Thaimaa

Viikko Bangkokissa

19.2.2023
bangkok-nakymat-joelle

Bangkok on sekoitus kiiltäviä pilvenpiirtäjiä, säihkyviä temppeleitä, katuruoan tuoksua ja sekopäistä liikennettä. Tätä kaikkea saimme kokea viikon mittaisella matkalla, jonka teimme joulupyhien jälkeen. Vaikka olemme käyneet Thaimaassa monta kertaa, oli maan pääkaupunki meille vieras. Minulla oli siitä kokemusta päiväretken verran, miehellä ei sitäkään. Viikon aikana ehdimme saada Bangkokista hyvän yleiskuvan, mutta siinä ajassa ei alati muuttuvaa suurkaupunkia vielä oteta haltuun.

Lensimme Bangkokiin Finnairin suorilla lennoilla. 11 tunnin lento meni yllättävän nopeasti. Kone ei ollut ihan täynnä ja saimme jakaa kolmen istuimen penkkirivin kahdestaan, kun miehen vieressä aluksi istunut poika vaihtoi paikkaa jo ennen lähtöä. Ainoa huono puoli lennossa oli, että olimme Bangkokissa aikaisin aamulla. Vaikka maahantulomuodollisuudet veivät aikansa, olimme hotellilla jo ennen kahdeksaa kyselemässä huonetta. Eihän sitä vielä siihen aikaan saanut ja meitä kehotettiin menemään kaupungille kuluttamaan aikaa. Pitkästä lennosta väsyneitä ja aikaerosta sekavina, emme jaksaneet lähteä minnekään vaan notkuimme aluksi aulassa. Kun se alkoi kyllästyttää, menimme kävelylle ja tutustuimme hotellin ympäristöön. Etsimme samalla lounaspaikkaa, mutta hotellin välittömässä läheisyydessa oli vain pari ravintolaa ja nekin olivat kiinni. Söimme lounaan lopulta hotellin ravintolassa ja sen jälkeen onneksi saimme huoneen ja pääsimme vähäksi aikaa nukkumaan.

Paluumatkalla saimme nauttia Finnairin uudesta businessluokasta, johon teimme korotuksen pisteillä. Olin kotimatkalla vähän flunssainen, joten olin todella iloinen mahdollisuudesta pötkötellä omassa ”kopissa” pitkän lentomatkan.

Majoitus Sukosol hotellissa

Majoituimme Sukosol hotellissa, joka sijaitsi lähellä Phaya Thain Skytrain-asemaa. Bangkokin hotelli kannattaa valita siten, että se on joko skytrain-aseman tai jokilaivojen pysäkkien lähellä. Ne helpottavat liikkumista huomattavasti. Sukosol on luokiteltu viiden tähden hotelliksi. Minun mielestäni neljä tähteä olisi ollut lähempänä. Hotelli oli siisti ja palvelu hyvää, mutta ei mitään ylitsevuotavan ystävällistä, johon olemme joissakin Thaimaan rantapaikoissa törmänneet.

bangkok-sukosol-executive-room
bangkok-sukosol-nakyma-huoneesta
Näkymä kaupungille huoneen ikkunasta

Huoneen avaimien kanssa meillä oli ongelmia. Loman alussa ne toimivat vain vuorokauden kerrallaan. Respassa muistuteltiin, ettei avainta saisi pitää puhelimen lähellä. Emme olleet pitäneet ja ärsytti jatkuvasti juosta valittamassa avainten toimimattomuudesta. Kun mies jälleen kerran meni selvittämään tilannetta, oli häneltä kysytty kuinka pitkään majoitumme. Kävi ilmi, että avaimet oli aktivoitu vain päiväksi kerrallaan. Kun selvisi, että olemme hotellissa koko viikon, alkoi avaimetkin viimein toimimaan.

Otimme vähän paremman huoneen (executive room), koska hintaero ei ollut kovin suuri tavalliseen huoneeseen. Ennen koronaa executive huoneluokkaan olisi kuulunut pääsy loungeen, Se olisi tarjonnut oikeasti ekstraa, koska siellä olisi voinut rauhassa nauttia aamiaista ja iltapäivisin drinkkejä ja pientä purtavaa. Loungea ei oltu koronan jälkeen avattu enkä ole varma mikä sen kohtalo tulee jatkossa olemaan. Se oli tiedossamme jo hotellia varatessa, mutta netistä luin pettyneitä kommentteja yöpyjiltä, joilta tämä tieto oli mennyt ohi.

