Turkki

Topkapin palatsi – sulttaaniperheen valtakunta

4.10.2017

Sulttaani Mehmet II rakennutti Topkapin palatsin asunnokseen 1400-luvun puolivälissä. Topkapin palatsi toimi sulttaanien yksityisasuntona sekä osmanien valtakunnan hallinnollisena keskuksena aina 1400-luvulta 1800-luvun puoliväliin saakka. Palatsia laajennettiin vuosien varrella, kunnes siitä tuli pienoiskaupunki. Kaupungin asukkaita palvelivat muun muassa moskeijat, koulut, virastot ja hevostallit. Huippuvuosina palatsin alueella asui noin 4000 ihmistä, joiden joukossa sulttaanien useat vaimot, jalkavaimot sekä palvelijat. Palatsi muutettiin museoksi vuonna 1924 ja se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1985.

Topkapin palatsi on yksi Istanbulin huippunähtävyyksistä ja sinne kannattaa suunnata heti aamusta. Portit avautuvat klo 9 ja jos haluaa välttää jonottamisen, kannattaa olla odottamassa porttien avautumista. Me emme ihan yhdeksäksi ehtineet ja jonoa oli ehtinyt jo muodostua. Takanamme jonottanut mies näytti turkkilaista temperamenttia käymällä maamiehensä kimppuun, joka yritti etuilla jonossa. Miehet ajautuivat käsirysyyn, mutta heidät saatiin pian taltutettua muiden turistien toimesta. Portilla vartioivat miehet aseittensa kanssa seurasivat tilannetta, mutta eivät puuttuneet siihen. Ilmeisesti heillä ei ollut lupaa poistua vartiopaikalta.

topkapin_palatsi

topkapin_palatsi

topkapin_palatsi

Jono eteni onneksi aika nopeasti ja pääsimme pian portista sisään. Seuraavaksi menimme jonottamaan pääsylippuja. Ne maksoivat 40 liiraa / hlö (9,50 €). Haaremiin olisi pitänyt ostaa 25 liiran hintainen lisälippu, mutta päätimme jättää sen tällä kertaa väliin. Haaremin huoneita ja sokkeloisia käytäviä pääsee katsomaan vain oppaan johdolla.

topkapin_palatsi

onnellisuuden_portti

Onnellisuuden portti

topkapin_palatsi

Topkapin palatsin alue koostuu lukuisista sisäpihoista ja huvimajoista. Siellä saisi helposti kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Palatsin alue on todella kaunis. Meillä kävi myös sään suhteen hyvä tuuri. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja hihattomassa mekossa tarkeni hyvin, vaikka syyskuun loppua jo elettiin. Upeita valokuvauskohteita ja hienoja yksityiskohtia palatsin alueella oli vaikka kuinka.

topkapin_palatsi

topkapin_palatsi

topkapin_palatsi

Hienoja yksityiskohtia

maisemia_topkapin_palatsilta

terassikioski

Terassikioski, jonne sulttaani tuli katsomaan puutarhassa pidettyjä tapahtumia

Palatsin alueelta löytyy ravintola Konyali, jonka terassilta avautuu upea näkymä Bosporin salmelle. Tarkoitus oli mennä vain kahville, mutta ne olisi pitänyt nauttia katetulla terassilla. Halusimme istumaan ulkoterassille, joten tilasimme meze-annokset. Viini olisi sopinut taas hyvin kuvaan, mutta ravintolassa ei myyty alkoholia. Mezet olivat kuitenkin maistuvia ja näköala ei olisi voinut hienompi olla.

Topkapi palatsin viralliset sivut

bosporinsalmi

Maisema olisi hienompi ilman rahtialuksia, joita oli sankoin joukoin liikkeellä

topkapin_palatsi

Illalla kävimme hotellimme Marmara Peran kattoterassilla juomassa kuohuviinit ennen illallista. Mikla-ravintolan baari on suosittu paikka, jossa on kiva nauttia aperitiivit ja ihailla samalla ympärillä avautuvia maisemia.

