Thaimaa

Päiväretki Bangkokista: Ayutthaya

4.3.2023
ayuttaya

Ayutthayan rauniokaupunki on loistava päiväretkikohde. Bangkokista sinne on matkaa noin 70 kilometriä. Ayutthayaan voi mennä omatoimisesti tai ostaa valmiin retken, kuten me teimme. Meidän retkeemme kuului kaksi muutakin kohdetta; Kuninkaallinen kesäpalatsi (Bang Pa-In) ja kelluvat markkinat.

Kuninkaallinen kesäpalatsi – Bang Pa-In

Kuninkaallinen kesäpalatsi sijaitsee noin 24 kilometriä Ayutthaysta etelään. 1600-luvulla rakennettu palatsi oli kuninkaallisten käytössä siihen aikaan kun Ayutthaya oli vielä Thaimaan pääkaupunki. Palatsi kuitenkin tuhoutui Ayutthayan kuningaskunnan kukistuessa. Kuningas Rama IV kunnosti sen 1800-luvun puolivälissä. Suurin osa rakennuksista on kuningas Rama V:n valtakaudelta, joka vietti siellä paljon aikaa varsinkin kesäisin. Arkkitehtuuriltaan palatsialueen rakennukset ovat sekoitus paikallista ja länsimaista tyyliä.

thaimaa-kuninkaan-kesapalatsi
thaimaa-Bang Pa-In Palace
thaimaa-bang-pa-in-summer-palace
thaimaa-varaani
Varaani viihtyi palatsialueen kanavissa

Palatsialueen rakennuksista vain osa on avoinna turisteille. Kuningaspari vierailee kesäpalatsissa harvakseltaan, mutta paikkaa käytetään jonkin verran virallisissa tilaisuuksissa. Rakennuksissa ei ole ilmastointia ja sen vuoksi siellä on hiljaista kuumimpaan aikaan. Alueelle on rakennettu kanavia ja erilaisia vesialueita, jotta ne toisivat viilennystä. Hyöty taitaa olla kuitenkin aika minimaalinen.

thaimaa-bang-pa-in-palace-leikatut-pensaat
bang-pa-in-palace

Kuninkaallisessa kesäpalatsissa kannattaa käydä Ayutthayassa käynnin yhteydessä. Viheralueet ja kauniit rakennukset ovat näkemisen arvoisia. Jos aluetta ei jaksa kiertää kävellen, sieltä voi vuokrata golfauton. Meillä oli aikaa kierrellä kesäpalatsin ympäristössä noin tunti, se aika riitti hyvin.

Pääsymaksu 100 baht, avoinna päivittäin klo 8.30-17.00

Ayutthayan Kelluvat markkinat

Kesäpalatsista ajoimme kelluville markkinoille. Opas painotti, että nämä eivät ole ne oikeat kelluvat markkinat, joissa tuotteita myydään veneistä. Meidän käymässämme paikassa myyntikojut oli rakennettu laitureille. Oikeita kelluvia markkinoita olisi ollut mahdollista päästä katsomaan, mutta se olisi vaatinut aikaisen herätyksen. Esimerkiksi Damnoen Saduakin kelluvat markkinat järjestetään joka päivä, mutta paikalla kannattaisi olla heti klo 7, kun markkinat avautuvat. Bangkokista sinne on matkaa noin tunti. Meille riitti näiden ”turistimarkkinoiden” näkeminen tällä kertaa.

ayuttaya-kelluvat-markkinat-veneajelu
ayuttaya-kelluvat-markkinat-varaani
Varaani viihtyi myös kelluvilla markkinoilla
ayuttaya-kelluvat-markkinat

Kelluvat markkinat ovat saaneet alkunsa aikakaudelta, jolloin Bangkokissa talojen vieressä oli teiden sijaan kanavia, joita pitkin liikuttiin veneillä. Kaupankäynti tapahtui veneistä käsin. Bangkokia kutsuttiin siihen aikaan idän Venetsiaksi.

ayuttaya-kelluvat-markkinat-kanava
ayuttaya-kelluvat-markkinat-maisema

Teimme aluksi pienen veneajelun, joka oli aika mitäänsanomaton. Saihan siinä kokonaiskuvan alueen koosta, mutta ei ollut mielestäni kovin erikoinen. Sen jälkeen saimme tunnin ajan kierrellä alueella ja tutkia mitä kaikkea myyntikojuista löytyi. Me kiersimme markkina-alueen melko nopeasti läpi ja meille olisi riittänyt vähempikin aika. Halusimme jo päästä itse asiaan eli Ayutthayan rauniokaupunkiin.

Ayutthaya – entinen Thaimaan pääkaupunki

Ayutthaya toimi kuningaskunnan pääkaupunkina 1300-luvulta aina vuoteen 1767 saakka. Kaupungin turmioksi koituivat burmalaiset. He ryöstivät Ayutthayan rikkaudet ja taideaarteet ja lähtiessään polttivat sen maan tasalle. Tiilistä rakennetut temppelit jäivät jäljelle. Sadoilta kivisiltä Buddha-patsailta katkottiin kaulat. Kaupunki oli aikoinaan Aasian upeimpia kullattuine temppelitorneineen. Burmalaisten hävityksen jälkeen kaupunkia ei asutettu uudestaan. Tänä päivänä se on Unescon maailmanperintökohde.

