Suomi

Urho Kekkosen kansallispuisto – kolme kaunista reittiä

8.10.2021
urho kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto on monelle pohjoisen retkeilijälle tuttu. Monipuolisia reittejä tarjoileva kansallispuisto ihastuttaa kauniilla maisemillaan ja eränkävijä saa kaipaamaansa rauhaa.  Luontopoluille pääsee niin Saariselän lähtöportilta, Kiilopäältä kuin Tankavaarasta. Me kiersimme syyskuisella ruskaretkellä kolme erilaista luontopolkua ja tutustuimme samalla jokaiseen näistä kolmesta lähtöpaikasta.

1. Nousu Kiilopään huipulle

Ajelimme heti loman aluksi Saariselältä Kiilopäälle ja lähdimme liikkeelle aamupalan jälkeen. Vaikka kello ei vielä ollut paljon, Kiilopään hotellin lähellä oleva parkkipaikka oli jo täynnä autoja. Tien varressa oli tilaa, joten auto sinne ja menoksi. Aurinko paistoi ja sää oli hieman viileä, mutta ulkoiluun tämä keli sopi mainiosti. Kiilopään huipulle vie 1,9 kilometrin pituinen helppokulkuinen polku. Reitti on selkeästi merkitty ja eksymisen vaaraa ei ole.

kiilopaa-kyltti

kiilopaa-portaat

Vaikka matka ei ollut kilometreissä pitkä, koko ajan siinä mentiin ylöspäin. Kävelyä helpotti se, ettei tarvinnut väistellä kivenmurikoita tai puun juuria, kuten useimmilla luontopoluilla. Jyrkimmissä kohdissa oli portaat. Taukopaikkoja oli matkan varrella useita ja niihin pysähdyimme huilaamaan. Hörpättiin vettä,  katseltiin maisemia sekä jutusteltiin muiden retkeilijöiden kanssa. 85-vuotias äitimme varsinkin tykkäsi höpötellä muiden kanssa.

kiilopaalle-paalu

reitti-kiilopaalle

Ruskan kauniit värit olivat silmäkarkkia ja kaukana siintävät tunturit hivelivät myös silmää. Polulla oli muitakin menijöitä, mutta ruuhkaa ei ollut. Aamuvirkut retkeilijät tulivat jo alaspäin kovaa vauhtia ja heiltä kyselimme minkälainen sää huipulla oli vastassa. Kylmä tuuli siellä kuulemma puhalsi, joten lämpimät takit tulivat tarpeeseen.

saariselka-kiilopaan-huippu

kiilopaa-ruska

kiilopaa-puuportaat

kiilopaa-ylospain

kiilopaa-huippu-lahestyy

Kun vihdoin saavutimme huipun, heitimme ylävitoset, otimme valokuvia ja ihastelimme maisemia. Huipulla oli penkki, jonka takana olevassa laatassa luki ”Ulkona.Perillä”. Niinpä siellä me nyt olimme!

Istahdimme penkille ja katselimme ympärille avautuvia maisemia. Fiilis oli loistava eikä olisi tehnyt mieli lähteä ollenkaan alaspäin. Sinne piti kuitenkin mennä ja palasimme samaa reittiä takaisin. Huipulta olisi päässyt alas myös toista reittiä, mutta matkaa olisi tullut vähän enemmän. Alaspäin mennessä tapasimme yhdellä taukopaikalla kaksi tiibetinspanielia omistajineen. Koiria piti tietysti jäädä silittelemään, koska kotona odotti myös kaksi tipsua.

Kiilopään huiputus oli kiva reippailu ja olin todella ylpeä äidistä, joka jaksoi huipulle asti. Toivottavasti itse pysyisi yhtä hyvässä kunnossa, kun ikää tulee lisää.

kiilopaan-huippu-kivet

merja-kiilopaan-huipulla

2. Aurorapolku

Aurorapolku on reilun kahden kilometrin mittainen rengasreitti, jonne pääsee Saariselän lähtöportilta. Me olimme viettäneet päivän Inarissa ja halusimme käydä pienellä kävelyllä ennen illallista. Aurorapolku kuulosti juuri sopivan mittaiselta. Lähdimme kävelemään kyltin viittaamaan suuntaan, mutta pian huomasimme ettei Aurorapolkua enää mainittu missään viitoissa. Arvelimme, että nyt ollaan menty jonkun risteyksen ohi ja käännyimme takaisin.

