Suomi

Luostarikierros Heinävedellä: Valamo ja Lintula

25.7.2020

Kesälomani aluksi ajoimme Itä-Suomeen Heinäveden lähelle ystäviemme mökille. Valamon ja Lintulan luostarit sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä ja päätimme käydä Valamossa kahvilla. Samalla reissulla piipahdimme myös Lintulassa.

Ripaus Valamon historiaa

Heinäveden kauniissa maisemissa sijaitseva Valamon luostari perustettiin 1100-luvulla. Alunperin se toimi Laatokan Valamon saarella. Kreikkalaissyntyinen munkki Sergei ja karjalaissyntyinen munkki Herman mainitaan luostarin perustajaisinä. Heitä on myös kiittäminen luostarin uudesta sijoituspaikasta, joka löytyi Heinävedeltä. Tarinan mukaan Papinniemen kartanosta löytyi keväällä 1940 pyhittäjäisiä esittävä ikoni ja sitä pidettiin enteenä, kun luostarille etsittiin uutta paikkaa pommitusten tuhottua luostarirakennukset Laatokassa.

Laatokasta siirtyi Heinävedelle 150 munkkia. Vuosien saatossa iäkkäät munkit siirtyivät yksi toisensa jälkeen haudan lepoon ja luostarin toiminta alkoi rapistumaan. Pikkuhiljaa Valamoon muutti uusia asukkaita ja toimintaa saatiin elvytettyä. Uusi kirkko valmistui vuonna 1976 ja se vihittiin käyttöön seuraavana vuonna.

Kuusikujaa pitkin pääkirkolle

Luostarin portti vihittiin käyttöön kaksi vuotta sitten. Sitä oli odotettu kauan ja ilo oli suuri kun se vihdoin järjestyi Valamon ystävät ry:n ja EU:n rahoittamana.

Luostarin portilla meidät toivotettiin tervetulleiksi Valamoon ja annettiin kartta käteen. Portilta kävelimme vanhaa kuusikujaa pitkin kohti pääkirkkoa. Kuusien takaa pilkotti majoitusrakennuksia. Kartta tulikin tarpeeseen, koska alue oli todella iso. Olin luullut, että Valamon luostari käsittää vain kirkkorakennuksen. Niinpä hämmästykseni oli suuri, kun vastassa olikin pieni kylä.

valamon-luostari-portti

valamon-luostari-kuusikuja

Pääkirkon sisällä ei ollut lupaa kuvata, mutta monella oli kännykät kädessä ja kuvia otettiin kielloista huolimatta. Muista kirkoista poiketen ortodoksisessa kirkossa ei ole penkkejä, vaan jumalanpalveluksen ajan seisotaan. Ortodoksit sanovat, että kirkkoon mennään rukoilemaan eikä istumaan tai seisomaan. Muutamia istuimia on kuitenkin tarjolla kirkkosalin sivustoilla, joita saa käyttää, jos ei jaksa seisoa.

valamon-luostari

valamo-taidetta

Nykytaidetta luostarin puutarhassa

valamon-luostariin

Trapesan notkuvat herkkupöydät

Pääkirkosta menimme kahvila-ravintola Trapesaan, joka on saanut nimensä kreikankielen pöytää tai luostarin ruokasalia tarkoittavasta sanasta. Noutopöytä on tarjolla päivittäin ja salaattipöydästä löytyy aina luostarin omaa hapankaalia.

