Aamuyöllä heräsin ulkoa kuuluvaan ääneen, joka muistutti possun röhkimistä. Mitä ihmettä? Kävin kurkkimassa ikkunasta ulos, mutta oli niin pimeää, etten nähnyt mitään.
Aamiaisella kuulin, että pihalla oli yöllä käynyt pahkasika. Myös norsu oli vieraillut telttalodgen ulkopuolella ja syönyt puissa ja pensaissa olevia lehtiä. Herätyskello soi kuudelta ja kun katsoin vessan ikkunasta ulos, joidenkin kymmenien metrien päässä meni suuri seepra- ja gnulauma joelle juomaan. Näky oli aika vaikuttava. Tällaista ei voi kokea muualla kuin Afrikassa.
Aprikoin ennen aamiaiselle lähtöä, saanko poistua teltasta yksin vai pitäisikö puhelimella kutsua vartija. Mutta kun oli jo valoisaa, rohkaisin mieleni ja lähdin sieltä yksin kävelemään. Edellisenä iltana emme olleet maisemia juuri nähneet, kun oli pimeää. Nyt oli kiva nähdä paikka päivänvalossa.
Lake Manyaran kansallispuisto
Kun olimme syöneet aamiaisen, hyppäsimme autoon ja lähdimme hakemaan muuta porukkaa Tarangiresta. Sieltä jatkoimme matkaa Lake Manyaraan puistoajelulle. Lake Manyaran kansallispuisto on perustettu vuonna 1960 ja se sijaitsee Serengetin kansallispuistoon johtavan tien varrella. Puiston pinta-ala on 325 km², josta suurin osa järveä. Puisto rajoittuu länsireunalta Manyara järveen.
Lake Manyara on huomattavasti vehreämpi kansallispuisto kuin Tarangire. Jos Tarangire oli tunnettu suurista norsulaumoista, niin Lake Manyara on tunnettu puuhun kiipeävistä kissaeläimistä, lähinnä leijonista. Tähyilimme puiden latvoihin ja toivoimme näkevämme siellä jotain liikettä, mutta emme onnistuneet leijonia siellä bongaamaan. Apinoita ja norsuja siellä sen sijaan näkyi useampaan otteeseen. Ajelimme puistossa 1,5 tuntia ja sen jälkeen matka jatkui kohti Ngorongoron suojelualuetta.
Ngorongoron suojelualue
Ngorongoron suojelualue sijaitsee Tansanian pohjoisosassa, lähellä Kenian rajaa. Sen pinta-ala on 8288 km² ja siihen kuuluu muun muassa Ngorongoron tulivuorikraatteri. Kraatteri oli aikoinaan toiminnassa oleva yli 5000 metriä korkea tulivuori, joka noin kaksi miljoonaa vuotta sitten romahti kasaan. Syntyi kaldera, jonka ympärillä oleva reunuskehä kohoaa noin 600 metriä tasankoalueen yläpuolelle. Halkaisijaltaan se on noin kahdenkymmenen kilometrin kokoinen alue.
Ngorongoron suojelualue eroaa muista luonnonpuistosta siten, että siellä paikalliset masai-heimolaiset saavat asua ja laiduntaa karjaa. Kahteen muuhun kansallispuistoon verrattuna Ngorongoron suojelualue on myös eläimistöltään aivan eri luokkaa. Parhaimmillaan siellä asuu noin 30 000 eläintä, joista puolet on seeproja ja erilaisia antilooppeja. Tämä houkuttelee tietysti paikalle petoeläimiä ja siellä on paljon leijonia sekä hyeenoja.
Kraatterissa elää myös muita kissaeläimiä leijonien lisäksi sekä virtahepoja, jotka viihtyvät päivisin lammella. Kirahvit ja norsulaumat eivät sen sijaan laskeudu kraatterin pohjalle. Jos norsuja näkee, kyseessä on silloin täysikäinen urosnorsu. Suojelualue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Ennen kuin lähdimme tutustumaan tarkemmin Ngorongoron suojelualueeseen, veimme tavarat seuraavaan majapaikkaamme, Ganako Luxury Lodgeen. Paikka oli melko uusi ja todella hieno. Alueen ympärille oli rakennettu aita, jonka tarkoitus ei niinkään ollut pitää eläimiä loitolla, vaan läheisen kylän asukkaita.
