Puolenyön aikaan olimme messiteltan ulkopuolella valmiina yrittämään Afrikan korkeimman vuoren, Kilimanjaron (5898 m) huiputtamista. Kaikilla oli lämpimästi päällä pakkasyön varalle ja otsalamput loistivat pimeässä yössä. En ollut nukkunut kuin pari hassua tuntia. Olimme edellisenä päivänä taivaltaneet satula-alueen halki ja olin kärsinyt kovasta päänsärystä. Illallisen jälkeen laitoimme päät tyynyyn ja klo 23 oli herätys teelle ja sitten pitikin jo lähteä, jotta ehtisimme myös laskeutua vuorelta valoisaan aikaan. Matkan alussa meitä oli 10, mutta miesvahvuudesta oli jo kaksi poissa. Matkaan lähti siis neljä naista ja neljä miestä + suomalainen matkanjohtaja ja oppaat.
Rongai-reittiä pitkin huipulle
Kuljimme Rongai-reittiä, joka on yksi Kilimanjaron kuudesta virallisesta reitistä. Reittiä kutsutaan muita vaarallisemmaksi, mutta täytyy myöntää, etten tiedä minkä takia. Luin tämän määritelmän vasta matkan jälkeen netistä. Jos olisin tiennyt sen aiemmin, olisin kysynyt paikallisoppailta pitääkö väite paikkaansa. Nettijutussa mainittiin, että kyseisellä reitillä on mahdollisuus nähdä villieläimiä, joten ehkä vaarallisuus johtuu siitä. Me emme kyllä nähneet yhtään villieläintä.
Rongai-reitti lähestyy Kilimanjaroa pohjoisesta ja jos huipulle pääsemme, niin laskeudumme Marangu-reittiä pitkin alas Kilimanjaron eteläpuolelle. Marangu on reiteistä suosituin ja myös ruuhkaisin. Suosituksi sen tekee yöpymismahdollisuus vaellusmajoissa. Reitti tunnetaan myös nimellä Coca Cola Route.
Meidän reittimme kulki yöllä Williams Pointin kautta Hans Mayerin luolalle. Kuu valaisi kulkuamme, kun jonossa nousimme siksakkia askel askeleelta ylöspäin. Jännitin päänsäryn alkamista ja olin varmuuden vuoksi ottanut ennen lähtöä pari särkylääkettä. Jos tuttu jomotus alkaisi, tietäisi se melko varmasti sitä, että nyt on Merjan huiputusyritys tässä ja matka alas alkaa. Edellisen päivän särky oli vielä hyvässä muistissa ja tiesin, etten siinä tilassa pystyisi nousemaan huipulle. Toistaiseksi särky oli pysynyt poissa ja pidin peukkuja, ettei se tulisikaan.
Alkumatkasta ei muita vaeltajia näkynyt, mutta kun reittimme yhtyi Marangu-reittiin, näkyi otsalamppujen kirkas jono vuoren rinteillä. Porukkaa tuli myös vastaan, kun väsyneitä vaeltajia talutettiin alas. Kun olimme reittien yhtymäkohdassa eli reilussa 5000 metrissä, alkoi yhdellä sun toisella meidän ryhmässä olla ongelmia. Yksi ryhmämme miehistä oksensi verta ja häntä lähdettiin kiireesti viemään alas. Osalla oli hengitysvaikeuksia, jalat maitohapoilla eikä kipuaminen ylös enää maistunut. Alas lähti vielä kolme muuta ja porukka oli yhtäkkiä kutistunut puoleen.
Kilimanjaro – hitaasti ylöspäin
Etenimme hitaasti ylöspäin; kymmenkunta askelta ja tauko, kymmenkunta askelta ja tauko. Seuraava alaslähtijä oli meidän matkanjohtaja, joka meinasi nukahtaa rinteelle. Pääopas Deo yritti houkutella Pekkaa jatkamaan, mutta hän totesi, ettei silmät pysy auki, joten turha yrittää.
