Suomi

Suomen kauneimmalla tiellä Tenojoen varressa

26.8.2021

Kesäloman autoreissulla oli nautinto ajella pohjoisen tunturimaisemissa. Yksi tieosuus oli kuitenkin toiveissa matkaan lähtiessä ja se oli Suomen ja Norjan rajan tuntumassa, Tenojoen vartta myötäilevä maisemareitti, jonka kerrotaan olevan yksi Suomen kauneimmista. Tenojoella poikkeaminen teki matkaamme kieltämättä ison mutkan, mutta ajattelin sen olevan sen arvoista.

Lähdimme aamupalan jälkeen Inarista kohti Utsjokea, jonne matka kesti noin tunnin. Silläkin tieosuudella oli hienoja maisemia ja pysähdyimme levähdyspaikalle ottamaan valokuvia. Utsjoella pidimme lyhyen tankkaustauon. Paino sanalla lyhyen, koska polttoaine oli siellä huippukallista. Kannattaa muuten huolehtia, että auton tankissa riittää polttoainetta, koska huoltoasemat löytyvät vain Utsjoelta ja Karigasniemeltä.

merja-inarissa

Tenojoen varren hienot maisemat

Utsjoelta käännyimme kohti Karigasniemeä ja pian Tenojoki alkoi pilkottaa tien varrella olevan kasvillisuuden takaa. Alkumatkasta olin hieman pettynyt, koska puita ja heinää kasvoi niin runsaasti tien varressa, ettei niiden takaa kunnolla nähnyt mitään. Pian pettymys haihtui kun tie nousi korkeammalle ja upeat maisemat avautuivat eteemme.

Tenojoki kiemurtelee Suomen ja Norjan rajalla yhteensä 150 kilometrin pituisen matkan ja se laskee pohjoisessa Jäämereen. Jos haluaisi nähdä koko jokireitin, pitäisi pohjoisessa jatkaa matkaa vielä Utsjoelta Nuorgamiin. Kauneimmat maisemat ovat kuitenkin Utsjoen ja Karigasniemen välillä.

tenojoki

tenojoki-kasvillisuutta

artikkelikuva-tenojoki

tenojoki-mutkainen-tie

Pysähtelimme vähän väliä ottamaan valokuvia eikä matka oikein edennyt taukojen vuoksi. En halunnut pitää kiirettä, vaikka pitkä ajomatka olikin vielä edessä. Halusin nauttia ”koko rahalla” upeista maisemista. Tie oli aika hiljainen; muutamia motoristiporukoita oli levähdyspaikoilla ja jokunen asuntoauto ajeli vastaan. Reitti mutkitteli joen mukaisesti ja myöhemmin luin, että tie on rakennettu joenvarressa olleen kinttupolun mukaisesti ja se on valmistunut vasta 80-luvulla.

Olimme ajaneet noin 30 kilometriä, kun huomasimme tien varressa Tenon Tunturituvat -kahvilan. Luulin, ettei reitin varrella ole kahviloita tai muitakaan palveluita, joten kyltin näkeminen oli iloinen yllätys. Tenon Tunturituvan kohdalla oli hienot näkymät Finnmarkenin korkeimmille tuntureille. Oli hassua katsella lumihuippuisia tuntureita keskellä kesää, mutta siellä ne nököttivät.

tenon-tunturituvat

tenojoki-norjan-puoli

tenojoen-varrelta

Kurvasimme pihaan ja herkullinen munkin tuoksu tuli ovella vastaan. Kyselimme kahvia hörppiessä tiskin takana häärivältä naiselta minkä verran hänellä käy asiakkaita ja miten korona on vaikuttanut.  Hiljaista oli kuulemma ollut, mutta se ei johtunut koronasta vaan lohenkalastuksen määräaikaisesta kiellosta. Päätös tehtiin keväällä ja se perustui Tenojoen lohikantojen heikentyneeseen tilaan. Muiden kalojen pyyntiin kielto ei vaikuta, mutta kahvilan pitäjän mukaan ns. ”harriluvat” eivät ole olleet niin suosittuja. Meidän mutustaessa viimeisiä munkinrippeitä, kahvilaan tuli pari kaveria ostamaan kalastuslupia eivätkä hekään voineet vastustaa tuoreiden munkkien kutsua.

