Suomi

Miniloma Savonlinnassa

10.12.2020

Kaipasin syksyn pimeneviin päiviin piristystä ja pientä irtiottoa kotona pyörimisestä. Niinpä kaivoin naftaliinista kesällä toteutumatta jääneen Savonlinnan reissun. Meidän oli tarkoitus piipahtaa siellä heinäkuussa Kolin matkan yhteydessä, mutta aikataulumuutosten vuoksi emme sinne ehtineet.

Savonlinna kylpi syysauringossa, kun pysäköimme auton Olavinlinnan lähellä olevalle parkkipaikalle. Ikoninen linna kohosi jylhänä kallioluodolla ja hetken sitä ihailtuamme päätimme piipahtaa viereisessä kahvilassa ennen linnaan tutustumista.

Kahvila Saima – erinomainen kahvila linnan kupeessa

Entisessä lastentarhan talossa sijaitseva kahvila Saima vaikutti viehättävältä ja se toi mieleeni Hämeenlinnan Villa Marengin. Molemmissa oli kodikkaasti sisustettuja huoneita, joissa sai nauttia talon tarjoamista herkuista. Vitriinit notkuivat suolaisista ja makeista vaihtoehdoista. Valitsimme juustokakkupalat ja pujottelimme ikkunapöytään istumaan.

savonlinna-kahvila-saima

savonlinna-kahvila-saima-kakku

Kahvila vaikutti suositulle ja suurin osa pöydistä oli täynnä, vaikka oli lokakuinen lauantai. Mietin, että kesällä siellä olisi varmasti täynnä, vaikka tarjolla olisi myös pieni ulkoterassi.

Keskiajan tarinoita Olavinlinnassa

Kahvien jälkeen kävelimme lyhyen matkan Olavinlinnaan. Museokorttia vilauttamalla pääsin ilmaiseksi sisälle. Opastettuja kierroksia järjestetään tasatunnein ja koska sen alkuun oli vielä aikaa, menimme ulos kävelemään ja katselemaan mitä sieltä löytyy.

Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen linna. Se sijaitsee Savonlinnan keskustan tuntumassa. Linnan rakennustyöt alkoivat vuonna 1475. Linnan perustaja, tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott rakennutti linnan strategisesti tärkeän Savon alueen turvaksi. Sen tarkoituksena oli torjua venäläisten hyökkäykset ja varmistaa Savon herruuden säilyminen Ruotsin vallan alla.

silta-olavinlinnaan

olavinlinna-syysauringossa

olavinlinna-nakyma-saimaalle

Olavinlinna rakennettiin kalliosaarelle ja sinne kuljettiin puusiltaa pitkin. Näin linnaan kohdistuvat hyökkäykset oli helppo estää. Puusilta vaan irrotettiin kiinnityksistään ja päästettiin ajelehtimaan. Vuonna 1857 myrsky repi lautasillan riekaleiksi ja seuraavan sadan vuoden ajan linnaan pääsi vain veneellä. Ponttoonien varassa kelluva silta valmistui vuonna 1974 ja sitä pitkin linnaan kuljetaan tänäkin päivänä.

Koronan vuoksi linnan torneihin ei nyt päässyt. Opastettu kierros kulki sisätiloissa ja pääsimme kurkistelemaan oopperan käyttämiä tiloja, joihin ei normaalisti pääsisi. En ole oopperajuhlilla koskaan käynyt, mutta nyt heräsi mielenkiinto. Se olisi varmasti hieno kokemus, vaikka en oopperamusiikin suuri ystävä olekaan. Tänä vuonna oopperajuhlat peruttiin kuten moni muukin tapahtuma, mutta toivottavasti ne voidaan järjestää taas ensi kesänä.

