Turkki

Vinkkejä Istanbuliin

25.10.2016

Historiallisia moskeijoita, basaareja ja minareeteista kuuluvia rukouskutsuja. Niistä on Istanbul tehty. Turkin suurimman kaupungin huippunähtävyydet ehtii koluta hyvin vaikka viikonlopun aikana, mutta näkemistä riittää toki myös pidemmälle reissulle. Kahdelle mantereelle levittäytyvä miljoonakaupunki sopii hyvin vilskeestä pitäville. Rauhallisia sopukoitakin kaupungista löytyy, mutta ne tulevat vastaan sattumalta.

Istanbul

Istanbul – miten mennä?

Turkish Airlinesin suorilla lennoilla pääsee näppärästi päivittäin Istanbuliin. Lentoaika on 3,5 tuntia. Turkish Airlines tarjoilee lennolla lämpimän ruoan, jonka kahdesta vaihtoehdosta voi valita mieluisimman. Lisäksi juomat ovat ilmaisia.

Millä pääsee lentokentältä keskustaan?

Istanbulissa on kaksi kansainvälistä lentokenttä; Atatürk, joka on saanut nimensä Turkin ensimmäisen presidentin mukaan sekä Istanbul Sabiha Gökçen, joka sijaitsee Aasian puolella. Useimmat suuret lentoyhtiöt lentävät Atatürkin lentokentälle, joka sijaitsee noin 24 kilometrin päässä keskustasta. Sabiha Gökçenin lentokentälle on noin 50 kilometriä Taksimista.

Atatürkin kentältä pääsee keskustaan bussilla, metrolla tai taksilla. Me menimme illalla taksilla hotelliin ja hinta oli 55 liiraa eli noin 20 €. Sunnuntaina käytimme metroa  matkalle lentokentälle. Julkisia kulkuneuvoja varten kannattaa hankkia Istanbul Kart, kortti jolle voi ladata arvoa ja se käy kaikkiin kulkuvälineisiin. Kortti maksaa 10 liiraa (n. 3 €) ja siihen voi ladata rahaa joko automaateista tai kioskeista ja pienistä kaupoista.

Istanbul – missä majoittua?

Hotellivalikoima Istanbulissa on laaja kuten missä tahansa muussa miljoonakaupungissa. Tärkeimmät hotellialueet ovat Laleli, Aksaray, Sultanahmet vanhassa kaupungissa sekä Taksimin aukion ympäristö.

Yksi hotellisuositus on The Peak, joka sijaitsee lähellä Galatan tornia. Hotelli on viihtyisä ja aamiainen todella hyvä sekä monipuolinen.

Istanbul – miten kulkea?

Taksilla on Istanbulissa aika näppärää suhata paikasta toiseen. Luvalliset taksit ovat keltaisia ja vapaan taksin katolla palaa valo. Takseissa on mittari ja laki velvoittaa kuskeja käyttämään sitä. Useimmat taksinkuljettajat ovat rehellisiä, mutta kannattaa katsoa varsinkin turistialueilla, että taksamittari on päällä. Bosporinsalmen ylittämisestä kyydin hintaan lisätään siltamaksu. Harva kuski puhuu englantia, joten varminta on kirjoittaa määränpää lapulle.

Dolmuş -pikkubussit kulkevat vakioreittejä ja ne lähtevät liikkeelle vasta kun ovat täynnä. Lähtöpaikka ja määränpää lukevat etuikkunassa. Kyytiin voi tulla ja poistua missä kohdassa reittiä haluaa.

Metro ja raitiovaunu ovat edullisia ja ne kulkevat tiheään. Istanbulia kannattaa kiertää myös kävellen. Moni kohde on kävelymatkan päässä toisistaan ja samalla näkee toreja sekä kapeita viehättäviä katuja, jotka muuten jäisivät näkemättä. Autoilua en suosittele, koska liikenne varsinkin keskustassa on painajaismaista.

Raitiovaunu Istanbulissa

Mitä Istanbulissa kannattaa nähdä?

