Suomi

Luhdanjoen korkea lintutorni kivikauden maisemissa

29.10.2020
luhdanjoen-lintutorni

Lahden keskustasta vain muutaman kilometrin päästä löytyy niin luonnonsuojelualueita kuin pitkospuitakin. Kun keväällä kävin Linnaistensuolla, ihmettelin jo silloin, miten lähellä kaupungin keskustaa noin upea luontokohde sijaitsee. Pari viikkoa sitten mietin samaa kun kävin Luhdanjoen alueella ja kiipesin lintutorniin, joka nousee korkealle puiden latvojen yläpuolelle.

Luhdanjoki

Luhdanjoki kuuluu osaksi Porvoonjoen pääuomaa. Se virtaa Hollolan ja Orimattilan välillä runsaan kymmenen kilometrin matkalla. Nimensä se on saanut sitä reunustavan kostean niityn eli luhdan mukaan. Alue sijoittuu kartalla Lahden ja Hollolan rajalle.  Luhdanjoen varteen mahtuu niittyjä ja laidunmaita. Karjalla on iso rooli niittyjen hoidossa. Ilman niitä niityt kasvaisivat umpeen. Luonnonsuojelualueeksi se rauhoitettiin vuonna 1998.

Runsas linnusto kuuluu osaksi Luhdanjoen niittyjä ja se onkin yksi lintuharrastajien suosikkikohde. Kevättulvat saavat alueen lainehtimaan muodostaen niitylle tulvajärven. Siitä on tullut vesilintujen ja kahlaajien suosikkipaikka, jonne ne laskeutuvat kevätmuuttojen jäljiltä. Luhdanjoella on nähty myös isoja haukkaparvia sekä merikotkia, koska petolintujen muuttoreitit kulkevat alueen yli.

Lintujen lisäksi Luhdanjoella viihtyvät muutkin kosteikkojen eläimet kuten sammakot ja verenhimoiset hyttyset.

Luhdanjoen lintutorni

Luhdanjoelle mennään pääasiassa korkean lintutornin vuoksi. Torni on 23,5 metriä korkea ja sen huipulta avautuu esteetön näkymä niitylle sekä lähiympäristöön. Tornista pääsee tarkkailemaan niittyjen ja lähimetsien lintuja. Varsinkin kevätmuuttojen aikaan siellä on paljon nähtävää.

Luhdanjoella ei ole luontopolkuja. Liikkumista niittyalueilla pyydetään välttämään varsinkin laidunnus- ja pesimäkaudella.

syysmaisema-luhdanjoki

Metsäpolku lintutornille

lahti-luhdanjoen-lintutorni-alhaalta

Jylhä lintutorni

lahti-luhdanjoen-lintutornin-portaat

Ajelin lintutornille aurinkoisena syyspäivänä. Maantie oli hiljainen ja arvelin, etten muita ihmisiä retkelläni näkisikään. Yllätykseni oli suuri, kun parkkipaikalla oli muutama auto ja viereisessä autossa istuskeli nuoripari. Näin myös lintutornin ylimmällä tasanteella liikettä, joten muitakin retkeilijöitä oli tullut paikalle.

Kävelin tietä pitkin tornia kohti ja pälyilin oikealle puolelle etsiessäni metsäpolkua, joka johdattaisi tornin juurelle. Pellon reunassa näkyi jälkiä ja hyppäsin sinne vain todetakseni, etten halua liata kenkiäni savisella pellolla. Jäljet johtivat jonnekin pusikkoon ja epäilin ettei se edes ollut oikea reitti. Jatkoin tietä eteenpäin, mutta hetken päästä totesin kävelleeni liian pitkälle. Käännyin takaisin ja näin aiemmin lintutornin ylimmällä tasanteella olleen miehen tulevan metsän siimeksestä ja jatkavan matkaa kohti parkkipaikkaa. Sieltähän se metsäpolku löytyi. Kävelin puidenlehtien kuorruttamaa polkua pitkin  ja pian olin korkean lintutornin juurella.

Niskat lähes nyrjähtivät, kun yritin tavoittaa katseella tornin huippua. Aloitin kiipeämisen ja pidin katseen tiukasti portaissa. Porrasjumpan jälkeen pääsin ihailemaan hienoja maisemia. Aurinko sai pellot hohtamaan syksyn väreissä. Kaikkialla oli hiljaista eikä lintujakaan juuri näkynyt. Jos olisi ollut kiikarit mukana, olisi lintuja kenties voinut nähdä. Yritin kuvitella mielessäni minkälainen kuhina alueella käy lintujen kevätmuuttojen aikaan.

luhdanjoen-niittyalueLintutornin lisäksi alue on kiinnostava kivikautisen kulttuurimaiseman vuoksi. Nykyisen tulvaniityn alueella oli tuhansien vuosien ajan järvi, jonka rannoille syntyi asutusta. Lintutornin ympäristöstä on löydetty ainakin kymmen kivikautista asuinpaikkaa, joissa asutusta on ollut tuhansia vuosia kivikauden loppupuolelle ja jopa pronssikaudelle saakka.