Kahvia, teetä ja pientä purtavaa löytyy myös pienempään nälkään ja osa leivonnaisista on luostarissa valmistettuja. Teen ystävät ilahtuvat valamolaisesta teepöydästä, joka katetaan kesäaikaan joka ilta. Muina aikoina tilauksesta. Meitä kiinnosti luostarin munkkikahvit ja ne nautittiin sokerit suupielistä varisten. Ruokasali oli lähes täynnä ja näkyi siellä lounasta nauttivan myös Samuli Edelmann.

valamon-luostari-ravintola-kauppa

Valkoinen rakennus ravintola Trapesa ja ruskeassa matkamuistomyymälä

valamo-luostari-paakirkko

valamon-luostari-viskikakku

Kahvien jälkeen piipahdimme matkamuistomyymälässä, josta löytyy muun muassa ikoneita, luostariteetä, kirjoja, postikortteja ja ordoksista kirkkomusiikkia. Valamon luostarilta löytyy myös verkkokauppa. Meitä kiinnosti myös viinimyymälä, jossa on tarjolla erilaisia Valamossa valmistettuja luostariviinejä.

valamon-luostari-ikonit

valamon-luostari-myymala

Valamon luostarissa valmistetaan myös viskiä ja luultavasti se on maailman ainoa luostari jossa näin tehdään. Valamon viskiä on saatavilla Alkosta ja paikan päällä Trapesasta sitä voi ostaa laseittain. Jos joku ihmettelee miksi luostarissa valmistetaan vahvoja alkoholeja, on vastaus yksinkertaisesti raha. Luostarin toiminnan pyörittämiseen tarvitaan varoja ja keinoja niiden saamiseksi on keksittävä. Viski ja luostariviinit ovat tuoneet mukavasti tuloja sekä paikalle myös sellaisia vierailijoita, jotka eivät ehkä muuten olisi tulleet Valamoon. Matkailun tuomat tulot ovat muutenkin Valamolle tärkeitä ja he kertovat sen avoimesti.

Valamon opiston monipuolinen kurssitarjonta

Valamon opisto järjestää vuosittain noin 150 erilaista kurssia. Valikoima on monipuolinen; maalausta, kirjansidontaa, hiljaisuuden retriittejä sekä ortodoksiseen uskoon ja elämäntapaan liittyviä kursseja. Listalta löytyi myös viskikurssi sekä kirjoittajakurssi, josta itse kiinnostuin. En ollut tullut koskaan ajatelleeksi, että kirjoituskurssille voisi mennä luostarin maisemiin.

valamon-luostari-pihapiiri

valamon-luostari-vanha-kirkko

Vanha kirkko

valamon-luostari-viskitynnyrit

Onko näissä tynnyreissä kypsynyt luostarin viski?

valamo-luostari-rukoushuone

Pyhän Nikolaoksen tsasouna eli rukoushuone

Lintulan luostari

Valamosta ajoimme Lintulan luostariin, joka on nunnaluostari. Lintula on huomattavasti pienempi ja vaatimattomampi kuin Valamo. Luostari on saanut alkunsa Venäjän rajan tuntumasta 1800-luvun loppupuolella, jolloin se perustettiin ensin venäläisten nunnien yhteisöksi. Nimensä se on saanut Karjalankannaksen Kivennavan Lintulan kylästä.

Sota ajoi myös nunnat evakkoon ja toiveissa oli paluu vielä jonain päivänä Kivennavalle. Luostarin rakennukset vaurioituivat pahoin sodan melskeessä ja haaveet paluusta piti unohtaa. Sisaret hankkivat tilan nykyiseltä paikalta vuonna 1945. Suurin osa heistä oli venäläisiä, mutta 1960-luvulla Lintula alkoi suomalaistua. Elantonsa he ovat saaneet Valamon luostarin tavoin ensin maataloudesta ja nykyisin matkailusta.

Lintulan luostari on Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen naisluostari.

lintulan-luostari

lintulan-luostari-kirkko

Lintulan luostarin kirkko. Sisälle ei nyt päässyt, liekö johtunut koronasta.

lintulan-luostari-kesakahvila

Kesäkahvila, joka oli koronan vuoksi suljettu

lintulan-luostari-puutarha

Lintulan luostarin palvelut

Luostarin kesäkahvila viehättävässä puutalossa oli koronan vuoksi suljettu, mutta kahvia ja pullaa oli myytävänä matkamuistomyymälän yhteydessä. Kahvin lisäksi myymälän valikoimiin kuului muun muassa sisarten tekemiä käsitöitä, ikoneja, luostarin puutarhan tuotteita ja kirkkokynttilöitä. Lintulassa on pieni kynttilätehdas ja siellä valmistetaan kaikki Suomen ortodoksisen kirkon kynttilät.

