Suomi

Viikonloppu Tampereella

16.1.2021

*Majoitus saatu Holiday Club

Jos Suomen kaupunkeja pitäisi laittaa paremmuusjärjestykseen, olisi Tampere omalla listallani kymmenen parhaan joukossa. Olen aina tykännyt sen rennosta ilmapiiristä, vaikka en ole siellä koskaan asunut. Kun lapset olivat pieniä, kuului kesälomaan tietysti Särkänniemi. Teimme Tampereella päiväreissuja ja välillä jäimme yöksi. Kerran olimme siellä jopa telttailemassa. Viime vuosina Tampereella on tullut käytyä harvemmin ja nekin vähät ovat olleet työreissuja. Niinpä kun mietimme siskoni kanssa viikonloppukohdetta marraskuulle, ei valinta ollut vaikea.

Olimme lauantaina perillä juuri sopivasti lounasaikaan. Halusimme mennä syömään Periscopeen, mutta se avautui vasta klo 12. Sitä odotellessa pyörimme Ratinan kauppakeskuksessa. Vaikka ostohousut eivät olleet kovin tiukasti jalassa, onnistuin löytämään sieltä jo ensimmäiset joululahjat.

Lounas Periscopessa

Periscope tuntuu olevan ainakin sosiaalisen median mukaan suosittu paikka. Eikä ravintolaa ole suotta kehuttu, siellä oli hyvää ruokaa ja ennen kaikkea huikeat näköalat kaupunkiin sekä Pyhäjärvelle. Olen aina tykännyt kattoterasseista ja vaikka nyt ei marraskuun koleassa säässä ollut terassille asiaa, oli ikkunapöydästä kiva katsella maisemia ruokaa odotellessa.

periscope-ikkunapoyta

periscope

periscope-nakoala-kaupunkiin

periscope-hampurilainen

Pidin myös kaksikerroksisesta isosta ja valoisasta ravintolasalista. Jos Tampereella tulee pyörittyä kesällä, täytyy käydä ehdottomasti testaamassa Periscopen kattoterassi.

Munkkikahvit Pyynikillä

Lounaan jälkeen hyppäsimme autoon ja suuntasimme Pyynikille jälkkärikahveille. Olin käynyt siellä elokuussa työreissun yhteydessä, mutta nyt tuli käännyttyä jostain risteyksestä väärin ja ajelimme jonkun aikaa ympyrää ennen kuin löysimme oikealle tielle. Kadunvarsi oli täynnä autoja, kuten elokuussakin, mutta rohkeasti ajoin vaan lähemmäksi näkötornia. Hyvällä tuurilla sen läheltä löytyisi parkkipaikka ja näin kävikin.

pyynikin-nakotorni

pyynikin-nakotorni-munkkikahvit

nakoalat-pyynikin-nakotornista

nasinneula-ikkunassa

Herkullisista munkeista tunnettu kahvila sijaitsee näkötornin juurella. Kahvilan sisätilat ovat pienet ja sinne saa usein jonottaa. Niin tälläkin kertaa. Rohkeimmat nauttivat munkkikahvit ulkosalla, mutta me päätimme juoda ne sisällä, koska auringosta huolimatta sää oli aika purevan kylmä. Jonotimme noin 15 minuuttia ja oli ihanaa päästä lämpimiin sisätiloihin. En ollut varautunut tarpeeksi lämpimällä takilla ja villakangastakki oli liian ohut koleaan keliin. Luulin, ettei sisällä olisi yhtään vapaata pöytää mutta ihmeeksemme niitä oli tyhjänä useampikin.  Kun munkista oli enää sokerinmurut jäljellä, piipahdin näkötornissa. Koliseva hissi vei perille, vaikka ehdin jo miettiä jäänkö välille. Ylhäältä avautui upeat näköalat. Siellä ei ollut muita samaan aikaan, joten sain ihailla maisemia itsekseni. Siskonikin oli jäänyt mielummin kahvilan lämpöön istumaan, kun ei niin välitä korkeista paikoista.