Reilun 100 kilometrin jälkeen saavuimme Karigasniemelle. Pysähdyimme lounaalle ravintola Guossiin. Muut asiakkaat olivat norjalaisia kielestä päätellen. Vuohenjuustosalaatti oli hyvää ja siitä sai energiaa jatkaa matkaa. Kun olimme jälleen takaisin Inarissa, olin todella väsynyt ja tytär hyppäsi rattiin. Illaksi olimme menossa Enontekiöön ja sinne oli vielä muutaman tunnin matka, kun emme päässeet oikaisemaan Norjan kautta.  Tie kiemurteli erämaiden halki ja oli paikoitellen todella huonossa kunnossa. Kun vihdoin pääsimme hotellille, huokaisimme molemmat helpotuksesta.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Roadtrip pohjoiseen
Ölökyn ylitys Hossan kansallispuistossa
Lampivaaran ametistikaivos Luostolla

Merjan matkassa -blogia voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Riina // Mainly Travel Blog
  26.8.2021 at 21:17

  Oi, olipa kiva lukea tästä tieosuudesta! Ensi viikolla mulla on suuntana myös Utskjoki ja pohdin, pitäisikö ajella tuota reittiä takas Nuorgamista. Luulenpa, että sinne siis päädyn 😉

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  26.8.2021 at 22:12

  Kauniita maisemia! Tuonne olisi taas pian meidänkin tarkoitus lähteä. Nyt kun saatiin toiset rokotteet, voidaan mahdollisesti poiketa Norjankin puolella.

  • Reply
   Terhi
   29.8.2021 at 21:52

   Kiva katsella noita Utsjoki – Karigasniemi kuvia koska itse valitsin heunäkuussa sen Nuorgamin reitin. Sieltä ajelimme Norjan puolelle ja edelleen Utsjoelle. Kaikki tiet eivät todellakaan Lapissa olleet aivan priimakunnossa.

   • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    6.9.2021 at 19:16

    Kiitos Terhi! Tiet olivat paikoitellen todella huonossa kunnossa. Utsjoki-Karigasniemi väli oli ihan ok, mutta kun myöhemmin jouduimme hiekkatietaipaleelle, se oli aika horroria.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:14

   Kiitos Mikko! Nyt tosiaan pääsisi jo Norjan puolelle. Sinne olisi ollut kiva poiketa, mutta kesällä ei vielä ollut mahdollista.

 • Reply
  Taina / Seikkailupyöräilijä
  29.8.2021 at 18:36

  Olipas kiva löytää tämä artikkeli, koska haaveissani on jo jonkin aikaa ollut päästä pyöräilemään tuonne. Näyttää upealta. Toivottavasti vaikka ensi kesänä itsekin kerkeäisi noihin maisemiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:18

   Kiitos Taina! Kiva kuulla, että tykkäsit jutusta. Toivottavasti pääset ensi kesänä pyöräilemään Tenojen varteen. Tie oli ainakin nyt hyvässä kunnossa myös fillarointia ajatellen.

 • Reply
  Mari / Kodinvaihtaja
  31.8.2021 at 04:45

  Tämä tie on ollut tähtäimessä, mutta kuten sanoit, niin tekee mutkan. En nyt kyllä ihan täysin vakuuttunut. Hienojahan maisemat ovat, mutta vesistön vieressä menee moni muukin tie Suomessa, miten oma kokemuksesi muista Suomen teistä? Onko tämä upein?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:22

   Kiitos Mari! Ison mutkan se tekee, mutta minusta oli sen arvoista. En ole ihan jokaista Suomen tietä ajanut, mutta kyllä tämä sinne kärkikahinoihin menee 🙂 Tunturimaisemat yhdistettynä Tenojokeen saivat aikaan tunteen kuin olisi ajellut jossain muualla kuin Suomessa.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  1.9.2021 at 12:58

  Olen pitkään miettinyt, että tämä Tenojoen viereinen tie olisi mukava ajaa. Katselin kartasta kesällä Lapissa paikkoja missä en ole siellä liikkunut ja tämä nousi esiin voimakkaimmin. Ehkäpä sitten seuraavalla kerralla kohti Tenojokea…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:24