With white soft furnishings under chic minimalism, an outdoor pool, a cool DJ spinning mellow tunes, breathtaking views shimmering in the setting sun where old mosques glow like gold crowns, the bar promises to leave any new guest in awe. – Mikla restaurant

restaurant_mikla

istanbul_by_night

Istanbul by night

Illallista emme jääneet kuitenkaan Miklaan nauttimaan, vaikka se on yksi Istanbulin parhaimmista ravintoloista. Menimme sen sijaan Galatan sillan kupeessa olevaan kalaravintolaan syömään. Tarjoilija suositteli suolassa kypsytettya meriahventa. Se kuulosti niin eksoottiselle, että päätimme kokeilla sitä. Myöhemmin luin netistä, että sitä tarjoillaan myös Suomessa ja voi tehdä itse kotonakin. Se siitä eksoottisuudesta 🙂 Kalan päälle ripoteltiin reilu kerros suolaa ja sitä paistettiin uunissa noin 45 minuuttia. Paistamisen jälkeen pinnalle pirskoteltiin alkoholia ja sytytettiin tuleen. Sen jälkeen kala sai vetäytyä hetken, suolakerros otettiin pois ja kala nostettiin tarjoiluvadille. Oli hyvää, mutta kannattaa varata reilusti aikaa, koska valmistaminen kestää kaikkinensa lähes tunnin.

fish_restaurant_istanbul

fish_restaurant_istanbul

Lue lisää Istanbulista:
Ihmeellinen Istanbul
Vinkkejä Istanbuliin
Päiväretki Aasian puoleiseen Istanbuliin

Ota blogi seurantaan myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan...
  8.10.2017 at 19:30

  Topkapi on kyllä upea! Olitte kyllä hienon hotellin valinneet. Me yövyimme muualla, mutta kävimme Miklassa syömässä. Aivan mahtava ravintola ja mielettömän upeat maisemat!

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.10.2017 at 14:33

   Hotelli oli tosi kiva ja hauskasti kulman takana hotellista, jossa asuimme viime syksyn reissulla. Mikla vaikutti kivalle paikalle ja maisemat oli huikeat.

 • Reply
  Suunnaton
  8.10.2017 at 21:31

  Kauniita rakennuksia! Noissa arabialaissa koukeroissa ja sinisessä värissä on jotakin todella taianomaista.
  Tuo kala ilmeisesti valmistettiin teidän edessänne? Varmasti aika hauskaa katsottavaa.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.10.2017 at 14:40

   Topkapissa oli upeita marmoriseiniä ja huikeita yksityiskohtia. Arabian kirjoitus ja sininen väri tuovat mieleen lapsuuden itämaiset sadut kuten Aladdinin 🙂 Kala tuotiin meidän eteen siinä vaiheessa kun se oli kypsynyt uunissa suolakerroksen alla lähes tunnin. Se sytytettiin palamaan meidän edessä ja kuorittiin suolan alta. Oli mielenkiintoista ja varsinkin kun oli jo kova nälkä, odotimme sitä vesi kielellä 😉

 • Reply
  Terhi/Fammo matkalla
  13.10.2017 at 13:43

  Topkapissa voisi tosiaankin viettää vaikka koko päivän. Mekin olimme Istanbulissa syyskuussa joku vuosi sitten. Oivallinen vierailuaika kun ei ole enää turhan kuumaa. Istanbulissa.näin myös kuuluisan derwissiesityksen joka on jotakin aitoa turkkilaista.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.10.2017 at 14:42

   Syyskuu oli hyvä aika Istanbulille, koska oli vielä lämmin muttei liian kuuma. Viime vuonna olimme lokakuussa ja silloin oli jo kylmä. Mikä on derwissiesitys? Täytyypä googlailla 🙂

 • Reply
  Emilia
  14.10.2017 at 17:55

  Wau mikä paikka! En ollut aiemmin kuullut tästä, täytyy painaa muistiin mikäli tie vie Istanbuliin 🙂

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   15.10.2017 at 14:44

   Kannattaa ehdottomasti vierailla. Minulta oli Topkapi jäänyt aikaisemmilla reissuilla väliin, sisko oli käynyt siellä kerran aikaisemmin. Mutta kestää kuulemma useamman vierailun 🙂

Leave a Reply