaivos-lampivaara-luosto

ametistit

Lampivaarassa kaivostoimintaa on ympäri vuoden. Ametistia kaivetaan pienillä hakuilla, koneellista kaivamista alueella ei tehdä. Kaikki ametisti menee yhtiön omaan käyttöön, ulkopuolelle sitä ei myydä. Kaivoksen ulkopuolelle ametisti kulkeutuu vain turistien mukana. Jokainen kaivoksessa käynyt saa pienen palan ametistia mukaansa. Ainoa ehto on, että sen pitää mahtua nyrkkiin. Jos haluaa muistoksi isomman kiven, siitä tulee maksaa lisämaksu.

Infon kautta kaivuuhommiin

Aluksi kokoonnuimme sisätiloihin kuulemaan alueen geologiasta, historista sekä tietysti ametisteista. Pöydällä oli hieno kokoelma isoja ametisteja, joita sai infon jälkeen katsella tarkemmin. Opas antoi myös vinkkejä miten ametistin tunnistaa; kun katsot kiveä valoa vasten, se näyttää hieman läpikuultavalta. Monesti tavallisia kiviä erehdytään luulemaan ametisteiksi, mutta läpikuultavuus paljastaa onko kivi oikea ametisti vai ei.

Lampivaaran ametistikaivos on avokaivanto. Osa siitä on kuitenkin katettu, mikä mahdollistaa kaivuun ympärivuotisesti. Näimme myös katetun kaivuualueen, koska kuljimme sen läpi avokaivannolle. Seuraavaksi saimme pienet hakut ja astiat, joiden kanssa siirryimme kaivuualueelle. Opas näytti missä olisi hyviä paikkoja sekä kertoi miten kaivamista oikeaoppisesti tehdään. Kaivaminen oli hauskaa ja opas kiersi katsomassa löytämiämme saaliita. Suurin osa niistä oli tavallisia kiviä, mutta joukosta löytyi myös pieniä ametistin palasia.

ametistikaivos-hakut

Tästä hakku matkaan ja kaivamaan

ametistikaivos-kivet

ametistikaivos-kaivamassa

Opastettu kierros kesti tunnin. Kun palasimme kaivokselta, piipahdimme kahvilan vieressä olevassa kivimyymälässä. Sieltä tarttui vielä ametistikorvakorut mukaan.

ametistikaivos-kivimyymala

Kivimyymälän tarjontaa

ametisti-keskittymiskyky

ametistikaivos-kivimyymalan-kivet

Ametistikaivos on hieno paikka ja oli ehdottomasti käymisen arvoinen. Oli myös kiva kokeilla jotain erilaista – ei sitä joka päivä jalokiviä kaivoksella etsitä.

Oletko sinä käynyt ametistikaivoksella?

Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Roadtrip pohjoiseen
Ölökyn ylitys Hossan kansallispuistossa
Suomen kauneimmalla maantiellä Tenojoen varressa
Kilpisjärven mahtava Saana

Merjan matkassa -blogia voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    21.8.2021 at 21:56

    Ei olla ametistikaivoksessa käyty. Kun tuolla kävimme, ei kierroksia enää kyseisenä päivänä mennyt. Jos niitä olisi ollut, oltaisiin varmasti osallistuttu. Seuraavaksi, kun Pyhällä tai Luostolla käydään, tulee ametistikaivoksessa varmasti käytyä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.8.2021 at 16:14

      Kiitos Mikko! Suosittelen käymään, jos noilla suunnilla liikutte. Ilman opastettua kierrosta sinne ei tosiaan pääse, mutta varsinkin kesäaikaan niitä järjestetään useamman kerran päivässä.