Huone oli tilava ja sieltä oli kiva näköala kaupungille. Hintaan kuului aamiainen, jossa riitti valinnan varaa. Pari kertaa tilasimme huonepalvelusta pientä syötävää, mutta muuten emme hotellissa ruokailleet, ensimmäistä päivää lukuunottamatta.

Hotellin uima-altaalla piipahdimme muutaman kerran, kun palasimme kaupungilta. Altaan vettä ei lämmitetty, joten se oli aika virkistävää. Kaiken kaikkiaan hotelli oli ihan ok, mutta seuraavalla Bangkokin reissulla ottaisin majoituksen lähempää jokea. Mieli haikaili veden äärelle.

Retkiä ja nähtävyyksiä

Heti loman alussa teimme retken Ayutthayan rauniokaupunkiin, joka sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Bangkokista. Matkalla Ayutthayaan vierailimme kuninkaan kesäpalatsissa ja kelluvilla markkinoilla.

Lue lisää: Päiväretki Ayutthayaan

ayuttaya

Bangkokissa riittää näkemistä eikä kaikkea ehdi millään viikossa kiertää. Vaikka julkisilla pääsi kätevästi paikasta toiseen, pelkästään siirtymiin meni yllättävän paljon aikaa. Kun kävimme Grand Palacessa, menomatkaan kului noin tunti. Kävimme joka päivä katsomassa jonkun nähtävyyden ja loppupäivä haahuiltiin sinne minne mieli teki.

Lue lisää: Bangkokin nähtävyydet x 5

Liikkuminen Bangkokissa

Bangkokin liikenne on kaoottista ja ruuhkissa voi joutua seisomaan pitkiäkin aikoja. Ruuhkia helpottamaan kaupunkiin rakennettiin ilmaratajuna (skytrain), jolla pääsee suht näppärästi paikasta toiseen. Junan lisäksi käytimme metroa ja Chao Praya -jokea ajelimme edestakaisin edullisilla jokilaivoilla. Niillä pääsee kätevästi useiden nähtävyyksien lähelle, joten kannattaa huomioida tämä kun miettii päivän reittivalintoja. Muutaman kerran käytimme tuk-tukia, jotka puikkelehtivat välillä vaarallisenkin oloisesti autojen välissä. Tuk-tuk kuskien kanssa pitää neuvotella hinta etukäteen ja tinkiä kunnolla.

bangkok-liikenne
chao-phraya

Paikalliset käyttivät maskeja julkisissa, ostoskeskuksissa sekä muissakin paikoissa, joissa liikkui paljon ihmisiä. Thaimaa luopui kaikista rajoituksista lokakuun alussa. Maskipakkoa ei siis ollut, mutta vahvasti sitä suositeltiin muun muassa junassa. Joidenkin nähtävyyksien sisäänkäynnillä se oli jopa pakollinen, näin muun muassa Grand Palacessa.

Uudenvuodenaatto Bangkokissa

Uudenvuodenaatoksi meillä ei ollut mitään suunnitelmia. Koska olimme niin ikonisessa kaupungissa kuin Bangkok, olisi uusi vuosi kiva vastaanottaa vähän erikoisemmin, mutta suunnitelmat olivat hakusessa vielä aattoiltana.

Aattoa edeltävänä iltana kävimme yhden junapysäkin päässä olevassa Siamin ostoskeskuksessa. Ayutthayn retkiopas kertoi, että siellä olisi aattona isot juhlat ja hänen suosituksestaan mietimme sitä yhdeksi vaihtoehdoksi. Ostoskeskus oli paikalliseen tapaan valtavan kokoinen. Se jakaantui kahteen isoon rakennukseen ja niiden välissä oli aukio missä juhlallisuudet järjestettiin. Sinne kasattiin juuri esiintymislavaa, kun kävelimme siitä ohi. Ihmisiä oli paikalla paljon ja kun mietimme, että sinne tulisi aattoiltana ainakin toinen mokoma lisää, aukio olisi tupaten täynnä. Tuumimme aika nopeasti, ettei se ollut sellainen paikka missä haluaisimme uuttavuotta viettää, vaikka paikan läheisyys houkutteli.

Aattoiltana menimme junalla joenvarteen ja sieltä otimme tuk-tukin Jack´s Bariin. Löysin paikan Googlesta, kun etsin joenvarresta jotain kivaa ravintolaa hyvillä näköaloilla. Kaikki parhaat paikat olivat jo varattu, mutta tarjoilija päästi meidät yhteen varattuun pöytään sillä ehdolla, että lähtisimme heti kun pöydän varanneet tulisivat. Hän ei osannut sanoa tarkempaa kellonaikaa, koska hänen pomonsa oli tehnyt varauksen, mutta riskillä päätimme jäädä siihen syömään. Maisemat joelle olivat hienot, ainoastaan vedenrajassa ollut joku puurakennelma autonrenkaineen sitä hieman häiritsi. Söimme green curryt ja huuhtelimme ne paikallisella oluella alas. Mietimme toisia oluita, koska pöydän varaajia ei näkynyt, mutta päätimme lopulta lähteä toiseen paikkaan.