Me neljä sekä kaksi opasta jatkoimme matkaa ja olimme samassa tilanteessa kuin tulisin kolme vuotta myöhemmin olemaan Elbruksen rinteellä; jos yksikin tästä porukasta keskeyttäisi, kaikki joutuisivat lähtemään alas. Yksi opas ei voisi turvallisuuden takia viedä jäljelle jääneitä ylös.
Olimme kaikki todella väsyneitä. Huippu läheni koko ajan ja saimme siitä ylimääräistä energiaa puskea eteenpäin. Auringonnousu Kilin rinteellä oli hieno ja onneksi ymmärsin kaivaa kameran esiin siinä vaiheessa. Gilman´s Point (5681 m) jo melkein näkyi ja kellon ollessa 7.15, olimme kaikki neljä sekä oppaamme Deo ja Gedi huipulla.
Gilman´s Pointille pääsy nimittäin hyväksytään Kilimanjaron huiputukseksi, matkaa Uhuru Peakille (5898 m) olisi ollut vielä noin 1,5 tuntia. Meidän porukka oli niin uupunut, ettei Deo halunnut lähteä sinne edes yrittämään. Noin 60 % vaeltajista pääsee Gilman´s Pointille asti ja heistä noin 20 % jatkaa Uhurulle.
Väsynyttä matkantekoa Kilimanjaron rinnettä alas
Päänsärky oli pysynyt poissa, mutta kun olimme ottaneet valokuvat sekä halanneet ja onnitelleet toisiamme, tuttu jyskytys alkoi. Matka alaspäin alkoi, joten odotin säryn laantuvan jonkun ajan kuluttua. Tulimme alaspäin aika vauhdikkaasti hiekkaslalomia. Pari kertaa tuli kaaduttua ja mustelmat jäi muistoksi. Hiekan alla kun oli salakavalasti kiviä. Ryhmämme ainoa mieshuiputtaja kaatui pahasti ja vaellussauva meni poikki, vertakin tuli. Oppaalla oli onneksi laastaria mukana, että saatiin mies paikattua.
Kun olimme kaksi tuntia lasketelleet alaspäin, saavuimme Kibo Hutille. Siellä oli keittoa ja teetä tarjolla. Mikään ei maistunut, mutta yritin väkisin saada jotain alas. Siitä matka jatkui kävellen Horombo Hutille (3719 m).
Kibolla vähensimme vaatetusta, koska sää lämpeni koko ajan ja untuvatakki alkoi olla liikaa. Kävelymatka tuntui todella pitkältä. Oppaat tulivat jossain kaukana takana ja kävelin Tuijan kanssa, jonka mies oli joutunut keskeyttämään nousun oksentelun takia. Mies oli käynyt sairaalassa, mutta oli nyt jo paremmassa kunnossa ja odotti meitä hotellissa, jonne menisimme seuraavana päivänä.
Kolme tuntia talsimme Horomboon ja muu porukka oli siellä meitä odottamassa. Telttakylä oli taas pystyssä ja teltassa menisi vielä yksi yö ennen hotelliin siirtymistä. Saimme muilta onnitteluja ja kerroimme yön tapahtumista. Väsytti todella paljon, mutta aurinko porotti telttaan ja teki siitä kuuman pätsin, joten ei sinnekään voinut mennä.
Illallisella nautimme synttäripunaviinin jämät ja ne maistuivat nyt paremmin kuin pari päivää aikaisemmin.
Vielä yksi telttayö
Yö oli kylmä ja aamullakin oli vielä pakkasta. Olin iloinen, että seuraavaksi yöksi pääsisi hotelliin. Alkoi teltassa yöpyminen jo kyllästyttää ja yksi asia mitä odotin vielä enemmän oli suihku. Kuusi päivää ilman suihkua sai olon tuntumaan todella likaiselta ja nuhruiselta. Savett-pesut eivät kuitenkaan korvaa oikeaa vettä.
