Kansallispuistot Suomi

Suomen Itärannikon helmet

30.10.2022

PR-Matka: Visit Kotka-Hamina

Pääsin tutustumaan Suomen Itärannikon monipuolisiin kohteisiin syyskuun lopulla PR-matkalla. Reissuohjelma oli kiinnostava ja se sisälsi kohteita, joissa olin halunnut jo pitkään vierailla. Hyvä muistutus myös oli, että Itärannikon kohteet ovat vain reilun tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.

Hurmaava Strömforsin ruukki

Strömforsin ruukki sijaitsee Ruotsinpyhtään kylässä Loviisassa, Kymijoen haaran varrella. Alueella on ollut toimintaa 1600-luvulta saakka ja Museoviraston suojeluksessa olevat rakennukset ovat säilyneet lähes ennallaan aina näihin päiviin asti. Strömforsissa on vuosisatojen varrella ollut erilaista toimintaa muun muassa kaksi vasarapajaa, panimo, saha ja tiilitehdas. Ruukkialueen museot kertovat entisaikojen tarinaa ja siellä voi tutustua paremmin alueen historiaan. Strömforsissa asuu ja työskentelee paljon käsityöläisiä, joiden töitä voi ostaa alueen puodeista. Alueella on myös ravintoloita, kahviloita ja majoitustakin löytyy. Aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen vierailua, lisätietoja löydät täältä.

Punamultaiset vanhat rakennukset kylpivät auringon valossa, kun saavuimme ruukkialueelle. Teimme aluksi kierroksen museoihin oppaan johdolla. Sen jälkeen maistui pannukahvit ja leivät joen varressa raikkaassa ulkoilmassa.

stromforsin-ruukki
stromforsin-ruukki-bed-bistro
stromforsin-ruukkialue

Aamukahvien jälkeen pääsimme melomaan. Olin aluksi ajatellut jättää sen ohjelmanumeron välistä ja jäädä tutustumaan ruukkialueeseen paremmin, kun sellainenkin mahdollisuus oli tarjolla. Wellsters Oy:n Sanna sai kuitenkin houkuteltua mukaan ja hyvä niin, koska melontareissu oli tosi hauska. Edellisestä melontareissusta oli jo noin 15 vuotta ja siitä oli jäänyt hämärä muistikuva, että kanootti meni sinne minne halusi. Niinhän se nytkin teki, jos ote hetkeksi herpaantui. Ryhmämme jakaantui niin, että meitä oli 2-3 henkilöä yhden kanootin kyydissä. Maisemat olivat huikaisevat ja kun pääsimme ”Amazonille” hetki oli maaginen. Wellstersin kautta voi vuokrata välineitä tai lähteä esimerkiksi opastetulle melontaretkelle. Lisätietoja palveluista löytyy täältä.

wellsters-kanootit
melomassa
Kuva: Viktoria Shishkova / Visit Kotka-Hamina

Maittavan lounaan nautimme uudistetussa ravintola Ruukinmyllyssä. Syysmenun alkuruokana oli kanttarellikeitto, pääruoaksi sai valita poroa tai kuhaa. Oma valintani oli kuha. Aterian kruunasi suklaafondant vaniljajäätelöllä. Miljöö oli viihtyisä ja parin tunnin ulkoilun jälkeen ruoka maistui. Tarkista ravintolan aukioloajat täältä.

Valkmusan kansallispuisto – kuin pala Lappia

Valkmusan kansallispuisto on yksi maamme pienimpiä kansallispuistoja. Se on tunnettu suomaisemista ja sijaitsee Kotkan ja Pyhtään alueella. Valkmusan maisemia verrataan Lappiin, koska ne muistuttavat pohjoisen erämaita, vain tunturit puuttuvat. Kävelimme noin 2,3 kilometrin pituisen rengasreitin ja etsimme pitkospuiden vierestä karpaloita, jotka olivat hyvin piiloutuneet marjoja haikailevilta suilta. Reitillä oli ihanan hiljaista ja arkipäivänä ei juuri muita kulkijoita meidän lisäksemme ollut. Pitkospuureitin varrella ei ole tulentekopaikkoja, joka on hyvä huomioida eväitä valitessa. Valkmusan toinen reitti kulkee Moronvuoren päivätuvalle ja sieltä löytyy nuotiopaikka.

valkmusan-pitkospuut
valkmusa-lintutorni
valkmusan-kansallispuisto

Valkmusan kansallispuisto on ihan ehdoton lintubongareille. Siellä voi nähdä niin kuovin sekä erikokoisia metsäkanoja pyystä metsoon. Kalasääsken pesä löytyy myös ja sitä yritimme tiirailla lintutornin korkeuksista.