Suosituimmat nähtävyydet ovat keskittyneet Sultanahmetin alueelle ja suurin osa niistä on kirkkoja, moskeijoita tai palatseja. Kukapa ei olisi nähnyt kuvia upeasta Hagia Sofiasta, Pyhän viisauden kirkosta. Tämä 1500 vuotta vanha kirkko kuuluu edelleen maailman suurimpiin arkkitehtonisiin ihmeisiin.

Kirkko on kärsinyt tulipaloista ja maanjäristyksistä, mutta vuosisatojen mittaan siihen on tehty paljon korjauksia, lisäyksiä ja muutoksia. Sisällä Hagia Sofiassa kannattaa etsiä Itkevä pylväs, jonka pilarin kosteaa kivea vasten keisari Justinianus lepuutti särkevää päätään ja särky lakkasi heti. Pylväästä löytyy peukalonkokoinen reikä. Kun siihen työntää sormensa, sormi kostuu ja sen sanotaan omaavan parantavia voimia.

Hagia Sofia. Kuva: www.sacred-destinations.com

Hagia Sofia. Kuva: www.sacred-destinations.com

Konstantinopolin Mehmed II rakennutti Topkapin palatsin v. 1459-1465.  Palatsi toimi ottomaanien sulttaanien kotina 1400-luvulta 1800-luvun puoliväliin saakka.  Näiden vuosien aikana palatsissa kerrotaan asustaneen jopa 4000 ihmistä, joiden joukossa oli sulttaanin haaremissa asuneet vaimot, jalkavaimot ja lapset. Palatsi toimi myös osmanien valtakunnan hallinnollisena keskuksena. Palatsiin on n. 6 €:n sisäänpääsymaksu ja haaremiin on lisäksi erillinen maksu. Haaremiin suositellaan ostamaan lippu heti palatsiin saavuttaessa ja sinne pääsyä odotellessa voi kierrellä palatsin muita osia. Haaremiin pääsee vain oppaan johdolla.

Sulttaani Ahmet I oli vasta 19-vuotias, kun hän rakennutti Sinisen Moskeijan. Nuori Ahmet oli moskeijasta niin innoissaan, että osallistui itsekin rakennustöihin. Sulttaani ja hänen arkkitehtinsä Mehmet Ağa halusivat jättää rakennuksellaan varjoon Hagia Sogian sekä Solimanin moskeijan. Sininen moskeija valmistui vuonna 1616 ja nimensä se on saanut sisäseinissä olevista sinisistä iznik-keramiikkalaatoista. Sininen Moskeija ja Hagia Sofia kannattaa käydä katsomassa myös iltavalaistuksessa.

Sininen moskeija

Sininen moskeija

Mitäpä olisi Istanbul ilman basaarissa käyntiä. Suuri Basaari on maailman suurin katetuin tori ja se on toiminut perustamisvuodesta 1461 lähtien. Basaarin kujilta löytyy yli 4000 liikettä. Tuliaisia ei ole vaikea löytää, sillä valikoimista löytyy muun muassa turkkilaisia mattoja, hopeaa, kenkiä, nahka-, puuvilla- ja raakasilkkivaatteita. Suuren Basaarin läheltä löytyy Maustebasaari, joka tunnetaan myös nimellä Egyptiläinen basaari. Siellä tuoksuvat kuivatut hedelmät, sahrami, minttu, maustepippuri, kahvi ja tee.

Suuri basaari

Suuri basaari

Solimanin moskeija kannattaa myös käydä katsomassa. Siitä kirjoitin enemmän Ihmeellinen Istanbul -postauksessa. Soliman ja arkkitehtinsa Sinan on haudattu moskeijan lähelle. Sulttaanin ja hänen vaimonsa haudat ovat moskeijan takana muurien ympäröimässä puutarhassa. Sinanin hauta, jonka hän itse suunnitteli, on kolmion muotoisessa puutarhassa heti rakennuskompleksin pohjoisnurkan ulkopuolella.