Aamiaisen jälkeen oli pienet läksiäisseremoniat oppaiden ja kantajien kanssa. Osa oppaista tuli meidän kanssa portille, mutta kantajia emme enää näkisi. Puheita pidettiin ja meille laulettiin Kilimanjaro-laulua (YouTubesta löytyy eri versioita hakusanalla Kilimanjaro Song).
Leiristä oli 18 km Marangun portille. Matkan varrella nautimme lounasta ja Pekka oli järjestänyt meille yllätykseksi cokikset ruoan kanssa. Vaikka en erityisemmin ole cokiksen ystävä, niin tällä kertaa se maistui todella hyvälle.
Portilla hyvästelimme haikein mielin oppaat ja hyppäsimme autoon, joka vei meidät Arushaan hotelliimme. Matka kesti kolme tuntia, mutta se meni nopeasti maisemia katsellessa sekä muistellessa kuluneita päiviä. Oli niin ihanaa päästä hotelliin suihkuun sekä yöksi kunnon sänkyyn lakanoiden väliin. Muutaman telttapäivän jälkeen sitä arvostaa näitä perusjuttuja ihan eri tavalla.
Matkan vaellusosuus oli nyt onnellisesti takanapäin ja seuraavien päivien aikana nauttisimme safarista. Mutta sitä ennen söimme kunnon illallisen hotellissa ja pitihän Kilimanjaro oluttakin maistaa 🙂 Hakuna matata!
Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Tietokatkoksia Tansaniassa
Päänsärkyä ja tähtiä Kilimanjarolla
Pole, pole – hitaasti kohti Kilimanjaroa
No Comments
Venla / Breezes from my Atlas
26.9.2016 at 11:28Aikamoinen retki, ei ihme, että noin moni joutui keskeyttämään! Upeathan noi maisemat periltä kyllä oli. Itse olen sellainen arkajalka, ettei mua sais kirveelläkään tollaselle reissulle, vaikka varmasti upea elämys onkin. 🙂
mertsik
27.9.2016 at 19:24Keskeyttäneiden määrä meidän ryhmässä oli aika suuri ja pääopas Deo oli siitä myös ihmeissään. Porukka oli kuitenkin suurimmaksi osaksi ollut hyväkuntoista koko viikon ajan, mutta vuoristotauti voi iskeä milloin hyvänsä. Jos minä olisin keskeyttänyt, sitä olisi tuskin kukaan ihmetellyt, kun tiesivät mun päänsärystä. Onneksi se pysyi poissa huiputusyönä. Upea matka se oli, suosittelen, jos tulet joskus toisiin ajatuksiin 🙂
Ansku BCN
27.9.2016 at 10:29Niin upeaa, voi hitto kuinka haluaisinkaan tuonne!! Kyllä sitä huippua tuli Masai Marasta ihailtua, mutta vuori jäi valloittamatta. Pitäisiköhän alkaa puhua miestä ympäri, että josko minun 40-synttäreillä mentäisiin tuonne, hmm…
mertsik
27.9.2016 at 19:27No mutta sehän olisi hieno synttärimatka! Vuori tuntui aluksi tosi jätiltä ja mietimme, että miten ihmeessä me jaksamme sinne kivuta, mutta niin sinne vaan mentiin. Askel askeleelta 🙂
Teija / Lähdetään taas
27.9.2016 at 12:11Tuo olisi kyllä hienoa päästä toteuttamaan! Onneksi päänsärky pysyi poissa riittävän kauan.
mertsik
27.9.2016 at 19:29Suosittelen, jos vuorivaellus vaan yhtään kiinnostaa. Olin tosi iloinen, että päänsärky pysyi juuri ratkaisevina hetkinä poissa. En ole kyllä niin kamalaa jysäriä saanut koskaan aiemmin enkä sen jälkeenkään. Tuntui oikeasti siltä, että pää halkeaa. Ihmeellistä oli myös se, kun pääsimme leiriin, särky katosi kuin sormia napsauttamalla..
