Thaimaa

Krabi – neljän saaren retki pikaveneellä

4.2.2019
krabi_saariretkella

Yksi parhaimmista asioista Krabilla ovat saaret, jotka ovat myös hyviä päiväretkikohteita. Meille osa näistä saarista oli tuttuja 12 vuoden takaa, jolloin kävimme Krabilla ensimmäisen kerran. Koska ne eivät olleet enää ihan kristallinkirkkaana muistissa, päätimme tehdä neljän saaren retken uudestaan. Täytyy myös tässä todeta, että kohteet ovat niin upeita, että ne kestävät useammankin vierailun.

Paria päivää aikaisemmin teimme retken Hong Islandille pitkähäntäveneellä. Tällä kertaa teimme retken pikaveneellä. Muistelin, että saaret olisivat olleet kauempana ja ajattelin matkan sujuvan nopeammin pikaveneellä. Muisti teki tässä kohtaa tepposet, koska Ao Nangista ei itseasiassa ollut kovin pitkä matka  ja retken olisi voinut mainiosti tehdä pitkähäntäveneelläkin. Jos haluaa mielummin viettää aikaa vain yhdellä näistä rannoista, niin sekin onnistuu ostamalla venekyydin joillekin näistä saarista.

Phra Nang Beach – yksi maailman kauneimmista rannoista

Ensimmäisenä pikavene vei meidät Phra Nangin rannalle. Kävelimme ensin rannan toisessa päässä olevaan Prinsessan luolaan (Princess Cave). Paikkaan liittyy erilaisia legendoja ja yksi niistä kertoo Phra Nangin olleen intialainen prinsessa, joka kuoli merellä haaksirikossa ja hänen haamunsa arvellaan kummittelevan luolassa. Toisen tarinan mukaan Phra Nang olisi ollut paikallisen kalastajan vaimo, jonka mies ei eräänä päivänä palannutkaan kalastusreissulta. Vaimo asui lopun elämästään luolassa, katseli kaihoisasti merelle ja odotti miestään palaavaksi.krabi_phranang_cave

kioskiveneet_phranang

Phra Nangilla oli kioskiveneitä, joista sai ostaa syötävää ja juotavaa

Paikalliset uskovat prinsessan asuvan edelleen luolassa ja tuovat hänelle uhrilahjoja. Kalastajat ja veneilijät vievät suitsukkeita ja kukkia turvallisten merimatkojen turvaamiseksi. Luolan sisäänkäynnillä voi nähdä myös fallisia symboleja, koska paikka on yhdistetty vuosisatojen ajan hedelmällisyyteen. Niitä ei meidän käyntimme aikaan näkynyt, mutta olen nähnyt kuvia, joissa niitä on valtavat määrät.

Tup Islandilta kahlaten Chicken Islandille

Phra Nangilla vietimme reilun tunnin ja sieltä siirryimme Tup Islandille. Vene ei päässyt lähellekään rantaa, vaan kahlasimme matalassa vedessä saarelle. Laskuveden aikaan sieltä pääsee kävelemään viereiselle Chicken Islandille. Viivyimme Tupilla sen aikaa, että siinä ehti kahlata Chicken Islandille ja takaisin. Päivä oli todella kuuma. Lämmintä oli yli 30 astetta. Vaikka saarten väli ei ollut pitkä, hiki virtasi selkää pitkin ja vesipullot tyhjenivät vinhaa vauhtia.

krabi_tupisland

danger_tupislandchicken_islandtup_ja_chicken_island
Kun olimme takaisin veneessä, siirryimme pienen matkan kananpäätä muistuttavan Chicken Islandin edustalle snorklaamaan. Pinnan alla näkyi värikkäiden kalojen lisäksi koralleja sekä mustia merisiilejä piikkeineen. Vesi oli uskomattoman lämmintä ja tuntui aivan linnunmaidolta.

Kirkkaiden vesien Poda Island

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä oli vuorossa Poda Island. Siellä söimme ensin lounaan ja sen jälkeen oli aikaa nauttia auringosta, uida tai snorklailla. Vesi oli kirkkaampaa kuin Chicken Islandin edustalla ja kalojakin näkyi enemmän. Podalla oli palveluja enemmän kuin muilla saarilla. Sieltä löytyi muun muassa vessat sekä kioski, mistä sai ostaa juotavaa ja pientä purtavaa.

poda_island

merja-podalla
Poda oli näistä neljästä saaresta eniten minun mieleeni. Siellä oli parhaimmat snorklauspaikat ja vaikka saarella oli paljon ihmisiä samaan aikaan, he levittäytyivät saaren eri kolkkiin eikä rannalla tarvinnut ihan vieri vieressä olla naapurin kanssa.

