Suomi Yleinen

Tunnelmia Matkamessuilta

23.1.2017

Pohjois-Euroopan suurin matkailutapahtuma, Matkamessut, päättyi eilen Helsingin Messukeskuksessa. Olin koko viikonlopun messujen hyörinässä mukana. Torstai-iltana osallistuin ammattilaispäiville ensimmäistä kertaa matkabloggaajan roolissa ja perjantaista sunnuntaihin olin tiskin toisella puolella päivätyöni merkeissä. Työvuoron jälkeen heitin bloggaajan kortin rintaan ja kiertelin osastoja ennen kotiin menoa.

Matkamessut

Matkamessut

Messu-urakka alkoi torstaina työpäivän jälkeen. Tapasin matkailualalla olevan siskoni ja hänen kollegansa Messukeskuksessa ja kiertelimme yhdessä osastoja. Heillä oli paljon tuttuja, kun ovat vuosikausia olleet alalla ja siinä vanavedessä minäkin pääsin esittäytymään eri maiden näytteilleasettajille. Käyntikortteja vaihdeltiin ja oli ilo todeta, miten positiivisesti kaikki suhtautuivat matkabloggaukseen ja mainitsivat sen olevan tätä päivää. Olin valmistautunut kertomaan blogini kävijämääristä sekä sosiaalisen median kanavista, mutta kukaan ei kysynyt niistä mitään. Lähinnä heitä kiinnosti minkä tyyppisistä matkoista kirjoitan.

Matkamessut

Mitä messut sitten tarjosivat yleisölle? Matkakohteiden lisäksi erilaiset ruoka- ja juomaständit olivat lisääntyneet (tai sitten en ole aikaisemmin kiinnittänyt niihin niin paljon huomiota). Pientä purtavaa, kahvia ja teetä sai ostaa osastoilta. Ei välttämättä tarvinnut lähteä erikseen kahvilaan, jos kahvihammasta pakotti. Myös viiniä oli tarjolla. Adegon osastolta kävin hakemassa iltapäivän piristykseksi pienen espresson sekä keksin. Sen avulla jaksoi taas puhua pajattaa omalla osastolla.

Matkamessut
Suomi oli hyvin edustettuna ja omaa silmää miellyttivät varsinkin pohjoisten kaupunkien ja paikkakuntien osastot. Sallan osasto oli hyvin ”lappimainen”. Toki piti käydä myös VisitLahden osastolla, joka viime vuotiseen tapaan edusti myös Lahden ympäristökuntia. Monilla osastoilla oli VR-laseja, joilla pääsi virtuaalisesti tutustumaan eri paikkoihin. Kokeilin laseja vain Lahden osastolla ja pääsin kokemaan miltä tuntuu hypätä Lahden suurmäestä. Huh, olipas kokemus! Onneksi ystävälliset edustajat lupasivat ottaa kädestä kiinni, jos tuntuu että kaadun 🙂

Matkamessut

Jos ihmettelette missä kaikki ihmiset ovat, niin tiedoksi, että kuva otettu aamulla ennen messujen avautumista.

Jos ihmettelette missä kaikki ihmiset ovat, niin tiedoksi, että kuva otettu aamulla ennen messujen avautumista.

 

Rantahiekka fiiliksiä by Aurinkomatkat

Rantahiekka fiiliksiä by Aurinkomatkat

Matkamessut

Matkamessut

Ulkomaista suomalaisille tutut matkailumaat Espanja, Turkki ja Kreikka olivat hyvin edustettuina. Minua kiinnosti erityisesti Jordanian osasto, koska olen suuntaamassa sinne talviloman viettoon. Sain osastolta koko maata kattavan esitteen, kartan ja yhteystiedot, jos herää myöhemmin jotain kysyttävää. Tarkoitukseni oli mennä kuuntelemaan kalliokaupunki Petrasta kertovaa esitystä, mutta enpä sinne harmikseni ehtinyt. Sen sijaan kävin kuuntelemassa Pata Degermanin esityksen vuodenvaihteessa toteutetusta Etelämantereen kelkkaretkestä. Aika huimia tarinoita!