Anna / 270 degrees
28.9.2016 at 07:48Ai vitsi, mikä elämys! Onneksi päänsärky ei estänyt sun huiputusta ja pääsit perille asti. Tuollainen kokemus ei taatusti unohdu ikinä 🙂 Jännä muuten, että huiputusporukka oli noin naisvaltainen, jos teillä oli kerran vain yksi mies mukana.
mertsik
28.9.2016 at 22:14Ikimuistoinen kokemus se oli. Auringonnousun rinteessä tulen muistamaan aina. Oli myös hassua olla hieman Mawenzi vuoren yläpuolella, kun olimme vuorta katselleet koko matkan ylöspäin. Naiset on sitkeitä 🙂 Meistä neljästä huiputtajasta vain yksi oli mies.
Teppo/Tämä matka
28.9.2016 at 14:49Tuo on jo extremematkailua. Hienoa, että pääsit huipulle vastustuksista huolimatta. Muistan toissa vuonna matkamessuilla kun Samuli Mansikka kertoi innostavasti reissuistaan ja pian hänet ilmoitettiin kadonneeksi Mt Everestillä.
mertsik
28.9.2016 at 22:18Kiitos Teppo 🙂 Olin kyllä itsekin ihmeissäni, että pääsin huipulle, koska edellisenä päivänä päänsärky meinasi pilata kaiken. Samulin tapaus oli surullinen. Uutista oli vaikea uskoa todeksi.
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
28.9.2016 at 22:24Hieno saavutus! Siellä oltiin kuitenkin jo ihan oikeasti korkealla, ei ihme että alkoi porukka harvenemaan. Aikataulut tahtovat varmaan tuollaisilla reissuilla olla kuitenkin sen verran rajalliset, ettei akklimatisaatiota ehditä päivätolkulla harrastamaan ja odottamaan olon paranemista. Mutta hieno reissu yhtä kaikki, ja voin hyvin kuvitella sen fiiliksen hotellihuoneessa 😀
mertsik
5.10.2016 at 20:01Kiitos 🙂 Opastetulla matkalla aikataulu määrittää huipullenousu päivän (tai yön) ja Kilimanjarolla ei ollut yhtään varapäivää. Elbruksen reissulla meillä oli sen sijaan kolme varapäivää, mutta käytännössä niistä vain kaksi oli toteuttamiskelpoisia. Emme olisi mitenkään ehtineet viimeiseen hissiin ja vuorelta alas samana päivänä huiputuksen kanssa, jos oikein tiukille olisi vetänyt. Jos tuonne lähtisi omatoimireissulle (silloinkin täytyy palkata opas) niin aikatauluja voisi määrittää eri tavalla. Tosin sitten kun vuoristotauti iskee, niin kaikilla ei edes päivien odotukset auta.
Pirkko / Schildt
28.9.2016 at 22:32Jotenkin näiden vuorten valloittaminen ei ole koskaan minua juuri tuon vuoristosairauden takia kiehtonut. En vaan halua lähteä retkelle, jossa suurella todennäköisyydellä tietäisin sairastuvani tai ainakin voivani huonosti. Mutta kunnia niille, jotka niin tekevät!
mertsik
5.10.2016 at 20:03Kiitos Pirkko! Vuorien valloittaminen ei ole kaikkien juttu ja minun tuttavapiiristä on melkeinpä yhden sormen kädellä laskettavissa ne, joita voisin edes harkita matkaseuraksi. Mutta niinhän se on, ettei kaikkien tarvitse tykätä kaikesta 🙂
Annika | Travellover
29.9.2016 at 10:43Tuon auringonnousun vuoksi olisin paljon valmis tekemään, mutta tiedän, että vastedeskin katson aurinkoa paljon alempaa. Tykkään vuorista, mutta tällaisille seikkailuille en tunne vetoa. Mutta on helppo ymmärtää, että itsensä haastaminen antaa toisille paljon. Hieno saavutus!