Lintulan luostarissa on myös mahdollisuus yöpyä. Vanhasta riihestä tehdyssä vierasmajassa on muutama huone. Keittiö ja wc-tilat ovat kaikille yhteiset.  Yhden hengen huone maksaa 30 €/vuorokausi (ei sisällä aamiaista).

Valamon luostari, Valamontie 42, Uusi-Valamo
Lintulan luostari, Honkasalontie 3, Palokki

Molempiin luostareihin on vapaa pääsy. Valamon luostarin näyttelyihin on pieni sisäänpääsymaksu.

PS. Jos kiinnostaa minkälaista on Lintulan luostarin elämä ja millaisia taustoja sisarilla on, katso Ylen dokumentti  ”Hiljaisuuden palvelijat”. Pääset katsomaan sitä tästä

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Melissa
  26.7.2020 at 11:26

  Upean näköistä. En ole kummassakaan ollut koskaan.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  26.7.2020 at 12:32

  Olipas kattava ja mielenkiintoinen postaus 🙂 Komppaan Melissaa, vieraita ovat minullekin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.7.2020 at 15:58

   Kiitos Eveliina! Heinäveden luostarit eivät ole varsinkaan nuoremmalle väelle tuttuja. Ei ihan niitä ykköskohteita mutta jos kiinnostaa, kannattaa käydä katsomassa. 😄

 • Reply
  Aila ja Juha
  26.7.2020 at 15:55

  Kiitos hienosta vierailusta kanssasi. Olet saanut paljon hienoja kuvia ja kerroit hyvin luostarista asioita, jotka sinne menevän on kiinnostavaa tietää. Olemme kerran itsekin vierailleet tuolla. Olimme yötäkin, majoitus oli vaatimaton, mutta oikein hyvä sellaiseen yli yön levähdykseen, jota tarvitsimmekin. Silloin kiertelimme illalla ympäristöä kävellen ja sunnuntaiaamuna osallistuimme jumalanpalvelukseen. Se oli todella hieno kokemus, vaikka emme ortodokseja olekaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.7.2020 at 16:04

   Kiitos Aila ja Juha! Majoitukset ovat varmaan vaatimattomia luostarihengen mukaisesti, mutta yhdeksi yöksi ihan ok. Olisi hienoa joskus osallistua ortodoksien jumalanpalvelukseen ihan mielenkiinnosta. Katselin myös Valamon kurssitarjontaa tarkemmin ja niille osallistuessa olisi mahdollisuus päästä sunnuntain jumalanpalvelukseen niin halutessaan.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  27.7.2020 at 10:17

  Joskus muinoin halusin päästä käymään Valamon luostarissa, mutta nyt olin jo unohtanut koko paikan olemassaolon. Kiitos muistutuksesta! Täytyykin ottaa se taas listalle mukaan ja lähteä käymään!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.7.2020 at 16:06

   Kiitos Teija! Meilläkin Valamon luostari oli suunnitelmissa vuosia ja nyt vasta sinne päästiin.

 • Reply
  Marika /Matkalla Missä Milloinkin
  28.7.2020 at 18:25

  Kummassakaan luostarissa en ole käynyt. Kirjoituksesi sisälsi mielenkiintoista tietoa luostarien historiasta ja nykytoiminnasta. Yllättävää tuo kurssitoiminnan runsaus Valamon luostarissa. Ovatko kurssit lyhyitä viikonloppukursseja vai pikemminkin tarkoitettu paikallisille kansalaisopistotyylisesti?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.7.2020 at 16:12

   Kiitos Marika! Kurssit ovat lyhyitä viikonloppukursseja. Niihin sisältyy majoitus ja ruoka. Sunnuntaisin on mahdollisuus myös osallistua jumalanpalvelukseen.