Parhaimman käsityksen kivikautisesta alueesta saa kiipeämällä lintutorniin kevättulvien aikaan. Maisema muistuttaa tuolloin sitä, mitä se oli kivikauden aikana.

Luhdanjoen lintutorni, Luhtijoentie 107, Lahti

  • Teija / Lähdetään Taas
    29.10.2020 at 18:13

    Suomessa tosiaan löytyy joka kaupungin läheltä upeita luontokohteita! Nyt on tullut itsekin kierrettyä lähikohteita, joskin täältä Helsingistä käsin, ja myös täällä niitä riittää!

    • Merja / Merjan matkassa
      11.11.2020 at 16:48

      Kiitos Teija! Läheltä löytyy tosiaan yllättäviä paikkoja. Luhdanjoen lintutornille ei ole meiltä pitkä matka, mutta olen ollut kaikki nämä vuodet pimennossa tästä kohteesta. Onneksi nyt löytyi 🙂

  • Riitta Kosonen
    29.10.2020 at 18:34

    Olipa kiva oppia luhta-sanan merkitys! Jos lintuja oli kevättä vähemmän, sait kuitenkin hyvän porrastreenin. Linnut ovat varmasti kiinnostavia, mutta vielä enemmän haluaisin koluta kivikautisia asujamistoja. Mahtaako niistä olla mitään jälkeä merkittynä?

    • Merja / Merjan matkassa
      11.11.2020 at 16:58

      Kiitos Riitta! Alueella on tehty kaivauksia, joissa on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja. Löydöt on tehty niittylevennyksellä, jonne on lintutornilta vähän matkaa. En käynyt siellä kävelemässä, koska niitty oli sateen jäljiltä märkä enkä ollut varustautunut kumisaappailla. En ollut myöskään varma olisiko sinne saanut edes mennä. Keväällä se on ainakin kiellettyä lintujen pesimispuuhien vuoksi.

  • Pirkko / Meriharakka
    30.10.2020 at 09:59

    Korkean tuntuinen lintutorni! Täällä Espoon suunnalla kiersimme keväällä aika monta luontopolkua ja monen niistä varrella oli lintutornikin, mutta juuri keväällä ne olivat usein aika kansoitettuja, joten koronan pidä etäisyyksiä hengessä pidimme enimmäkseen niistäkin etäisyyttä 🙂

    • Merja / Merjan matkassa
      11.11.2020 at 17:00

      Kiitos Pirkko! Luhdanjoen lintutorni on yksi Suomen korkeimmista. Aikamoinen kiipeäminen sinne oli 🙂 Ruuhkaa ei onneksi ollut, koska siinä tapauksessa minäkin olisin jättänyt siellä käynnin väliin.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    30.10.2020 at 17:32

    Oho, tämä olikin itselleni ihan tuntematon kohde. Ollaan lähiaikoina kiinnostunut joidenkin lintujen kuvailusta entistäkin enemmän ja tuo paikka kuulostaa juuri sellaiselta, että lintujen kevätmuuton aikaan on varmasti vilskettä! Täytyy yrittää ensi keväänä ehtiä käymään tuolla.

    • Merja / Merjan matkassa
      11.11.2020 at 17:02

      Kiitos Mikko! Lintubongareille ja -kuvaajille Luhdanjoki tarjoaa paljon nähtävää ja kuvattavaa. Kannattaa mennä katsomaan kevään muuttopuuhia 🙂

  • Marinella / KAUKOKAIPUU
    1.11.2020 at 19:52

    Taas löytyi uusi kohde, missä vierailla! Linnaistensuo onkin tuttu, mutta olisinpa silloin tiennyt tämän paikan olemassaolosta. No, onneksi aina voi palata takaisin. Lintutornit ovat kyllä sellaisia kohteita, missä vierailee mielellään. 🙂

    • Merja / Merjan matkassa
      11.11.2020 at 17:05

      Kiitos Nella! Minullekin tämä oli uusi kohde, vaikka melko lähellä asunkin. Aina sitä oppii uutta myös lähiympäristöstä 🙂

  • Martta / Martan matkassa
    7.11.2020 at 19:38

    Onpa mahtava lintutorni! Kävin muutama hetki sitten vastaavanlaisessa Torronsuolla ja kun kiipesin ylös torniin mulla tutisi jalat ihan hirveesti. Umpinaisissa torneissa ylösmeno ei tunnu pahalta, mutta näissä ”avotorneissa” missä näkee ympärille ja etenkin alas, niin alkaa puntti tutista. Tuo kivikautinen alue kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta.

    • Merja / Merjan matkassa
      11.11.2020 at 17:07

      Kiitos Martta! Minunkin piti keskittyä katsomaan vaan askelmia ja yritin olla vilkuilematta mitä niiden välistä näkyy. Vaikkei minulla pahaa korkeanpaikan kammoa ole, hieman hirvitti tuonne kiivetä. Onneksi ei ollut ruuhkaa eikä painetta nousta nopeampaa kuin halusi 🙂