Suomi

Saariselkä syksyllä – 8 vinkkiä monipuoliseen lomaan!

18.9.2021
saariselka-kiilopaan-huippu

Jos pääsisin vielä kerran katsomaan Lapin ruskaa”, vastasi äiti kun häneltä kysyttiin viime keväänä mitä hän haluaisi 85-vuotislahjaksi. Me laitoimme siskoni kanssa töpinäksi ja aloimme suunnitella perheen naisten ruskaretkeä. Kohteeksi valikoitui Inarin kunnassa sijaitseva Saariselkä. Se oli meille kaikille melko tuntematon kohde. Olin käynyt Saariselällä kerran aikaisemmin talviaikaan, mutta siitäkin oli kulunut vuosia eikä kunnon muistikuvia reissusta enää ollut. Nyt oli kiva päästä näkemään miltä tämä pohjoisen Lapin kohde näyttäisi vuoden värikkäämpään aikaan.

Matkaan lähtiessä meillä oli muutamat vinkit takataskussa mitä Saariselällä voisi tehdä ja loput suunnittelimme paikan päällä. Tässä meidän vinkkilista ruskan kuorruttamalle Saariselälle.

1. Ihaile maisemia Kaunispään huipulla

Saariselältä noin kahden kilometrin päässä sijaitsevalle Kaunispäälle voi hurauttaa vaikka autolla. Huipulta avautuu upeat maisemat ja selkeällä säällä voi ihailla jopa Venäjän puolella näkyviä tuntureita. Maisemien katselun jälkeen voit nauttia lounasta tai pienempään nälkään herkullisia pikkusuolaisia Kaunispään huipulla olevassa ravintolassa. Sen yhteydessä on myös pieni matkamuistomyymälä. Me olimme ehtineet jo syödä lounaan ennen Kaunispäälle ajelua, mutta munkkikahvit maistuivat. Ja munkki oli varmasti suurin mitä olen koskaan syönyt.

kaunispaan-huippukaunispaan-huippu-kahvila-munkkisaariselka-kaunispaan-huippu

2. Kiipeä Kiilopään huipulle

Kiilopää kohoaa 546 metrin korkeuteen ja kuuluu osaksi Urho Kekkosen kansallispuistoa. Saariselältä sinne on matkaa noin 16 kilometriä. Tunturin huipulle on matkaa kaksi kilometriä ja lähtöpiste on  Kiilopään retkeilykeskuksesta, jota ylläpitää Suomen Latu.kiilopaa-kylttikiilopaa-portaatsaariselka-kiilopaan-huippumerja-kiilopaan-huipullaReitti on helppokulkuinen ja matkalla on myös muutamia portaita. Reitin varrella on myös muutamia lepopaikkoja, joissa voi antaa sykkeen tasaantua ja samalla ihailla maisemia.

3. Ihaile revontulia Saariselän taivaalla

Revontulet olisi jääneet meiltä näkemättä, ellei Suunnaton-blogia kirjoittava Pilvi olisi laittanut viestiä ”Nyt katse pohjoistaivaalle”. Olin ajatellut, että revontulia näkee vain talvella, mutta syksylläkin se on näköjään mahdollista. Onnistuimme näkemään haaleanvihreitä välkkeitä taivaalla, mutta valosaastetta oli niin paljon, etteivät ne ihan päässeet oikeuksiinsa.

4. Patikoi Urho Kekkosen kansallispuistossa

Suomen toiseksi suurimmasta kansallispuistosta löytyy merkittyjä reittejä lähes 200 kilometrin verran. Valinnan varaa on runsaasti ja joukossa on muutaman kilometrin mittaisia luontopolkuja kuin myös kymmenien kilometrien pituisia taipaleita. Me teimme vain päiväretkiä ja kiersimme Kiilopään lisäksi Aurorapolun (2,1 km), jonne pääsee Saariselän lähtöportilta sekä Tankavaaralta lähtevän Koppelolenkin (3 km). Kirjoitan näistä reiteistä myöhemmin oman postauksen.

saariselka-aurorapolkusaariselka-koppelolenkki5. Saariselkä – nauti hyvästä ruoasta

Matkoilla ei pidä unohtaa hyvää ruokaa. Saariselällä ja sen läheisyydessä on useita hyviä ravintoloita ja mekin saimme nautimme maukkaasta ruoasta. Ruokalistoilla oli suurimmaksi osaksi tarjolla pohjoisen makumaailmaa kuten poroa, kalaa ja kausituotteena sieniä, mutta löytyi toki muutakin.