Kun moskeijat, palatsit ja basaarit on kierretty, voi astua laivaan ja ihailla Istanbulin siluettia Bosporinsalmelta käsin. Bosporin lautat lähtevät Eminönün satamasta ja tarjolla on erilaisia risteilyjä. Lautalla pääsee muun muassa Aasian puolelle. Me kävimme sunnuntaina 1,5 tunnin risteilyllä, joka maksoi n. 7 €. Laivalla kiertää myyjä, jolta voi ostaa vettä, mehua ja pientä suolaista purtavaa.

Eminonun laituri

Bosporin risteily

Bosporin risteily

Bosporin risteily

Istanbul – mitä syödä ja juoda?

Turkkilainen ateria alkaa tavallisesti mezellä (alkupaloilla). Sen jälkeen syödään grillattua lihaa, kalaa tai kebabia. Jälkiruoaksi hedelmiä tai maitovanukasta ja kupillinen vahvaa turkkilaista kahvia, joka pitää tilata erikseen. Jos pyydät kahvin, saat tavallisen kahvin.

Turkkilaiset syövät usein ulkona ja ravintolat ovat auki koko päivän myöhäiseen iltaan saakka. Alkoholia ei tarjoilla moskeija-alueilla eikä sen läheisyydessä.

Istanbulissa voi herkutella myös kala-aterioilla, koska Turkkia ympäröivissä merissä sitä on runsaasti. Kala ei kuitenkaan ole halpaa, vaan saattaa maksaa kaksi kertaa lihaan verrattuna.

Tunnetuin turkkilainen herkku on lokum, joka on pehmeä hyytelömäinen makeinen. Se maustetaan ruusuvedellä ja päällystetään tomusokerilla. Toinen klassikko on baklava, jossa on vuorotellen ohuita taikinakerroksia, rouhittuja pähkinöitä ja runsaasti siirappia. Suosittelen maistamaan myös asurea, joka on makea puuro. Se tehdään hiutaleista, pähkinöistä ja hedelmistä. Asurea kutsutaan rakkauden ja jakamisen jälkiruoaksi, ja vanhan tavan mukaan kun sitä kotona valmistetaan, sitä myös jaetaan naapureille, ystäville ja sukulaisille.

asure

Asure – rakkauden ja jakamisen jälkiruoka

Turkin kansallisjuoma on tee. Sitä juodaan joka paikassa; kaupoissa ja kahviloissa. Suuressa basaarissa saat 2-3 kuppia teetä ennenkuin hinnasta päästään sopuun. Tee tarjotaan yleensä mustana, makeana  ja vahvana. Kansallinen alkoholijuoma on raki, väkevä anislikööri. Sitä juodaan ennen ateriaa ja aterian aikana. Joukkoon lisätään vettä, jolloin juoma muuttuu harmaaksi. Viikonloppuisin väki kokoontuu terasseille juomaan rakia, jota ostetaan pöytään pieni pullo ja niiden kanssa syödään mezejä. Turkissa valmistetaan myös viiniä ja paikalliset viinit olivat oikein hyviä.

Oletko sinä käynyt Istanbulissa?

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Ihmeellinen Istanbul
Päiväretki Aasian puoleiseen Istanbuliin
Topkapin palatsi – sulttaaniperheen valtakunta

 • Reply
  Maria
  30.10.2016 at 17:44

  Todella informatiivinen postaus, ihanaa kun joku jaksaa listata kuljetuksien yms hintoja niin osaa sitten muut matkaajat budjetoida paremmin 🙂

 • Reply
  mertsik
  1.11.2016 at 21:24

  Kiitos Maria kommentista! Hinnat oli vielä tuoreessa muistissa 😉 Itsekin tykkään niitä lueskella matkablogeista, varsinkin jos matka ko. kohteeseen tiedossa.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  2.11.2016 at 13:49

  Mua niin harmittaa, että emme viime helmikuussa jaksaneet tutustua Istanbuliin lainkaan ollessamme siellä yhden yön. Olimme tulossa Bangkokista ja otimme lennot niin, että pystyimme viettämään kaupungissa yön. Mutta emmehän me mitään jaksaneet, syötiin hotellin ravintolassa ja mention nukkumaan 😀 Mutta joku toinen kerta sitten, voisi tehdä vaikka viikonloppureissun Instanbuliin!