Valkmusan pitkospuilla tallustellessa tuli mieleen, että tätä pitäisi tehdä useammin. Koronavuosina tuli kierreltyä paljon luontopolkuja niin kansallispuistoissa kuin muuallakin. Kun maailma jälleen avautui, jäivät nämä kokonaan ja mieli haikaili muille maille. Luontopoluissa on kuitenkin jotain maagista ja siellä mieli rauhoittuu eri tavalla kuin muualla.

Läntisen keitaan reitti (2,3 km rengasreitti), Simonsaaren pysäköintialue, Vastilantie 886, Pyhtää
Moronvuoren reitti (2 km/suunta), Suolinnantie 740, Pyhtää

Santalahden luontopolun upeat maisemat

Päivän päätteeksi pääsimme toisellekin luontopolulle. Kotkassa sijaitseva Santalahden luontopolku tarjoilee niin meri- kuin metsämaisemia. Reitin kokonaispituus on 4,5 kilometriä ja se sisältää kaksi eri reittivaihtoehtoa. Metsäinen luontopolku on 2,4 kilometriä pitkä ja se kiertää Mussalon saaren keskiosissa ja länsirannoilla. Merireitti kulkee kallioisella etelärannalla ja sen pituus on 2,1 kilometriä. Me kävelimme merireitin, joka oli todella kaunis. Luontopolut on hyvin merkitty, joten eksymisen vaaraa ei ole. Merireitti on merkattu puihin sinisillä ja metsäreitti oransseilla merkeillä.

santalahti-luontopolku
santalahti-luontopolku-merireitti

Ennen kotimatkalle lähtöä joimme kodalla kahvit ja kuulimme Santalahti Resortin majoitusvaihtoehdoista. Tarjolla on edullisia glamping mökkejä kuin hulppeita luksusvilloja. Alueelta löytyy myös viiden tähden leirintäalue ja seikkailuhenkisille tentsile puumajoitus. Höristin korviani, kun tuli puhe Santa Glass Villasta. Sen terassilla on ulkoporeamme, josta näkymät merelle. Villat ovat kahdelle hengelle ja kohde olisi upea romanttiselle viikonloppulomalle. Hintaan sisältyy myös erilaisia aktiviteetteja, jotka vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Santalahden majoitusvaihtoehtoihin voi tutustua täällä.

Onko Itärannikon kohteet sinulle tuttuja?

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  30.10.2022 at 16:49

  Strömforsin ruukki on tuttu kohde, kävimme siellä pari kesää sitten. Samoin Valkmusa on tuttu ja pidimme siitä paljon, vaikka patikoitavaa onkin melko vähän. Me kiersimme muutama vuosi sitten molemmat Valkmusan reiteistä, tässä linkki juttuumme:

  https://www.matkallamissamilloinkin.com/valkmusan-kansallispuisto-upea-avosuopuisto-kymenlaaksossa/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:12

   Kiitos kommentista Marika! Valkmusa on pieni, mutta pidin suonäkymistä. Maaruskaa oli jo vähän, mutta myöhemmin olisi värien puolesta ollut vielä kauniimpaa.

 • Reply
  Sandra/ The Present is Perfect
  31.10.2022 at 11:06

  Siis ei ollut tuttuja ollenkaan, vaikka Kotka-Hamina-seutu on sinällään tullut tutuksi asuessani Kouvolassa. Tuo olisi kivasti toteutettavissa yhden yön reissuna täältä Tampereelta, jossa itse asun 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:13

   Kiitos Sandra! Tekemistä löytyisi vaikka koko viikonlopuksi. 🙂 Minua houkuttelee vieläkin Santalahden luksusmökki. Sen ulkoporeammeessa voisi loikoilla huonommallakin kelillä. 🙂

