Yhteistyössä: Lahden kaupunginteatteri
Kun ohjaaja Anne Rautiainen vuonna 2020 sai Totuuden hinta -käsikirjoituksen luettavaksi, ei hän osannut arvata minkälaisessa maailmassa elämme näytelmän kantaesityksen aikana. Totuuden hinta ei voisi olla ajankohtaisempi kuin mitä se on nyt. Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai aluksi työryhmän pohtimaan voiko näytelmää edes esittää. – Toisaalta samaan aikaan kuitenkin tiedostimme sen. Nyt jos koskaan teatterin on avattava suunsa, olemme suorastaan teatterin tehtävän ytimessä, Rautiainen kertoo Lahden kaupunginteatterin tiedotteessa.
Totuuden hinta kertoo entisestä Venäjän turvallisuuspalvelun agentista Aleksandr Litvinenkosta ja hänen vaimostaan Marinasta. Näytelmän alussa eletään hetkeä, jollon Litvinenko on saanut kuollettavaa myrkkyä ja sairaalassa yritetään tutkia mistä on kyse. Vie aikaa ennenkuin käy ilmi, että kyseessä on Polonium-210 hermomyrkky. Milloin ja kuka sitä hänelle on antanut? Litvinenko asui tuolloin Englannissa ja hän oli vaihtanut turvallisuussyistä nimeään. Hän epäili heti oireiden alkaessa vaimonsa kanssa, ettei kyse ollut vatsataudista tai ruokamyrkytyksestä. Kyse oli jostain paljon pahemmasta. Valitettavasti hän oli oikeassa.
Murhaa tai tule murhatuksi
Totuuden hinta käy hienolla tavalla menneisyyden kimppuun ja avaa taustoja, jotka johtivat Litvinenkon kuolemaan. Hän oli oikeudenmukainen mies, joka ei suostunut vilpillisiin tekoihin. Kun häntä pyydettiin turvallisuuspalvelun FSB:n (entinen KGB) käskystä murhaamaan vaikutusvaltainen mediamies Boris Berezovski, hän kieltäytyi ja joutui itse maalitauluksi. Turvallisuuspalvelun uusi johtaja Vladimir Putin näytetään luulosairaana, lyhyestä pituuskasvusta kärsivänä ja häijynä miehenä. Kaikki jotka häntä vastustivat tai arvostelivat, joutuivat siitä kärsimään. Putin toimi ennen vuosituhannen vaihdetta FSB:n johtajana, kunnes nousi pääministeriksi ja vuonna 2000 presidentiksi.
Jarkko Lahti tekee hienoa työtä esittäessään Putinia. Hän on perehtynyt maneereihin, kävely- ja puhetyyliin. Nopeasti vilkaistuna hän jopa muistuttaa Putinia. Loppukiitoksissa hänellä on paita päällä, joka kertoo tuesta ukranalaisille. Kaunis ele, joka kertoo kenen puolella seisotaan, vaikka näytelmässä hänen tehtävänsä näyttelijänä on olla roolihahmonsa puolella.
Totuuden hinta – näytelmän on kirjoittanut brittiläinen Lucy Prebble, joka on ollut mukana kirjoittamassa muun muassa suosikkisarja Successionia. Totuuden hinta perustuu kirjailija Luke Hardingin teokseen Vaiennettu: agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa (2017).
Julma tarina vaatii myös huumoria
Vakavasta aiheesta huolimatta kerronnassa on mukana huumoria, joka saa täyden teatterisalin hörähtämään kerran jos toisenkin hauskoille sutjautuksille. Putin lataa omasta aitiostaan herjoja yleisölle; milloin kohteena on Z-juna, yleisössä olevat eläkeläiset ja ennen väliaikaa hän toteaa, ettei tarvitse tulla takaisin. Esityksessä on myös viihdyttäviä musikaalikohtauksia. Ajatukseni alkoivat harhailla siinä kohtaa, kun miehet tanssittivat isoja barbinukkeja ja mietin miten ne saadaan liikkumaan niin, että näyttivät aluksi aidoilta ihmisiltä. Muuten ajatukset eivät harhailleet, vaan olivat tiukasti mukana esityksessä.