ayuttaya-rauniot
ayuttaya-raunioita

Ayutthayan alue on laaja eikä yhdessä päivässä ehdi nähdä kaikkea sen tarjonnasta. Meidän retkeen kuului kolme temppelialuetta. Aloitimme Wat Phra Mahathatista. Se oli yksi alueen merkittävimmistä temppeleistä ja sieltä löytyivät Ayutthayan vanhimmat ja ensimmäiset khmer tyyliset monumentit. Alueen erikoisuus on banianviikunan juurien keskeltä löytynyt buddhan pää. Kun olimme aikamme kierrelleet alueella hyppäsimme takaisin pikkubussiin ja hurautimme seuraavalle temppelille.

ayuttaya-buddhien-katkotut-paat
ayuttaya-temppeleita
ayuttaya-kasi
ayuttaya-merja
ayuttaya-buddha
ayuttaya-kavelya-temppeleiden-keskella

Wat Phra Si Sanphet oli aikoinaan Ayutthayan suurin ja loisteliain temppeli. Nyt siitä on jäljellä enää kolme srilankalaistyylistä chediä ja palatsien raunioita. Chedit säilyttävät sisällään kallisarvoisia aarteita, nimittäin kaupungin kuninkaiden tuhkia. Sieltä siirryimme kävellen seuraavaan ja samalla viimeiseen kohteeseen.

Wat-Phra-Si-Sanphet
Wat-Phra-Si-Sanphet-temppeli
Wat-Phra-Si-Sanphet-raunioita

Lopuksi kävimme Wihan Phra Mongkhon Bophitin rukoushuoneessa. Sen sisältä löytyi 12 metriä korkea pronssinen buddha-patsas. Rukoushuone on rakennettu 50-luvulla suojaamaan 1400-luvulta peräisin olevaa patsasta.

Wihan-Phra-Mongkhon-Bophit

Oma suosikkini näistä temppelialueista oli Wat Phra Si Sanphet. En ihmettele, että se on aikoinaan ollut Ayutthayan suurin ja kaunein. Vaikka sen aikainen loisto on jo kadonnut, oli alue mielestäni todella kaunis ja siellä oli kiva kävellä ympäriinsä.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  4.3.2023 at 15:56

  Jos matkustaisin Bangkokiin, olisi Ayutthaya ilman muuta itselläni kohteena. Vastaavat paikat kiinnostavat aina ja Ayutthaya vaikuttaa erittäin kiehtovalta. Kuninkaallinen kesäpalatsi ei sen sijaan ollutkaan minulle aiemmin tuttu, mutta oikein hienolta sekin näyttää kauniine puutarhoineen. Ja nuo juovavaraanit ovat mahtavia havaintoja, vaikuttavan kokoisia liskoja.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.3.2023 at 16:25

   Kiitos Mikko! Kesäpalatsi ei ollut minullekaan tuttu. Hieno kohde, jossa ehdottomasti kannattaa vierailla jos sattuu reitin varrelle. Varaaneja oli kiva nähdä. Yleensä gekkoja ja varaaneja bongailee rantakohteissa, mutta kaupungissa ei niinkään. 🙂

 • Reply
  Anne | Elämää Nomadina
  9.3.2023 at 13:44

  Ayuttahaya vaikuttaa kiinnostavalta, ja miksipä ei myös tuo kesäpalatsikin! Pitääpä laittaa nämä listalle, sillä meilläkin on tarkoitus jossain vaiheessa, ehkä ensi talveksi, siirtyä Kaakkois-Aasiaan, todennäköisesti Bangkokista aloittaen. Edellisestä vierailusta sinne onkin jo vierähtänyt aikaa kymmenisen vuotta!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 17:46

   Kiitos Anne! Ayutthaya`ssa kannattaa käydä jos vähääkään temppelit kiinnostavat. Siellä saa varmasti aikaa kulumaan vaikka pari päivää, koska kohteita oli useampia eikä yhden päivän aikana kovin monessa jaksa kierrellä. 🙂

 • Reply
  Krista/Kristallinhohtoa
  9.3.2023 at 21:53

  Voi ihanuus! Olispas ihana päästä käymään tuolla. Itse tässä olen vähän katsellut Thaimaan lentoja.

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  11.3.2023 at 20:51

  Tosi upea tuo temppelialue! Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Jäin odottamaan, että montako kuvaa varaanista tulee, ehkä se on seurannut teitä joka paikkaan. Tosi hauska vaikka se taisikin olla eri varaani toisessa kuvassa. Nyt alkaa taas houkuttelemaan Aasia, olisikin kiva suunnitella sinne suuntaan joku reissu pitkästä aikaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 17:48

   Kiitos Paula! Varaaneja oli kiva katsella ja hauskasti niitä näkyi saman päivän aikana kahdessa eri kohteessa. 🙂

 • Reply
  Anna K - Kaukaa haettua
  11.3.2023 at 22:24

  Ayuttahayssa kävin 10 vuotta sitten Aasian reppureissulla, olin siellä pari yötä. Mieleen on jäänyt isot temppelialueet, joita kiersin helteessä. Tuttuja paikkoja oli sun kuvissa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 17:49

   Kiitos Anna! Helle oli nytkin ja hiki päässä siellä paineltiin menemään. 🙂 Mutta hieno paikka ja ehdottomasti käymisen arvoinen.

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  11.3.2023 at 23:07

  Kauniin näköinen paikka tuo Ayutthaya ja niin paljon historiaa… Rehellisesti sanottuna en ollutkaa tästä tietoinen tai mitenkään kartalla tästä, vaikka olen ollut Bangkokissa useamman kerran. Ehkäpä ensi kerralla sitten vierailu myös tänne…

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   13.3.2023 at 17:51

   Kiitos Sanna! Historian havinan saattoi melkein kuulla. Surullista vain, että aikoinaan temppeleitä on hajoitettu ja buddhapatsailta katkottu päitä. Hirmuteot eivät valitettavasti näytä loppuvan koskaan. 🙁

Leave a Reply