Matkamessut

Pata Degerman ja seinällä Etelämantereen majoitus

Pata Degerman ja seinällä Etelämantereen majoitus

Matkamessut

Matkamessut

Aventuran ja Kaukoretkien osastoilla piti tietysti käydä juttelemassa vaellusmatkoista. Ne ovat aina lähellä sydäntä. Niin paljon kivoja vaelluksia olisi tarjolla, kun vaan olisi aikaa ja rahaa.

Viimeisenä messupäivänä kävin tervehtimässä matkabloggaaja kollegoja Blogipaviljonki -osastolla. Olisin mennyt sinne jo aikaisemmin – mutta täytyy tunnustaa – en meinannut löytää koko osastoa. Vaikka vieressä oli TUI-lava, se kulma jäi jotenkin vähemmälle huomiolle. Harmi sinänsä, koska kollegoja olisi ollut hauska tavata enemmänkin. Muutamia tapasin myös torstai-iltana ja harmitti kun NBE-juhlat jäivät osaltani väliin tänä vuonna. Siellä olisi voinut jatkaa tarinointia myöhään yöhön. Vaikka en ollut heistä ketään tavannut koskaan aikaisemmin, tuntui kuin olisi vanhojen tuttujen kanssa jutellut. Samanhenkistä porukkaa, jota yhdistää rakkaus matkusteluun ja bloggaamiseen <3

Blogipaviljonki oli sisustettu tosi kivasti.

Blogipaviljonki oli sisustettu tosi kivasti.

Tänä vuonna jäi myös esitteiden raahaaminen kotiin vähemmälle. Ennen vanhaan niitä tuli kannettua kilokaupalla ja sitten ne lojuivat nurkissa aikansa ennenkuin poimin helmet joukosta ja loput meni roskiin. Nykyisin netistä löytyy niin hyvin tietoa, ettei paperia jaksa enää kotiin kantaa. Sen sijaan karttoja otin mielelläni varsinkin vähän eksoottisimmista kohteista.

Matkamessujen tarkoituksena on antaa inspiraatiota ja vinkkejä tuleville matkoille. Toivottavasti 70 000 kävijää saivat sitä eikä kenenkään tarvinnut poistua Messukeskuksesta talven kylmyyteen tyhjin käsin. Itse olin tainnut inspiroitua jo ennen messuja, kun seuraavat matkakohteet olivat tiedossa enkä niihin juuri mitään lisää saanut maiden edustajilta. Omat odotukset kuitenkin täyttyivät kun tapasin ihania matkabloggaaja kollegoja – toivottavasti ensi vuonna on mahdollisuus tavata heitä vielä enemmän.

Blogiani voi seurata myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 

 • Reply
  ananas2go
  23.1.2017 at 22:54

  Jännä, miten tunnelmat vaihtelevat! Minulle oli parhaat messut ikinä, tai ainakin vielä maanantaina arkeen palattuani on se fiilis. Tosin bloggaajia olisi voinut nähdä enemmänkin, mutta pikapiipahdus paviljongissa tutustutti yhteen uuteen, jota en ollut ennen kasvokkain tavannut.

  Onnistuin myös saamaan vähän lisää tietoa äskettäin haaveisiini pulpahtaneesta Bulgariasta, uutuusmaa minulle. Saapa nähdä, jääkö se tykkänään haaveiluksi.

  Tuo onkin vielä kokematta, että messuilla olisi tiskin takana ilman bloggarilappua.

  Joo, bloggaajat ovat tehneet työtä hyvin tunnetuksi, emmekä enää ole matkailualan yrittäjille ihmetyksen aihe. Kiva, että yrittäjät kyselevät pikemminkin tyyliä ja kohderyhmää kuin numeroita – seuraajiahan voi ostaakin, mutta sekö se nyt olisi sydämellään tekemistä.

  Iloa ja intoa edelleen!

