Kansallispuistot Suomi

Vinkkejä Örön linnakesaarelle Saaristomeren kansallispuistoon

4.7.2021
welcome-to-oro

Örön linnakesaari on Saaristomeren kansallispuiston suosituimpia kohteita. Kuulin saaresta ensimmäisen kerran vuosi sitten Toisiin maisemiin -blogin Hannelilta. Kohde vaikutti kiinnostavalta ja syyssateiden piiskatessa ikkunaa selvittelin sohvan nurkassa miten sinne pääsisi ja mitä siellä voisi tehdä. Örö painui talven ajaksi unholaan ja seuraavan kerran se muistui mieleen, kun suunnittelimme matkabloggaajaporukalla kesäretkeä. Örö nousi esiin yhtenä vaihtoehtona ja sinnehän me lopulta lähdimme.

Ripaus Örön linnakesaaren historiaa

Örön saaren historia ulottuu kauas. Vielä 1900-luvun alkupuolelle saakka se palveli saaristolaisten laidunmaana eikä siellä ollut ympärivuotista asutusta. Kyläläiset kävivät siellä päiväsaikaan tekemässä askareitaan ja illan tullen lähtivät veneillään pois. Vuonna 1912 Venäjä päätti rakentaa linnoitusketjun Suomenlahden molemmille puolille. Örö valikoitui yhdeksi rakennuspaikaksi, koska se oli tarpeeksi suuri saari ja sieltä pääsi ampumaan tykillä avomerelle. Linnoitusketjun rakentamisen myötä Venäjän sotavoimat ottivat saaren haltuunsa.

oro-linnakesaari

Saarella alkoi ennätysnopea rakennusprojekti, jonka myötä sinne nousi muun muassa tykkipattereita, ammusvarastoja, kasarmeja, eläinsuojia, kaivoja ja teitä. Saarella oli jopa rautatie, jolla kuljetettiin raskasta kuormaa pohjoispään laitureilta tykkipattereille. Suomen itsenäistymisen jälkeen saari siirtyi Suomen puolustusvoimien hallintaan.

Linnakesaarella koulutettiin varusmiehiä ja siellä järjestettiin vuonna 1939 sodan uhatessa ylimääräisiä sotaharjoituksia. Bengtskärin taistelussa vuonna 1941 Örön saarella oli iso rooli taistelun ensituntien aikana. Venäläiset suunnittelivat Bengtskärin majakan räjäyttämistä ja ennen kuin suomalaisten tykkiveneet ja Fokker-koneet ehtivät paikalle, puolustus sai tulitukea ainoastaan Örön ja Granholmenin patteristoilta. Sotien jälkeen saaren infrastruktuuriin panostettiin ja se helpotti linnakesaarella asuvien elämää. Siellä asui puolustusvoimien työntekijöitä perheineen ja raitilla näkyi myös varusmiehiä.

Linnakkeen toiminta päättyi 2004. Sen jälkeen saari toimi lähinnä merivoimien ja rannikkojääkäreiden harjoitusalueena. Vuonna 2015 saaren hallinta siirtyi puolustusvoimilta Metsähallitukselle ja se liitettiin osaksi Saaristomeren kansallispuistoa. Samana vuonna saari avattiin yleisölle.

Miten Örön saarelle pääsee?

Lyhyin merimatka Örön saarelle on Kemiönsaaren eteläkärjestä Kasnäsistä. Merimatkan voi taittaa joko omalla veneellä tai lautalla. Örön vierasvenesatamasta löytyy paikat jopa  70:lle veneelle. Heinäkuussa lauttapaikan voi varata joko M/S Bon Marinelta tai Wilson Charterilta.

minandra

oro-matkabloggaajat

Kesäkuussa lauttamatka onnistui vain Wilson Charterilla ja sillä me kuljimme matkan mantereelta saarelle. Matka kesti noin 45 minuuttia ja lippujen hinta oli 32 €/meno-paluu. Lauttapaikat kannattaa varata etukäteen, varsinkin kuumimpaan sesonkiaikaan. Saarelle on mahdollista kulkea myös taksiveneen kyydissä. Tarkempia tietoja löytyy täältä.

Kannattaa myös huomioida, ettei Örön saarelle pääse omalla autolla. Kasnäsin satamasta löytyy maksuttomia parkkipaikkoja, jonne auton voi jättää saarella vierailun ajaksi.

Voiko Örön saarella majoittua?

