Tansania

Tarangiren kansallispuistossa

27.9.2016

Kilimanjarolle kiipeämisen jälkeen rentouduimme muutaman päivän safarilla. Sinne lähtö ei alkanut ihan suunnitelmien mukaan, mutta onneksi ei ollut sellaista säätämistä kuin Kilimanjarolle lähdettäessä.

Osa teistä saattaa muistaa Nairobissa vuonna 2013 sattuneen terroristi-iskun. Westgate-ostoskeskukseen hyökkäsi kymmenen aseistautunutta miestä ja he ampuivat 62 ihmistä. Lisäksi he ottivat panttivankeja ja pitivät ostoskeskusta miehitettynä kolme päivää. Kaiken kaikkiaan iskussa haavottui 175 ihmistä.

Miten tämä sitten liittyy meidän safarimatkaan? Isku tapahtui noin kuukausi ennen meidän matkalle lähtöä. Iskun johdosta Kenian safarimatkoja peruttiin ja painetta tuli Tansanian puolelle. Osa meille varatuista safarilodgeista oli ylibuukattu ja sen vuoksi meidän ryhmästä osa joutui yöpymään muualla kuin Tarangiressa, joka oli ensimmäinen safarikohteemme.

Minä olin tietysti yksi heistä, jotka joutuivat noin 20 kilometrin päähän muusta porukasta, mutta loppujen lopuksi se ei niin huono juttu ollutkaan. Siitä myöhemmin lisää.

Matkalla Tarangireen

Matkalla Tarangireen

Little boy in Tarangire

Akaasiapuu

Isolla ryhmällä kohti Tarangiren safaria

Ennen safariautoon siirtymistä hyvästelimme Pekan, joka oli hienosti luotsannut meitä vaelluksen aikana. Safarille siirryttäessä saimme matkanjohtajaksi naisen, joka on asunut Afrikassa vuosia ja suorittanut mm. safarioppaan koulutuksen siellä. Harmikseni, en muista hänen nimeään enää.

Safarilla meidän ryhmämme myös kasvoi, kun porukkaan liittyi Kenian ja Tansanian suursafariryhmä. Yhteensä meitä oli 20.

Tarangire River Camp

Tarangire River Camp

Kun saavuimme Tarangire River Campiin, oli sopivasti lounasaika. Iltapäivällä lähdimme ensimmäiselle puistoajelulle. Tarangiren kansallispuisto on perustettu vuonna 1970 ja on pinta-alaltaan 2 850 km². Tarangire on Tansanian kuudenneksi suurin kansallispuisto. Puiston keskellä virtaa Tarangire joki, ja sen ansiosta eläimistö on runsasta ympäri vuoden. Tarangire tunnetaan erityisesti norsulaumoista.

Seeproja

Friends

Elephant

Gnulauma

Norsuja

Kauriita

Kirahvi

Norsuja siellä näkyikin ja niiden lisäksi suuria gnu- ja seepralaumoja. Lauman vaellusta joen rantaan juomaan oli ilo katsoa. Ihan kuin olisi ollut mukana tv-ohjelmassa Avara luonto.

Lisäksi näimme kirahveja, apinoita, antilooppeja ja lintuja. Näköpiiriin osui kauempaa jopa pari leijonaa.

Mun vaatimaton huone Maramboissa

Mun vaatimaton huone Maramboissa

Majoitus hienossa Maramboin safarilodgessa

Kolmisen tuntia ajelimme eläimiä katsomassa ja niiden lisäksi ihastelin valoa, joka on Afrikassa omaa laatuaan. Varsinkin kun aurinko alkaa pikkuhiljaa lipua horisontin taakse, koko maisema värjäytyy oranssiksi.

Suurin osa meidän ryhmästä jäi Tarangire River Campiin yöksi. Minulle löytyi majapaikka Maramboista. Oli jo pimeää, kun saavuimme perille ja meidät ohjattiin suoraan illallispöytään. Buffetpöydän antimia söimme kynttilänvalossa ulkoterassilla. Illallisen jälkeen vartija saattoi meidät omiin ”telttoihin”, koska pimeällä ei saanut liikkua yksin.