Harhailua Pispalassa

Ennen hotellille menoa halusimme käydä katsomassa vielä Pispalan kauniita puutaloja sekä sieltä avautuvia maisemia. Harhailimme taas jonkun aikaa ennen kuin löysimme Pispalan harjulle Pyykkimettän puistoon, joka on yksi Tampereen suosituimmista näköalapaikoista.

pispala-pyykkimettan-puisto

pispala-nakoala

Aurinko oli mennyt pilveen ja maisema oli harmaa, mutta yritin kuvitella miten viehättävälle se näyttäisi aurinkoisena kesäpäivänä. Isot korkeuserot Pispalassa saivat myös pohtimaan miten talven liukkailla säillä jyrkissä mäissä pärjää auton kanssa.

Kylpylä jäi testaamatta

Yövyimme Holiday Clubin Tampereen kylpylässä, joka sijaitsee parin kilometrin päässä ydinkeskustasta, Lapinniemessä. Kello oli aika paljon ennen kuin olimme hotellilla. Ulkoillessa oli tullut kylmä ja pitkä päivä väsytti. Kylpylä sai odottaa seuraavaan päivään. Teki mieli vain kaataa lasi viiniä lasiin ja hypätä sängyn päälle huilimaan. Huone oli toisessa rakennuksessa kuin vastaanotto ja kipaisimme sinne nopeasti sisäpihan poikki. Kylmä tuuli oli yltynyt ja katselin ihmeissäni kylpytakeissa vaeltavia perheitä. Eikö heitä palellut?

Alkuperäisistä suunnitelmista huolimatta emme jaksaneet lähteä myöskään kaupungille syömään, vaan päädyimme myöhemmin kylpylän alakerrassa olevaan pizzeriaan. Kysyimme respasta pitäisikö sinne tehdä pöytävaraus, koska kylpylä tuntui olevan täynnä. Ei kuulemma tarvinnut. Tilaa löytyisi aina ja se piti paikkaansa. Meidän lisäksemme vain parissa pöydässä oli asiakkaita.

holiday-club-tampere

tampere-taulu

holiday-club-tampere-nakyma-parveekkeelta

classic-pizza-tampere

Koronan vuoksi aamiaisvuorot oli jaettu huoneiden mukaan, ettei kaikki ryntäisi sinne samaan aikaan. Meille osui onneksi myöhäisempi vuoro, joten saimme nukkua pitkään. Aamiainen oli aika peruskauraa, mutta niinhän se on monissa ketju- ja kylpylähotelleissa. Joka tapauksessa on ihanaa päästä aina valmiiseen pöytään. Aamiaisen jälkeen kävimme kurkkimassa kylpylän suljettujen porttien taakse. Huomasimme vasta aamulla, että kylpylä avautuu klo 12 ja siihen aikaan olemme jo lähteneet.

Sunnuntaipäivä Finlaysonin alueella

Sunnuntain pyhitimme tutustumalla Finlaysonin alueeseen. Parkkipaikkaa etsimme tovin, kunnes totesimme ettei Tampereella tunneta käsitettä ”ilmainen pysäköinti sunnuntaisin”. Autolle löytyi lopulta paikka ulkoparkista. Kävelimme ensin alueella ristiin rastiin ja kävimme välillä lämmittelemässä museokeskus Vapriikissa. Museokauppa oli todella kiva ja viihdyimme siellä pitkän tovin.

