Thaimaa

Bangkokin nähtävyydet x 5

12.3.2023
grand-palace

Bangkok on suurkaupunki, jossa riittää näkemistä pitkäksi aikaa. Me vietimme Bangkokin sykkeessä joulu-tammikuun vaihteessa viikon ja ehdimme nähdä sen tarjonnasta kaikenlaista, mutta lopulta vain pienen osan.

1. Grand Palace

Grand Palace eli Suuri palatsi rakennettiin 1700-luvulla kuningasperheen asunnoksi. Kuningas Rama I oli rakennuttanut kahta vuotta aiemmin Wat Phra Kaeon Thaimaan arvokkaimmalle Buddha-patsaalle eli smaragdibuddhalle. Nimestään huolimatta Grand Palace ei tarkoita yhtä rakennusta vaan muurien ympäröimää palatsialuetta, jossa on lukuisia erilaisia rakennuksia. Nykyisin palatsissa ei enää asuta, mutta alueen lukuisia palatseja ja muita rakennuksia pääsee ihailemaan päivittäin.

bangkok-grand-palace
bangkok-suuri-palatsi

Wat Phra Kaeon on Grand Palacen tunnetuimpia nähtävyyksiä ja sinne mekin ensimmäisenä suuntasimme kulkumme. Muilla oli samat ajatukset, ja jono näytti aluksi todella pitkältä, mutta onneksi se meni nopeasti. Smaragdibuddha oli yllättävän pieni eikä sitä ole nimestä huolimatta valmistettu smaragdeista vaan jadesta. Buddhaa ei saanut kuvata, joten se täytyy nähdä omin silmin.

Grand Palacen alue on upea ja siellä vierähtää aikaa helposti tunteja. Rakennukset ovat ällistyttävän hienoja, ettei voi kuin ihmetellä miten tällaista edes on olemassa. Palatsialueelle kannattaa mennä heti aamsta, koska keskipäivällä olo voi käydä tukalaksi helteen vuoksi. Me yritimme vilvoitella ilmastoiduissa tiloissa aina kun mahdollista. Vettä kannattaa myös ottaa mukaan, koska alueella on vain yksi ravintola ja sinne oli aikamoiset jonot. Siitä huolimatta kävimme siellä kierroksen päätteeksi, koska kahvia ja pientä purtavaa piti saada ennen kuin matka jatkui eteenpäin.

bangkok-amazing-grand-palace
bangkok-grand-palace-rakennuksia

Grand Palaceen on pukeutumissäännöt, jotka tulee huomioida. Sandaalit, shortsit ja hihattomat paidat eivät ole sallittuja. Alueen ulkopuolella on kauppiaita, jotka myyvät huiveja, paitoja ym. taminetta, jos omat ovat unohtuneet. Palatsin vierestä löytyy maan alla oleva tila, jonka vessassa voi vaihtaa vaatteita esimerkiksi shortseista pitkiin housuihin. Varoituksen sana myös palatsin ulkopuolella liikkuvista huijareista. Älä usko kaikkea mitä sinulle tullaan kertomaan. Meitä lähestyi paikallinen mies liikennevaloissa kertoen, ettei palatsi ole tänään auki. Olin tarkistanut aukioloajat aamulla, joten jatkoimme matkaa kiinnittämättä häneen huomiota. Minulle jäi epäselväksi mitkä hänen tarkoitusperänsä olivat.

bangkok-suuri-palatsi-valkoinen
bangkok-grand-palace-seinamaalaus
Upea seinämaalaus, joita oli erään katetun käytävän varrella
bangkok-grand-palace-buildings
bangkok-grand-palace-pihamaa

Grand Palacen vierestä löytyy toinen kuuluisa temppelialue Wat Pho. Sen uumenissa lepäilee 46 metriä pitkä Buddha. Olen käynyt siellä aiemmin Rayongista Bangkokiin tehdyllä retkellä, joten jätimme sen nyt väliin.

2. Chinatown

Chinatownin historia ulottuu 1700-luvun lopulle, jolloin kiinalaiset maahanmuuttajat karkotettiin Grand Palacen rakennustöiden tieltä. He asettuivat Chao Phraya -joen rantaan ja sinne rakentui kiinalainen yhteisö. Nykyisin Chinatown on yksi Bangkokin tiheimmin asutuista ja värikkäimmistä kaupunginosista. Sen kapeilla kujilla on hauska kuljeskella ja tutkia lukuisia myyntikojuja, joissa myydään kaikkea mahdollista aina tennareista kierrätyspaperiin.

bangkok-chinatown
bangkok-chinatown-portti
bangkok-chinatown-streetview
bangkok-chinatown-kojut
bangkok-chinatown-katu

Chinatownista löytyy lukuisia katukeittiöitä, mutta niiden sijaan menimme hellettä pakoon ilmastoituun ravintolaan. Kun kananuudelit oli syöty, jatkoimme matkaa Chinatowniin ihmisvilinään.