Saarelta löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja kaiken kaikkiaan 150:lle henkilölle. Tarjolla on hostelli-, paritalohuoneisto-, hotelli- ja mökkimajoitusta. Myös telttailu onnistuu eikä telttapaikkaa tarvitse varata etukäteen.

Me yövyimme Upseerin toimisto -nimisessä hostellissa. Entisestä upseerin toimistosta löytyy neljä huonetta, joihin jokaiseen mahtuu 4-5 henkilöä. Huoneissa oli erillisvuoteita sekä kerrossänky. Meidän käytössä oli kaksi huonetta ja lisäksemme toimistolla majoittui kaksi muuta pariskuntaa. Wc ja suihku olivat yhteiskäytössä. Huoneet olivat siistejä ja huoneen hintaan kuului pyyhkeet ja lakanat. Toimiston oleskelutilassa oli pieni jääkaappi sekä televisio. Aamiainen kuului myös huoneen hintaan.

Örön saarella on paljon kyykäärmeitä ja majoituspaikkamme lähellä näimme niitä pari kertaa. Aamulla käärme oli luikerrellut auringon lämmittämille portaille. Kuullessaan ääniä se poistui nopeasti talon alle. Käärmehavaintoja tehtiin myös luontopolulla. Kannattaa siis katsoa tarkkaan minne astuu.

upseerin-toimisto

upseerin-toimisto-makuuhuone

upseerin-toimisto-oleskelutila

Majoituksien vastaanotto sijaitsee sataman lähellä olevassa satamakonttorirakennuksessa, jossa on myös pieni kauppa. Isommat laukut sai jättää mönkijän kyytiin. Ne merkittiin huonenumerolla ja kuljetettiin perille. Satamasta on pieni kävelymatka kasarmialueelle, jossa suurin osa majoituksista sijaitsee.

Onko Örössä ravintoloita?

Vierasvenesataman kupeesta löytyy rantabistro. Rakennus on yksi Örön vanhimpia ja muistuttaa lähinnä asuintaloa ja poikkeaa siten saaren muista taloista. Rantabistrossa voi ruokailla ja sieltä saa myös pientä välipalaa kahvin ja virvokkeiden lisäksi. Me kävimme siellä vain juomassa kylmät juomat, joten ruokailusta ei ole kokemusta. Viereisessä pöydässä nautittiin hampurilaisia, jotka näyttivät tosi hyviltä. Ulkoterassi oli viihtyisä, mutta aurinkovarjoja olisi voinut olla enemmän.

Entinen varuskunnan ruokala palvelee nykyisin 12″ravintolana. Söimme siellä sekä lounasta että illallista. Lounasbuffan hinta oli 18 €. Vatsa tuli täyteen, mutta hinta oli mielestäni aika korkea laatuun nähden.

Illaksi olimme tehneet pöytävarauksen 12″ravintolaan, mutta varaus oli kadonnut taivaan tuuliin. Onneksi ravintolassa ei ollut täyttä, joten meidän 7-henkiselle seurueelle löytyi vielä hyvin tilaa.

Alkupalaksi kaikki ottivat parsaa hollandaisekastikkeella. Sen päälle oli ripoteltu pekonia, jota ei mainittu menussa lainkaan. Koska osa seurueestamme ei syönyt lihaa, annokset lähtivät takaisin keittiöön. Minulle parsa maistui myös pekonin kera. Muut saivat pitkän odottelun jälkeen tilalle paistettua mozzarellajuustoa. Parsa oli päässyt loppumaan ja tilalle tuotiin mitä sattui löytymään.

oro-parsaa-hollandaisekastikkeella

ahvenfileet-ravintola-12

Pääruokia odotimme myös todella kauan, koska hotellin tiloissa oli isompi seurue ruokailemassa ja se aiheutti ruuhkaa keittiössä. Kun ruoat vihdoin tulivat, paistetut ahvenfileet hävisivät nopeasti lautasilta. Ruoka oli herkullista, mutta sen odottaminen oli tylsää. Onneksi suurin osa meistä ei kaivannut jälkiruokaa, koska nekin olivat ehtineet loppua. Kaikki tämä sekoilu huomioitiin kuitenkin kivasti laskussa ja toivon, että ravintolalle sattui vain monta onnetonta yhteensattumaa sille illalle eikä tämä ole normaalia toimintaa. Ruoka nimittäin oli todella hyvää, mikä ei ole itsestäänselvyys kesäravintoloissa.