Tie Ganakoon kulki pienen kylän ohi ja tien laidalla oli resuisissa vaatteissa lapsia kerjäämässä kädet ojossa. Tuntui aika ristiriitaiselta, että muutaman sadan metrin päässä oli luksusmajoitus turisteille. Minut majoitettiin kolmen hengen lodgeen, jossa oli muun muassa sähkötakka sekä kylpyhuoneessa poreamme. Vähemmälläkin olisin pärjännyt 🙂
Lounaan jälkeen oli tarkoitus lähteä puistoajelulle, mutta jouduimme hetken odottamaan, kun safariautomme renkaan kanssa oli jotain ongelmia. Hyvä, että vika huomattiin täällä eikä kraatterille laskeutuvan jyrkän tien varressa. Matka Ganakosta Ngorongoroon kesti noin 45 minuuttia.
Aluksi nousimme autolla korkealle näköalapaikalle katsomaan kraatterin ylle leviävää maisemaa. Se oli huikea. Sieltä laskeuduimme alas kraatterin pohjalle. Saimme safarioppaalta bongauslistan, johon oli merkitty kraatterissa asuvia eläimiä. Laitoimme rastin ruutuun heti kun olimme jonkun niistä bonganneet.
Näimme jo tutuksi tulleita seepra- ja gnulaumoja, strutseja, puhveleita ja impaloita. Virtahepojen päät kiilsivät auringossa, kun he nököttivät lammessa suurimmaksi osaksi veden alla. Aluksi ne näyttivät kiviltä, mutta opas kehotti katsomaan tarkemmin ja totta tosiaan silmät siellä muljuivat.
Tarangiressa ja Lake Manayaralla emme onnistuneet näkemään leijonaa kuin hyvin kaukaa. Nyt odottelimme toiveikkaana, että pääsisimme bongaamaan tämän savannin kuninkaan läheltä.
Meillä kävikin hyvä tuuri, kun huomasimme uros- ja naarasleijonan köllöttelevän auringossa. Hetken kuluttua uros nousi ylös, tönäisi naarasta ja kun sai tämän nousemaan ylös, alkoivat parittelemaan. Koko safariauton väki melkein pidätteli hengitystään ja katseli toimitusta ihmeissään. No, tätä ei oltu osattu odottaa 🙂
Ngorongorolla on mahdollista myös nähdä harvinainen musta sarvikuono, mutta sitä emme onnistuneet näkemään. Kolmisen tuntia ajelimme ympäriinsä ja katselimme eläimiä sekä kaunista luontoa. Puiston portti sulkeutui kuudelta ja lopulta meille tuli kiire, että ehdimme sieltä ajoissa pois.
Kun pääsimme takaisin Ganakoon, oli ihanaa päästä suihkuun pesemään päivän pölyt pois. Illallisella meille esiintyi paikallinen tanssi- ja musiikkiryhmä ja esityksen lopuksi he vetivät myös meidät mukaan tanssin pyörteisiin.
Illallisen jälkeen pakkailin tavaroita, koska seuraavana päivänä alkaisi kotimatka. Suurin osa ryhmästämme jatkaisi vielä Sansibarille rantalomalle, mutta minun matkani suuntautuisi kohti Suomea. Seuraavalle päivälle oli kuitenkin ohjelmaa vielä jäljellä, muun muassa vierailu masai-heimon kylään.
Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Tarangiren kansallispuistossa
Masai-heimon luona kylässä ja tinkimistä Arushassa
Viisi safaria, kolme maata
18 Comments
Elina | Vaihda vapaalle
4.10.2016 at 21:13Hyvä tuuri teillä kävi leijonabongauksen suhteen, kun pääsitte ihan seksikohtaustakin todistamaan. 😀 Tuli kyllä taas niin valtava safarikuume näistä kuvista. Ngorongolle pitää päästä jossain vaiheessa! 🙂
mertsik
5.10.2016 at 20:34Haha, joo meillä kävi aikamoinen tuuri. Katseltiin siinä kyllä aika ihmeissämme, että mitäs nyt tapahtuu. 🙂
Venla / Breezes from my Atlas
10.10.2016 at 09:11Varmasti mykistävää nähdä leijonia luonnossa ja varsinkin tollasissa puuhissa. 😀 Oli kyllä varmasti mielenkiintoinen kokemus hajoavine renkaineen kaikkineen.
mertsik
18.10.2016 at 20:46No kyllä, ihan pelkkä leijonien näkeminen läheltä olisi jo ollut elämys. Nyt nähtiin vähän enemmän 🙂
Martta / Martan Matkassa
12.10.2016 at 22:32Edelleen aivan mahtavia kuvia ja reissu on ollut varmasti upea kokemus! Kunnon luontoelokuva 😉
mertsik
18.10.2016 at 20:48Kiitos Martta! Luontoelokuvalta se alkoi vaikuttaa siinä vaiheessa kun leijonien luokse pääsimme 🙂
Pirkko / Meriharakka
13.10.2016 at 12:28Samoja seutuja aikanaan kiertäessämme kävimme ensin mm. Serengetissä ja sitten vasta Ngorongorossa ja vaikkakin Ngorongoro maisemana on ainutlaatuinen, niin eläimiä näimme mielestäni paremmin muissa puistoissa. Leijonat taitavat sittenkin tuota ”hommailla” aika taajaan, kun lähes jokaisella safarimatkallamme olemme jossain kohtaa paikalle osuneet, viimeksi nyt Masai Marassa, siinä rajan toisella puolella.