Tässä muutama sana omista suosikkiravintoloista:

Anne´s Garden sijaitsi hotellimme lähellä ja illastimme siellä ensimmäisenä iltana. Ruoka oli todella hyvää ja suunnittelimme sinne uusintakäyntiä loppulomasta, mutta harmiksemme ravintola oli sunnuntaina kiinni. Oma valintani oli hedelmäinen kana, joka oli todella maukasta. Myös savuporopasta sai kehuja. Ravintolalle pisteitä myös viihtyisästä, puutarhamaisesta sisustuksesta.

Savottakahvilassa nautimme siikakeittoa Kiilopään huiputuksen jälkeen. Tarjolla olisi ollut myös poronkäristystä sekä kasviskeittoa. Savottakahvila sijaitee muutaman kilometrin päässä Saariselältä etelään. Paikassa oli vanhanajan tunnelmaa ja seinillä oli mielenkiintoinen kokoelma valokuvia menneiltä ajoilta.

Santa´s hotellin ravintola Kaltio on yksi Saariselän parhaimmista ruokapaikoista. Meillä ei ollut pöytävarausta, mutta olimme sen verran ajoissa liikkellä, että meille vielä löytyi pöytä. Ovelta jouduttiin hetken kuluttua käännyttämään takaisin monta nälkäistä kyselijää, joten kannattaa tehdä pöytävaraus. Valitsin listalta lohta ja sille iso peukku.

saariselka-kaltio-lohi

O´Poro on rento irkkuhenkinen pubi Saariselän keskustassa. Piipahdimme siellä syömässä porolautaset (ilman poroa tosin) ja juomassa lasilliset. Porossa on muutamina iltoina myös livemusiikkia. Paikkaa voisi kuvailla Saariselän yhteiseksi olohuoneeksi.

Teerenpesä yllätti meidät täysin. Olin kuvitellut rakennuksen ulkoasun perusteella sen vähän tunkkaiseksi pubiksi, mutta se olikin oikein viihtyisä ja tunnelmallinen paikka. Pippuripihvit höysteineen maistuivat ja olisi tehnyt mieli nuolla lopuksi lautanen puhtaaksi. Mutta en sitä kuitenkaan tehnyt.

6. Kurkkaa kummituskämppään

Saariselän keskustan läheisyydestä löytyy pieni harmaa tupa, jonka ohi moni kulkee sitä edes vilkaisemattta. Tupa ansaitsee kuitenkin vilkaisun ellei jopa kurkkauksen sisätiloihin. Nimensä se on saanut tuvassa yöpyneiden kokemista selittämättömistä tapahtumista sekä oudoista äänistä. Kämpän kummituksen uskotaan olleen paikallinen naiskauppias, joka katosi poikansa kanssa Kittilän ja Ruijan välille 1900-luvun alussa. Päivänvalossa Kummituskämppä ei vaikuttanut pelottavalle, mutta yöksi en sinne menisi, ainakaan yksisaariselka-kummituskamppasaariselka-kummituskamppa-sisaltaKummituskämpän vierestä löytyy muuten grillipaikka, joka näytti olevan ahkerassa käytössä. Ellei halua lähteä pidemmälle samoilemaan, voi hakea lähikaupasta makkarat ja tehdä pienen reippailun kummituskämpän nurkille grillailemaan.

7. Vieraile Saariselän naapurikunnissa

Meillä oli koko loman ajan vuokra-auto käytössä ja se mahdollisti retket myös Saariselän ulkopuolelle. Kävimme yhtenä päivänä Inarissa. Ensimmäinen pysähdys oli Karhunpesäkivellä. Kävin siellä myös kesällä, mutta nyt kiipesin siskoni kanssa uudestaan kiveä katsomaan.

Tuliaisostosten ja lounaan jälkeen ajoimme Jäniskoskelle ihailemaan koskimaisemia. Kotimatkalla oli tarkoitus käydä myös Sovintovaaran huipulla, mutta paikka on toistaiseksi suljettu.

inari-janiskoskiinari-janiskoski-silta

8. Tutustu Tankavaaran kultakylään

Tankavaara sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Saariselältä. Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa olevalta Tankavaaralta pääset patikoimaan, mutta myös kultakylässä riittää nähtävää. Me tutustuimme Kultamuseoon, jossa sai aimo annoksen tietoa kullankaivuun historiasta. Kultakylässä pääsee halutessaan itsekin kokeilemaan kullanhuuhdontaa. Meiltä se jäi nyt väliin, kun museokäynnin jälkeen suuntasimme nälkäisinä syömään Wanhan Waskoolimiehen ravintolaan. Valitettavasti lounas oli pettymys, kun tilaamamme pastat olivat haaleita.tankavaara-kultamuseotankavaara-kultamuseo-kullan-huuhdontaatankavaara-kultamuseon-nayttelyOletko sinä käynyt Saariselällä? 