Lounaalla piipahdimme Il Sicilianossa. Italialainen ruoka maistuu aina ja nyt oli kiva rauhassa ruokailla ja kerrata viikonlopun tapahtumia. Ravintolassa oli mukavan väljää ja vasta kun meillä alkoi lautaset olla tyhjiä, saapui läheiseen pöytään kaksi isompaa ryhmää.

finlaysoninkuja-tampere

kuule-vanska

tampere-finlayson

tampere-finlaysonin-alue

vapriikki

Viikonloppu Tampereella oli todella kiva ja uutta reissua voisi suunnitella kesäksi. Tampereen kesästä on nimittäin jo ihan liian pitkä aika.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Miniloma Savonlinnassa
Päiväretki Hämeenlinnaan
Viikonloppu Jyväskylässä

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  16.1.2021 at 14:47

  Tampere on itsellänikin ollut mielessä mukavaa viikonloppukohdetta miettiessäni. Itselleni Turku on tutumpi ja pidän siitä vielä enemmän, mutta sinne on tällä hetkellä selvästi pidempi matka, jonka vuoksi Tampere voisi olla varteenotettava vaihtoehto. Ja onhan se mukavaa tutustua kaupunkiin, jota ei vielä tunne läpikotaisin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.1.2021 at 16:57

   Kiitos Mikko! Minäkin pidän Turusta, mutta meiltä on sinne pidempi matka kuin Tampereelle. Turussa on tullut myös pyörittyä enemmän, koska työn puolesta kävin siellä usein – siis ennen koronaa. Mutta molemmissa riittää nähtävää ja ovat mukavia kaupunkeja.

 • Reply
  Laura/ Lauran tarakalla
  17.1.2021 at 10:39

  Kiva että viihdyitte Tampereella ja löysitte hyvät ruokapaikatkin! Valitettavasti Tampereella luovuttiin hiljan ilmaisesta sunnuntaiparkista keskustassa, se on niin harmi. 🙁 Pistähän viestiä ensi kerralla jos tarvitset uusia vinkkejä Tampere-vierailuun! 🙂

 • Reply
  Mari / Kodinvaihtaja
  17.1.2021 at 14:27

  Tampereella on maksullinen sunnuntaipysäköinti vain ykkösvyöhykkeellä, joka on suhteellisennpieni. Eli kannattaa ajella muutaman kadunväli pidemmälle – toki usein kakkosvyöhykkeen hyvät paikat tupaten täynnä. Jatkossa ehkä voi jättää auton liityntäparkkiin ja hypätä ratikan kyytiin, tulee halvemmaksi kuin pidempi parkkiaika

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.1.2021 at 17:01

   Kiitos Mari! Olisi pitänyt selvitellä pysäköintiä aikaisemmin ja etsiä paikkaa vähän kauempaa. Luulin, että siellä olisi samaan tapaan kuin Lahdessa, ilmainen pysäköinti. Aina sitä oppii! Ja jatkossa voi myös hyödyntää ratikkaa 🙂

 • Reply
  Maapalloilija
  17.1.2021 at 18:51

  Hyviä tamperelaisia paikkoja ja juttuja löysitte 🙂

 • Reply
  Eila
  17.1.2021 at 21:11

  Tuttuja paikkoja :). Klassikkot kuten Pyynikin munkkikahvila eivät petä! Minä tykkään myös käydä Tampereen pienimmässä kivitalossa sijaitsevassa vohvelikahvilassa. Suosittelen käymään Lars Sonckin suunnittelemassa Tampereen Tuomiokirkossa. Se on upea jugend-kokonaisuus myös sisältä.

  Muuten Tampere ei mielestäni ole kovin kummoinen talvikaupunki Helsinkiin ja Turkuun verrattuna – paitsi jouluaikaan, kun Keskustori ja kosken alue on upeasti valaistu ja Joulutorilta saa kivoja tuliaisia ja kuumaa glögiä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.1.2021 at 17:03

   Kiitos Eila! Aika harva Suomen kaupungeista on talvella parhaimmillaan. Kesällä sen sijaan monesta kaupungista löytyy tekemistä ihan eri tavalla. Tässä tulikin jo hyviä vinkkejä seuraavalle Tampereen reissulle.

