Thaimaa Yleinen

Krabi – Emerald Pool ja Hot Springs

25.2.2019

Kauniiden saarien lisäksi Krabilla on muutakin mielenkiintoista nähtävää. Jos haluaa haastaa itseään, kannattaa kiivetä 1260 porrasta Tiikeriluolatemppeliin. Mutta jos haluaa nautiskella, niin silloin suunta Emerald Poolille ja kuumille lähteille (Hot Springs).

Meille nämä kohteet olivat uusia ja halusimme käydä testaamassa ne, kun niitä kovasti kehuttiin. Ostimme retken näille luonnon muovaamille uintipaikoille jo tutuksi tulleesta retkikojusta. Ensin pohdimme sitä vaihtoehtoa, että olisimme menneet omatoimisesti taksilla, mutta valmis retki tuli loppujen lopuksi edullisemmaksi. Maksoimme siitä yhteensä 1600 bathia (n. 45 eur) ja hinta sisälsi kansallispuistomaksut.

Emerald Pool – smaragdinvihreä uimapaikka

Emerald Pool sijaitsee Thung Teaon luonnonpuistossa, jonne on noin tunnin ajomatka Ao Nangista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja sitä kutsutaan myös Chrystal Pooliksi ja thaikielellä se on Sra Morakot. Nimet viittavat laguunin kirkkaaseen veteen, joka heijastaa vihreän eri sävyjä.

emerald_pool

emerald_pool_path

emerald_pool_sign

Luonnonpuistoon ei saanut viedä mitään ruokaa, mutta vesipullon sai ottaa mukaan. Olin napannut reppuun pienen shipsipussin siltä varalta, että nälkä yllättää, niin olisi edes jotain suolaista mukana. Se piti jättää puiston portille odottamaan eväille varattuun paikkaan. Meidän pieni perunalastupussi näytti aika orvolta intialaisten isojen ruokasäkkien rinnalla.

Portilta oli noin 800 metrin kävelymatka lammelle. Halutessaan olisi voinut kiertää pidemmän reitin, mutta opas suositteli meille lyhyempää, jolloin jäisi enemmän aikaa uimiselle. Metsäpolku oli hyvin hoidettu ja sen varrella oli kylttejä, jotka kertoivat mitä puita ja pensaita metsässä kasvoi.

antidesma

emerald_pool

emerald_pool

Emerald Pool ei ole suuren suuri ja sen vuoksi se ruuhkautuu nopeasti. Me olimme paikalla aamupäivästä ja silloin ihmisiä oli jo kourallinen, mutta ei vielä ruuhkaksi asti. Olen lukenut kertomuksia, jossa paikalle on pyrähtänyt satapäinen koululaisryhmä ja heidän alta on halunnut äkkiä paeta pois.  Kaikki laguunilla kävijät eivät toki mene uimaan, vaan ihailevat paikkaa rannalta käsin.

Kun pääsimme perille, jätimme tavarat niille varatuille penkeille ja menimme ottamaan varovaisia askelia kohti vettä.  Sinne piti mennä todella varovasti, koska reunustava maa oli liukas. Myös vedestä pois nouseminen oli ohjelmanumero sinänsä. Läheisten puiden oksiin oli kiinnitetty köysiä, joita sai käyttää apuna. Me löysimme paikan, jossa veden alla olevan kivelle kipuamisen jälkeen sai itsensä kohtuullisen helposti kiskottua köyden avulla ylös.

emerald_pool

glass_pool

Glass Pool

emerald_pool

emerald_pool

emerald_pool

Emerald Poolin veden on sanottu parantavan muun muassa psoriasta ja reumaa. Tiedä niistä sitten, mutta mukava siellä oli pulikoida. Uinnin jälkeen kävelimme pidempää reittiä takaisin luonnonpuiston portille. Polulla oli onneksi aika väljää, mitä nyt välillä tuli isompia ryhmiä vastaan. Aikaa jäi vielä käydä pikaisella lounaalla ennenkuin matka jatkui kuumille lähteille.