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:12

   Pitkän lennon jälkeen on ihan ymmärrettävää, ettei jaksa lähteä tutustumaan uuteen kaupunkiin. Mulle olis käynyt varmasti samalla tavalla. Suosittelen Istanbulia vaikka viikonlopuksi. Siinäkin ajassa ehtii nähdä jo vaikka mitä 🙂

 • Reply
  Meidän matkassa / Monna
  2.11.2016 at 15:55

  Eipä ole tullut käytyä, mutta nuo valtavat moskeijat kiinnostaisi nähdä. Basaarit ahdistavat, joten sen skippaisin suosiolla 😀 Turkki ei muutenkaan ole kiinnostanut mutta tuo Istanbul täytyisi kyllä käydä tsekkaamassa. Turkish airlineshan on pärjännyt nyt tosi hyvin erilaisissa arvosteluissa ja ole kuulkut lentoyhtiöstä pelkkää hyvää..

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:18

   Istanbulissa riittää moskeijoita ja ne ovat todella kauniita. Turkish Airlines on valittu Euroopan parhaimmaksi lentoyhtiöksi enkä yhtään ihmettele. Turistiluokassa tarjotaan lämmin ruoka ja juotavat päälle. Kaikki muukin on toiminut moitteettomasti niillä reissuilla kun olen heidän koneillaan lentänyt.

 • Reply
  Unna
  2.11.2016 at 18:20

  Tämä oli tosi hyvä postaus! En ole itse päässyt käymään Istanbulissa, mutta nyt tosiaan alkoi kiinnostaa. Tosi paljon tuli hyviä vinkkejä tässä. Olipas mielenkiintoinen yksityiskohta tuo Hagia Sofian itkevä pylväs :O! Laitoitko itse sormen sinne ja tuntuiko jotain?

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:24

   Kiitos Unna! Tällä reissulla emme käyneet Hagia Sofiassa, mutta edellisellä Istanbulin matkalla kävimme. Silloin en päässyt kokeilemaan itkevän pylvään taikaa, koska ihmisiä jonotti siihen emmekä viitsineet jäädä odottamaan. Mutta olisihan tuo kutkuttavan mielenkiintoista kokeilla 🙂

 • Reply
  Laura / Laura's Itinerary
  3.11.2016 at 16:59

  Istanbul, sinne on päästävä! Kiitos kivoista vinkeistä – ja matkakuumeesta…. 😀
  Hyvää infoa historiastakin, loistavaa!

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:29

   Kiitos Laura! Istanbulissa nähtävää riittää, suosittelen 🙂

 • Reply
  Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
  3.11.2016 at 19:50

  Todella hyvä ja kattava postaus Istanbuliin matkaavalle!

  Istanbulissa en ole käynyt, ja kaupunki herättää minussa ristiriitaiset fiilikset: toisaalta niin kaoottisen oloisen kaupungin ja toisaalta taas hyvin mielenkiintoisen, jonka haluaa vielä nähdä!

  Sininen moskeija edessä olevine puistoineen näyttää todella kauniilta, ja mikä parasta on se, että moskeijan rakennuttanut sulttaani astui itsekin reippaasti työmaalle toteuttamaan unelmaansa pelkän luutornista komentelun sijaan – kunnon meininki nuorella miehellä!

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:33

   Kiitos Mia 🙂 Istanbulissa on monta puolta ja minullakin oli 10 vuotta sitten sinne ensimmäistä kertaa mennessä ennakkoluuloja. Kaupunki näytti silloin parhaat puolensa, kun oli kevät, kaikki viheriöi ja kukat olivat juuri puhjenneet kukkaan. Istanbul on täynnä historiaa ja sen sijainti Europan ja Aasian rajalla on myös kiehtova. Sininen moskeija on upea ja sen rakennuttaneelle sulttaanille peukut reippaasta meiningistä 😉

 • Reply
  katiska
  4.11.2016 at 22:51

  Mahtava tietopaketti, kiitos! En ole koskaan käynyt Istanbulissa, mutta kiinnostaisi ihan vietävästi! Ei ehkä mikään rentouttavin lapsiperhematkakohde, joten pitää yrittää houkutella joku ystävä mun kanssa. Mies on matkaillut siellä, joten mun vuoro seuraavaksi. 🙂