 • Reply
  Tanja / Please Be Seated for Takeoff
  18.1.2021 at 02:59

  Olipa ihana fiilistellä kotikaupunkia juttusi kautta, kun ei olla päästy käymään Suomessa yli vuoteen.
  Periscopea on tosiaan kovasti kehuttu, mutta Tampereellahan on aivan mielettömästi hyviä ravintoloita muutenkin. Me yritetään ehtiä aina vähintään Heinätoriin ja Tuulensuuhun. Eilan mainitsemaa legendaarista Vohvelikahvilaa melkein vastapäätä on myös söpö Runo-kahvila. Mutta munkkikahvit on tietysti must. Ne munkit vaan on maailman parhaita!
  En tiedä missä osassa hotellia olitte, mutta sieltä kylpylältä pääsee ainakin yhtä käytävää pitkin sisäkautta viereiseen hotellirakennukseen eli ei ole pakko palella pakkasessa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:46

   Kiitos Tanja! Tampereella on paljon hyviä ravintoloita ja kahviloita. Kommentistasi sain lisää vinkkejä seuraavaan reissuun. Mun ymmärtääkseni meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kulkea kylpylärakennukseen kuin ulkokautta. Matka ei ollut onneksi pitkä, mutta kylmä tuuli teki siitä sen verran ikävän ettei kovin pitkään viitsinyt ulkona haahuilla.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  18.1.2021 at 19:25

  Tampere on myös minun suosikkini, ja itse asiassa tämä koko teidän päiväohjelmanne kuulostaa ihan sellaiselta, jonka itsekin mieluusti kokisin – ja olen osin kokenutkin, ovathan esim. munkkikahvit Pyynikillä ihan klassikkojuttu! Se on ihana paikka. Tuo Periscope on tullut minullakin vastaan somessa ja on jäänyt siitä mieleen paikkana, jota voisi testata. Kirjoituksesi vahvisti sitä fiilistä. Tampereella on aina kiva käydä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:48

   Kiitos Jenni! Periscopea voin lämpimästi suositella. Se oli kiva paikka; hyvää ruokaa ja asiantuntevaa palvelua. Kesällä olisi tosiaan kiva mennä testaamaan se kattoterassi. Näytti aika houkuttelevalle 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  19.1.2021 at 12:56

  Mekin majoituttiin syyskuussa yksi yö tuolla Lapinniemen Holiday Clubissa, mutta silloin pääagenda oli juurikin kylpylä. Pakko sanoa, että se on kyllä hieman tylsä, toki perus porekylvyt löytyy, mutta ei esim miehille ja naisille yhteistä höyrysaunaa, joka on kiva lisä vaikkapa Caribialla. Munkkikahvila on meiltä testaamatta, ja hienolta näytt myös Periscope. Me syötiin Kajossa, jota voin kyllä myös suositella! Tosi mielikuvituksellisia annoksia ja ah niin herkullista. Annokset oli kyllä aika pieniä, mutta pidemmällä maistelumenulla tuli kuitenkin täyteen. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:50

   Kiitos Sonja! Meillä meni agenda just toistepäin 🙂 Tarkoitus oli käydä kylpyläkin testaamassa, mutta se sitten jäi. Nyt kun kerroit, ettei siellä mitään ihmeempää ollut, ei harmita niin paljoa. Caribialla on tullut tosiaan käytyä useammin. Toki siitä viime kerrasta on jo aikaa, mutta siitä tykkäsin.