Litvinenkon murhaajia ei ole saatu tuomiolle, vaikka heidän henkilöllisyys ja myrkytyksen tekotapa on tiedossa. Marina Litvinenko taisteli ja teki ison työn vaatiessaan Britannian viranomaisia jäljittämään murhaajat. Esityksen lopussa takaseinälle heijastettiin kuva Litvinenkosta sairaalavuoteessa. Kuva taisi olla viimeisiä hänestä otettuja ja se muistutti katsojia, ettei tarina ollut fiktiota vaan totisinta totta. Pahuuden hintana oli yksi turha kuolema. Kun Marina lopussa kävelee vesisateessa David Bowien tahtiin, tunnelma on niin surullinen etteivät kyyneleet ole kaukana.
Totuuden hinta sai Suomen kantaesityksen Lahden kaupunginteatterissa 28.1.2023
Esitykset ja liput, lisätietoa täältä
8 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
5.2.2023 at 19:53Harmillisen pitkä aika on siitä, kun viimeksi olen käynyt mitään teatteriesitystä katsomassa. Tämä kuulostaa erittäin kiinnostavalta ja luulen, että Marikakin pitäisi aiheen raskaudesta huolimatta. Hyvä, että mukana on kuitenkin huumoriakin. Pitää laittaa tämä ilman muuta harkintaan!
Merja / Merjan matkassa
7.2.2023 at 18:09Kiitos Mikko! Minä olen käynyt viimeisen neljän kuukauden aikana teatterissa useammin kuin neljän viime vuoden aikana. Ensi lauantaina olisi tarkoitus taas mennä. Nyt kun teatterikärpänen on kunnolla puraissut, on ollut mukava käydä katsomassa erilaisia esityksiä. Viettäkää tekin teatteri-ilta (tai iltapäivä). Totuuden hinta oli todella hyvä ja hienosti toteutettu. 🙂
Paula – sateenmuru
7.2.2023 at 18:47Vau, tämä pitäisi nähdä – jos vain ehtisi Lahteen ennen viimeistä näytöstä! En hoksannutkaan, kenen kirjoittama tämä näytelmä on. Aika rankalta tuntuisi varmastikin nähdä lopussa oikeaa kuvaa Litvinenkosta…. tehdäänhän tätä elokuvissa ja televisiossakin, mutta jotenkin voisin kuvitella, että teatterissa se pääsisi enemmän ihon alle.
Merja / Merjan matkassa
12.2.2023 at 13:18Kiitos Paula kommentista! Esityksiä on toukokuulle saakka, joten toivottavasti ehdit Lahteen. 🙂 Kävin eilen katsomassa Lahden kaupunginteatterissa Tellervo Koivistosta kertovan näytelmän. Se oli myös hienosti toteutettu ja kiinnostava leikkaus hänen elämäänsä.
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
11.2.2023 at 00:19Valtamiehet läpi historian yrittivät peitellä omia tekoja likaisilla keinoilla. Putin on yksi niistä, joka ei edes peitä. Onneksi Litvinenkon tapauksessa totuus edes tuli ilmi, vaikka murhaajia kukaan ei varmaan koskaan saa vastuulle. Hänen muistolle ja totuudelle omistettu näytelmä on hieno ja tärkeä ele.
Merja / Merjan matkassa
21.2.2023 at 17:37Kiitos Nadine! Näytelmä herätti ajatuksia, eikö historista ole opittu mitään. Näköjään ei, ainakaan itänaapurissa. Valtion päämiehet kuvittelevat olevansa kaikkivoipaisia ja saavat tehdä mitä haluavat, mutta muiden heittäessä kapuloita rattaisiin he saavat syyt niskoilleen. Luen parhaillaan natsi-Saksaan liittyvää romaania ja samat ajatukset pyörivät mielessä myös sen kanssa.
Sini matkakuumeessa
11.2.2023 at 05:48Luin jostain lehdestä tuosta näytelmästä. Siinä päivitettiin, miten uskaltaa Putinia näytellä varsinkin tällaiseen maailman aikaan. Joutuu vielä johonkin Venäjän mustalle listalle 😂
Merja / Merjan matkassa
21.2.2023 at 17:38Kiitos Sini! Minulla kävi sama ajatus mielessä, kun katsoin näytelmää. 🙂 Toivottavasti mustat listat eivät yllä tänne asti.