mertsik
18.10.2016 at 20:51Kiitos Pirkko kommentista! Serengeti ja Masai Mara varmasti myös upeita kohteita. Ehkä ne leijonat tykkää esiintyä kun tulee porukkaa paikalle 🙂 Hyvin tuolla eläimiä näki joka paikassa. Kissaeläimet ainoat, joita oli huonosti muissa puistoissa nähtävillä muuta kuin todella kaukaa.
Katja / Lähtöselvitetty
14.10.2016 at 14:26Minäkin jäin miettimään, että onkohan tuo leijonille kuinka tavallista, jos Pirkollakin on sama kokemus? Vai onko jopa kyseessä näytös ohi ajaville ihmisille?
Hieman surullista tuo on, kuinka majapaikka erotetaan aidoilla paikallisilta. Tavallaan sen ymmärtää, mutta silti siihen liittyy myös ahdistava puolensa.
mertsik
18.10.2016 at 20:57Ehkäpä sille urosleijonalle tuli näyttämisen halu 🙂 Piti itse asiassa käydä googlettamassa lisätietoa ja leijonat voivat paritella 50 kertaa vuorokaudessa, joten aika hyvät mahdollisuudet nähdä toimintaa livenä 🙂
Meidän matkassa / Monna
14.10.2016 at 22:00Wow tuo Afrikka vaikuttaa kyllä niin upealta! Mutta tosiaan onhan tuo tosi harmi kun majoituspaikka on oikein keskellä paikallisia köyhempiä mutta ei kai sitä voi oikein välttääkään..
Haha onkohan tosiaan niin että jellonat paneskelevat menemään useinkin 😀
mertsik
18.10.2016 at 21:04Afrikka on kyllä upea! Lähinnä oli surullista, että meidän hienon hotellin vieressä oli paikallisia, joilla todennäköisesti pulaa kaikesta aina vedestä lähtien. Sitten meidän hotellihuoneessa oli oma poreamme, joka houkutteli veden läträämiselle. No, minulle riitti pelkkä suihku ja mielummin olisin sitä vettä antanut niille pienille lapsille.
Lotta | Watia.fi
15.10.2016 at 11:58Ihana nimi tuo Ngorongoro! Hih. Safarille olisi kovasti hinku! Aivan mahtavalta kuulostaa tuo reissu. Aika hienosti tosiaan virtahevot ovat maastoutuneina. Opas on tarpeen – ei sitä ummikko osaisi aavistaakaan, mitä kaikkea vedessä tai heinikossa vaanii.
mertsik
18.10.2016 at 21:16Nimi ei tosiaan helpoimmasta päästä. Piti tavata sitä monta kertaa 🙂 Opas oli kyllä kullan arvoinen tuolla matkalla. Monet eläimet, varsinkin linnut, olisi jääneet näkemättä, ellei joku olisi kertonut minne katsoa.
Tiia/ReiseReise
16.10.2016 at 12:00Voi haluisin niin kovasti safarille! Tuota seeprakuvaa tuijotin kauan, on se vaan käsittämätöntä miten tuollainen mustavalkoraidallinen eläin on olemassa!
mertsik
18.10.2016 at 21:24Haha, totta mitä kirjoitit seeprasta 🙂 Mistähän raidat ovat peräisin? Safari oli upea elämys.
Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar
16.10.2016 at 18:51Rakastan eläinbongausta, mutten en edelleenkään päässyt Afrikan safareille asti. Sri Lankalla on muuten myös hienot eläinbongausmaastot. Hieno tuuri teillä kävi tuon leijonaepisodin kanssa, muutenkin olette päässeet tutkailemaan vaikka minkämoisten liikkujien elämää. Upea matka varmasti kaikin puolin, jollainen on omallakin bucket-listilla aivan kärkipäässä!
mertsik
18.10.2016 at 21:35Safari Afrikassa oli minullakin pitkään bucket-listalla. Toivottavasti pääset pian. Leijonien parittelupuuhat eivät kai niin harvinaisia olekaan, kun ne saattavat touhuta 50 kertaa vuorokaudessa. Pirkko tuolla aiemmin kirjoitti myös nähneensä samat episodit 😉