Kävimme naapuribaarissa juomassa drinkit ja mietimme, että mitäs nyt tehdään. Ei vielä huvittanut lähteä hotellille, mutta tiesimme myös, ettei jakseta joen varressa odotella puoleen yöhön. Siihen oli kuitenkin useampi tunti vielä aikaa. Kävelimme tutun italialaisen ravintolan ohi, jossa olimme käyneet pari kertaa aikaisemmin; kerran oluella ja toisen kerran syömässä. Menimme viinille, mutta lopulta naapuripöydän pizzoja katsellessa, päätimme tilata samanlaisen puoliksi. Uuttavuotta otimme lopulta vastaan hotellilla. Katsoimme puolen yön aikaan ilotulituksia huoneen ikkunasta ja taivas suorastaan hehkui välkehtivien rakettien valossa.

Mitkä fiilikset Bangkokista?

Kun ennen matkaa kysyin Bangkokissa käyneiltä kavereilta mielipidettä kaupungista, niitä tuli puolesta ja vastaan. Osa ylisti Bangkokin maasta taivaaseen ja osan mielestä se oli sekava, likainen ja mitäänsanomaton. Kun mietin matkan jälkeen omaa mielipidettäni, se asettui johonkin ihanan ja kamalan välille. Bangkok ei vienyt sydäntäni, mutta ymmärrän miksi monet siitä pitävät. Onhan kaupungissa valtavasti nähtävää ja kontrasti uuden ja vanhan välillä on kiehtova. En usko viettäväni Bangkokissa enää näin pitkää aikaa, mutta voisin pysähtyä sinne yöksi tai kahdeksi, jos se sattuisi matkan varrelle.

Oletko käynyt Bangkokissa? Oliko hitti vai huti?

 • Reply
  Ne Tammelat
  19.2.2023 at 15:42

  Bangkok vaikuttaa sellaiselta paikalta, jossa olisi mukavaa piipahtaa ja ehkä poimia pari pilvenpiirtäjää, mutta kaupungin hektisyys saattaisi ajaa pian muihin Thaimaan rauhallisempiin kohteisiin.

  Meilläkin oli hotelliavainten kanssa paljon ongelmia Etelä-Amerikassa. Sen verran monta kertaa, että melkein jouduttiin vetämään kivi-paperi-sakset -kisaa, että kumman vuoro on taas lähteä selvittämään asiaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:41

   Kiitos Tammelat! Voih ei, teilläkin ongelmia avainten kanssa. Oli kyllä ihme sähläystä meidän hotellissa.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  19.2.2023 at 16:11

  Bangkok voisikin olla kiinnostava kaupunki vierailla perusteellisemmin. Me olemme olleet siellä vain yhden yön, konetta vaihtaessamme. Ylipäätään Thaimaa on vielä täysin näkemättä. Erityisesti Ayutthaya kiinnostaisi nähdä, mutta kyllä itse Bangkokissakin varmasti olisi nähtävää.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:43

   Kiitos Mikko! Bangkokissa on paljon nähtävää ja upeita nähtävyyksiä onkin. Voi sitä kullan ja kimalluksen määrää mitä mekin näimme. Isoja buddha-patsaita on monessa paikassa ja tuntuu, että siellä oikein kilpaillaan mistä löytyy suurin.

 • Reply
  Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  19.2.2023 at 18:38

  Olen jokaisella Thaimaan matkalla (kolme) käynyt myös Bsngkokissa useamman päivän ajan. Vaikka ollaan aina yövytty hotellissa, niin mulla ei ole mitään mielipidettä kaupungista. Bangkok on mun vaihtarikaverin Lengin kotikaupunki ja olen mennyt hänen mestoihin – mm kuntokeskukseen yms sellaisiin paikkoihin. Toki turistikohteita olen kierrellyt sivussa.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  19.2.2023 at 18:58