mertsik
5.10.2016 at 20:04Kiitos Annika! Auringonnousu Kilin rinteellä oli ikimuistoinen kokemus, mutta kyllä niitä hienoja auringonnousuja näkee tosiaan alempaakin 🙂
Kohtteena maailma / Rami
30.9.2016 at 17:00Kilimanjaro on itsellä haaveena. Oli jo kaverin kanssa sovittuna, mutta vaihdettiin se sitten New Yorkin reissuun. Eli edelleen työn alla. Osittain jopa siksi, että pystyy katsomaan, pystyykö sitä huipun valloittamaan.
mertsik
5.10.2016 at 20:05Nyt vaan sopimaan kaverin kanssa uutta ajankohtaa Kilin reissulle. Suosittelen, jos yhtään vuoren valloitus kiinnostaa.
Paula - Viinilaakson viemää
1.10.2016 at 03:09Huippukokemus, onneksi olkoon! En jostain syystä näe itseäni tuolla kiipeämässä, on se sen verran kova rääkki kropalle ja pelkäisin vuoristotautia, mutta arvostan niitä jotka tätä harrastavat. Ei varmasti ikinä unohda näitä kokemuksia.
mertsik
5.10.2016 at 20:08Kiitos Paula! Kroppa on kovilla ja palautumiselle täytyy antaa aikaa. Mulla oli vastustuskyky ainakin tosi alhaalla ja flunssa iski melkeinpä heti reissun jälkeen, vaikka en yleensä flunssaa kovin usein sairasta.
Anna | Muuttolintu.com
1.10.2016 at 04:29Aika huima kokemus kyllä. Niin kuin viimeksi taisinkin kommentoida, niin mies huiputti aikoinaan Kilimanjaron. Ne kiipesi nopeasti ja koko muu ryhmä joutui luovuttamaan. Mies jatkoi matkaa huipulle yksin ilman opasta. Lähellä oli kyllä kuulemma muita ryhmiä. Kiinnostaisi kyllä tuo tehdä, oishan se saavutus, varmaan mieletön fiilis sen jälkeen. Vaikka aika rankalta kuulostaa, eikä pelkästään sen suihkuttomuuden takia 🙂 Ja varmaan harmittaa, jos ei sitten huipulle pääsekään…
mertsik
5.10.2016 at 20:10Miten miehesi on päästetty huipulle ilman opasta? Tai ehkä sinne on aikaisemmin päässytkin, mutta nykyisin täytyy olla opas (ja kai kantajatkin) mukana. Jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa käydä kokeilemassa ensin jollekin matalammalle huipulle ja siitä pikkuhiljaa aina korkeammalle ja korkeammalle. Kilillä käy myös ensikertalaisia paljon, mutta itse halusin saada muualta ensin kokemusta ennen tuonne menoa. 🙂
Simo
1.10.2016 at 04:48Toi on kyllä semmonen kohde, minne itekin mielis Afrikassa päästä!
mertsik
5.10.2016 at 20:11Suosittelen 🙂
Hanneli /duunireissaaja
1.10.2016 at 10:50Eipä olisi mun juttu. Mä olen ihan liian mukavuudenhaluinen haastaakseni itseäni moiseen. Mutta kiinnostava lukukokemus!
mertsik
5.10.2016 at 20:13Kiva, että tykkäsit lukea 🙂 Kuten tuolla aikaisemmin jo mainitsin, niin tällaiset reissut ei sovi kaikille, mutta hei, onneksi on paljon muuta mitä voi tehdä vuorilla kiipeilyn sijaan.