Telttalodgen ympärillä ei siis ollut mitään aitoja, vaan eläimet saivat vapaasti vaeltaa ympäriinsä. Jos jostain syystä yöllä olisi pitänyt poistua teltasta, vartijan sai paikalle soittamalla vastaanottoon.  Paikka vaikutti todella hienolta, joten en enää ihmetellyt, miksi opas oli sitä kehunut. Nukkumaan mennessä ulkoa kuului jotain epämääräistä ääntä, jonka arvelinkin kuuluvan jollekin safarin asukeista. Olin pitkästä päivästä kuitenkin niin väsynyt, etten kauaa ääniä kuunnellut, vaan nukahdin tyytyväisenä.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Vehreä Lake Manyara ja Ngorongoron parittelevat leijonat
Masai-heimon luona kylässä ja tinkimistä Arushassa
Viisi safaria, kolme maata

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  30.9.2016 at 17:41

  Voi veljet, mitä Afrikan-seikkailuja! Jossain vaiheessa, kun mulla on enemmän aikaa, aion kyllä paneutua näihin juttuihin. Mä olen unelmoinut Afrikasta aina siitä lähtien kun oon lukenut Afrikan taivas -kirjan ja muutaman Chimamanda Ngozi Adichien romaanin. Safari Afrikassa on ehdoton bucket list -juttu.

  • Reply
   mertsik
   2.10.2016 at 19:26

   Kiitos Sonja kommentista! Toivottavasti viihdyt näiden juttujen parissa 🙂 Afrikka on aika uskomaton paikka ja safarille kannattaa ehdottomasti mennä. Haluaisin itsekin käydä vielä uudestaan. Tuolla reissulla tuli nähtyä kolme luonnonpuistoa, mutta niitähän riittää siellä vaikka kuinka.

 • Reply
  Susanna
  1.10.2016 at 22:35

  Upea kokemus!

  nykyään sattuu niin paljon kaikenlaista ettei upeaa elämystä kannata jättää välistä.
  Tarvitsiko/oliko muuten malarialääkkeet?
  minua kiinnostaisi jokus myös käydä jollain safarilla. Joskus mietin ja luen sellaisista luksusjunamatkoista Afrikassa, mutta en tiedä kuinka paljon eläimiä sellaisella reissulla näkisi. Mitään pakko nähdä niin ja niin monta villieläintä minulla ei ole ajatuksena, mutta tietysti ainakin osa olisi kiva nähdä 🙂
  viimeksi näin villipeuroja junan ikkunasta Euroopassa

  • Reply
   mertsik
   2.10.2016 at 19:31

   Kiitos Susanna kommentista! Olimme malaria-aluella, joten malarialääkkeet olivat mukana. Rovos Rail luksus-junamatkoista olen kuullut ja hinta oli muistaakseni aika mehevä, mutta onhan se varmasti upea reissukin. Sitä en tiedä minkä verran siellä eläimiä pääsee bongailemaan. Jos joku lukijoista on käynyt, niin kuulisin myös minäkin mielenkiinnosta, miten on eläinten bongailu tuolla reissulla.

 • Reply
  Jonna / Lempipaikkojani
  2.10.2016 at 20:21

  Kuin keskellä Avaraa luontoa, osuvasti sanottu 😀 Varmasti mahtava ja ikimuistoinen on matka ollut!

  • Reply
   mertsik
   4.10.2016 at 20:36

   Haha, joo tunne oli sama kuin olisi heitetty keskelle luonto-ohjelmaa. Tuntui hassulta ajatella, että täällä me katselemme eläimiä niiden omassa elinympäristössä. Mitkään aidat eivät niitä pidättele, vaan ne saavat vapaasti kuljeskella.

 • Reply
  Miffa
  2.10.2016 at 21:27

  Vautsi, varmasti upea safari ollut! Iski kyllä heti houkutus päästä itekin joskus kattelemaan Leijonakuningas-meininkejä ja ylipäätään suunnata Afrikkaan vielä joskus 🙂

  • Reply
   mertsik
   4.10.2016 at 20:43

   Safarireissu Afrikkaan oli mulla pitkään haaveena ja oli kyllä tosi upeaa päästä kokemaan se. Suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply
  Sateenmuru
  2.10.2016 at 23:01

  Hieno safari! Ja kivoja kuvia eläimistä. Minullekin tuli Avara luonto Etelä-Afrikan luonto ihaillessa mieleen. (p.s. kommentoin tätä jo kerran, mutta viestini ei tainnut mennä läpi! Sori jos tulee toistoa.)