  Meillä Bangkok jäi matkailuhistoriassamme sen verran myöhäiseen ajankohtaan, että alkoi jo oikeasti tuntua aukolta yleissivistyksessä, ettei ole käynyt kaupungissa! Lopulta sitten saimme olisiko ollut kolmisen päivää liitetty aikoinaan Myanmarin matkamme yhteyteen. Tuo liikenne isossa kaupungissa on tosiaan ihan oma juttunsa, ihan sitä myöten, että enemmän kaupungissa aikaa viettäneen tuttuni vinkki ostaa reilusti vaan päivälippuja SkyTrainiin laskematta niiden kannattavuutta oli hyvä vinkki, sillä pahimmillaan jonot lipunmyyntiinkin olivat melkoiset, siis ainakin ennen koronaa. Tuo hotellin sijainti joko Skytrainin tai jokiveneaseman, parhaimmillaan molempien lähellä, on tärkeä vinkki tuonne!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:49

   Kiitos Pirkko! Meidän lähimmän Skytrain-aseman lipunmyyntiin oli harvoin jonoa. Yleensä ostimme liput automaatista, mutta jos reittivalintaan kuului vaihtoa metroon tms. ei lippuja saanut automaatista, vaan piti mennä lippuluukulle. Isommilla asemilla oli enemmän jonoa, mutta aika nopeasti ne menivät. Liput olivat onneksi edullisia. 🙂

 • Reply
  Aila ja Juha
  19.2.2023 at 21:34

  Olipa mielenkiintoista lukea kaupungista (ja maasta), jonne emme ole vielä ehtineet. Jotenkin olemme valikoituneet metkustelemaan länsimaisen elämänmuodon maissa. Skytrainin, jokiveneen tai tuk-tukin kyytiin olen päässyt tähän asti vain elokuvien ja blogien mukana. Kuvia oli mukava katsella.
  Juha

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:52

   Kiitos Juha! Juu, eipä noita kulkuneuvoja täällä länsimaissa juuri näe. Jokiveneitä toki on Euroopassakin, mutta ilmaratajunat ja tuk-tukit harvinaisempia.

 • Reply
  Eveliina / Reissukuume
  20.2.2023 at 11:33

  Kivaa kerrontaa ja mielenkiintoinen postaus! Tuo rauniokaupunki on sellainen, että tulisi varmasti itsekin käytyä, jos tuolla suunnalla olisin 🙂 Täytynee alkaa suunnitella visiittiä Thaikkuihin!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:53

   Kiitos Eveliina! Rauniokaupunki oli ykkösenä mun retkilistalla ja sinne mentiin heti loman alussa. Tarkoitus olisi saada siitä postaus pian aikaiseksi, kunhan vaan aika antaisi myöten. 🙂

 • Reply
  Raija / Kohti avaraa maailmaa
  20.2.2023 at 11:38

  Olen käynyt Bangkokissa 26 vuotta sitten. Artikkelistasi tuli hyvin mieleen omat tuntemukset. Olin siellä 10 päivää ja tykkäsin kovasti! Seikkailin suurimman osan ajasta yksin, koska majoituin sukulaislentoemännän hotellihuoneeseen, jossa hän oli kuukauden tehden kaksi kertaa viikossa työvuoroja Singaporeen. Muistan ostoskadun, Grand Palacen ja erityisesti veneellä tehdyn retken ja päivittäiset liikkumiset pitkin Chao Phraya-jokea. Hotelli oli aivan sen varrella. Koska tämä oli ensimmäinen ulkomaanmatkani vuosiin, jäi kaipuu Bangkokiin (tai jonnekin vain) kipristämään vatsaa moneksi vuodeksi aina tammikuussa 🙂
  Vuosi sitten olimme miehen kanssa Thaimaassa, ja tarkoitus oli lentää Bangkokiin ja sieltä saarille, mutta rajoitusten takia matkamme suuntautuikin sitten vain Phuketiin. Olisi ollut mukava käydä taas Bangkokissa! Jos vielä lähden Thaimaahan, niin ilman muuta lennot Bangkokiin.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:56

   Kiitos Raija ja olipa mukava kuulla Bangkokin matkastasi. Samojen kohteiden äärellä ollaan oltu, vaikka aikaa on välissä kulunut melkein 30 vuotta. 🙂

 • Reply
  Mirka / Reason for Season
  20.2.2023 at 17:23

  Bangkok <3. Se on ihan mun paikka. Ja koska yksi perheenjäsen asuu siellä, niin taitaapa olla sukuvika tämä. Rakastan kaupungin lukemattomia kattobaareja, trendikkäitä kahviloita (ja tyylikkäitä ihmisiä!), katutaidetta, värejä, markkinoita, ruokaa, yllätyksellisyyttä jne. Seuraavaksi lähden Thaimaan reissulle, jossa en ole menossa Bangkokiin lainkaan, se onkin ensimmäinen kerta Thaimaassa niin, että en käy pääkaupungissa kertaakaan. Luulen, että pitää tehdä toinenkin reissu sinne suuntaan pian, että pääsen korjaamaan tämän virheen :D.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 17:59

