Teatteri

Thelma & Loviisa tuovat naisenergiaa Lahteen

22.11.2024
thelma-loviisa-

Yhteistyössä: Lahden kaupunginteatteri

Monet muistavat 90-luvun alun road movien Thelma & Louise, joka kertoi kahden naisen pakomatkasta Amerikan halki. Olen nähnyt elokuvan useamman kerran, ja mielenkiinnolla menin Lahden kaupunginteatteriin katsomaan heidän versionsa siitä.

Teatteriesityksen alussa käy heti selväksi, että tässä on kyse muustakin kuin kahden naisen pakoretkestä. Näytelmä ei ole elokuvaa mukaileva näyttämöversio, vaan jotain aivan muuta. Tapahtumat kimpoilevat paikasta toiseen. Milloin seuraamme Marilyn Monroen loikoilua sängyllä, hetken päästä olemmekin keskellä Oscar-palkintogaalaa ja seuraavaksi asiaohjelman studioyleisönä. Lucia-neitokin pääsee valtavine kynttiläkruuneineen näyttämölle. Aluksi nämä toisistaan erillään olevat henkilöt ja tapahtumat hämmentävät, eikä oikein mistään saa kiinni. Kuva alkaa kuitenkin hahmottua ja sieltä paljastuu naisten kohtelu miehisessä maailmassa ja naisten oikeuksien taistelu eri vuosikymmeninä. Vahvana elementtinä näyttämölle tuodaan meille suomalaisille tuttu niskavuorelaisuus.

thelma-loviisa
Kuva: Mitro Härkönen / Lahden kaupunginteatteri

”Sä oot vähän liikaa”

Alussa on Pike (Sara Paasikoski) ja Ellu (Anna Pitkämäki), jotka myöhemmin muuttavat nimensä ja heistä tulee Thelma ja Loviisa. Pike saa potkut ambulanssikuljettajan työstään ja houkuttelee Ellua viikonlopuksi mökille. Ellu hoitaa mieluummin puutarhaansa ja Dartsaansa, mutta muutamien käänteiden jälkeen muuttaa mielensä, ja naiset lähtevät matkaan. Tapahtuvat etenevät nopeasti, ja kostean ravintolaillan jälkeen Ellu joutuu raiskausyrityksen kohteeksi. Pike ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja ampuu raiskaajan. Mökkimatka muuttuu pakomatkaksi.

thelma-loviisa-autossa
Kuva: Mitro Härkönen / Lahden kaupunginteatteri

Vihreä vuoden 1966 Ford Thunderbird saa kyytiinsä paitsi sankarinaiset myös koko joukon historian saatossa oikeutta vaille jääneitä naisia. Marilynin lisäksi saamme tutustua naismarttyyreihin Pyhään Agathaan ja Pyhään Luciaan sekä Niskavuoren naisiin. Jälkimmäisten astellessa lavalle mietin tämän olevan hieno aasinsilta alkuvuodesta Lahden kaupunginteatterissa ensi-iltansa saavaan Niskavuoren Hetaan.

Minkälainen tyttöjen reissu se on, missä ei ole sisilialaista marttyyria mukana? Paska reissu!

Naisten lisäksi lavalla nähdään muutamaan otteeseen miesjoukko ”all male panel”, joka kokoontuu Keskustelua kaikesta -ohjelmaan viisastelemaan. Miehet pohtivat milloin mitäkin. Hauskin kohtaus nähdään neitsyt-sanan taivutusmuotojen vääntelystä. Keskusteluohjelmaan pääsevät myös naiset, jotka pohtivat väkivallan oikeutusta. Piken ja Ellun lisäksi paneelissa nähdään Minna Canth, Loviisa Niskavuori ja Wivi Lönn.

thelma-loviisa-all-male-panel
Kuva: Mitro Härkönen / Lahden kaupunginteatteri

Thelman & Loviisan pääteemana on naisten välinen, kaiken kestävä ystävyys. Vaikka näytelmässä käsitellään naisiin kohdistuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa, siinä ei synkistellä. Mielestäni näytelmän paras kohtaus on loppuhuipennus, jossa naiset laittavat voimaantuneina tuulemaan, räjäyttävät vanhan elämänsä ilmaan ja pakenevat aurinkorannalle palmujen alle. Siinä melkein silmä kostuu ilosta naisten puolesta.

Pukujen ja musiikkiesitysten loistoa

Siinä missä Anna Pitkämäki ja Sara Paasikoski ovat vahvoja rooleissaan, hemmotellaan katsojia upeilla ja ehkä yllättävilläkin musiikkiesityksillä. Saara Mänttäri on vakuuttava Dolly Partonina kitaransa kanssa. Sara Paasikosken ”The Ballad Of Lucy Jordan” soi tummana Marianne Faihtfullia mukaellen.

Thelma ja Loviisa monumenttien laaksossa -näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut teatterikorkeakoulun ohjaajantyön entinen lehtori Minna Harjuniemi, joka teki nyt ensimmäisen ohjaustyönsä Lahden kaupunginteatteriin.