  • Reply
    Eveliina /Reissukuume
    23.8.2021 at 19:42

    Tämä paikka oli vielä keväällä mulle entuudestaan tuntematon. Kuitenkin nyt kesällä olen törmännyt useisiin ig-päivityksiin paikasta – ja mielenkiintoni on herännyt 🙂 Tämä pääsi kyllä omalle ”Täytyy käydä” -listalle!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.8.2021 at 16:16

      Kiitos Eveliina! Myönnän, että minullekin paikka oli tuttu vain nimeltä ennen tätä kesää. Hossan poropuistossa meille suositeltiin Ametistikaivosta niin paikan pitäjän kuin erään toisen turistin toimesta. Ja olihan se käymisen arvoinen paikka 🙂

  • Reply
    Noora / Seikkailumielellä
    24.8.2021 at 22:36

    Ihan saman pohdinnan äärellä, eli kansallispuistoon vai ametistikaivokselle, olin minäkin elokuisella Lapin reissulla. Ja pohdinnan lopputuloskin oli sama, eli ametistikaivokselle päädyttiin 🙂 Oikeastaan kaivosvierailu hoiti kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä olihan tuossakin yhteensä viitisen kilometriä kävelyä kansallispuiston maisemissa. Tämä oli mielestäni kiva kohde, vaikka hieman ihmettelin, kun ostaessani lippuja kahdelle aikuiselle, myyjä jäi odottamaan kysyvä ilme kasvoillaan ja jatkoi hetken kuluttua kysymällä, montako lasta aikuisten lisäksi. Jäin miettimään, onko kohde jotenkin mielletty lapsiperheiden paikaksi, vaikka mielestäni ametistien etsiminen on ehdottomasti kaiken ikäisten puuhaa.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.8.2021 at 16:19

      Kiitos Noora ja hauska sattuma, että meillä on ollut samat pohdinnat 🙂 Minustakaan ametistikaivos ei ole pelkästään lapsiperheiden kohde, vaan sopii kaikenikäisille. Toki nyt kun mietin meidän ryhmää, siellä oli suurin osa lapsiperheitä, mutta myös pariskuntia.

  • Reply
    Sonja | FIFTYFIFTY
    25.8.2021 at 18:46

    Hauskan kuuloinen tuo opastettu kierros, varsinkin kun saitte itsekin kaivella ametisteja! Kauniita ovat. Ajatella, jos meillä olisi vielä tuollaisia 5000metrin korkuisia vuoria… olisipa se jotain.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.8.2021 at 16:20

      Kiitos Sonja! Äläpä muuta, olisi aika makeeta, jos Lapissa olisi 5000 metrin vuoret odottamassa 🙂

  • Reply
    Sari/ matkalla lähelle tai kauas
    29.8.2021 at 15:29

    Olen joskus lapsena kokeillut kullan huuhdontaa. Siihen tuli into, kun alkoi kultaa löytymään. Luosto on meillä ollut pitkään listalla. Ehkä sinne vielä ehdimme.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      30.8.2021 at 16:21

      Kiitos Sari! Kullan huuhdonta kuulostaa myös kivalle. Pitäisiköhän sitä kokeilla seuraavaksi? 🙂

  • Reply
    Melissa Laitakari
    30.8.2021 at 18:35

    En ole koskaan ollut edes Lapissa. Ehkä vielä joskus eksyn sinne.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      6.9.2021 at 19:11

      Kiitos kommentista Melissa! Toivottavasti eksyt 🙂 koska Lappi on mielestäni upeaa seutua.

  • Reply
    riitta reissaa
    11.10.2021 at 17:04

    Kiva postaus kauniista ametisteista! Kävin kesällä Saariselällä kullanhuudonta-alueella. Huikea kokemus sekin. Kuulin mm että prinsessa Dianan vihkisormuksen kivi on peräisin Lapista.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      17.10.2021 at 17:41

      Kiitos Riitta! Nyt kyllä rohkenen epäillä tuota Dianan vihkisormuksen kiven alkuperää. En ole koskaan aikaisemmin kuullut, että se olisi Lapista ja luulisin, että siitä olisi pitänyt isompaa ääntä jos näin olisi. Ettei nyt sattunut kohdalle joku urbaani legenda 🙂 Dianan sormuksen iso kivi on safari, jota ei (valitettavasti) Lapista löydy.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    13.10.2021 at 13:09

    Tuohan on hyvä idea, että turisti saa itsekin kokeilla onneaan. Voisin jopa, aikuisenakin, harkita tätä, jos tuolle suunnalle päätyisin!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      17.10.2021 at 17:42

      Kiitos Pirkko! Ametistien kaivaminen oli hauskaa puuhaa jopa aikuisille 🙂 Suosittelen kokeilemaan!

Leave a Reply