 • Reply
  Terhi
  20.1.2021 at 15:12

  Sopivan kiireetön päiväohjelma, Tampere on kyllä sympaattinen kaupunki. Pitäisi varmaan testata tuokin kylpylä. Ja Pyynikin munkkikahvila! 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:51

   Kiitos Terhi! Munkkikahvilaan kannattaa ehdottomasti mennä. Vaikka siellä todennäköisesti joutuu tovin jonottamaan, on se sen arvoista 🙂

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  21.1.2021 at 07:34

  Tässähän oli hyvä ohjelma valmiina seuraavalle Tampereen vierailulle 🙂 Tampere on tuttu paikka ja siellä on tullut vierailtua useasti, mutta paljon on vielä näkemättä. Erityisesti tuota Pispalan aluetta olen katsellut pidempään, että siellä olisi kiva vaellella. Itse taidan tosin valita vähän keväisemmän ajankohdan, että varmasti tarkenee ulkona. Minusta tuo kylpylöiden avautuminen vasta keskellä päivää on majoittujan kannalta hankala asia. Olimme syyslomalla Bombassa, jonka kylpylässä oli aamulla aamu-uinti (siis ilman mitään porealtaita tai muuta) ja varsinainen kylpylä avautui vasta kymmeneltä. Me kyllä ehdimme vierailemaan siellä vielä ennen lähtöä, mutta luovutimme huoneen ennen kylpylään menemistä, ja juoksimme sitten päät märkinä autoon.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:56

   Kiitos Katja! Talvi (tai meidän tapauksessa myöhäinen syksy) on haasteellinen ajankohta kaupunkireissuille. Ulkona olisi kiva kävellä, mutta jos on kylmä sää ei se kauaa houkuttele. Kevät tai kesä olisivat ehdottomasti parempia ajankohtia. Aika hankalaksi minäkin koin kylpylään menon lähtöpäivänä. Jos olisimme odottaneet sinne puoleen päivään ja sitten menneet kylpylään (mikä olisi kuulemma ollut ihan sallittua) olisi sieltä pitänyt pää märkänä lähteä pois, koska huoneet piti luovuttaa klo 12.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  21.1.2021 at 13:06

  Kuullostaa tutulta 🙂 – eli sosiaalisen median tai muiden ihmisten käyttäytymistä ohjaavien lähteiden myötä listasi alkupää tuntui kovin samalta kuin kesäisellä vierailullamme Tampereella. Periscope oli ihan kiva, joskin kesällä jotkut ruokalajit sen menussa olivat jo melkein turhan erikoisuutta tavoittelevan outoja.
  Pyynikin munkitkin tuli testattua ja Pispalaa kierrettyä 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:57

   Kiitos Pirkko! Samoja latuja ollaan näköjään kierretty 🙂 Olimme siskon kanssa tahoillamme miettineet mitä haluamme Tampereella tehdä ja samoja asioita oli molempien listalla.

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  23.1.2021 at 08:05

  Olipas teillä kivan kuuloinen viikonloppu Tampereella! Itsellä on vähän sama juttu, Tampere on yksi lempikaupungeistani Suomessa mutta turhan harvoin sielä on tullut vierailtua – ja yleensä liian lyhyitä reissuja. Kesällä pitää ehdottomasti päästä käymään 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 16:59

   Kiitos Suvi! Minäkin haluan Tampereelle seuraavan kerran kesällä. Toivottavasti sää suosisi silloin ja pääsisi nauttimaan ulkoilumahdollisuuksista paremmin.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  24.1.2021 at 19:12

  Meillekin ehkä tulee tulevaisuudessa Tampere tutummaksi nyt kun muutama läheinen on viime aikoina muuttanut sinne. Nuo munkkikahvit taitaa olla niin legendaariset, että ne pitää ainakin käydä kokeilemassa. Samoin tuo Finlayson on nyt ollut paljon blogeissa esillä. Kunhan päästään taas Suomeen joskus niin eiköhän meidätkin löydä Tampereelta jossain vaiheessa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   25.1.2021 at 17:06

   Kiitos Paula! Tampere on oikein hyvä valinta kesälomareissulle ja varsinkin kun teillä on siellä läheisiä. Minua kiinnostaisi seuraavalla kerralla katsella kaupunkia vesiltä käsin. Katselin jo vaihtoehtoja ja niitä näkyi olevan runsaasti 🙂

Leave a Reply