Mitä retki maksoi ja mitä mukaan saariretkelle

Retkiä myyviä kojuja on Ao Nangin kadunvarsilla vieri vieressä. Niitä voi myös ostaa matkatoimiston kautta tai hotellista. Edullisimmin saa kadunvarsikojusta. Sieltä mekin ostimme tämän neljän saaren retken. Listahinta olisi ollut kahdelta hengeltä 4000 bathia, mutta tingimme retken 2600 bth (n. 72 €), joka sisälsi luonnonpuistomaksut. Täyttä hintaa ei kannata maksaa, vaan aina pitää tinkiä. Hinnasta tippuu helposti lähes puolet pois.

Veneretkille kannattaa ottaa mukaan juotavaa ja pientä purtavaa. Lounasta joutui odottamaan retken viimeiseen kohteeseen asti ja minulla oli jo kova nälkä siinä vaiheessa. Repussa oli onneksi pientä suolaista pahimpaan nälkään.  Aurinkorasva, pyyhkeet ja tossut, joilla voi kävellä vedessä, kannattaa myös pakata mukaan.  Tup Islandin edustalla oli teräviä kiviä ja paljain jaloin vedessä kahlaaminen olisi sattunut. Järjestetyillä retkillä saa snorklausvälineet lainaan, mutta jos menee omin päin, tulee ottaa omat välineet mukaan.

 • Reply
  Christa
  5.2.2019 at 14:47

  Tulee ihan meidän useamman vuoden takainen Krabin reissu mieleen. Kävimme samanlaisella retkellä ja erikseen vielä Railey Beachillä ja Phi Phin saariretkellä. Krabi onkin minusta siksi kiva paikka kun lähellä on paljon upeita saaria.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   6.2.2019 at 21:35

   Kiitos Christa! Me kävimme myös Raileylla sen jälkeen kun Pabuk-myrsky oli väistynyt ja pitkähäntäveneet saivat jälleen luvan lähteä merelle. Phi Phi jäi tällä kertaa meiltä väliin, mutta olemme käyneet siellä Phuketista käsin. Krabin lähellä olevat saaret ovat kyllä parhautta <3

 • Reply
  miraorvokki
  10.2.2019 at 15:21

  Kivalta vaikuttava retki! Nuo uskomukset ovat kyllä mielenkiintoisia aina! Niin kuin tuollakin uskotaan, että siellä se tyyppi on edelleen ja viedään lahjoja. Noi on aina mielenkiintoisia tarinoita ja hieno lisä matkoille, kun kuulee tuollaisia. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.2.2019 at 14:48

   Kiitos Mira 🙂 Thaimaassa näitä uskomuksia riittää ja suurimmaksi osaksi kuuluvat buddhalaisuuteen. Retki oli kiva, vaikka ollaan samantyylinen tehty aiemmin. Siitä on kuitenkin se 12 vuotta, niin ei ihan tuoreessa muistissa. Opas kertoi jotain ”knoppitietoja” mutta koska heidän englanninkielen taitonsa ei ole kovin hyvä, niin sen pidemmät tarinat jäivät kuulematta.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  10.2.2019 at 15:53

  Mekin kävimme aikanaan Krabilla useammalla lähisaarella veneretkillä. Aivan ihania maisemia ja upeita snorklausvesiä! Oli myös jotenkin tosi hauskaa, että saarelta toiselle pääsi kahlaamalla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.2.2019 at 14:50

   Kiitos Jenni! 🙂 Krabilla parasta ovat saaret ja luonto ylipäänsä. Hyvä puoli myös se, että ne ovat lähellä eikä tarvitse jyskyttää pikaveneellä montaa tuntia. Sen takia emme Phi Phille nyt lähteneet, koska sinne olisi ollut pidempi matka.

 • Reply
  Iida In Translation
  10.2.2019 at 22:32

  Ihanan näköisiä paikkoja, tuonne päin Thaimaata olisi ihana mennä vaikkapa ensi talvena! <3

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.2.2019 at 14:50

   Kiitos Iida! 🙂 Suosittelen, Krabi on kiva kohde ja sieltä löytyy vaikka mitä tekemistä ja nähtävää.

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan...
  10.2.2019 at 23:10

  Nuo karstikalliot näyttävät aina yhtä hienoilta. Olen toistaiseksi päässyt ihailemaan niitä vain Phuketista käsin tekemällämme Phan Ngan lahden veneretkellä. Krabilta käsin noita kallioita voi ilmeisesti nähdä vähän lähempää pienemmällä vaivalla. Tässä talvisäässä myös kaikki nuo rannat näyttävät todella houkuttelevilta. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   17.2.2019 at 14:52

   Kiitos Aron! 🙂 Krabilla karstikallioita näkee ihan Ao Nangin omalta rannalta tai sitten lyhyen venematkan päästä. Se hyvä puoli siinä onkin, etteivät ole kaukana.