Lavastus ja pukusuunnittelu on Paula Koivusen käsialaa. Hän on taitavasti käyttänyt suuren näyttämön tilaa, jossa esillä on kulloinkin pelkästään välttämätön eikä mitään turhaa. Pidin kohtauksesta, jossa Ellun kasvoille meikataan verta väkivaltaisen yhteenoton jälkeen. Häntä ei meikata piilossa yleisöltä, vaan istutetaan lavan toiseen reunaan meikkauspöydän ääreen. Samaan aikaan näyttämöllä tapahtuu muutakin, mutta katse siirtyy tuijottamaan maskeerausta kuin itsestään. Katsojat pääsevät ihailemaan upeita pukuja ja erikoisin taitaa olla Niskavuoren Loviisan päällä oleva pitkä räsymatto, joka kuvastaa morsiushuntua.

thelma-loviisa
Kuva: Mitro Härkönen / Lahden kaupunginteatteri

Thelma ja Loviisa on väkevä ja vaikuttava esitys, joka ei unohdu kotimatkalla. Se jää pyörimään mieleen, ja esitys pitäisi nähdä melkeinpä toisen kerran, jotta pääsisi makustelemaan sen eri tasoja paremmin.

Kantaesitys Lahden kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 12.10.2024. Esitykset jatkuvat 26.4.2025 saakka.
Esitykset ja liput, lisätietoja ältä

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    22.11.2024 at 18:23

    Tästä olinkin kuullut ja ilmeisen hyvän vastaanoton on saanut. En kuitenkaan ollut ihan ymmärtänyt, että juonen idea on tällainen. Mutta mikäs siinä, ihan hyvältähän tuo kieltämättä kuulostaa.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      26.11.2024 at 18:35

      Kiitos Mikko! Minäkin olin ennen esityksen alkamista lukenut huonosti synopsiksen ja ihmettelin aluksi yhtä jos toistakin asiaa. Kyllähän se siitä alkoi avautumaan ja jälkikäteen tuli pohdittua näytelmän teemoja enemmänkin. Olisi tosiaan kiinnostavaa katsoa se uudestaan. 🙂

  • Reply
    Mari /Maailma kotina
    24.11.2024 at 22:26

    Kuulostaa kyllä vähän sekavalta. Ei kannata mennä stressaavan työpäivän jatkeeksi. Mutta teema on tärkeä!

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      26.11.2024 at 18:37

      Kannattaa vilkaista käsiohjelmaa paremmin kuin minä. 🙂 Teema on tärkeä ja siihen pureuduttiin monelta eri kantilta.

  • Reply
    Anne | Elämää Nomadina
    26.11.2024 at 00:04

    Eipä ole tullut käytyä teatterissa todella pitkään aikaan, joten tästä tuli sellainen fiilis, että kyllä pitäisi! Tämäkin on yksi niistä ns. varjopuolista jatkuvassa matkustamisessa, ei ole enää sitä ”omaa” teatteria. Onhan niitä näytelmiä tietysti kaikkialla, mutta tällaiset kulttuurielämykset toimii tietysti parhaiten omalla kielellä.

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      26.11.2024 at 18:39

      Minua puraisi pari vuotta sitten teatterikärpänen ja tänäkin syksynä olen käynyt jo katsomassa kolmea esitystä. Luulen, että osa tästä on korona-ajan patoumaa, kun ei päässyt mihinkään tapahtumiin. Nyt niistä on nauttinut, kun tietää etteivät ole itsestäänselvyyksiä.

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    26.11.2024 at 08:57

    Elokuvan olen, tietysti, nähnyt, mutta teatteri, hmm … Tuo pako aurinkorannalle on tietysti optimistisempi loppu kuin elokuvassa! Helmikuulle näytti olevan päivänäytäntöjäkin – ehtisi pääkaupunkiseudulta käymään päiväseltään. Pitää harkita 🙂

    • Reply
      Merja / Merjan matkassa
      26.11.2024 at 18:41

      Kiitos Pirkko! Esityksiä on tosiaan huhtikuun lopulle ja joukossa myös päivänäytöksiä. Hyvin ehtii käydä pk-seudulta. 🙂

  • Reply
    Stacy Siivonen
    29.11.2024 at 09:19

    Jossain olen nähnyt tuosta mainoksiakin ja mietiskellyt, mitä se pitää sisällään. Olen vähän monomaani, enkä oikein tykkää siitä, että vanhoja ideoita sovitetaan. Varmasti jäisi tosi häkeltynyt olo, kun on Niskavuori, Minna Canth, Marilyn Monroe ja mitä seuraavaksi, muumitkin lavalle.

  • Reply
    Paula - Gone with the Gastons
    30.11.2024 at 18:49

    Kuulostaa mielenkiintoiselta versiolta Thelmasta ja Louiksesta. Itse tykkäsin kovasti aikoinaan elokuvasta ja sen sanomasta, niin voin hyvin kuvitella, että aihepiiristä löytyy sanomista ja sitä voi hyvinkin laajentaa. Tämä voisi kyllä olla mielenkiintoinen nähdä.

  • Reply
    Aila ja Juha
    30.11.2024 at 21:16

    Elokuva on nähty, ja tämä teatteriversio tuntui siihen nähden suomalaisversiona mielenkiintoiselta. Ei meiltä Lahteen nyt niin pitkä matka olisi…
    Juha

  • Reply
    Eveliina / Reissukuume
    1.12.2024 at 14:16

    Huh, raskas mutta äärettömän tärkeä aihe! 🙂 Mulle edes Thelma & Louise ei ole tuttu, mutta kiinnostaisi silti kovasti nähdä tämä!

Leave a Reply