Lotta | Watia.fi
1.10.2016 at 12:17Vau ja huh! Melkoinen koettelemus on ollut. Upea suoritus, että huipulle pääsit. Ei ihan helppo homma tunnu olevan. Rakastan vuorien huiputusta. Korkein tähän saakka on ollut Fuji (3776m), joten vielä ei noin upeissa korkeuksissa ole tullut oltua. Tuollakin rinteellä kun yö vietettiin, vähän särki yöllä päätä, mutta se meni onneksi sitten ohi. Kilimanjaro voisi olla joskus upea koettelemus, mutta siihen pitäisi kyllä valmistautua ja hyvin! Hieno juttusarja oli tämä.
mertsik
5.10.2016 at 20:14Kiitos Lotta! Wau, olet käynyt Fujilla. Ei mikään helppo vuori sekään. Elbruksella kuulin siitä juttuja ja kuulosti mielenkiintoiselle.
Sunna
1.10.2016 at 15:04Valtavat onnittelut huiputuksesta! Mielettömän puserruksen kyllä teit, toivottavasti oli sen arvoista 🙂 Aika hurjaa, miten vähän tuonne huipulle lopulta vaeltajista selviytyy. Kilimanjaro on ehdottomasti haaveissa, jos joskus saan aikaiseksi lähteä Afrikkaan asti.
mertsik
5.10.2016 at 20:18Kiitos Sunna 🙂 Kyllä se oli jokaisen hikipisaran arvoista. Osa vaeltajista arvioi oman kuntonsa paremmaksi kuin se todellisuudessa on tai lähtee matkaan huonolla varusteilla. Rinteessä näki kyllä kaikenlaista töppösen kuluttajaa ja ei voinut muuta kuin ihmetellä, mitä he siellä tekivät. Japanista oli paljon porukkaa samaan aikaan meidän kanssa ja siellä oli opas jokaista japanilaista kohden. Oppaat melkein puoliväkisin raahasivat tai työnsivät asiakkaita ylös. En tiedä muistavatko reppanat siitä mitään. Osa heistä oli tosi huonossa hapessa.
Noora
1.10.2016 at 16:04No huhhuh mikä matka! Saat onnitella itseäsi että teit sen ja kiipesit ylös asti! Huippu suoritus! Joskus itsekkin pakko kokeilla jotain vastavaa ja mennä vaikka ihan hissukseen pikkuhiljaa ylöspäin!:) vaeltaminen on alkanu kiinnnostaa yhä enemmän ja enemmän ja telttailut kuulostais ihan semi hyvältä tähän välii!:) ja ps. Uskon et puhtaat lakanat ja suihku tuntui hyvältä ton jälkeen!:D
mertsik
5.10.2016 at 20:19Kiitos Noora 🙂 Kokeile ihmeessä, jos vaeltaminen kiinnostaa. Se on ihan huippua puuhaa. Ja kyllä, puhtaat lakanat ja suihku tuntuivat niin mahtavilta, etten parempaa tiennyt sillä hetkellä 🙂
Johanna @ Out of Office
2.10.2016 at 17:49Aikamoista seikkailua! Hienoa että pääsit ylös asti.
Päänsärky on epämukavaa ja pilaa kaikki elämykset, mutta veren oksentaminen vasta järkyttävältä kuulostaakin. Kuuluiko tuokin oire vuoristotautiin? Sveitsissä olemme käyneet kolmetonnisilla, niillähän tuskin huomaa edes olevansa vuorilla, mutta helppo uskoa että kolmetonnia siihen lisää ja tilanne on tyystin toinen.
mertsik
5.10.2016 at 20:31Kiitos Johanna! Oksentelu kuuluu vuoristotaudin oireiisin, mutta kun siinä on verta mukana, on lähdettävä kiireesti alas.
Tiia/ReiseReise
2.10.2016 at 19:14Onnittelut, upea saavutus! En kyllä itse saisi varmaan kiivetyksi, enkä luultavasti kestäisi suihkuttomuuttakaan kun pari päivää. Nostan siis hattua. 🙂
mertsik
5.10.2016 at 20:32Kiitos Tiia! Haha, kyllä sitä suihkuttomuutta ihmeen hyvin kestää, mutta täytyy myöntää että suihkuun pääseminen oli aika jees tuon jälkeen 🙂