  • Reply
   mertsik
   4.10.2016 at 20:45

   Kiitos 🙂 Kommentoinkin jo tuonne aikaisemmin, että tunne oli vahvasti sellainen kun olisi nakattu keskelle luonto-ohjelmaa. Edellinen viestisi ei tullut jostain syystä läpi, kiitos että jaksoit kirjoittaa sen uudestaan 🙂

 • Reply
  miraorvokki
  3.10.2016 at 09:35

  Ai että mitä kokemuksia, varmasti hyvässä ja pahassa! Millaiset fiilikset oli tuon iskun jälkeen, oliko yhtään turvaton olo lähteä? Safarit eivät ole olleet ensimmäisenä bucket-listilläni mutta nyt ”vanhemmiten” ne ovat alkaneet kiinnostamaan minua enemmän ja tällaiset postaukset ruokkivat vain kiinnostusta lisää. Jään odottamaan innolla seuraavaa postausta siitä kun jouduit yöpymään erossa muusta retkiporukasta!

  • Reply
   mertsik
   4.10.2016 at 20:53

   Nairobin iskusta oli tosiaan kulunut vain kuukausi, kun menimme sinne. Muistan, että Suomessakin sitä uutisoitiin, mutta täällä se ei noussut samalla tavalla otsikoihin kuin esim. viime kesän tapahtumat Nizzassa. Vietimme Nairobissa vain yhden yön, joten en pahemmin panikoinut sen takia. Seuraavana päivänä siirryimme jo Tansanian puolelle, mutta tokihan sielläkin olisi voinut sattua jotain. En halua antaa pelolle valtaa, kun ei sitä sitten uskaltaisi lähteä enää minnekään. Minunkaan bucket-listalla ei nuorempana ollut Afrikan safaria, vaan ehkä bilereissu Ibizalle, mutta niin se mieli muuttuu 🙂

 • Reply
  Anna / 270 degrees
  3.10.2016 at 13:33

  Mä olin safarilla Masai Marassa Kenian puolella joulukuussa 2013. Siinä vaiheessa pahin tomu oli jo laskeutunut, mutta kyllähän tuolla päin edelleen on surullisen levotonta vielä tänä päivänäkin 🙁 Safari oli kerrassaan upea – varmasti yksi parhaimpia matkakokemuksiani ikinä! Ja ne Afrikan auringonlaskut…<3

  • Reply
   mertsik
   4.10.2016 at 20:57

   Totta, että sielläpäin maailmaa levottomuudet valitettavasti vaan jatkuvat. Afrikan auringonlaskut ovat kyllä vertaansa vailla.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  4.10.2016 at 20:52

  Todella kuin suoraan luonto-ohjelmasta, vau! Safari täytyy kyllä joskus kokea. Kuvasato tuollaiselta matkalta olisi varmasti aikamoinen, voi että.

  • Reply
   mertsik
   4.10.2016 at 21:01

   Suosittelen safarimatkaa lämpimästi! Se on yksi hienoimmista kokemuksista. Kuvasato oli tosiaan valtava. Mulla oli kaksi kameraa mukana ja omien lisäksi vaihdettiin muiden reissulaisten kanssa kuvia. Tein niistä Ifolorin kuvakirjan matkan jälkeen. Siitä on nyt ollut apua kun olen kirjoittanut näitä juttuja. Kummasti kolmessa vuodessa unohtaa asioita, mutta onneksi niitä on jonnekin kirjattu ylös 🙂

 • Reply
  Karoliina / From Karoliina
  5.10.2016 at 08:59

  Melkoista!
  Safari on mulla bucket-listalla, pitäisi vaan tutustua tarkemmin, kaikki niistä kun ei kuulma aivan eettisiä ole, ettei osu sellaiselle sitten, missä villieläimille on laitettu ruokintaa jonnekin lähistölle… Mutta se täytyy tehdä sitten, kun matka oikeasti suunnitteilla 😀 Aivan upeita kuvia sulla, huikeita!