3. Chao Phraya -joki

Bangkokia kutsutaan ”idän Venetsiaksi” sen läpi virtaavan Chao Phraya -joen vuoksi. Joella kulkevat lautat ovat edullisia ja niillä pääsee kätevästi useimpien tunnettujen nähtävyyksien luo. Lauttojen lisäksi joella suhaa muitakin kyydin tarjoajia muun muassa pitkähäntäveneitä.

bangkok-pitkahantavene
bangkok-chao-phraya
chao-phraya
bangkok-jokiristeily

Me haksahtimme ostamaan pitkähäntävenekyydin Grand Palacelta hotelli Orientalin laituriin ja pulitimme matkasta 600 bht/hlö. Kerroin myyjälle meidän olevan menossa Lebua-hotelliin. Sitä ei olisi pitänyt tehdä, koska hinta taisi nousta sillä silmänräpäyksellä. Kun ihmettelin miten matka voi maksaa niin paljon, myyjä selitti, ettei Lebua-hotellissa mitään saa alle 1000 bht ja tämä on täysin normaali hinta pitkähäntäveneille. Virheistä oppii ja loppulomasta emme pitkähäntävenekyyteihin edes vilkaisseet.

4. Drinkit Bangkokin katolla

Tämä ei varsinaisesti ole nähtävyys, mutta kannattaa käydä jossain Bangkokin lukuisista kattobaareista drinkeillä tai illallisella. Me kävimme Lebua Sky Barissa, joka on monille tuttu Kauhea kankkunen 2 -elokuvasta. Sovimme treffit baariin Mutkia matkassa -blogin Emman kanssa, joka lomaili Bangkokissa samaan aikaan. Oli hauska nähdä toisella puolella maailmaa ja nauttia drinkit upeita maisemia ihaillessa. Drinkit ovat kalliita (n. 30 €/kpl), joten yksi juoma riitti.

5. Kansallismuseo

Kansallismuseo tarjoaa hyvän katsauksen Thaimaan historiaan. Museo on laaja ja siellä saa kulumaan useita tunteja. Me päädyimme sinne vähän vahingossa ohikulkumatkalla. Olin käynyt hieronnassa Banglamphussa Khao San Roadin lähettyvillä ja sen jälkeen menimme lounaalle pienen mutta viehättävän taidehotellin kahvilaan. Kun huomasimme, että museoon oli ilmainen sisäänpääsy uudenvuodenaaton kunniaksi, päätimme poiketa sisään. Ja onneksi poikkesimme, kansallismuseo oli todella mielenkiintoinen, vaikka meitä nauratti että hieman erilaisia esineitä kuin omassa kansallismuseossamme.

bangkok-kansallismuseo
thaimaa-bangkok-kansallismuseo
bangkok-kansallismuseo-puvut
bangkok-kansallismuseo-hautajaisvaunut
thaimaa-kansallismuseo-hautajaisvaunut
Kuninkaalliset hautajaisvaunut

Buddha-patsaat, veistokset ja taide-esineet olivat kiehtovaa katseltavaa mutta eniten minua puhutteli kuninkaallinen hautajaisvaunugalleria. Sellaista en ole muualla nähnyt. Siellä esitellään rakennelmia, joissa ruumis poltetaan. Lisäksi nähtävillä oli valtavia koristeltuja kärryjä, joissa tuhkauurnaa kuljetetaan. Kultaa ja kimallusta oli täynnä tämäkin paikka.

Mitkä ovat omat lempparisi Bangkokin nähtävyyksistä?

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  12.3.2023 at 12:05

  Näistä Grand Palace vaikuttaa ilman muuta kaikkein kiinnostavimmalta. Chinatownit eivät yleensä kuulu ihan suosikkeihni, mutta siitä huolimatta niissä kyllä tulee aika usein vierailtua kertaalleen, kun sellainen jossain lähietäisyydellä sattuu olemaan. Lauttamatka Chao Phraya -joella kuulostaa kivalta, mutta huh, jo on Lebua Sky Barin drinkeillä hintaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 17:54

   Kiitos Mikko! Grand Palace oli upea ja siellä saisi aikaa kulumaan vaikka koko päivän. Lebuan drinksut olivat törkeän hintaisia, mutta mietittiin sit, että kerrankos sitä – once in the lifetime. 🙂

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  12.3.2023 at 18:51

  Miten Chinatownit on kaikkialla samanlaisia. Noistakaan kuvista ei olisi osannut päätellä, minkä kaupungin Chinatown.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 18:08

   Ne ovat muuten todella samannäköisiä joka paikassa missä niitä on tullut nähtyä. 🙂 Kiitos Mari kommentista!

 • Reply
  Tanja for Takeoff
  12.3.2023 at 21:04

  Tuo Grand Palace kiinnostaisi minuakin eniten, kolmenkympin drinksut jäisivät ehkä väliin. Meille Bangkok on aina jäänyt vähän läpikulkupaikaksi, joten kiva katsella kuvia nähtävyyksistä ja miettiä missä voisimme käydä kun taas Thaimaahan matkaamme.
  Nuo turismin myötä tulevat huijausyritykset ovat kyllä rasittavia. Kokemuksemme mukaan Bangkokissa pääsee liikkumaan edullisemmin taksilla kuin esim. tuktukilla, joiden kuskit veisivät mieluiten ostoksille kuin sinne minne asiakas pyytää.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 18:14

   Kiitos Tanja! Me käytettiin tuktukia pari kertaa eikä onneksi kohdalle sattunut huijareita. Haha, olisin saanut raivarit, jos meitä olisi kiikutttu johonkin ostoksille minne ei olisi haluttu.

