Suomi

Monipuolinen Järvien kierros Hollolassa

5.5.2020

Vappua edeltävänä sunnuntaina jatkoimme tyttäreni kanssa lähiseudun luontopolkujen tutkimista. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Järvien kierros, joka avattiin Hollolaan viime syksynä.

Järvien kierros

Järvien kierros on 7,5 kilometriä pitkä ja se on saanut nimensä kolmesta Tiilijärvestä, joiden ympäri reitti kiertää. Matkan varrella tulevat tutuiksi niin Vähä-Tiilijärvi, Keski-Tiilijärvi ja Iso Tiilijärvi. Maasto on hyvin vaihtelevaa ja korkeuserot ovat suuret Tiirismaan rinteen ansiosta. Juurakkoiset metsäpolut vaihtuvat milloin pitkospuihin ja milloin tasaiselle maantielle.

Järvien kierros kyltti

jarvien-kierros-alkaa

Tästä se Järvien kierros alkaa

vaha-tiilijarvi

Järvien kierros alkaa Vähä-Tiilijärvenkujan uimarannalta ja sen voi kiertää niin myötä- kuin vastapäivään. Alueella on iso parkkipaikka, joka puolipilvisenä sunnuntaipäivänä on lähes täynnä. Vaikka reitin varrella vastaan tulee ihmisiä, ei ruuhkista voida puhua. Reitti on toki niin pitkä, että ihmiset hajaantuvat sinne ja kierroksesta voi kävellä myös vain osan, jos koko luontopolku tuntuu liian pitkältä.

Selkeästi merkitty reitti

Reitti on merkitty selkeästi puihin sinisillä maalimerkeillä ja niiden lisäksi puiset kyltit ohjaavat oikeaan suuntaan. Eksymisvaaraa ei pitäisi olla, mutta ajatuksissaan saattaa kävellä kylttien ohi. Näin minulle olisi käynyt, ellei tyttäreni olisi ollut mukana. Hän oli kävellyt reitin jo paria päivää aikaisemmin ja muisti ajoissa mistä risteyksestä piti kääntyä.

jarvien-kierros-merkinta

Järvien kierros on hyvin merkitty

jarvien-kierros-hollola

jarvien-kierros-portaat

Älä huoli, nämä portaat eivät kuulu Järvien kierrokselle, mutta jos haluat ylimääräistä treeniä niin nämä voi hypellä ylös ja palata takaisin kierrokselle

jarvien-kierros-jarvinakoala

Reitin alussa kuljetaan leveää ulkoilutietä pitkin, josta matka jatkuu kapeaa ja mutkittelevaa polkua pitkin. Kauniita järvimaisemia kannattaa pysähtyä ihailemaan. Keväisenä puolipilvisenä päivänä maisema näyttää hieman riisutulta, mutta kunhan puihin tulee lehdet, näkymä muuttuu täysin. Maisemia katsellessa mieleen muistui vuorivaelluksilla opittu neuvo ”Tee vain yhtä asiaa kerrallaan”. Tasaisella maalla voi kävellessäkin ihastella ympäröivää luontoa, mutta juurakkoisilla poluilla kannattaa pysähtyä ja antaa katseen levätä kauniissa maisemissa ennenkuin on nutullaan maassa.

Huh, mitä ylämäkiä!

Reitti sivuaa useassakin kohdassa omakotitaloaluetta ja noin puolessa välissä kierrosta tulee tunne, että nyt hiippaillaan jonkun takapihalla. Niin lähellä asutusta kierros kulkee. Tiirismaan rinteiden luona katselemme keskeneräistä rakennustyömaata ja mietimme, miten hulppeat maisemat tulevilla asukkailla tulee olemaan. Samaan aikaan puuskutamme reitin isoimpien mäkien päälle. Kiertääpä reittiä sitten kumpaan suuntaan tahansa, pääsee aina reippailemaan kunnon ylämäkiä.

jarvien-kierros-maki

jarvien-kierros-metsapolku

ohikulkijan-kivi

Levähdyspaikkoja polun varrella on muutama. Järvien kierrokselta ei löydy tulentekopaikkaa, mutta jos makkaratulille tekee mieli, se onnistuu Tiirismaan kierroksen Martan majalla. Nämä luontopolut kulkevat rinnakkain Tiirismaan rinteen luona. Laavulle on 1,5 kilometrin matka Järvien kierrokselta.

Tilkin kurkistus

Kun matkaa on taivallettu lähemmäs viisi kilometriä, tien oikealla puolella on näköalapaikka ”Tilkin kurkistus”. Poikkeamme tieltä katsomaan maisemia Tiilijärvelle. Sieltä löytyy myös penkki, jos haluaa hetken lepuutella pitkistä nousuista väsyneitä jalkoja. Samaan aikaan näköalapaikalle tulee lapsiperhe, joten valokuvan ottamisen jälkeen jatkamme matkaa.

tilkin-kurkistus

tilkin-kurkistus-nakoalat

jarvien-kierros-mantymetsa

Soisalmensuo

Pitkospuita löytyy sekä reitin alku- että loppupäästä. Kunnon suomaisemaa on kuitenkin tarjolla vasta loppupäässä Soisalmensuolla. Ohitustilanteet ovat haastavia kapeiden pitkospuiden takia, mutta onneksi vastaantulijat jäävät odottamaan levennetyille paikoille. Näin mekin toimimme, jos levennys sattuu olemaan lähellä. Lenkkareissa ei halua astua märälle suolle.

soisalmensuo

soisalmensuo-pitkospuut

soisalmensuo-maisema

Pitkospuiden jälkeen reitti jatkuu latupohjaa pitkin. Pieni väsymys alkaa hiipimään mieleen ja salaa toivon, että olisimme jo takaisin parkkipaikalla. Onhan tässä jo tarvottu ihan riittävästi. Ihan vielä ei kuitenkaan olla perillä, vaan latupohjan jälkeen käännymme järven rantaa kulkevalle polulle, josta noin kilometrin päässä siintää tuttu parkkipaikka.