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:40

   Kiitos Katiska 🙂 Nappaa ystävä kainaloon ja Istanbuliin. En suosittele sitä lapsiperhekohteeksi, mielestäni se on enemmän aikuiseen makuun.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  5.11.2016 at 08:00

  Jostain syystä tämä Istanbul on nyt alkanut kiehtomaan ja kummittelemaan minua. Pitäisi kyllä päästä ja pian! Mainitsit tuossa, että tee juodaan mustana? Olen ollut pari kertaa kauan sitten Turkissa, ja silloin tarjoiltiin aina omenateetä.. eikö se ole tapana Istanbulissa?

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:43

   Omenateetä siellä myös juodaan, mutta basaareissa tarjottava tee tarjottiin mustana. Ehkä pyydettäessä olisi saanut omenateetä. Mekin ollaan jostain Turkin rantalomakohteesta tuotu sitä kotiin, kun lapset tykästyivät siihen. Minä en ole teen ystävä, mutta pitihän sitä maistaa.

 • Reply
  Tiia/ReiseReise
  5.11.2016 at 11:40

  En ole valitettavasti matkustanut Istanbuliin tai muuallekaan Turkkiin vielä, saa nähdä koska sinne uskallan mennä. Voisi myös samalla katsoa jos Mor ve Ötesilla olisi keikka. Kiva kuulla, että vkoloppu riittää Istanbulin tutkimiseen (tai ainakin saa kohtuullisen ensikuvan kaupungista).

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:49

   Turkin levottomuudet ovat vähentäneet turistien määrää myös Istanbulissa. Siellä oli kuitenkin rauhallista eikä mistään huomannut esimerkiksi kesällä tehdyn vallankaappaus yrityksen jälkiä. Kaupunki jatkaa elämäänsä niinkuin pitääkin. Viikonlopun aikana ehtii jo hyvin tutustua Istanbulin nähtävyyksiin. Kaksi kertaa siellä käyneenä, voin myös todeta että vielä jäi nähtävääkin 🙂 Morve Ötes on ilmeisesti turkkilainen bändi?

 • Reply
  Kaisa
  5.11.2016 at 16:16

  Mun vinkki on Taksimin aukion lähistöltä löytyvä ravintola- ja yöelämä 🙂

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:50

   Kiitos Kaisa! Tuo olikin hyvä vinkki, joka minulta jäi uupumaan.

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  5.11.2016 at 20:34

  Tosi kattava vinkkipostaus! Turkki ei ole koskaan ollut ykköstoivekohteeni, mutta jos sinne matkustaisin, matkustaisin varmasti juuri Istanbuliin tai sitten Kappadokiaan. Juuri nyt Turkki vaikuttaa turhan riskivalinnalta, mutta joskus vielä.

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:52

   Istanbulissa oli rauhallista, mutta tottakai naapurimaan tilanne aiheuttaa levottomuutta. Kappadokia kiinnostaa minuakin. Insta varsinkin on pullollaan upeita kuumailmapallokuvia sieltä.

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  5.11.2016 at 21:32

  Hyvä vinkkipostaus Istanbuliin suuntaaville. Itsekin usein kirjoitan tällaisia yleisiä vinkkipostauksia, ja ne ovat aikamoisia lukijamagneetteja. 🙂

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:54

   Kiitos Meri 🙂 Etsin syksyllä ennen Madridin matkaa blogeista vinkkejä ja löytyi hirmuhyviä juuri tällaisten vinkkipostausten muodossa. Ajattelin laittaa hyvän kiertämään 😉

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  5.11.2016 at 22:50

  Minä olin pari vuotta sitten Istanbulissa ja silloin jäi paljon hampaankoloon. Ehdimme viikonlopussa nähdä vain pienen murto-osan – eniten pyörimme Sultanahmetin alueella, jossa majoituksemmekin oli. Nyt maan tilanteen vuoksi en ole hinkumassa heti takaisin, mutta jonain päivänä palaan vielä tutkimaan loputkin kaupungista.