 • Reply
  Krista/Kristallinhohtoa
  12.3.2023 at 21:29

  Itse en niin kuulu Bangkok faneihin, kun jotenkin liian ”häsä” ja liikaa ihmisä jos vertaa maan rantakohteisiin, mutta nuo temppelit ovat kyllä käymisen arvoiset. Kyllähän tässä Thaimaan matkakuume taas iskee.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 18:17

   Kiitos Krista! Minusta Bangkokista oli vaikea saada otetta, koska se on niin iso kaupunki ja laajalle levittäytynyt. Vasta viimeisinä päivinä alkoi hahmottamaan missä on mitäkin. Ensi kerralla helpompaa, mutta ensikertaiselle aika rasittavaa.

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  13.3.2023 at 21:25

  En ole käynyt Bangkokissa mutta sinne olisi kiva reissata.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   14.3.2023 at 18:16

   Kiitos kommentista Sari! Thaimaan rantakohteet ovat monille tutumpia kuin Bangkok. Niin meillekin, mutta Bangkokissa oli paljon nähtävää ja kannattaa ehdottomasti varata sille ainakin pari päivää.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  15.3.2023 at 09:42

  Bangkokissa en ole käynyt vielä, mutt jonain päivänä ehdottomasti. Vähän samaa fiilistä tuntuu olevan osittain kuin Saigonissa, mutta vissiin Bangkok on kuitenkin selvästi järjestelmällisempi kuin Saigon. Vähän naurattaa tuo idän Venetsia – tuntuu, että aika moneen paikkaa lyödään noita leimoja ”Idän tai Pohjoisen Venetsia tai pikku-Pariisi”. 😛

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.3.2023 at 17:04

   Kiitos Sonja! Venetsia leima tuntuu tosiaan olevan suosittu, kun siihen törmää monissa paikoissa. Muistaakseni Los Angelesissa Venice Beachin lähellä oli kanava-alue, jota kutsuttiin paikalliseksi Venetsiaksi. 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  15.3.2023 at 23:05

  Muutaman päivän reissulla 3 näistä viidestä tuli tsekattua. Ilta/yömarkkinat tuon joen rannalla olivat myös ihan ok – ja pitihän niitä jättimäisiä ostoskeskuksia yksi käydä tsekkaamassa. Tosin onneksi ei tarvinnut mitään ostaa, sillä millä sitä osaisi päättää, että mistä näistä 100 vaikka jotain elektroniikkatarviketta myyvästä kojusta ostoksensa tekisi – liika on vaan liikaa!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.3.2023 at 17:07

   Kiitos Pirkko! Me kävimme Icon Siam -ostoskeskuksessa emmekä päässeet ensimmäistä kerrosta pidemmälle. 🙂 Ruoka- ja ravintolatarjontaa oli valtavasti. Tuollaisesta jättimäisestä paikasta olisi yhtä tuskaa lähteä etsimään jotain tiettyä juttua.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  17.3.2023 at 21:56

  Tuo Grand Palace vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta paikalta, muutenkin tällaiset paikat vähän ydinkeskustan ytimen sykkeestä houkuttelee enemmän. Siihen just tuo jokiveneajelu on hyvä, kun saa rauhassa kokea kaupungin tunnelman vedestä käsin. Oho, kylläpäs on vähän erilainen kansallismuseo, tosin täytyy kyllä myös todeta etten oo suomessa käynyt kansallismuseossa, mut oletan et siellä ei ihan tällaisia ole 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.3.2023 at 17:09

   Kiitos Elina! Grand Palace on niin upea, että sitä voin suositella jokaisella Bangkokiin menevälle. Aikaa kannattaa vaan varata riittävästi, että ehtii kierrellä laajalla alueella. Thaimaan kansallismuseo oli todella erilainen kuin meidän. Meitä ihan nauratti kaikki ne pömpöösit mitä sieltä löytyi.

 • Reply
  Jenni | Boarding Time
  19.3.2023 at 10:38

  Oi ihana ja hullu Bangkok! Yksi ehdottomia lempparikaupunkeja Aasiassa. Tuolla on tullut käytyä useammankin kerran ja vietettyä paljonkin aikaa nuorempana. Bangkokin parasta antia ovat omasta mielestäni loputon street food -tarjonta ja hiljaiset temppelialueet Chao Phrayan eteläpäässä. Myös kukkatori on upea! Tykkään myös Lumphinin puistosta, ihanan rauhallinen keidas keskellä suurkaupungin hulinaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   27.3.2023 at 17:11

   Kiitos Jenni! Pistäydyimme myös kukkatorilla, mutta se jäi tästä postauksesta pois. Lumphinin puisto onkin hyvä vinkki seuraavaan kertaan, samoin ”kanavat” jäivät nyt näkemättä.

Leave a Reply