Hot Springs – luonnon omat kuumat lähteet

Hot Springs sijaitsee lähellä Emerald Poolia ja sen vuoksi nämä kaksi kohdetta kannattaa yhdistää samalle käynnille. Autolla matka kuumille lähteille kesti noin 15 minuuttia. Lähteille oli parkkipaikalta lyhyt kävelymatka, jonka olisi pienestä maksusta päässyt kulkemaan myös kyydillä. Me päätimme kuitenkin kävellä.

Hot Springs on ryhmä luonnon muovaamia altaita, joihin vesi tulee syvältä maan uumenista. Kuumilla lähteillä kuuntelimme samaa varoittelua veteen menosta kuin aikaisemmin Emerald Poolilla. Piti katsoa tarkasti minne jalkansa laittoi, koska kivet olivat liukkaita ja sinne olisi ollut ikävä pyllähtää. Koska rakastan paljussa lojumista, niin kuumat lähteet olivat minulle nappivalinta.

hot_springs

hot_springs

hot_springs

hot_springs_merja

Ei täällä yksin tartte olla

hot_stream

Hot Springsin vesi on yleensä noin 35-40 asteista. Arvelin sen nyt  olevan paljutuntemuksellani noin 37 asteista eli aika sopivaa. 40 asteinen vesi olisi ollut niin kuumaa, ettei siinä olisi voinut kauaa olla.  Veden muovaamissa koloissa oli hauska istuskella ja siirtyä pikkuhiljaa onkalosta toiseen. Hurjimmat menivät altaista alla virtaavaan jokeen uimaan. Jotkus kipusivat sieltä takaisin altaisiin, joka näytti melko vaivaloiselta liukkaiden kivien vuoksi. Helpommalla pääsi, kun ui läheiselle laiturille ja nousi sieltä portaita pitkin ylös.

Lähteillä oli aikaa olla noin puolitoista tuntia, joka lopulta riitti mainiosti. Veden lämpötilan vuoksi suositusaika lähteissä on 15-20 minuuttia. Pulikoimisen jälkeen kävelimme hissukseen takaisin parkkipaikalle. Oppaan lisäksi muita ei vielä näkynyt. Kerroimme hänelle Suomen talvesta ja näytimme kuvia lumesta. Hän katseli niitä ällistyneenä ja kyseli miltä lumi tuntui. Opas kertoi myös haaveilevansa, että pääsisi joskus Eurooppaan. Toivotimme hänet tervetulleeksi Suomen Lappiin ja nimenomaan talvella. Siellä pääsisi tutuksi lumen kanssa.

Ovatko Emerald Pool ja/tai Hot Springs sinulle tuttuja?

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Krabi – 1260 porrasta Tiikeriluolatemppeliin
Saarihyppelyä Krabilla – Hong Island
Krabi – neljän saaren retki pikaveneellä

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 

 • Reply
  Piyya
  26.2.2019 at 20:52

  Thaimaa on täysi mysteeri vielä, joten ei ole turtua, mutta oikein mukavan oloista ha kauniin vihreän eri sävyjä. Mukavaa vaihtelua varmasti rantaelämälle.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.3.2019 at 09:52

   Kiitos Piyya! Jos Krabille joskus menet, niin siellä kannattaa osallistua erilaisille retkille tai sitten käydä katsomassa noita luonnonihmeitä omatoimisesti. Kahta viikkoa ei jaksa ihan pelkkää rantaelämää, vaan muutakin tekemistä on kiva keksiä.