Opastetuilla kierroksilla kuulee mielenkiintoisia tarinoita linnan historiasta ja nytkin saimme kuulla muun muassa linnanneidosta, joka rakastui palavasti venäläiseen sotilaaseen. Romantiikan tuoksinassa neito päästi viholliset linnaan. Kiinnihän siitä jäi ja rangaistukseksi hänet haudattiin elävältä muuriin. Sille paikalla neidon kyynelistä kasvoi pihlaja, joka kertoi omaa tarinaansa tytön viattomuudesta.

olavinlinna-muurit

merja-olavinlinnassa

olavinlinna-kappelin-urut

Linnan kappelista löytyy Suomen pienimmät urut

olavinlinna-kappeli

Kuulimme myös Olavinlinnan kuuluisimmasta vangista, aatelismies Joachim Mitzloffista. Hän oli saksalainen vakooja ja sukujuuriensa vuoksi hän sai asua linnassa varsin ylellisissä oloissa. Aatelisherralle nekään eivät kelvanneet ja hän yritti paeta linnasta useita kertoja ja vihdoin onnistuikin. Avukseeen hän värväsi yhden linnan luutnanteista. Miehet kiipesivät torniin, josta he laskeutuivat köydellä alas. Apujoukot hakivat heidät veneellä ja autokyyti oli rannassa odottamassa. Yöllä tapahtuneen paon seurauksena Mitzloff palasi Keski-Eurooppaan eikä hänestä kuultu sen koommin.

1500-luvulla linnassa asui noin 150-200 henkeä. Ruokavalio koostui pääosin kalasta. Pöydästä löytyi myös joutsenpaistia, joka sekin laskettiin kalaruoaksi. Olutta juotiin paljon ja sotilaan päiväannos oli viisi litraa. Vahvuudeltaan se oli kotikaljan tasoista. Linnanherroille tarjotussa oluessa oli enemmän prosentteja.

Linnan etupihalla on pässin patsas ja moni ihmettelee mikä sen tarina on. Linnassa kasvatettiin pässejä, joista tehtiin paistia Pyhän Olavinpäivänä. Patsasta ei kuitenkaan sen vuoksi tehty, vaan yksi pässeistä joutui kerran taistelun tuoksinassa linnan muurille. Oli kova ukonilma ja venäläiset piirittivät linnaa. Pässi nousi muurilla peloissaan takajaloilleen ja salamoiden välkkyessä taustalla, se näytti sorkkineen paholaiselta. Viholliset pelästyivät ja perääntyivät, koska luulivat, että itse Lucifer heitä pelotteli. Pässin avulla Olavinlinna selviytyi tästä taistelusta voittajana.

olavinlinna-kuninkaansali

Kuninkaansali, jossa presidentit Niinistö ja Putin illastivat muutama vuosi sitten

olavinlinna-nayttely

Olavinlinnan näyttely

olavinlinna-sisaankaynti

Olavinlinna joutui usein venäläisten hyökkäysten kohteeksi. Vuonna 1714 se joutui antautumaan kuuden viikon piirityksen jälkeen. Syynä oli niinkin tavanomainen asia kuin ruoan loppuminen. Vuonna 1721 linna palautui ruotsalaisille, mutta vuonna 1743 Turun rauhassa se päätyi jälleen venäläisille. Venäläiset poistuivat linnasta 1800-luvun puolivälissä.

Oopperajuhlista saamme kiittää Aino Acktéa. Hän vieraili Olavinlinnassa eräissä juhlissa ja näki heti miten hienot puitteet linna tarjoisi oopperajuhlille. Ensimmäiset oopperajuhlat näkivät valon vuonna 1912. Yhtäjaksoisesti niitä ei tähän päivään ole järjestetty, vaan väliin mahtuu vuosia, jolloin ooppera ei kaikunut linnan muurien sisäpuolella. Syynä oli muun muassa taloudelliset vaikeudet. Vuonna 1967 oopperajuhlat palasivat restauroituun linnaan ja niitä on järjestetty siitä asti. Tämä vuosi oli ensimmäinen vuosikymmeniin, kun oopperaesityksistä ei päästy nauttimaan.

Majoitus Seurahuoneella

Linnakierroksen jälkeen ajoimme Seurahuoneelle Kauppatorin kupeeseen. Hotelli ei ollut täynnä ja saimme esittää toiveen huoneen sijainnista. Halusimme kivan näköalan Saimaalle ja sellaisen myös saimme. Kovin kauaa emme ehtineet maisemia ihailla, koska tarkoitus oli piipahtaa vielä parissa keskustan kaupassa. Koska oli pyhäinpäivä, kaupat menivät normaalia aikaisemmin kiinni ja saimme kävellä ripeästi, että ehdimme sinne ajoissa.

savonlinna-seurahuone

savonlinna-seurahuone-huone

savonlinna-seurahuone-maisema

Ostosten jälkeen kävelimme hotellille koleassa kelissä. Huoneeseen päästyämme kilistelimme upean järvimaiseman edessä ja heittäydyimme sängyn päälle hetkeksi huilimaan ennen illallista.