Järvien kierros – mitä mieltä?

Järvien kierros oli kaikessa vaihtelevuudessaan mielenkiintoinen luontopolku. Reitti näyttäytyy varmasti erilaisena eri vuodenaikoina. Kesäkuumalla matkan varrella olevat kuusimetsät ovat takuuvarmasti hyttysten iskupaikkoja, kun taas syksyllä maaruska värittää järvimaiseman sekä suoalueen kauniisti. Talvella reitillä ei ole kunnossapitoa, mutta luontopolkujen uskotaan pysyvän auki aktiivisten liikkujien ansiosta.

Järvien kierroksen kulkemiseen on arvioitu kuluvan 2-3 tuntia. Meiltä siihen kului vajaat kaksi tuntia. Reitti oli sopiva happihyppely sunnuntaipäivään ja antoi mukavasti virtaa tulevaa työviikkoa varten.

Järvien kierros
Vähä-Tiilijärvenkuja 2, Hollola

Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Pitkospuita ja purkutaidetta Keravalla
Kangasniemi – kappale kauneinta Suomea
Lähiretkellä Linnaistensuon luontopolulla

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  6.5.2020 at 10:56

  Juuri hiljattain luin Askonkin jutun, jossa tämä oli mainittu. Hyvä muistutus, että ihan läheltäkin löytyy kivoja luontokohteita!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.5.2020 at 17:15

   Kiitos Mikko! Jos koronasta jotain hyvää pitää etsiä, niin lähiseudun luontokohteet ovat tulleet tutuiksi. Minäkin yllätyin miten lähellä on kivoja patikkapolkuja.

 • Reply
  Riitta reissaa
  15.5.2020 at 17:43

  Hyvä, että nostetaan esiin ulkoilu/patikkakohteita kuvin&sanoin kokemuksen kertomana. Tulee oikea kuva reitistä. Tuo reitti kuulostaa todella hyvältä viikonlopun ulkoilupätkältä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2020 at 16:42

   Kiitos Riitta! Järvien kierros sopii hyvin esimerkiksi sunnuntai-iltapäivän reippailuksi.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  15.5.2020 at 17:59

  Kotimaisista patikkakohteista on aina kiva lukea. Tämäkin oli itselleni uusi tuttavuus! Kiinnostava reitti ja kivoja kuvia 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2020 at 16:44

   Kiitos Eveliina! Koronan myötä on tullut tutustuttua lähiseutujen patikkapolkuihin. Onhan ne listalla olleet aiemminkin, mutta nyt on ollut vihdoin aikaa 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  15.5.2020 at 18:54

  Kivannäköistä maastoa! Kun noista korkeuseroista mainitsit, niin kiersimme jokin aika sitten yhtä kuntopolkua Espoossa ja ihmettelimme myös hiukan sen korkeita nousuja ja laskuja. Onneksi olimme sentään jalan liikkeellä – suksilla liikkeellä ollessa olisi kyllä ainakin laskut jo hirvittäneet!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2020 at 16:46

   Kiitos Pirkko! Minä mietin ihan samaa korkeita mäkiä kävellessä. Suksilla en hurjimpiin mäkiin kyllä uskaltaisi mennä 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  16.5.2020 at 07:27

  Nyt on kyllä keväällä ollut ihania ulkoilusäitä. Harmi, kun nyt tuntuu, että vettä tulee niskaan tuon tuosta, kun mennään kesää kohti. Toivottavasti tämä tästä vielä kesäksi muuttuu, niin pääsisi taas luontoretkeilemään.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   19.5.2020 at 16:47

   Kiitos Teija! Hyvät kelit ovat olleet pelastus, niin on päässyt iltaisin ja viikonloppuisin ulkoilemaan. Mietin koronapandemian alettua, että onneksi se tuli keväällä eikä syksyllä. Jos ei edes ulos olisi nyt päässyt huonon sään vuoksi, niin hulluksi sitä tulisi sisällä istuskellessa.

 • Reply
  Anna K. - Kaukaa haettua
  16.5.2020 at 22:41

  Minne menee suomalainen ahdistusta pakoon? Metsään tietenkin!
  Nyt on monissa blogeissa juttua luontopoluista ja mullekin tullut kova hinku päästä, mut kovin pitkälle en omin jaloin pääse, eikä oikein bussejakaan tee vielä mieli käyttää. Pitkospuut ja metsän humina kyllä rauhoittaisi mieltä.

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  17.5.2020 at 08:55

  Olen alkanut merkitsemään muistiin, mitä missäkin kaupungissa mielenkiintoista on. Kun näyttää siltä että kotimaassa ollaan tämä kesä ainakin osittain. Tässäpä yksi lisä Hollolaan 😀

Leave a Reply