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  31.10.2022 at 11:57

  Noilla seuduilla ei ole tullut liikuttua juuri lainkaan, eli eivät ole tuttuja kohteita nämä, vaikkakin muistan lukeneeni joitain blogipostauksia sekä Strömforsin ruukista että Valkmusasta. Kivalta näyttää niin melontaretki kuin muutkin kohteet!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:15

   Kiitos Anne! Melontaretki oli lopulta yksi päivän kohokohdista, vaikka aluksi olin skippaamassa koko homman. Pelotti kai ajatus, että kanootti keikahtaa ja löydetään itsemme kylmästä vedestä.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  1.11.2022 at 15:55

  Onpa monia mielenkiintoisia kohteita! Osa näistä on blogeista tuttuja, mutta missään ei ole tullut itse käytyä. Melonta ja Valkmusa kiinnostaisivat eniten – yllättäen 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:17

   Kiitos Eveliina! Arvelinkin, että nämä retkeilyyn liittyvät aktiviteetit kiinnostaisivat sinua. 🙂 Valkmusa on pieni, mutta nätti ja sopii hyvin päiväretkeilyyn.

 • Reply
  Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
  1.11.2022 at 22:52

  Itärannikolta todellakin löytyy helmiä! Sellainen ohjelma olisi kuin minulle tehty. Rakastan kaikennäköisiä vesiaktiviteetteja ja urheilua. Tallinnassa on tullut melottua paljon. Nämä Strömforsin maisemat ovat huikeita!
  Santalahden poluillekin olisin lähtenyt mielelläni. Merimaisemat ovat upeita kaikissa muodoissa.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  3.11.2022 at 22:12

  Tämä puoli Suomesta on itselle varsin tuntematonta! Kiitos muistutuksesta, sielläkin on paljon mielenkiintoista nähtävää. Etenkin Valkmusa kiinnostaa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:20

   Kiitos Elina! Minulla oli Valkmusa ja Strömforsin ruukki ”ämpärilistalla” ja olin suunnitellut tuonne ruukkiin kesäretkeä, mutta se jäi tekemättä. Siellä voisi piipahtaa uudestaankin, koska ruukkialue oli todella kaunis ja meiltä jäi ajanpuutteen vuoksi kirkko näkemättä. Sen alttaritaulu on kuulemma näkemisen arvoinen.

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  5.11.2022 at 12:33

  Kerrassaan viihtyisän kaunista! En ollut kuullutkaan tästä helmestä ja kertoo just paljon kotimaanmatkailusta, että niitä helmiä kyllä on, kunhan ne löytää!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:21

   Kiitos Sanna! Kotimaasta löytyy tosiaan näitä helmiä, mutta osa on jäänyt piiloon. 🙂 Hyvä, että niitä aktiivisesti markkinoidaan ja tuodaan tutuksi.

 • Reply
  Aila ja Juha
  5.11.2022 at 17:09

  Ruotsinpyhtäällä olen käynyt, kivoja maisemia siellä. Ihan ihmettelen itsekin, miten tuo Kotkan ja Haminan seutu on jäänyt itselleni niin oudoksi. Pitäisiköhän miettiä mahdollisuuksia vaikka ensi kesänä. Aila

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.11.2022 at 11:22

   Kiitos Aila! Sieltä löytyisi varmasti myös kivoja pyöräilyreittejä. MInäkin taidan mennä uudestaan ensi kesänä ruukkialuetta katsomaan.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  6.11.2022 at 01:22

  Pakko tunnustaa, että en ole näissä koskaan käynyt. Strömforsin ruukki ja Valkmusa on tullut tutuksi lähinnä blogeista, ja olisi tosi mielenkiintoista päästä itsekin niihin tutustumaan. Rannikkoseudut on lähellä sydäntä kun olen itse rannikolla kasvanut. Ja ovathan ne kauniita aina myös.

 • Reply
  Milla/Miffa’s
  6.11.2022 at 22:02

  Tuolla Strömforsin alueella pysähdyttiin ehkä pari kesää sitten juurikin matkalla Valkmusaan, molemmat oli kyllä tosi kivoja. Ei tosiaan se isoin kansallispuisto, mutta suomaisemat oli hyvät 🙂

Leave a Reply