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:18

   Kiitos Karoliina 🙂 Meidän käymät luonnonpuistot olivat eettisiä. Eläimet etsivät itse ruokansa ja eläinten raatoja siellä näkyikin, kun esimerkiksi leijona oli hyökännyt seepran kimppuun. Ei niin kivaa katsottavaa, mutta normaalia luonnon kiertokulkua.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  5.10.2016 at 11:34

  No kylläpä yhdelle matkalle on sattunut takaiskuja. Onneksi lopulta matka oli onnistunut. Safarilla olisi ihana käydä!

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:19

   No kyllä! Meinasi jo huumori loppua, mutta onneksi kaikki kääntyi lopulta parhain päin.

 • Reply
  Mirka/ Reason for Season
  5.10.2016 at 14:29

  Oijoi, mitä maisemia ja eläimiä. Tulee oma Kenian reissu mieleen kymmenen vuoden takaa. Silloin tosin olimme epäonnisia ja jouduimme tulvien saartamaksi. Ei päästy nauttimaan afrikkalaisesta luonnosta ihan niin paljoa kuin olisin toivonut. Jonain päivänä täytyy palata takaisin. Aika upea seikkailu teillä on kyllä ollut :).

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:21

   Voi ei, teillä on ollut huonoa tuuria! Kyllä tuonne voisi uudestaan mennä. Meiltä jäi esimerkiksi Serengeti näkemättä.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  5.10.2016 at 20:11

  Tipiparvet kuulostaa oikein hyvältä! Jos ikuna lähtisin safarille, niin varmasti minua kiinnostaisivat tiput enemmän kuin nuo näyttävät, enemmän leimalliset Afrikan nisäkkäät. Flamingojen lisäksi Afrikassa on esimerkiksi hunajaopas. Hunajaoppaat opastavat ihmisen mehiläispesälle. Ihminen rikkoo pesän hunajan takia ja sitten hunajaopas ottaa tietysti oman palkkionsa.
  Tuollaiset ”teltat” oli minulla Perussa Amazoniassa.

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:24

   Tipuja siellä näkyi jos jonkinnäköisiä. Niistä oli hankalampi saada kunnon kuvaa, kun lennähtivät tiehensä ennenkuin ehti kameran laukaisinta painaa. Hunajaoppaista en ole kuullutkaan, mielenkiintoista!

 • Reply
  Pirkko / Schildt
  5.10.2016 at 21:50

  Minulle on vuodelta 2003 (jos oikein muistan) Tarangiren norsuistaan ja yöpymisestä telttalodgessa. Upeaa, kuten kaikkialla Tansaniassa.
  Kävimme muuten tuolla Westgatessa viime joulukuussa, jos haluat lukea siitä meidän kertomana.
  http://meriharakka.net/2016/01/21/kenian-turvallisuustilanne/

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:32

   Kiitos Pirkko linkistä, kävin lukemassa sen. Minulta oli mennyt vuoden 2014 terrori-isku ohi. Ikävää joka tapauksessa ja uskon, että ihmiset siellä toivovat turistien palaavan. Niin moni saa turismista elinkeinon.

 • Reply
  salaine
  5.10.2016 at 22:13

  Afrikka ja safari bucket listalla olleet ja pysyykin. Aivan todella paljon olette eläimiäkin saaneet reissulla bongattua!

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:34

   Hyvällä tuurilla Big fiven saa bongattua. Meiltä jäi leopardi uupumaan, mutta todella hyvin tuolla eläimiä näki.

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  6.10.2016 at 22:55

  Minäkin olen jo pitkään yrittänyt bongailla mahdollisimman edullista tapaa päästä safarille, se kun ei matkakohteena ole mitenkään edullisimmasta päästä. Ja ymmärrettäväähän se toki on, kun ajattelee, kuinka paljon turisteja varten joudutaan rakentamaan palveluja. Hyvänä esimerkkinä ovat nuo vartijat, jotka saattelevat pimeällä telttaan ja tulevat vaikka keskellä yötä, jos jollain on tarve. Noihin paikkoihin ei noin vain lähdetä yksin repun kanssa seikkailemaan.