   Kiitos Rami! Se on mukava pätkä ajella ja varsinkin nyt kun pääsee oikaisemaan Norjan kautta, ei tarvitse kiertää niin pitkää matkaa. Jos siis suuntana Tenojoen jälkeen esimerkiksi Enontekiö kuten meillä oli.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  2.9.2021 at 15:56

  Kivannäköinen tie ja kivat ilmatkin teille sattui kohdalle – vaikka tänä kesänä se ei ihan harvinaista tainnut olla! Tänäkin kesänä nuo valtioiden rajat tuolla pohjoisessa ovat taas vaihteeksi, ikävä kyllä, saaneet ihan merkityksen – yleensähän suomalainen on tottunut, että Pohjoismaiden välillä sillä ei juuri väliä ole kummalla puolella rajaa ajelee.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:27

   Kiitos Pirkko! Muistelen kun joskus vuosia sitten vietimme pitkää viikonloppua Pallastunturin kupeessa ja teimme päiväajelun Norjan puolelle. Maan rajan vaihtumista ei huomannut muista kuin tienvarren kylteistä. Tänä kesänä tilanne oli toinen. Jouduimme kiertämään aika pitkän mutkan Tenojoen jälkeen, kun emme voineen ”oikaista” Norjan kautta. Osaa taas arvostaa näitäkin asioita 🙂

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  2.9.2021 at 22:30

  Mulla oli aivan valtavan suuret odotukset Tenojoelle, se on kuvissa näyttänyt niin upealta. Itselle se oli siksi aika pettymys ja suurena yllätyksenä tuli juuri tuo runsas pusikkoisuus. Muistaakseni reitti Nuorgamista-Utsjoelle oli aika peitossa… Mutta, mun kokemukseen saattoi vaikuttaa se, kun tultiin Norjan puolelta niin se fiilis jotenkin lässähti kun päästiin takaisin Suomeen. Haluaisin kyllä joskus ajaa tämän uudestaan ja toiseen suuntaan, jos se näyttäisi niin päin vielä paremmalta! Eli menee jatkoon! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:30

   Kiitos Elina! Minä en ole ajanut sitä Nuorgam-Utsjoki väliä, mutta luin ettei se ole niin hieno kuin Utsjoki-Karigasniemi tie. Harmi, jos siellä oli sitä pusikkoa liikaa. Sitä oli tuolla meidänkin reitillä aluksi, mutta onneksi tilanne parani.

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  4.9.2021 at 13:54

  Voi että tuo Lappi on kaunis kesällä! Pääsispä näkemään sen joskus, Saariselän talvesta kun en erityisemmin tykännyt.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:32

   Kiitos Cilla Maria! Lappi on kaunis ja mietin monta kertaa reissun aikana miksen ole useammin käynyt siellä kesällä. Olen muuten lähdössä parin päivän päästä Saariselälle ruskaa katsomaan. Kuvista päätellen se on jo täydessä terässä, toivottavasti ehtii vielä näkemään parhaat palat.

 • Reply
  Anna K.
  4.9.2021 at 20:24

  Lapissa maisemat on jotenkin niin suuria, että niitä on vaikea vangita kuvaan. Tuolla päin en ole liikkunut, mutta Ivalosta Norjan Kirkkoniemelle olen mennyt muutaman kerran työmatkalla. Siellä oli paikoin komeaa myös.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:35

   Kiitos Anna! Maisemat oli tosiaan livenä komeammat kuin valokuvista katsottuna. Ajaessa ei pysty kuvaamaan ja usein se hienoin kohta oli jo mennyt ohi ennenkuin sain tyttärelle huikattua, että ottaisi kuvan. Lappi on parasta paikan päällä 🙂

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  5.9.2021 at 01:30

  Kylläpäs on ehdottomasti kauniit maisemat! Nuo tunturit ja lumihuiput näyttävät niin upeilta kerta toisensa jälkeen kyllästymättä. 🙂 En ihmettele yhtään, että teki mieli pysähdellä nauttimaan maisemista vähän väliä pitkin matkaa. Hyvä reitti!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.9.2021 at 19:36

   Kiitos Tiina! Matkan teko oli tosiaan hidasta kun vähän väliä pysähdeltiin. Tuntureita olikin jo ollut ikävä ja niitä voisi tuijotella vaikka kuinka kauan 🙂

Leave a Reply