Luulimme, että Aurorapolulle pääsee ensimmäisestä risteyksestä, jonka ohi olimme kävelleet. Käännyimme sinne ja sillan yli mentyämme oli edessä portaat. Jäimme siihen ihmettelemään ollaanko nyt ollenkaan oikealla reitillä. Vastaan käveli pariskunta, jolta kyselimme neuvoa ja saimme kuulla olevamme täysin väärässä paikassa. Hekin myönsivät, että opasteet olivat huonot. He näyttivät meille oikoreitin oikealle polulle ja kivikkoa pitkin rämpimällä löysimme vihdoin ja viimein reitille.

aurorapolku-kyltti

aurorapolku-ruska

aurorapolku-oikoreitti

Saariselän omilla sivuilla kerrotaan, että Aurorapolulle pääsee joko Santa’s Hotel Tunturin pihasta latujen lähtöpaikasta tai laskettelukeskukseen vievän tien (Kullanhuuhtojantie) puolesta välistä. Näitä ohjeita seuraamalla löytää varmasti paremmin polun lähtöpaikalle. Aurorapolku on helppokulkuinen, mutta korkeuseroja löytyy. Reitin puolesta välistä löytyi taukotupa, joka oli hienoin koskaan näkemäni. Kurkistelimme sisälle, jossa oli sisätulipaikka ja siellä olisi voinut vaikka makkarat paistaa. Vieressä oli myös toinen tupa, jonka ovi oli lukossa. Sitä käytetään erilaisiin tapahtumiin ja sen voi varata myös omaan käyttöön. Tuvan toisella puolella oli iso terassi, jossa oli kiva katsella maisemia

saariselka-aurorapolku

aurorapolku-taukotupa

saariselka-auroratupa

saariselka-aurorapolku-jarvi

Aurorapolku oli kiva reitti (sitten kun sinne löysi, hih) ja sopii hyvin lyhyelle happihyppelylle. Polun voi halutessaan kiertää molempiin suuntiin.

3. Koppelolenkki

Tankavaarasta lähtevä Koppelolenkki on kolmen kilometrin mittainen rengasreitti. Tämä polku vei meidät metsän siimekseen, jossa sai ihastella kynttiläkuusia. Reitin varrella oli kiviä ja puunjuuria, joten sai katsoa tarkkaan minne astui. Polku oli muuten melko tasainen, mutta pieniä korkeuseroja myös löytyi.

koppelolenkki-tankavaara

koppelolenkki-metsapolku

tankavaara-koppelolenkki

Koppelolenkin puolessa välissä on Hopiaojan kota. Istahdimme hetkeksi penkille hörppimään vettä ja katselemaan maisemia ennen kuin matka jatkui. Kodan vieressä oli kuivakäymälä ja liiterissä olisi ollut kuivia puita tulentekoa varten. Meillä ei ollut eväitä mukana, koska lähdimme Tankavaaralle suoraan aamupalapöydästä. Napsimme metsästä mustikoita ja puolukoita välipalaksi. Ennen kotaa ja sen jälkeen reitillä oli pitkospuut.

kynttilakuuset-tankavaara

koppelolenkki-ruskaa-polulla

merja-ja-aiti-koppelolenkki

hopiaoja-laavu

Kävimme Tankavaarassa loman viimeisenä päivänä ja tuntui, että ruskan värit olivat vain voimistuneet. Metsässä hehkui punaisen ja keltaisen eri sävyt ja siellä oli todella kaunista.

Saariselän monipuolisista reiteistä saimme vain pintaraapaisun ja monta mielenkiintoista luontopolkua jäi odottamaan seuraavaan kertaan.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  9.10.2021 at 09:06

  Vau! Upea suoritus tosiaan äidiltäsi kertakaikkiaan! Ja upeat säät teille sattuivat, koko ajan näyttää paistaneen aurinko. Mitä tulee tuohon Aurorapolun taukopaikkaan, niin taitaa olla myös hienoin meidän näkemämme taukotupa, upea paikka varmasti myös revontulien katseluun.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 17:48

   Kiitos Mikko! Meillä kävi sään suhteen todella hyvä tuuri. Lähes joka päivä paistoi aurinko; vain matkustuspäivinä satoi vettä. Aurorapolun taukopaikka oli todella hieno ja piti melkein hieraista silmiä, onko tämä oikeasti taukotupa.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  10.10.2021 at 20:52

  Koppelolenkki on itselleni uusi tuttavuus! Muutenkin hauska katsella tutuista paikoista syksyisiä kuvia, me kun olemme olleet noissa maisemissa keskitalvella, pahimpien paukkupakkasten aikaan 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 17:51

   Kiitos Eveliina! Maisemat näyttävät tosiaan erilaisilta eri vuodenaikoina. Sain kesällä kuvia ystävältäni, joka oli Levillä samoilemassa ja maisemat tunnisti, vaikka olin nähnyt ne talvella lumihuntu yllä.

 • Reply
  Katariina / Ekomatkaajat.fi
  11.10.2021 at 11:45

  Äitisi on kyllä loistavassa kunnossa, mahtava esikuva. Ja tuo Aurorapolun taukotupa näyttää tosi uudelta ja modernilta. Hauskannäköinen myös Hopiaojan kota, vaikkakin ihan eri tyyliä. Pitää kyllä joskus lähteä UKK:lle!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 17:56

   Kiitos Katariina! Äiti on varsinainen rautarouva ja hienosti jaksoi patikoida meidän mukana. Iltapäivisin jäi päiväunille kun me siskoni kanssa menimme vielä kävelylle. Sen jälkeen oli taas reippaana illalliselle.