  • Reply
   mertsik
   24.1.2017 at 21:57

   Kiva kuulla, että sinulle jäi messuista hyvä fiilis. Niinhän sen pitäisi ollakin, mutta tunnelmat näköjään vaihtelevat. Olin positiivisesti yllättynyt eri maiden edustajien vastaanotosta. Jostain olin lukenut, etteivät he oikein tiedä mikä bloggaajien rooli on. Ollaanko matkamyyjiä vai mitä. Ne kaverit, joiden kanssa juttelin, olivat ainakin hyvin kartalla. Tsemppiä sinnekin 🙂

 • Reply
  Suunnaton
  23.1.2017 at 23:28

  Aika samantyyppiset tunnelmat messuista jäi minullekin. Jordania on upea paikka! Minnepäin meinaat siellä suunnata?

  • Reply
   mertsik
   24.1.2017 at 21:58

   Aqabaan olen menossa. Oletko sinä käynyt Jordaniassa? Olisi kiva kuulla sieltä kokemuksia.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  29.1.2017 at 15:34

  Hauska lukea muiden messukuulumisia, kun vaikka siellä kiertelinkin aika paljon, jäi paljon näkemättäkin. Noita virtuaalilaseja näin kyllä useammassakin paikassa, mutta en testannut niitä ollenkaan. Mäkihyppy olisi ollut hauska testata. Sitä kun en tule koskaan kokeilemaan livenä. Vaikka usein sanonkin, että ei pidä mistään sanoa ei-koskaan, niin tähän uskaltaisin kyllä kiven kovaa väittää en koskaan 🙂

  • Reply
   mertsik
   30.1.2017 at 19:37

   Virtuaalilaseja oli useammalla osastolla, mutta Lahden osasto oli ainoa, missä niitä kokeilin. Sielläkin olisi jäänyt väliin, ellei näytteilleasettaja olisi yllyttänyt. Hyvä niin, koska se oli hauska kokemus. Minultakin oikea mäkihyppy jäisi testaamatta 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  29.1.2017 at 19:23

  Minä tykkäsin hengata blogipaviljongissa noin vertaistuellisena ympäristönä, kas kun kukaan siellä ei tule kysymään, miksi minä matkustan tai muuta yhtä typerää. No, geokätköilijät tai lintuharrastajat ovat sikäli kivoja ihmisiä, etteivät ne kysy myöskään. Minulla on mielessä esimerkiksi leffa ”Posketonta bongausta”, jossa matkustetaan tuhansia kilometrejä. Kävi mielessä sikäli, että ajattelin, etteikö lentsikoiden turvamääräyksissä voitaisi hieman joustaa sään takia. Sehän kuulostaa ihan VR:n selitykseltä.

  • Reply
   mertsik
   30.1.2017 at 19:40

   Blogipaviljongissa olisi ollut kiva käydä vaikka joka päivä, mutta osuin huudeille vasta viimeisenä päivänä. Posketonta bongausta kuulostaa komedialta, mutta ei taida olla sitä? 🙂

   • Reply
    Stacy Siivonen
    1.2.2017 at 16:45

    On se komedia ja se on amerikkalaisen komedian tapaan myös todella posketon. Kuitenkin samasta aiheesta saisi ainesta komedialle vaikka olisi ihan fasisti faktojen kanssa ja minä tykkään olla fasisti faktojen kanssa.

    • Reply
     mertsik
     5.2.2017 at 16:39

     OK, kiitos tarkennuksesta Stacy 🙂

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  30.1.2017 at 08:58

  Itselleni jäi kuva, että messut olivat tänä vuonna jotenkin vaatimattomammat kuin edellisinä vuosina. Tosin vietin liki koko messuilu ajan Blogipaviljongissa päivystämässä ja oli todella mukava jutella muiden bloggareiden ja messuyleisön kanssa. Joten siinä mielessä erittäin antoisat messut!

  • Reply
   mertsik
   30.1.2017 at 19:45

   Jokainen kokee asiat eri tavalla. Aika paljon siellä oli mielestäni samaa mitä aikaisempina vuosina. En osaa sanoa, mikä on ollut muina vuosina paremmin. Keskustelut bloggaajakollegojen ja messuilijoiden kanssa ovat kyllä parhautta 🙂

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  31.1.2017 at 10:37

  Harmittaa, että mulla jäi tänäkin vuonna messut väliin, sillä etenkin muiden matkabloggaajien tapaaminen olisi tietysti ollut huippua 🙂 Monet ovat puhuneet tämän vuoden messuista hieman negatiiviseen sävyyn, mutta kiva kuulla positiivisempiakin kokemuksia 🙂

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:40

   Muiden bloggaajien tapaaminen oli messujen suola ehdottomasti 🙂 Harmillista, ettet tänä vuonna päässyt mukaan, toivottavasti ensi vuonna onnistuisi.