 • Reply
  Eveliina | Korkkarit rinkassa
  11.2.2019 at 22:54

  Hurmaavia kuvia Thaimaasta, ikävöin kunnon tulista thairuokaa usein Suomessa. Koh Lantalta käsin olen kans tehnyt vastaavia veneretkiä, mutta nuo mielettömän kauniit karstikalliot kyllä muistini mukaan puuttuivat sieltä! 😀

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2019 at 18:52

   Kiitos Eveliina! Thairuoka on todella hyvää ja niissä on usein kunnolla potkua. En välttämättä tykkää kovin tulisesta ruoasta, mutta pieni tulisuus on ihan jees. Koh Lantaa on muuten moni kehunut ja se on meillä vielä näkemättä. Mitä tykkäsit siitä?

 • Reply
  Sannahof // Unelmamaja
  14.2.2019 at 09:25

  Vielä en ole päässyt Thaimaassa käymään, mutta juuri tällaiset saariretket ja snorklailut kiinnostaisi. Krabin alueesta olen muutenkin kuullut hyvää juuri sen takia, että sieltä on helppo käydä näillä lähistöllä olevilla paikoilla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2019 at 18:53

   Kiitos Sanna! Me ollaan tykätty eniten Krabin alueesta juurikin noiden saarten ja kauniiden luontokohteiden vuoksi.

 • Reply
  Tanja / Tanjan matkassa
  16.2.2019 at 22:52

  Tuttuja saaria jo vuosien takaa ja ikävä takas on kova. Mun blogissa myös vinkkejä Krabille.
  Kiva kun et ollut maininnut tässä Phi-Phi saaria, ne kun tuntuvat olevan jokaisen Krabin tai Phuketin kävijän listalla.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2019 at 18:55

   Kiitos Tanja! Phi Phi jäi meiltä tällä reissulla väliin. Ollaan siellä käyty joskus muutamia vuosia sitten ja pitkän venematkan takia se ei nyt innostanut. Kaunis paikka se oli, mutta niin valtavasti ihmisiä joka paikassa että se vei siitä kohteesta vähän makua.

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  17.2.2019 at 15:13

  Onpa ihanan näköisiä paikkoja sun kuvissa!! Kaipaisi kyllä kovasti päästä aurinkoon. ja hiekkarannalle ja tuollaisiin maisemiin. Mutta onneksi se aurinko pilkahtelee jo täällä Suomessakin, ja kevät tekee tuloaan!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2019 at 18:57

   Kiitos Suvi! Kyllä maistuisi taas aurinkoloma parin kuukauden tauon jälkeen. Ulkona on nytkin niin harmaata että. Mutta onneksi kohta on jo maaliskuu ja kevättä kohden mennään vauhdilla 🙂

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  17.2.2019 at 19:00

  Me tehtiin tämä täsmälleen sama reissu neljä vuotta sitten, mutta hienoista maisemista huolimatta mulle jäi vähän tympeä fiilis. Me oltiin pitkähäntäveneellä liikkeellä ja kaikki pysähdykset tuntuivat todella hätäisiltä. Esim. Tup ja Chicken Islandin pysähdykseen oli vaivaiset 30 min aikaa, joten ei ehditty käydä molemmilla. Mutta ne Princess Caven fallokset me kylä nähtiin, niitä oli aika lailla. 😀 https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/04/22/ao-nangin-upeat-karstivuoret-ja-pelottava-mamelukkikala/

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2019 at 19:00

   Kiitos Sonja! Valmiissa retkissä on se huono puoli, että pitää mennä ryhmän aikataulujen mukaan ja usein pysähdykset per saari ovat lyhyitä. Jos haluaisi olla pidempään jollain saarella niin sitten kannattaisi ottaa oma pitkähäntävene ja saisi itse määritellä aikataulut. Edellisellä reissulla tehtiin sellainen saariretki ja se oli tosi kiva. Venekuski antoi myös omia vinkkejä minne kannatti mennä. Me taidettiin kulkea laput silmillä kun meiltä jäi fallokset näkemättä 🙂

 • Reply
  Asko Leppilampi
  23.2.2019 at 08:18

  Kiitos kiintoisasta postauksesta. Enpä tullut aikoinaan ajatelluksi, että siellähän on monia vaihtoehtoja päiväretkille. Sen koimme, että Krabilta kannattaa lähteä veneellä jonnekin, jos haluaa ”kunnon” rannoille. Tein jokunen vuosi sitten tuolta matkakertomuksen, joka on valitettavasti pdf-muodossa, mutta oikein luettava versio kumminkin 🙂 Toivottavasti tämä antaa saarelle menijöille lisäinfoa. Railay oli hieno, mutta väkeähän niillä kaikilla saarilla näkyy riittävän.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   24.2.2019 at 19:03

   Kiitos Asko! Ao Nangin oma ranta ei tosiaankaan ole Krabin parhaimmistoa, mutta valinnan varaa onneksi lähistöllä riittää. Me kävimme myös Raileylla ja pohdinnassa on kirjoittaa sieltäkin oma juttu. Paikkana Railey oli hieno, mutta liian suuret turistimäärät pilaavat sen.

Leave a Reply