Illallista ja aamiaista Perlina di Castellossa

Savonlinnassa on useita hyviä ravintoloita, mutta päädyimme hotellin yhteydessä olevaan italialaiseen, Perlina di Castelloon. Samassa ravintolassa tarjottiin myös hotellin aamiainen. Meillä ei ollut pöytävarausta illaksi, koska en uskonut paikan olevan täynnä. Eikä se ollutkaan. Muutamia pieniä ryhmiä oli samaan aikaan syömässä, mutta muuten oli todella väljää. Alkudrinkkien jälkeen maistui paistettu nieriä valkoviinin kera.

aperol-spritz

nieria-parsarisotto

savonlinna-kyltti

Aamiaisella oli enemmän vilskettä, koska samaan aikaan puuro- ja sämpyläjonossa oli Mikkelin Jukureiden jääkiekkojoukkue. Pari valmennuspuolen kaveria tuli hissillä alas samaan aikaan ja he alkoivat juttelemaan meidän kanssa. Toinen sitten mainitsi, että heidän joukkueensa lisäksi hotellissa ei varmaan montaa muuta asiakasta ole. Luulin siinä vaiheessa, että kyse on jostain junnujoukkueesta. Kun pääsimme pöytään istumaan, viereisestä pöydästä kuului kuiske, että tuolla on Jukureiden pelaajia. Enpä olisi heitä tuntenut, kun en niin tiiviisti jääkiekkoa seuraa.

Aamupalan jälkeen oli aika sanoa heipat Savonlinnalle ja lähteä kotia kohti. Savonlinna vaikutti oikein symppikseltä pikkukaupungilta ja sinne olisi kiva palata uudestaan. Haaveilimme jo kesästä, lörtsyistä ja Saimaan risteilystä.

Oletko käynyt Savonlinnassa? Kerro kommenttikentässä parhaat vinkkisi kaupunkiin. 

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Päiväretki Hämeenlinnaan
Viikonloppu Joensuussa
Trakain linnassa ukrainalaismummon kanssa

Ota blogi seurantaan myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Riitta Kosonen
  11.12.2020 at 00:05

  Savonlinna on kaunis pikkukaupunki, joka osaa hyvin hyödyntää historiansa ja Saimaan upean vesistön matkailuun. Minulle Savonlinna on kesäkaupunki, mutta kiva lukea kaupungin fiiliksistä loppusyksyn päivinä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.12.2020 at 09:53

   Kiitos Riitta! Savonlinna on kesäkaupunki ja luulen, että silloin kaupunki on parhaimmillaan. Loppusyksystä monia palveluja ei ole esimerkiksi enää saatavilla mitä kesällä. Täytyy mennä joskus katsomaan Savonlinnaa kesäasussa. Niin paljon siitä on kuullut kehuja 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  11.12.2020 at 21:06

  Savonlinna on varsin kiva kaupunki omasta mielestäni, erityisesti kesäisin. Savonlinnaa pidän Suomen hienoimman näköisenä linnana, vaikka historiallisesti Turun linna omasta mielestäni viekin pidemmän korren. Itselleni Savonlinnassa Punkaharju on varmaankin se suosikkikohde ja Linnansaaren kansallispuistoon kannattaa käydä tutustumassa, erityisesti keväisin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.12.2020 at 09:55

   Kiitos Mikko kommenteista sekä hyvistä vinkeistä. Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisimme piipahtaneet Punkaharjulla. Nyt piti valitettavasti lähteä heti aamusta takaisin kotiin, koska oli sovittuja menoja iltapäivään. Meille sattui onneksi hieno ilma ja linnakierros oli ihan huippu.