Sunnuntaina nautimme lounasta luontopolun varrella.  Hanneli kokkaili meille tortillat, joihin hän näppärästi teki täytteet trangialla. Saaren pohjoisosasta löytyi kiva kallioinen paikka, jonne retkikeittiö laitettiin pystyy ja vietimme siellä hauskan lounashetken.

oro-trangia-lounas

Mitä Örössä voi tehdä?

Örön saarella on kaksi luontopolkua; pohjoisosan 120 mm kierros, jolla on pituutta 5,1 km ja eteläosan 6″kierros, joka on 4,7 km pitkä. Me kiersimme ne molemmat ja olivat todella kauniita ja mukavia reittejä.

Omatoimisten retkien lisäksi saarella järjestetään opastettuja kierroksia. Sesonkiaikaan niitä järjestetään päivittäin ja valittavana on kaksi erilaista; Historia + Tykki sekä Luonto. Jos haluat ilmoittautua opastetuille kierroksille tee se etukäteen Satamakonttorissa.

oro-luontopolku

oro-luontopolku-metsassa

Öröstä voi vuokrata polkupyöriä. Hinta on 8 €/tunti tai koko päivä 25 € (kesä 2021). Vuokraus onnistuu myös kolmeksi tai kuudeksi tunniksi.

Geokätköilyn ystävät pääsevät etsimään saarelta kätköjä, joita on yhteensä kolme. En ole koskaan kokeillut geokätköilyä, mutta se kuulostaa hauskalle.

Saunan ystävien ei tarvitse myöskään pettyä, koska saarella on vuokrattavissa kolme saunaa; Rantasauna 1 ja 2 sekä Paritalosauna. Me varasimme toisen rantasaunoista ja ilta kului leppoisasti löylyistä sekä virkistävästä uinnista nauttien. Rantasauna vaikutti aika uudelle ja oli siisti sekä viihtyisä.

oro-rantasauna

oro-rantasaunan-terassi

Saarella järjestetään myös muuta ohjelmaa. Kannattaa seurailla Visit Örön somekanavia sekä verkkosivua. Meidän vierailumme aikana järjestettiin oluiden maistelua, johon meidänkin ryhmästämme suurin osa osallistui. Minä jätin sen väliin, koska en ole niin suuri oluen ystävä.

Miten olisi Saaristomeren saarihyppely?
Siihen saat hyvät vinkit Toisiin maisemiin -blogista.

Tutustu myös muiden Örössa mukana olleiden juttuihin:
Unelmatrippi: Yö saaristossa – linnakesaari Örö
Fiftyfifty: Saaristomeren kansallispuiston upea Örö

Onhan blogi seurannassa jo FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

Lähteet:
Johanna Pakola ”Örön linnake”
www.visitoro.fi 

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  4.7.2021 at 14:12

  Tuttuja maisemia! Oli hauska lukea sinun kokemuksestasi Örössa, kun mekin juuri kirjoitimme retkestämme sinne. Me emme nähneet kyykäärmeitä, mutta ravintolan terassilla syödessä me näimme rantakäärmeen. Harmi, että teillä oli ravintolaruokien kanssa vastoinkäymisiä, toivottavasti tosiaan kyse oli vain sattumusten summasta.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.7.2021 at 18:31

   Kiitos Marika! Huomasinkin, että te olitte myös kirjoittaneet Örösta. Hauska sattuma, kun siitä on aika vähän näkynyt blogikirjoituksia. Harmitti ravintolan työntekijöiden puolesta, että samalle illalle sattui niin monta vastoinkäymistä. Toivottavasti oli kyse vain yksittäisestä illasta.

 • Reply
  Sini matkakuumeessa
  4.7.2021 at 14:50

  Kappas. Kaksi postausta samasta paikasta samalla viikolla. ☺️
  Itseäni kiinnostaa nuo luontopolut ja miksi ei muukin ohjelma, jos tuolla viipyisi yön yli.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.7.2021 at 18:34

   Kiitos Sini! Luontopoluista on tulossa oma postaus. Yritän saada sen julkaistua vielä tällä viikolla. Suosittelen viipymistä saarella yön yli. Siellä riittää tekemistä tai sitten ottaa ihan iisisti ja nauttii kauniista merimaisemista 🙂

 • Reply
  Ailajajuha
  4.7.2021 at 15:49

  Kiinnostava paikka, kiva lukea tästä jopa kaksi postausta tänään. Mitä arvelet, voisiko sinne ottaa mukaan omat polkupyörät?