  • Reply
   mertsik
   6.11.2016 at 20:56

   Nähtävää siellä riittää moneksi viikonlopuksi, mutta parissa päivässä ehtii jo ne kuuluisimmat nähtävyydet koluta läpi. Mekin asuimme ensimmäisellä Istanbulin reissulla Sultanahmetin alueella ja silloin viikonloppu kului siellä. Nyt halusimme toiselle puolelle.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  7.11.2016 at 01:12

  Istanbul on tosiaan upea paikka! En ole siellä ollut kuin kerran pikaisesti, mutta varmasti uudestaan ajan kanssa. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä sinne eli varsin kattava postaus Istanbuliin menijöille.

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:10

   Kiitos Rami 🙂 Kannattaa mennä ajan kanssa. Istanbulissa riittää nähtävää.

 • Reply
  Veera Bianca
  7.11.2016 at 07:38

  Ah, kiitos näin kattavasta Istanbul -oppaasta <3

  • Reply
   mertsik
   7.11.2016 at 19:12

   Kiitos Veera Bianca 🙂

 • Reply
  Virpi/ Täynnä tie on tarinoita
  8.11.2016 at 08:35

  En ole käynyt Istanbulissa, mutta joskus sinne on päästävä! Tämä oli tosi hyvä ja kattava postaus, kiitos tästä, pistetään talteen! 🙂

  • Reply
   mertsik
   8.11.2016 at 20:45

   Kiitos Virpi ? Suosittelen! Istanbulista löytyy niin kulttuuria kuin historiaakin.

 • Reply
  Liisi
  10.11.2016 at 19:12

  Mä olen käynyt Istanbulissa kahdesti, nyt viimeksi syyskuun loppupuolella. Siinä on kaupunki minun makuuni ihmisiä, ruokaa ja nähtävyyksiä myöten. Voin lämpimästi suositella Istanbulia kaikille, ketkä sinne matkaamisesta haaveilevat. Jos jotakuta askarruttaa maan turvallisuus, niin se on ihan ymmärrettävää syystä jos toisestakin. Itse kuitenkin lähdin sinne sellaisella asenteella, että jos paikalliset pystyvät elämään suht. normaalia elämää, niin kyllä minäkin pystyn olemaan siellä normaalisti. Siellä on myös monissa turistien suosimissa paikoissa aseistautuneita poliiseja sekä turvatarkastuksia. On harmillista, että niinkin upea ja loistokas kaupunki kuin Istanbul, on joutunut kokemaan kolhun turismissa maan (ja naapurimaan) levottomuuksien vuoksi.

  Itselleni tuli niin kova kaipuu takaisin, että alan varmaan pian suunnittelemaan jo kolmatta reissua 😉

  • Reply
   mertsik
   10.11.2016 at 20:10

   Kiitos kommentista Liisi 🙂 Voin allekirjoittaa lähes kaiken kirjoittamasi. Oman matkani tein lokakuun puolivälissä, joten melko samoihin aikoihin olemme kaupungissa olleet. Me emme törmänneet poliiseihin kuin muutaman kerran tai ylimääräisiin turvatarkastuksiin, vaikka olin varautunut että niitä saattaisi kaupungissa olla. Riippuu toki mitä nähtävyyksiä käy katsomassa. Me emme tällä kertaa liikkuneet esimerkiksi ollenkaan Hagia Sofian lähettyvillä. Harmillista tosiaan, että turistit ovat kaupungista kaikonneet naapurimaan levottomuuksien vuoksi. Täytyy toivoa, että tilanne kohenisi siellä pian.

 • Reply
  Jukk
  9.9.2018 at 18:44

  Toivottavasti Hagia Sofia joskus palautuu alkuperäiseen käyttöönsä eli ortodoksikirkoksi.

  • Reply
   Merja / Merjan matkassa
   10.9.2018 at 22:10

   Kiitos kommentista Jukk! Arka aihe Turkissa ja tällä hetkellä mahdoton ajatus, mutta eihän sitä koskaan tiedä mihin suuntaan maailma menee.

Leave a Reply