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  14.12.2020 at 23:56

  Siitä on jo useampi vuosi kun kävimme oopperajuhlilla ja se oli kyllä huikea kokemus, suosittelen lämmöllä. Tuolloin emme ehtineet juurikaan tutustua Savonlinnaan tai paremmin itse linnaan, joten ehdottomasti on tehtävä uusintakierros ja ihan mahtavaa että linnassa käy museokortti!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.12.2020 at 09:57

   Kiitos Martta! Kiva kuulla suositus oopperajuhlista. Ensi kesälle taitaa kaikki liput olla jo myyty, kun ne siirrettiin suoraan tältä kesältä sinne. Mutta ehkäpä joskus pääsisi. Puitteet on ainakin komeat. Ja museokortti on ihan mahtava, varsinkin kun sillä pääsee myös linnoihin.

 • Reply
  Stacy
  17.12.2020 at 18:29

  Kalakukko Savonlinnan torilla. Vaihteeksi olen viljattomalla, niin en saa sitä himoita, mutta Savonlinnassa sitä tarjoiltiin kera munavoin. Linnassa en ole käynyt vähään aikaan. Ihmettelen, että kesti sata vuotta siihen, että saatiin silta aikaiseksi. Poes turha hötkyily.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.12.2020 at 09:59

   Kiitos Stacy! Savonlinnan torielämä meiltä jäi väliin, kun se menee lauantaisin aikaisemmin kiinni ja meillä meni linnassa aikaa. Täytyypä piipahtaa siellä joskus kesäaikaan. Kalakukko munavoilla kuulostaa aika herkulle! 🙂

 • Reply
  Riina
  18.12.2020 at 11:00

  Meidän piti myös käydä Olavinlinnassa heinäkuussa Kolin reissun yhteydessä, mutta saapuessamme paikalle koko kylä oli niin täynnä väkeä, että parkkipaikankin etsimiseen meni melkein tunti ja se söi innostusta… se ryysis ei houkuttanut yhtään, itse kun tykkään katsella rauhassa paikkoja ilman mitään hälinöitä.

  Silloin jäi siis linnavierailu tekemättä, mutta ajattelin, että sinne täytyy palata joskus hiljaisempana ajankohtana. Näissä kuvissa ei näy paljon muita ihmisiä, taisi siis olla heti syksen tullen rauhallisempaa?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.12.2020 at 10:02

   Kiitos Riina! Taisi olla sitten ihan hyvä asia, että meiltä jäi kesällä Savonlinna väliin. Mies ei jaksa ryysistä ollenkaan, joten hermot olisi menneet viimeistään parkkipaikkaa etsiessä 🙂 Nyt siellä oli todella rauhallista ja parkkipaikka ammotti lähes tyhjyyttään. Linnakierroksella meitä oli alle 10. Hyvin oli tilaa katsella ja ihmetellä komeaa linnaa.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  20.12.2020 at 00:33

  Olavinlinna on tosi upea! Ihan hävettää kertoa, että olen käynyt siellä vain tasan yhden kerran. Olimme mökkeilemässä lähiseuduilla ja koska mieheni on rakastunut kaikkiin Eurooppalaisiin linnoihin, päätimme ajaa sitä kautta. Kyllä kannatti. Mutta mielellään menisin joskus vielä tuollaiselle opastetulle kierrokselle siellä, ja tutustuisin myös Savonlinnaankin. Täytynee palata sille suunnalle joskus.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.12.2020 at 11:57

   Kiitos Paula! Suosittelen opastettua kierrosta. Olen itse hieman laiska ottamaan etukäteen selvää kohteiden historiasta ym. joten siellä kuulee tärkeimmät yksityiskohdat mielenkiintoisesti kerrottuna. Lisäksi kuulee hauskoja tarinoita menneiltä ajoilta. Savonlinnaan täytyy ehdottomasti palata kesäaikaan, vaikka se kuulemma aika ruuhkainen silloin onkin.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi
  20.12.2020 at 07:41

  Tämä pitää muista ensi kesänä, sillä varmasti mökiltä tulee lähdettyä Savonlinnaan päiväretkelle. Tuo Olavinlinna on kyllä ihan must see!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.12.2020 at 12:00

   Kiitos Veera! Savonlinna on kivaa vaihtelua mökkipäiviin 🙂 Mulle tulee aina muutaman mökkipäivän jälkeen olo, että pitää päästä vähän ihmisten ilmoille. Torilla juotujen aamukahvien ja jääkaapin täydennyksen jälkeen sitä palaa kuitenkin aina mielellään takaisin oman saaren rauhaan.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  28.12.2020 at 20:25