 • Reply
  Mari / kodinvaihtaja/
  12.10.2021 at 22:45

  Minä olen äitisi sielunsisar, tykkään jutella ihmisten kanssa vaelluksilla. Ja luonnossa liikkuvat suomalaiset ovat pääosin todella avoimia, se on kivaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 18:03

   Kiitos Mari! Luontopoluilla tapaa suurimmaksi osaksi puheliaita ja mukavia ihmisiä. On toki niitäkin, jotka näyttävät haluavan mennä omissa oloissaan eivätkä välitä tervehtiä ja tai vaihtaa muutamaa sanaa. Ihan ok sekin, en ole itsekään aina juttutuulella.

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  13.10.2021 at 07:20

  Mulle tulee Kiilopäälle kiipeämisestä mieleen oma retki sinne viime huhtikuussa. Silloin reitin peitti vielä paksu lumi, joka kuitenkin petti koko ajan jalkojen alla. Ylöspäin oli vielä suhteellisen helppo mennä, mutta alaspäin upposin koko ajan nivusia myöten hankeen. Siinä ei voinut muuta kuin nauraa, mutta koskaan ei ole pari kilometriä tuntunut yhtä pitkältä. Ihana nähdä kuvia sieltä ihan sulan maan aikaan.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 18:09

   Kiitos Katja! Kiilopäälle kiipeäminen kuulostaa huomattavasti raskaammalle talvella kuin kesällä. Varsinkin jos hanki pettää alta, käy tarpominen ihan työstä 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  13.10.2021 at 18:21

  UKK:n kansallispuisto on laaja, ja itse olen tutkinut sieltä vasta Tankavaaran reitit. Ne olivat minun makuun hieman liian metsäisiä eikä ollut sellaista erämään tuntua. Siksi haaveileinkin UKK:n itäosista ja omasta rauhasta. Nämä Saariselän reitit olisi silti kiva myös kiertää tulevaisuudessa, ihan mukavilta näyttävät.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 18:12

   Kiitos Rami! UKK on todella iso ja mekin ehdimme nähdä vain murto-osan laajasta reittiverkostosta. Tankavaaran reiti olivat tosiaan metsäisempiä kuin nuo muut. Minä pidin myös metsämaisemasta, vaikka toki pohjoisen erämaissa on oma fiiliksensä.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  13.10.2021 at 23:17

  Voi ihanaa, siis niin mahtavaa että äitisi on iäkkäänä vielä vaellus kunnossa! Vitsit, oon niin iloinen teidän puolesta! <3 Kiilopään huiputus on kyllä tosi kiva ja palkitseva ja muistan ite sieltä ne mahtavat tunturijonot, tuntureita tuntureiden perään. Tuosta tuvasta oon kuullut paljon, näyttää kyllä tosi upealta paikalta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 18:22

   Kiitos Elina! <3 Äidille Kiilopään huiputus oli kova juttu ja sitä se kyllä olikin. Olin niiiin ylpeä hänestä!

 • Reply
  Emilia/Merkintöjä maailmasta
  14.10.2021 at 18:58

  Yhdyn edellisiin, mahtava juttu, että äitisikin huiputti Kiilopään <3 Ihana yhteinen muisto teille jäänyt.

  Tuo ruska on varmasti ollut upea. Itse ihastelin sitä Syötteen kansallispuistossa.

  Kesän korvalla oli yksi vaihtoehto suunnata tännepäin, mutta päädyttiin Ahvenanmaalle. Uskon, että joku päivä näillekin huudeille!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 18:25

   Kiitos Emilia! <3 Kiilopäästä jäi meille kaikille upeat muistot. Ruska oli komea ja mahtavaa oli päästä itsekin näkemään se omin silmin.

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  17.10.2021 at 10:24

  Todella hienoa, että vanha rouva jaksaa vielä liikkua noin. Omalla äidilläni tekee jo lähikauppaan kävelyssä tiukkaa.

  Kaunis oli ruska näköjään tuolla. Oulussa sitä ei jotenkin tänä vuonna kunnolla ollut.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.10.2021 at 18:28

   Kiitos Anna! Äiti on ikäänsä nähden hyvässä fyysisessä kunnossa. Hieman häntä jännitti, miten Kiilopään huiputus onnistuisi, mutta hienosti se meni.

 • Reply
  Nadine
  17.10.2021 at 23:05

  Onpa erikoista, että opasteet eivät vie oikealle paikalle. En ole aikaisemmin törmännyt sellaiseen. Onneksi kuitenkin oli keneltä kysyä neuvoa.

  Upeat paikat nämä ovat. Suomen luonto tarjoaa kyllä elämýksen. Itsellänikin lempihetki ulkoiluun on ruskan aikana.

Leave a Reply