   Kiitos Mirka! Hyvin kuvasit kaupungin tarjontaa. Minuun se ei vielä oikein kolahtanut, mutta kuten aiemmin kirjoitin, ymmärrän hyvin miksi moni ihastuu Bangkokiin. 🙂

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  20.2.2023 at 21:30

  Mulla on aika samanlaiset fiilikset Bangkokista. En varsinkaan ekalla kerralla ihastunut palavasti, mutta en inhonnutkaan. Toisella kerralla tykkäsin jo paljon enemmän, mutta en vieläkään palavasti. Minusta se on hyvä paikka pysähtyä joksikin aikaa matkalla muualle Thaimaahan tai Aasiaan, mutta en tiedä lähtisinkö varta vasten pelkästään Bangkokiin lomalle. Tykkään kyllä Bangkokissa mm. suht toimivasta julkisesta liikenteestä, mikä ei ole mitenkään itsestään selvä juttu monissa paikoissa, ja tietysti ruuasta ja hotellien hinta-laatusuhteesta ja lämmöstä. Jälkimmäiset pätevät toki pitkälti koko Thaimaahan. 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 18:05

   Kiitos Jenni! Bangkok on hyvä risteyskohta, josta pääsee näppärästi muualle Aasiaan tai Thaimaahan. Mekin tulemme sitä varmasti jatkossa käyttämään, mutta en usko että menemme sinne enää pitkälle lomalle. Bangkokissa on paljon muutakin hyvää, kuten luettelit ja osaksi niiden takia moni siitä niin paljon tykkää.

 • Reply
  Reissu-Jani
  21.2.2023 at 06:28

  Bangkok on kaaottisuudesta huolimatta yksi minun suosikkikaupungeista Aasiassa. Kävin siellä ensimmäisen kerran työmatkalla vuonna 1996 enkä tiennyt kuinka kuuma kaupunki onkaan – pitkät housut ja pitkähihainen paita päällä kävelin pitkin katuja. Sittemmin matkat ovat olleet lomamatkoja, yleensä mennen tullen kaupungissa muutamia päiviä koska Bangkokista on erinomaiset yhteydet muualle Kaakkois-Aasiaan. En itse pidä tuosta korkeiden hotellien alueesta vaan suosikkini on ”reppureissaajan helvetistä” KSR (Khao San Road) pohjoiseen olevasta alueesta kohti Dusitia.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   21.2.2023 at 18:08

   Kiitos Jani! Minun oli ennen matkaa vaikea hahmottaa mistä kannattaisi ottaa hotelli. Valitsimme sen lopulta sillä perusteella, että oli lähellä Skytrain-asemaa. Khao San Roadin liepeillä kävimme, mutta suosikkialueesi taisi jäädä meiltä näkemättä.

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  24.2.2023 at 20:52

  En myöskään ole käynyt Bangkokissa ja olen myös pohtinut, että seuraavalla Thaimaan reissulla siellä on ehdottomasti käytävä.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.3.2023 at 15:59

   Kiitos Sari! Bangkokissa riittää paljon nähtävää, joten kannattaa ottaa harkintaan. 🙂

 • Reply
  Paula - Gone with the Gastons
  25.2.2023 at 18:49

  Bangkok kiinnostaisi kyllä kovasti. Olen aina ajattelut, että se olisi hyvä välietappi. Eli siinä voisi olla muutaman päivän ja jatkaa sitten johonkin rantakohteeseen. Thaimaalainen työkaverini aina puhuu. sikäläisen lentokentän sekavuudesta, oliko se mielestäsi sekava? Meitä varmasti kiinnostaisi käydä juurikin noissa historiallisissa kohteissa. Aika mielenkiintoinen uusi vuosi kieltämättä!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   5.3.2023 at 16:07

   Kiitos Paula! Bangkok on hyvä yhdistää Thaimaan rantalomaan tai muuhun Aasian kohteeseen. Niin varmaan itsekin jatkossa teen. Lentokentästä ei jäänyt mitään erityistä mieleen, saattoihan se olla vähän sekava.

 • Reply
  Melissa Laitakari
  26.2.2023 at 08:57

  Mieheni ystävä asuu tuolla ja on monet kerrat pitänyt käydä moikkaamassa, mutta kun on niin paljon nähtävää muuallakin. Vaikea sanoa tuleeko koskaan mentyä.

Leave a Reply