 • Reply
  Sini
  27.2.2019 at 12:22

  Indonesian Floresin reissulla kävin yhdessä Hot springs -paikassa. Siellä oli 2 jokea / puroa, joista toinen toi kuumaa vettä maan sisältä ja toinen kylmää vettä vuorilta. Kun nämä yhdistyivät, vesi sekoittui mukavan lämpöiseksi. Siellä oli paikallisia peseytymässä ja joku pesi pyykkiä alajuoksulla. Kuulin myös kuuman veden olevan iholle hyväksi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   9.3.2019 at 09:55

   Kiitos Sini! Kiva kuulla kokemuksia myös muiden maiden ”kuumista lähteistä”. Aika jännää, että siellä on ikäänkuin kaksi vesihanaa; kuuma ja kylmä ja niiden sekoitus tekee veden sopivan lämpöiseksi. Kyllä luonto on ihmeellistä 🙂

 • Reply
  Iida In Translation
  3.3.2019 at 21:42

  Näyttääpä ihanalta paikalta, etenkin tuo luonnon muovaama ”palju”! Alkaa kyllä Thaimaa-kuume nousta jälleen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.3.2019 at 20:05

   Kiitos Iida! Hot Springs eli luonnon oma palju oli myös minun lempparini. Tykkään muutenkin paljuilla, niin tuolla istuskellessa tuli kesää ja kesämökin paljua ikävä 🙂

 • Reply
  Martta / Martan matkassa
  6.3.2019 at 00:07

  Olen kauhia vilukissa joten nuo kuumat lähteet kuulostavat oikein mukavilta! Minua alkoi kiinnostamaan tuo Emerald Pool, mitä mahtaa siinä vedessä olla parantava vaikutus? Upea paikka tuo Hot Springs ja Ihania lämpöisiä kuvia!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   11.3.2019 at 20:15

   Kiitos Martta! Kuumat lähteet on vilukissalle juuri sopiva paikka 🙂 Emerald Poolin maan alta pulppuava mineraalipitoinen vesi on kuulemma se salaisuus. Tiedä sitten onko se vain pelkkä tarina, jolla hyväuskoisia höynäytetään vai kasvaako siinä totuuden siemen. Kuumien lähteiden vedestä olen lukenut tosin aiemminkin, että niillä olisi terveysvaikutuksia.

 • Reply
  Inka / Ollaanko jo perillä
  24.3.2019 at 21:36

  Ompa huikeita nuo luonnon muovaamat paljut, kyllä tuolla kelpaisi lillua! 🙂
  Täytyypä pistää tämä(kin) korvan taakse, kun joskus pääsen itsekin Krabille!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.3.2019 at 17:09

   Kiitos kommentista Inka! Kuumat lähteet oli kyllä tosi kiva paikka ja tällaiselle paljufanille ihan ykkönen. Ei sieltä olisi malttanut pois lähteä, mutta tilaa piti antaa muillekin 🙂

 • Reply
  Ne Tammelat
  24.3.2019 at 21:48

  Näyttääpä houkuttelevilta paikoilta! Tuollaisissa olisi kyllä mukava pulahtaa. Hienoa, että teillä kävi tuuri, eikä paikalla ollut valtavaa tungosta. Ei kyllä ollenkaan paha hinta retkestä. Me pääsimme Jamaikalla kiipeilemään vesiputousta ylöspäin ja oikeanlaisten kenkien kanssa se oli hauskaa hommaa 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   26.3.2019 at 17:10

   Kiitos kommentista! Onneksi ei kovin pahaa tungosta ollut, vaikka kyllähän noissa kuumissa altaissa aika vieri vieressä istuttiin. Miten vesiputousta voi kiivetä ylöspäin? Nyt täytyy jäädä kuulolle 🙂

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  29.3.2019 at 06:01

  Tällaiset on sitten ihania! Voi, kun eivät vaan olisi niin ruuhkaisia. Tuollaiset helmet sitä haluaisi vain itselleen 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   30.3.2019 at 12:48

   Kiitos Teija! Nämä ovat juuri sellaisia paikkoja, joissa olisi kiva olla vain oman matkaseuran kanssa. Valitettavasti ne harvoin onnistuvat ellet ole paikalla heti aikaisin aamusta tai illalla ennenkuin paikka suljetaan.

Leave a Reply