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.7.2021 at 18:40

   Kiitos kommentista! Hyvä kysymys polkupyöristä. Veikkasin, että voi, mutta etsin vielä lisätietoa arvaukseni tueksi. Vuoden 2015 Retki-lehden mukaan yhteysalukseen voi ottaa myös oman polkupyörän. Pyöräily on sallittua vain merkityillä reiteillä, esimerkiksi laidunalueiden poluilla ei saa pyöräillä.

   • Reply
    Aila ja Juha
    7.7.2021 at 08:58

    Kiitos!

    • Reply
     Merja / Merjan matkassa
     7.7.2021 at 18:46

     Niin ja se unohtui tuosta, että pyörästä täytyy maksaa lisämaksu. Siihen en nopeasti löytänyt vastausta kuinka paljon se on. Kannattaa kysäistä vielä lauttayhtiöstä ennen reissua 🙂

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  7.7.2021 at 14:45

  Ajatuksissa olisi ehkä tänä kesänä päästä omalla veneellä Öröön, kun viime vuonna vierasvenesatama oli täysi (tai ei siis saatu varattua paikkoja ennakkoon) ja kun yritettiin yhteyslauttaa Kasnäsistä, niin kaikki lähipäivien liput olivat jo loppuunmyyty. Noi käärmeet kyllä vähän laski intoa, kääk! en varsinaisesti toivoisi näkevän niitä, mutta luontoonhan ne kuuluu 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   7.7.2021 at 18:50

   Kiitos Sanna! Käärmeiden takia Örön saarta ei kannata jättää väliin 🙂 Majoituspaikan luona majaili yksi käärme ja osa meidän porukasta näki luontopolulla toisen. Muita käärmehavaintoja meillä ei ollut, mutta kannattaa toki katsoa minne astuu varsinkin luontopolulla.

 • Reply
  Terhi
  9.7.2021 at 10:42

  Käytiin kesäkuussa yhden yön purjehdusreissulla ja tuli kyllä testattua ravintola ja sauna. Parasta Örössä on sen luonto, käärmeitäkään ei tällä kerralla näkynyt.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.7.2021 at 17:56

   Kiitos Terhi! Örön luonto on upeaa ja sen takia sinne kannattaa mennäkin. Purjehdusreissu kuulostaa kivalle 🙂

 • Reply
  Mari / Kodinvaihtaja
  9.7.2021 at 13:09

  Ihana reissu teillä, haluaa bloggaajien matkalle ensi kerralla myös!!! Korona-ajan olen bloggaillut ja nyt olisi sopiva hetki verkostoitua!!!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.7.2021 at 17:58

   Kiitos Mari! Meillä oli tosi hauska reissu ja ollaan tehty kotimaassa ennenkin yhdessä matkoja aina vähän eri kokoonpanoilla. Kunhan k-rona lopullisesti helpottaa, on kiva päästä tutustumaan taas uusiin matkabloggaajiin 🙂

 • Reply
  Outi / Nattura-blogi
  9.7.2021 at 19:50

  Oi voi kun harmittaa, ettei ehtinyt mukaan! Tuota illallissekoilua en kyllä jäänyt kaipailemaa!

  Örö pitää kyllä sisällyttää ohjelmaan ASAP! Vaikuttaa ihan superihanalta paikalta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.7.2021 at 17:59

   Kiitos Outi ja harmi, kun et päässyt tällä kertaa mukaan. Illallissekoilu oli vertaansa vailla ja nyt sille voi jo nauraa. Sattuuhan näitä aina välillä 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  10.7.2021 at 14:31

  Heh, nyt näitä Örö-postauksia alkaakin tipahdella. Naureskelin myös, että itsekin päätin kirjoittaa ihan oman myös luontopoluista, muuten postaus olisi karannut vieläkin pidemmäksi, mitä se nyt on. Se luontopolun käärme multa jäi näkemättä, melkein jopa harmittaa! 😀 Kiitos vielä seurasta! <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.7.2021 at 18:01

   Kiitos Sonja kommentista sekä seurasta! 🙂 Great minds think alike 🙂 Mietin just samaa, että tästä jutusta olisi tullut tosi pitkä, jos olisin luontopolut vielä ympännyt mukaan. Niistä tuli sitten oma juttu.

Leave a Reply