 • Reply
  Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
  1.2.2017 at 17:21

  Mukava päästä kurkistamaan Matkamessujen tämän vuoden tarjontaan tätä kautta, kun en itse bloggaajapassista huolimatta paikalle ehtinyt. Olimme paria päivää aiemmin palanneet reissusta, ja sen jälkikiireissä + viikonlopun perhejuhlien takia en sitten ehtinyt matkaamaan uudelleen 500 km:n päähän messuilemaan.

  Kiva, että odotuksesi messuista täyttyivät ja uusia matkojakin on jo luvassa!

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:42

   Kiitos Mia! Jos jotain olisin halunnut messuilta enemmän, niin muiden bloggaajien tapaamisia. Nyt ne jäivät päivätyön jalkoihin, kun en ständiltä päässyt kun työvuoron päätyttyä omiin juttuihini.

 • Reply
  Rosita
  1.2.2017 at 23:17

  Hieno tuo Aurinkomatkojen hiekkalaatikko!

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:43

   Kiitos, se oli hauska!

 • Reply
  Laura/ Irtiottoja Maailmalle
  2.2.2017 at 09:05

  Hyvin ristiriitaisia kokemuksia on tämän vuoden matkamessuista kuullut, mutta bloggaajilla tuntuu olevan aika yhteneväinen linja ainakin sen osalta, että pääsääntöisesti parhaaksi asiaksi on mainittu kollegoiden tapaaminen. Mulla jäi messut tänä vuonna välistä, mutta ehkäpä ensi vuonna pääsen minäkin sitten muihin bloggaajiin tutustumaan!

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:44

   Minäkin olen kuullut sekä puolesta että vastaan. Oma kokemukseni jäi kuitenkin enemmän positiivisen kuin negatiivisen puolelle. Siinä yhdyn kuitenkin muiden mielipiteeseen, että parasta antia oli muiden tapaaminen.

 • Reply
  laura / to travel is to live
  3.2.2017 at 14:25

  Itsekin huomasin että esitteiden raahaaminen on kyllä vähentynyt huimasti verrattuna siihen minkä verran kannoin niitä messuilta kotiin muutama vuosi sitten! Nyt katson tarkasti että otan vain ne esitteen, joiden sisältö oikeasti on tarpeen. Matkamessuilla parasta antia oli tänäkin vuonna juuri muiden bloggaajien tapaaminen. Muuten en saanut messuista ihan hirveästi irti, moni messuosastokin näytti ihan samalta kuin edellisenä vuonna ja siksi messuilta ei jäänyt kovin inspiroitunut fiilis. Hyviä esityksiä tietysti riitti.

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:46

   Mulla oli esitteiden kanssa sama taktiikka kuin sinulla. Otin vain ne, jotka oikeasti kiinnostivat. Kaikki tieto löytyy nykyisin netistä, joten senkään takia en jaksa niitä kantaa. Esityksiä olisin halunnut käydä kuuntelemassa enemmänkin, mutta aika ei antanut myöten. Onneksi pääsin Patan juttua kuuntelemaan, koska se kiinnosti minua eniten tarjonnasta.

 • Reply
  Janni / Lentopelko
  3.2.2017 at 17:06

  Me oltiin messuilla mukana ekaa kertaa ja oli kyllä mukavaa. 🙂 Parasta oli muiden bloggaajien tapaaminen, mutta suhun me ei varmaankaan törmätty? Ehkä ensi vuonna sitten.
  Noi VR-lasit oli kyllä kiva juttu messuilla! Harmi, ettei Lahden osastolla tajuttu kokeilla tuota mäkihyppyä, ois ollut varmasti kyllä hauska kokemus. Parissa muussa paikassa me niitä kyllä testattiin.