 • Reply
  Johanna M. / Muu maa mandariini
  29.7.2020 at 00:34

  Tosi kiinnostava virtuaalikierros näihin luostareihin! Luostarit yleisesti sekä munkkien ja nunnien elämä kiehtovat, joten olen haaveillut Valamossa ja miksei Lintulassakin käymisestä jo jonkin aikaa. Myös sieltä kadonneen nunna Elisabethin tapaus on mielenkiintoinen mysteeri. Kirjoituskurssi tai hiljaisuusretriitti olisi varmasti hieno kokemus tuollaisessa hengellisessä miljöössä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.7.2020 at 16:14

   Kiitos Johanna! Kuulin tuosta nunnan katoamisesta meidän tuttavalta, joka oli vierailulla mukana. Minulla oli tuo uutinen aikoinaan mennyt ohi mutta luin myöhemmin netistä tapahtumien kulusta. Aika mysteeri tosiaan.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  29.7.2020 at 21:56

  Kiva päästä kurkistamaan postauksesi kautta Valamon luostariin. Itsellä haaveena päästä tuonne joku päivä vielä. Yöpyminen kiinnostaisi kovin. Harmillista, ettei kirkossa saa ottaa kuvia. On ilmeisesti kaunis sisältä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.7.2020 at 16:16

   Kiitos Sari! Kirkko oli kaunis sisältäpäin. Mieli olisi tehnyt kuvailla mutta noudatin kieltoa.

 • Reply
  Terhi
  30.7.2020 at 23:21

  Valamon luotari on kyllä to do-listallani. Valitettavasti tänäkin kesänä ajoin ohi enkä ehtinyt käväisemään koska ohjelmani oli turhan tiivis. Onneksi voin katsella sinun kuviasi. Melkein kuin olisi käynyt paikan päällä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.8.2020 at 19:29

   Kiitos Terhi ja kiva kuulla, että viihdyit tällä ”virtuaalikierroksella” Valamossa. Mekin suunnittelimme sinne menoa monta vuotta, joten etköhän sinäkin sinne vielä pääse 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  31.7.2020 at 10:32

  Poikkesimme, mekin, kuluneella viikolla Valamossa. Portilla opastanut munkki sanoi kirkossa kuvaamisesta, että jumalanpalveluksen aikana siellä ei saa kuvata, mutta muina aikoina saa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   3.8.2020 at 19:32

   Kiitos Pirkko! Kirkossa oli kylttejä, joissa kuvaaminen kiellettiin. Sen vuoksi en tohtinut ottaa kameraa esiin. Sen ymmärrän, ettei jumalanpalveluksen aikana kuvata mutta muuten olisi ollut kiva saada kauniista kirkosta muistoksi kuva. Noh, hyvä syy mennä joskus uudestaan 🙂

 • Reply
  Mimmu - 666places
  6.8.2020 at 17:41

  Olipa kattava ja mielenkiintoinen postaus molemmista!
  Valamossa olen muistaakseni käynyt? mutta en Lintulan nunnaluostarissa, tosin senkin nimi on tuttu!!
  Kauniita paikkoja rakennuksia molemmissa!

  Eipä ole tullut mieleen kurssit tuolla, mutta viskikurssi sekä kirjoittajakurssi kiinnostaisi molemmat kyllä!!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.8.2020 at 16:01

   Kiitos Mimmu! Valamon luostari on näistä kahdesta tunnetumpi ja toki luostarin alueella on enemmän matkailijoille nähtävää. Lintulassa oli rauhallinen ja suorastaan harras tunnelma, kannattaa piipahtaa myös siellä, jos tuolla päin liikkuu.

Leave a Reply