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:43

   Safarimatkat eivät valitettavasti ole sieltä edullisemmasta päästä. Useimmille once in the lifetime matkoja, mutta ovat toki joka sentin arvoisia. Itsekin haaveilen uudesta reissusta, mutta saapa nähdä tuleeko lähdettyä. Juurikin tuon hinnan takia.

 • Reply
  Lotta | Watia.fi
  7.10.2016 at 06:43

  Niin upealta kuulostaa toi koko reissu! Mä oon haaveillut Afrikan safareista tosi pitkään ja jos vielä ton Kilimanjaron sais siihen ympättyä niin ai että. Kyllä alkaa taas matkakuume tuonne suunnille kasvaa!

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:44

   Oli upea reissu, suosittelen! 🙂

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  7.10.2016 at 13:31

  Tuollainen olisi kyllä aivan upea kokemus! Olisi vaan niin mahtava päästä jollekin safarimatkalle, vastuullisen matkanjärjestäjän mukana, tosin tuonne telttaan mua ei saisi kyllä millään nukkumaan…

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:49

   Telttalodgeen kannattaa ehdottomasti mennä, jos mahdollista. Oli tosi hienoa aamulla katsoa ikkunasta seepra- ja gnulaumaa, jotka menivät melko läheltä. Vartijat pitävät huolen, ettei ”telttaan” pääse eläimet tai kukaan muukaan. Teltan saa myös sisäpuolelta lukkoon.

 • Reply
  Anna | Muuttolintu.com
  8.10.2016 at 00:41

  Safari Afrikassa on niiiin sankolistalla. Ihan mieletön tuo eläimistö ja varmaan upeeta nähdä kaikki ne eläimet omin silmin. Ja auringonlaskut tuolla vaikuttaa tosiaan upeilta!

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:50

   Oli upea reissu, suosittelen 🙂

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  8.10.2016 at 20:33

  Mä järkeilisin, että tuo on ollut turvallista aikaa matkustaa Keniaan, kun maan on ollut iskun takia hälytystilassa. Mutta tietysti uudet iskut pelottavat ja ymmärrän, miksi safaripaine siirtyy tosiaan muihin maihin. Safarille pääsy on kyllä yksi unelmistani, hienolta vaikuttaa.

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:52

   Totta, turvatoimet oli huipussaan. Valitettavasti niistä huolimatta terroristit saattavat iskeä. En jostain syystä osannut pelätä, kun emme Keniassa tuon pidempään olleet.

 • Reply
  Virpi/ Täynnä tie on tarinoita
  8.10.2016 at 22:44

  Voi vitsit, mä niin joskus lähden safarille! Täytyy joskus lukea nämä sun jutut oikein ajan kanssa järjestyksessä, niin paljon itseänikin kiehtoo nämä tälläiset reissut! 🙂

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:54

   Safarireissu oli upea. Tervetuloa lukemaan näitä tarinoita! Nyt on koko reissu kirjoitettu tänne blogiin 🙂

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  9.10.2016 at 06:38

  Voi mahtavaa! Tuonne minäkin haluan joskus! Näkemään kaikki nuo villieläimet ja juuri tuon auringonlaskun, ja kömpiä sitten telttaan nukkumaan samalla kun ympärillä kuuluu vain luonnon ääniä. Varmaan hieno kokemus!

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 19:56

   Suosittelen, oli hieno reissu!

 • Reply
  Kohtteena maailma / Rami
  9.10.2016 at 16:41

  Safarit on parasta mitä tiedän, aivan mahtavaa! Tekisi mieli mennä taas kohta, mutta pienimmät nappulat tarvitsee kasvaa vielä jokusen vuoden. Yksin korkeintaan, jos kävisi yrittämässä valloittaa Kilimanjaron – toiveissa on 🙂

  • Reply
   mertsik
   10.10.2016 at 20:01

   Safari oli upea! Joo, ihan pienten kanssa en tuonne lähtisi. Isommat osaavat arvostaa reissua jo ihan eri tavalla.

Leave a Reply