Merjan matkassa -blogia voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  18.9.2021 at 20:30

  Kivoja nostoja Saariselältä! Lapin ruska on upeaa. Yhteinen reissu Lappiin on todella hieno syntymäpäivälahja. Ja mahtavaa, että näitte revontulia!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.9.2021 at 18:29

   Kiitos Marika! Olemme viettäneet useita äidin syntymäpäiviä ulkomailla ja alunperin meidän oli tarkoitus lähteä Hampuriin. Koska koronatilanne oli vielä päällä, ei synttärisankari halunnut lähteä ulkomaille. Lappi oli oikein hyvä vaihtoehto 🙂

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  20.9.2021 at 16:25

  Kiva postaus! Itse tein samantyylisen talvella, joten hauska nähdä tästä myös syksyversio 🙂 Jäniskoski näyttää upealta – harmi, ettemme itse ehtineet sinne! No, jäi jotain seuraavaankin kertaan 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.9.2021 at 18:32

   Kiitos Eveliina! Saariselkä näyttää talvella varmasti ihan toiselta ja aktiviteetit myös erilaisia. Jäniskoski oli kaunis paikka ja ruskan värit kruunasivat koko komeuden 🙂

 • Reply
  Travelloverin Annika
  20.9.2021 at 22:54

  Ruska! Voi kunpa sen vielä Lapissa kokisin. Ai niin ja revontulet. Ja poron tykkylumisessa maisemassa… Olin Saariselällä helmikuussa. Ensimmäinen kerta Lapissa talvella. Hauska nähdä samoja paikkoja ilman puolen metrin lumikerrosta. Asuttiin Kaunispään huipulla, joten se tienoo lumisena ehti tulla tutuksi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.9.2021 at 18:33

   Kiitos Annika! Saariselkä taitaa olla tutumpi talvikohteena, kun näitä kommentteja lukee 🙂 Minullakin ensimmäinen kosketus Saariselälle oli talvella, mutta oli se hieno myös ruskan väreissä.

 • Reply
  Maarit - niceMatkaaja
  21.9.2021 at 18:34

  Mikä mainio synttärilahja! Munkin äiti tykkäisi… Ja muutama muukin läheinen. Ja ihan kelpaisi itsellenikin. Elämyslahjat on aina parhaita. Ei jää mitään (turhaa) käteen, mutta pääkoppaan sitä enemmän.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.9.2021 at 18:36

   Kiitos Maarit! Äidille tämä oli mieluinen matka, kun pääsisi muistelemaan ruskaretkiä vuosien takaa. Hauska sattuma oli, että äidin ystävätär oli samaan aikaan Kiilopäällä ja pääsimme tervehtimään myös häntä. Ja kyllähän me muutkin nautittiin Lapin matkasta ja ruskasta 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  23.9.2021 at 14:06

  Saariselällä olen ollut useastikin, mutta tuossa mainitaan monta paikkaa, missä en ole käynyt. Olen ollut myös Jäniskoskella sekä Karhunpesäkivellä. Jälkimmäisestä luulin alkuun, että se on pelkkä matkamuistomyymälä, mutta siellä olikin Suomen suurin tafoni. Kiilopäälle olen kiivennyt muutaman kerran ja Kaunispäällä katsellut lintuja.

 • Reply
  Terhi
  23.9.2021 at 21:02

  Olisi tosi mukavaa jos joku yllättäisi ruskamatkalla. Inarissa kävin kesällä, mutta Saariseläl en poikennut. Olisi ollut mukava pyrähdys.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.9.2021 at 18:40

   Kiitos Terhi! Minäkään en pahastuisi, jos joku haluaisi viedä minut synttärilahjaksi matkalle 🙂 Mekin ajoimme kesällä Saariselän ohi. Silloin oli jo tiedossa, että palaan niihin maisemiin syksyllä, joten en yrittänyt edes ympätä sitä matkaohjelmaan.

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  25.9.2021 at 10:01

  Voi, itse en ole Lapin ruskaa kokenut, mutta kyllähän sekin haave siellä mielen sopukoissa on odottelemassa. Tosi kivoja vinkkejä ja upeita kohteita olette löytäneet!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   28.9.2021 at 18:44

   Kiitos Virpi! Lapin ruska on upea, suosittelen suunnittelemaan reissua sinne vaikka ensi vuonna 🙂 Minusta olisi kiva nähdä Lapin ruskaa myös jossain muualla päin pohjoista.

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  5.6.2023 at 23:31

  Täältäpä löytyi hyviä vinkkejä keskiviikkona alkavaa Lapin reissua varten. Ajelemme ystävättären ja koirien kanssa Kempeleen kautta Saariselän Santa´s Hotel Tunturiin agilitykisoihin viikonlopuksi ja jäämme tutustumaan niihin seutuihin, kunnes siirrymme seuraavana viikonloppuna Rovaniemelle uusiin agilitykisoihin.

Leave a Reply