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:48

   Kyllä me Janni nähtiin, mutta sen verran pikaisesti, etten ihmettele jos ei jäänyt mieleen 🙂 Kävin sanomassa teille moikat, kun odoteltiin Turkish Airlinesin lentolippu arvonnan alkamista. Toivottavasti ensi vuonna nähdään paremmalla ajalla.

 • Reply
  Meidän matkassa / Monna
  3.2.2017 at 22:22

  Tänä vuonna en päässyt itse mukaan ja onkin kiva lukea kuulumisia messuilta! Toivottavasti ensi vuonna sitten taas 🙂

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:49

   Toivottavasti pääset ensi vuonna mukaan 🙂

 • Reply
  Laura / Laura's Itinerary
  4.2.2017 at 01:59

  Jospa joskus minäkin pääsen kokemaan matkamessut. Tosiaan tänä vuonna on saanut lukea melko vaihtelevia arivoita matkablogeista. Juuri parasta lienee kanssanbloggaajien tapaaminen.

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:50

   Toivottavasti pääset ensi vuonna mukaan 🙂 Parasta oli tosiaan muiden bloggaajien näkeminen.

 • Reply
  Tiia/ReiseReise
  4.2.2017 at 19:34

  Mä otin tänä vuonna kanssa huomattavasti vähemmän esitteitä, kun viime vuonna. Hyvä näin. 🙂
  Itse asiassa en mäkään aluksi löytänyt Blogipaviljonkia.

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:52

   Blogipaviljonki oli sen verran syrjässä, etten sitä tosiaan löytänyt kuin vasta viimeisenä päivänä. Tuli pyörittyä enemmän juuri toisella puolella messuhallia. Onneksi kuitenkin löytyi 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  4.2.2017 at 21:56

  Sinänsä mielenkiintoista, että olin pari päivää matkamessuilla ja tässä oli muutama osasto kuvissa, mitä en nähnyt livenä ollenkaan 😀 No joo, ennen tuli kierrettyä messut systemaattisesti, nyt menin fiiliksen mukaan tiettyihin paikkoihin. Inspiraatioita tuli paljon, paperia ylivoimaisesti vähiten ikinä kotiin! Kestävän kehityksen suuntaan siis ollaan menossa 😉

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:54

   Haha, no en ihmettele jos jokunen osasto on mennyt ohi. Niin meni varmaan minultakin. Ajattelin ensin että kierrän systemaattisesti kaikki, mutta eipä siinä sitten niin käynytkään, vaan tuli haahuiltua siellä sun täällä ilman mitään järkevää pläniä.

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  5.2.2017 at 00:00

  Kiva kuulla messuantia 🙂 Itselläni jäi tälläkin kertaa väliin. Kerran olen ollut työhommissa siellä osan aikaa.

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:55

   Kiitos Heidi! Mulle tämä oli kolmas vuosi töiden merkeissä. Sitä ennen kävin muutamana vuonna nopeasti kiertämässä osastot läpi ja kannoin kassikaupalla esitteitä. Nyt niitä tarttui mukaan vain muutama.

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  5.2.2017 at 07:56

  Messut meni taas niin vauhdilla ohi, että ei oikein ehtinyt kierrelläkään niin paljoa kuin yleensä. Paljon oli tapaamisia ja viinilasillisia, joten sinäänsä oikein mukavat messut. Toisaalta olin vain torstaina ja perjantaina lähinnä verkostoitumassa. Suomen osastot olivat kyllä hyvin edustettuina, mikä oli oikein raikasta.

  • Reply
   mertsik
   5.2.2017 at 16:56

   Kiva kuulla, että sinulle jäi hyvä fiilis messuista. Suomen osastot olivat kivasti esillä ja hyvä niin, kun suurta juhlavuotta vietetään.

 • Reply
  Liza in London
  5.2.2017 at 23:09

  Olisi kyllä ollut kiva olla mukana tapaamassa kollegoita! Ehkä mäkin olisin tänä vuonna osannut hillitä epäekologista esitteiden keräilyä.. :).

  • Reply
   mertsik
   6.2.2017 at 19:58

   Toivottavasti pääset ensi vuonna mukaan 🙂

Leave a Reply