  Savonlinna on jäänyt itselleni harmittavan vieraaksi kaupungiksi, vaikka monia kesiä olen lähiseuduilla mökkeillen viettänytkin. Täytyypä ihan viimeistään ensi kesänä lähteä tutustumaan mm. Olavinlinnaan kunnolla! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.1.2021 at 10:25

   Kiitos Eveliina! Suosittelen Olavinlinnassa käyntiä ja opastettua kierrosta. Siellä kuulee huimia tarinoita linnan historiasta ja sen aikaisesta elämästä.

 • Reply
  Tanja / Please Be Seated for Takeoff
  28.12.2020 at 20:27

  Savonlinna on kyllä tosi viehättävä kohde! Olipa kiinnostavia tarinoita, kiitos! Enpä tiennyt edes tuota, että Olavinlinna on pohjoisin keskiaikaisin linna. Oopperajuhlillekaan en ole koskaan ehtinyt, vaikka vuosia olen siitä haaveillut. Joskus sitten…
  Seurahuoneelta on jäänyt tosi positiivinen kuva palvelusta. Yövyin siellä yhdellä työkeikalla jo vuosia sitten kun työskentelin vielä Suomessa.
  Matkalla iski kova hammassärky. Menin kuitenkin illalliselle Seurahuoneen ravintolaan ja yritin valikoida jotakin helposti syötävää. Lopulta kävi niin, että kipu äityi niin jomottavaksi, etten saanut syötyä kuin muutaman haarukallisen. Tarjoilija kysyi useampaan kertaan enkö pidä ruuasta ja haluaisinko vaihtaa toiseen ruokaan. Siinä sitten vakuuttelin, että ruoka on oikein mainiota, niin kuin olikin. Harmitti jättää lautaselle.
  Joskus vielä täytyy palata nauttimaan kokonainen illallinen!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.1.2021 at 13:45

   Kiitos Tanja ja pahoittelut viiveestä. Kommenttisi oli mennyt roskapostiin. Olen kanssasi samaa mieltä Savonlinnasta, se oli todella mukava kohde. Seurahuoneella oli hyvä palvelu ja sinne mielellään palaa toistekin. Harmillista kuulla hammassärystäsi, se on ikävä vaiva.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  29.12.2020 at 16:38

  Toissakesänä(kin) taisimme siellä poiketa. Kesävinkkinä lettukahvila pienellä saarella Spa Hotel Casinon lähellä! Ja tietysti ne omenalörtsyt torilta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.1.2021 at 10:28

   Kiitos vinkeistä Pirkko! Spa Hotel Casinon kyltin näinkin ja siellä oli illalla joku pieni tapahtuma. Emme sinne kuitenkaan nyt ehtineet, mutta lettukahvila kuulostaa hyvälle 🙂 Täytyy pitää mielessä, jos kesällä tuolla taas poikkeamme.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  31.12.2020 at 10:22

  Savonlinna on kyllä hieno kaupunki varsinkin kesällä! Olen jo pitkään haaveillut oopperajuhlilla käyntiä, mutta se on jäänyt toistaiseksi toteuttamatta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.1.2021 at 10:29

   Kiitos Teija! Minua alkoi myös oopperajuhlat kiinnostamaan. Olen sinne menoa kyllä miettinyt aiemminkin, mutta lippujen korkea hinta on saanut mielen muuttumaan. Olisihan se varmasti elämys!

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  31.12.2020 at 15:41

  Savonlinna on kiva! Olavinlinnassa en ole ollut ohjatulla kierroksella, sellainen olisi kiva. Olihan se yksinkin kierrellen komea, mutta enemmän saisi irti oppaan kanssa. Oli kiva myös mennä laivalla vierestä ja ihailla Savonlinnaa vesiltä käsin. Ja jälkipelit luonnollisesti Sillansuussa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   1.1.2021 at 10:33

   Kiitos Rami! Saimaan risteily olisi hieno kokemus ja siellä pääsisi näkemään linnankin vesiltä käsin. Jälkipelit kuuluu aina asiaan 🙂

Leave a Reply